Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biske

#526 Re: Simply: Oruzje

Post by biske »

Dozer wrote:Nisam ti siguran u to... Ja sam obnovio dozvolu 2011, i opet mi na njoj pise - ljekarsko svakih 5... Ali, mozda nisu promijenili to na dozvolama...
vjerovatno je ostao stari obrazac...
Dozer

#527 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Ma ja...mrsko im bilo prekucavat' i stampat' nove :)
S4mpion

#528 Re: Simply: Oruzje

Post by S4mpion »

P226 Legion

Image
Atego

#529 Re: Simply: Oruzje

Post by Atego »

može neko da mi objasni razliku između "duge devetke" i "kratke devetke" ?
kiligonzales

#530 Re: Simply: Oruzje

Post by kiligonzales »

Stara skola :D

Image
Seawolf

#531 Re: Simply: Oruzje

Post by Seawolf »

Atego wrote:može neko da mi objasni razliku između "duge devetke" i "kratke devetke" ?
Kratka devetka (.380 ACP) ima čahuru dužine 17 mm. Pištolji u tom kalibru nemaju sistem za zabravljivanje zatvarača za cijev, jednostavniji su, lakši i jeftiniji. Početna brzina zrna mase 6 g, ispaljenog iz pištolja ovog kalibra je oko 300 m/s.

Duga devetka (9 mm Parabellum) ima čahuru dužine 19 mm. Zbog većeg pritiska gasova, pištolji u ovom kalibru moraju imati neki sistem zabravljivanja zatvarača za cijev. Početna brzina zrna mase 8 g, ispaljenog iz pištolja ovog kalibra je oko 360 m/s.
Atego

#532 Re: Simply: Oruzje

Post by Atego »

Seawolf wrote:
Atego wrote:može neko da mi objasni razliku između "duge devetke" i "kratke devetke" ?
Kratka devetka (.380 ACP) ima čahuru dužine 17 mm. Pištolji u tom kalibru nemaju sistem za zabravljivanje zatvarača za cijev, jednostavniji su, lakši i jeftiniji. Početna brzina zrna mase 6 g, ispaljenog iz pištolja ovog kalibra je oko 300 m/s.

Duga devetka (9 mm Parabellum) ima čahuru dužine 19 mm. Zbog većeg pritiska gasova, pištolji u ovom kalibru moraju imati neki sistem zabravljivanja zatvarača za cijev. Početna brzina zrna mase 8 g, ispaljenog iz pištolja ovog kalibra je oko 360 m/s.
aha :) znači nije dovoljno doći u prodavnicu i reći daj municiju 9mm,nego se mora naglasiti i koja municija od 9mm ?
Dozer

#533 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Logicno. S tim da nisam siguran da kratke devetke kod nas ima na svakom cosku, tj. u svakoj prodavnici... Iskreno, ne sjecam se ni kad sam zadnji put vidio da neko ima kratku devetku...
Atego

#534 Re: Simply: Oruzje

Post by Atego »

Dozer wrote:Logicno. S tim da nisam siguran da kratke devetke kod nas ima na svakom cosku, tj. u svakoj prodavnici... Iskreno, ne sjecam se ni kad sam zadnji put vidio da neko ima kratku devetku...
zato i pitam.uvijek sam mislio da je "duga devetka" nadimak za pištolj i onda frajer izvuče nekakvu beretu(mislim da je ova cheetah,87 upoređujući slike po netu) i kaže za nj da je "kratka devetka" .reko kakve sad kratke devetke :shock: :D znači fazon je u dužini čahure,a ne pištolja kako sam uvijek mislio ?
Dozer

#535 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Pa da.
vazna

#536 Re: Simply: Oruzje

Post by vazna »

Zna li neko razlog zašto više nema oružja na piku? Tražim da kupim drugi pištolj nije valjda da su zabranili prodaju oružja na piku.
Streptokok

