Simptomi mozdanog udara
Moderator: anex
-
TotalnoNebitno
#1 Simptomi mozdanog udara
Zanima me da li je neko imao slican slucaj- prije neki dan mi je iz cista mira utrnula desna ruka (to je trajalo 5 min), zatim desna strana lica (isto nekoliko minuta), a onda, kada sam krenula pisati sms, primijetila sam da ne mogu potrefiti prava slova!! Svratila sam u apoteku da izmjerim pritisak i tad sam vec uocila da ne mogu ni recenicu lijepo sastaviti kada sam se krenula obratiti radnici (pritisak je bio 113/65). To petljanje jezika je trajalo jos nekih 20ak minuta, onda je pocelo popustati kada sam nesto pojela. Google kaze da je u pitanju prolazni ishemijski napad, koji moze biti naznaka mozdanog udara, pa sam isla i neurologu- dr. Sahovic na Klinickom centru me pregledala i kaze da je sve uredu, ali mene suhva ne popusta pa cu ici jos nekom doktoru
Vasa iskustva? Inace sam u drugom stanju, pa mozda i to ima neke veze, ako neko zna? 
- P308
#2 Re: Simptomi mozdanog udara
Koliko ja znam, ishemijski napad i jeste tkz. upozoravajuci znak prije mozdanog udara. Mene brine sto si napisala da je sve prestalo nakon dvadesetak minuta jer znam da tegobe koje prestanu za 15 ili 20 minuta mogu da budu znak da ce za 48 sati nastupiti mozdani udar (ne uzimaj ovo za ozbiljno, ja nisam doktor, govorim na osnovu svega sto sam iscitavao prije par godina - moj otac je imao cetiri mozdana udara). Sta ti jos doktor kaze? Kako se ti sada osjecas? Mjeri pritisak redovno!
-
TotalnoNebitno
#3 Re: Simptomi mozdanog udara
Meni se to desilo proslu srijedu, tako da mi se u toku tih 48 sati nije desio mozdani, hvala BoguP308 wrote:Koliko ja znam, ishemijski napad i jeste tkz. upozoravajuci znak prije mozdanog udara. Mene brine sto si napisala da je sve prestalo nakon dvadesetak minuta jer znam da tegobe koje prestanu za 15 ili 20 minuta mogu da budu znak da ce za 48 sati nastupiti mozdani udar (ne uzimaj ovo za ozbiljno, ja nisam doktor, govorim na osnovu svega sto sam iscitavao prije par godina - moj otac je imao cetiri mozdana udara). Sta ti jos doktor kaze? Kako se ti sada osjecas? Mjeri pritisak redovno!
- vazi
#4 Re: Simptomi mozdanog udara
koliko znam mozdani udar je kad je visok tlak sto nije slucaj kod tebe. Prije ce biti umor, stres, trudnoca...Provjeri krvnu sliku mozda si malokrvna i naravno zbog bebe i trudnoce vidi sta je ali po meni, a nisam doktor
, nije nista zabrinjavajuce.
nego, ako hoces da ti doktor odgovori postavi pitanje na trdunice i porodilje, tamo ordinira plaho fin hecim
nego, ako hoces da ti doktor odgovori postavi pitanje na trdunice i porodilje, tamo ordinira plaho fin hecim
- P308
#5 Re: Simptomi mozdanog udara
Nisam znao da si trudna. Slazem se sa @vazi, umor, stres, trudnoca - ne zove se bez razloga drugo stanje. Cim je doktor rekao da je sve ok, nema razloga za brigu, samo sto vise odmaraj, izbjegavaj stres i slicno. Znam da je nemoguce, ali bar pokusaj. Mislim s obzirom da od srijede vise nisi imala nikakvih problema, sumnjam da ima razloga sa strah. I izbjegavaj istrazivati po netu, to i ja radim kad mi je lose, pa si dijagnosticiram najgore moguce stvari a na kraju se ispostavi da nije nista 
-
TotalnoNebitno
#6 Re: Simptomi mozdanog udara
Nadam se da je tako kako kazete
A to istrazivanje po netu mi je i stvorilo suhvu, ne znam ni kako sam krenula s tim
A @P308, tvoj otac- u kojoj dobi je imao mozdane udare? Je li ostavilo posljedice?
A @P308, tvoj otac- u kojoj dobi je imao mozdane udare? Je li ostavilo posljedice?
- P308
#7 Re: Simptomi mozdanog udara
Moj otac nazalost iz tog razloga vise nije s nama od 2009. godine. Da budem precizniji, to se izdesavalo 2006. godine a 2009. je umro. Tada je imao 55 godina. Prezivio je sva cetiri mozdana udara ali posljedice su bile katastrofalne. Cijela desna strana tijela mu je bila oduzeta a nisu pomagale ni fizikalne terapije. I na vid se odrazilo. Potpuno je ovisio o drugima. Srecom na govor se nije odrazilo, pa je normalno mogao komunicirati. Nemoj se uplasiti, on je imao cetiri snazna mozdana udara, da su se doktori pitali kako je uopce moguce da je ziv i ruzno zvuci ali svaki dan su ocekivali ono najgore, ali on je zivio jos 3 godine. Naravno postoji desetine primjera gdje su se ljudi potpuno oporavili i vratili normalnom zivotu. Recimo porodicna prijateljica je imala niz manjih mozdanih udara, ali zena radi i normalno funkcionise, promijenila je zivotni stil i slicno.TotalnoNebitno wrote:Nadam se da je tako kako kazeteA to istrazivanje po netu mi je i stvorilo suhvu, ne znam ni kako sam krenula s tim
![]()
I nemoj vise istrazovati po netu, odmaraj sto vise, i ne razmisljaj o tome. Uradi krvnu sliku za svaki slucaj i kontroliraj pritisak. Bit ce to dobro
-
TotalnoNebitno
#8 Re: Simptomi mozdanog udara
j
Last edited by TotalnoNebitno on 13/05/2014 21:42, edited 1 time in total.
-
TotalnoNebitno
#9 Re: Simptomi mozdanog udara
Iskreno mi je zao sto to cujem
Nisam ocekivala takav odgovor..
Krvnu sliku sam skoro radila, i sve je bilo ok, pritisak je takodjer uvijek normalan..Moguce da je secer pao taj dan.. Hvala na savjetima, lakse mi je
Krvnu sliku sam skoro radila, i sve je bilo ok, pritisak je takodjer uvijek normalan..Moguce da je secer pao taj dan.. Hvala na savjetima, lakse mi je
-
emmir1
#10 Re: Simptomi mozdanog udara
Eh ta istraživanja po netu.
Kada sam dobio curicu ona se malo zakašlje ja na google da vidim šta kaže , svaki put me glava zaboli od svih mogućih kombinacija.
inače sjećam se kada mi je supruga bila trudna da je imala par puta dana da joj je bilo loše te joj se petljao jezik , kada bi nešto popila ili pojela prestajalo bi
Kada sam dobio curicu ona se malo zakašlje ja na google da vidim šta kaže , svaki put me glava zaboli od svih mogućih kombinacija.
inače sjećam se kada mi je supruga bila trudna da je imala par puta dana da joj je bilo loše te joj se petljao jezik , kada bi nešto popila ili pojela prestajalo bi
-
TotalnoNebitno
#11 Re: Simptomi mozdanog udara
Svi smo manje- vise umislili da mozemo sebi dijagnoze davati pomocu interneta
Zato ga izbjegavati u sirokom luku. A to moze biti izgleda i od hipoglikemije, jer su razliciti simptomi kod svakoga, cim je proslo nakon unosa hrane..