#537 Re: Simply: Oruzje

Post by Streptokok »

vazna wrote:Zna li neko razlog zašto više nema oružja na piku? Tražim da kupim drugi pištolj nije valjda da su zabranili prodaju oružja na piku.
gle fakat nema više oružja.
Dozer

#538 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Izgleda da je ostalo samo vazdusno orusje, AirSoft, i oprema.... Nema nista vatreno...
Atego

#539 Re: Simply: Oruzje

Post by Atego »

vazna wrote:Zna li neko razlog zašto više nema oružja na piku? Tražim da kupim drugi pištolj nije valjda da su zabranili prodaju oružja na piku.
vjerovatno da se ograde od mogućih zloupotreba i problema sa zakonom.nisam jednom vidio u oglasu,npr.čovjek cijeni cz 7.65 200 KM,a frajer će ti u javnim pitanjima: "evo 400 bez papira" :D
vazna

#540 Re: Simply: Oruzje

Post by vazna »

Glupost je što su "zabranili" prodaju oružja. Svakako na crno si veoma teško preko pika mogao kupiti pištolj, i ko ga želi kupiti bez papira može ga kupiti na milion drugih načina. Moglo se naći finog oružja po povoljnim cijenama. Ja sam svoj platio 5-6 puta manje nego u prodavnici, a bio je skoro nov.
Dozer

#541 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Sta si ti kupio po toliko nizoj cijeni, Tita ti....
vazna

#542 Re: Simply: Oruzje

Post by vazna »

Dozer wrote:Sta si ti kupio po toliko nizoj cijeni, Tita ti....
M70A ili kako ga kod nas zovu duga devetka plaćen čitavih 100 KM. Kad sam ga kupovao u Banja Luci su mi u prodavnici tražili 550-600 KM. Sad tražim nekog "plastikanera".
iceman ze

#543 Re: Simply: Oruzje

Post by iceman ze »

Lakse sam legalno kupio nego sto sam legalno prodao. Tu mislim na odnos cijene, a i nacina na koji sam dosao do kupca. U KM su mi nudili za sramotnu trecinu cijene tadasnjeg novog Glocka. Zvali neki strucnjaci,lovci i dr. experti, pametovali i sl. Na kraju sam ga prodao covjeku sa dozvolom koji se nije razumio u oruzje, pa je prijatelja policajca doveo da pogledaju. Naravno morao sam mu i pripremiti kupoprodajni otici do referenta za oruzje u ps da budemo sigurni imamo li sve papire itd.

Prije toga su znali kupci i u kucu uci da pogledaju. Ipak to nije tv pa da se pogleda stanje. Naravno uvijek je bio neko samnom u kuci i uvijek prazan ali nije nimalo ugodno sa ljudima koje nikad nisi vidio.
Streptokok

#544 Re: Simply: Oruzje

Post by Streptokok »

iceman ze wrote:Lakse sam legalno kupio nego sto sam legalno prodao. Tu mislim na odnos cijene, a i nacina na koji sam dosao do kupca. U KM su mi nudili za sramotnu trecinu cijene tadasnjeg novog Glocka. Zvali neki strucnjaci,lovci i dr. experti, pametovali i sl. Na kraju sam ga prodao covjeku sa dozvolom koji se nije razumio u oruzje, pa je prijatelja policajca doveo da pogledaju. Naravno morao sam mu i pripremiti kupoprodajni otici do referenta za oruzje u ps da budemo sigurni imamo li sve papire itd.

Prije toga su znali kupci i u kucu uci da pogledaju. Ipak to nije tv pa da se pogleda stanje. Naravno uvijek je bio neko samnom u kuci i uvijek prazan ali nije nimalo ugodno sa ljudima koje nikad nisi vidio.
Km su klasicni lihvari. Ne bi me cudilo da imaju umjesane prste u ovo na piku. Sad ce ljudi biti prisiljeni da njima prodaju po lihvarskim cijenama.
Dozer

#545 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Uvijek ostaju mali oglas, Avazovi oglasi, Oslobodjenje.
Post Reply