Simbolika nacionalnog stadiona
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Gandalf
#26 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Za sada imamo samo 2 stadiona koliko-toliko pogodna za reprezentaciju.Cilj je skupiti sredstva da ih učinimo makar malo pogodnijima u smislu uslova koje danas pružaju.
Dakle, nemamo mi taj luksuz da tek tako odbacujemo neki stadion, već moramo uraditi nešto konkretno da poboljšamo iste, dok UEFI nije palo na pamet, da reprezentativni fudbal opet suspenduje i to ovaj put zbog infrastrukturalnih razloga ( a ne bi me to iznenadilo ni sekunde ).
Pod hitno otkloniti probleme trave i stolica koji su prioritet a nisu toliko skupi, o ostalim problemima se može pričati, tek nakon ove dvije NAJOSNOVNIJE stvari.
Dakle, nemamo mi taj luksuz da tek tako odbacujemo neki stadion, već moramo uraditi nešto konkretno da poboljšamo iste, dok UEFI nije palo na pamet, da reprezentativni fudbal opet suspenduje i to ovaj put zbog infrastrukturalnih razloga ( a ne bi me to iznenadilo ni sekunde ).
Pod hitno otkloniti probleme trave i stolica koji su prioritet a nisu toliko skupi, o ostalim problemima se može pričati, tek nakon ove dvije NAJOSNOVNIJE stvari.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#27 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Upravo to. Na Bilinom srediti travu,ali ne krpljenje kao do sada..ono je samo bacanje novca.a na Kosevu srediti stolice na zapadnoj tribini.Gandalf wrote:Za sada imamo samo 2 stadiona koliko-toliko pogodna za reprezentaciju.Cilj je skupiti sredstva da ih učinimo makar malo pogodnijima u smislu uslova koje danas pružaju.
I onda imamo vec dva stadiona,a nije preveliko ulaganje.
Simbolika je prica koja se ne treba potencirati. Ne prave se spomenici ili muzeji..sportski objekti koji imaju svoju konkretnu funkciju ,primjenjivost i svrhu.
-
frngla
#28 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
nek' se u duvnu igra sto se mene tice, samo nek' je normalan stadion sa normalnim travnjakom...
- JThomas
#29 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
napravi spomen obilježje i muzej pa će ljudi znati.
a lopta je sama po sebi smisao života, njoj ne treba dublje značenje.
a lopta je sama po sebi smisao života, njoj ne treba dublje značenje.
-
redred
#30 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
@ JT Tomas
Simbol Bana Kulina (sa Kulinove ploce) se nalazi na Bilinom Polju (stadionu) na onoj velikoj tabli. Tako da "spomen obilijezije" vec postoji. Nesto drugo je sto masa ljudi nezna za to.
Simbol Bana Kulina (sa Kulinove ploce) se nalazi na Bilinom Polju (stadionu) na onoj velikoj tabli. Tako da "spomen obilijezije" vec postoji. Nesto drugo je sto masa ljudi nezna za to.
- JThomas
#31 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
brate, na stadionu se ne popunjavaju rupe u opštem obrazovanju, nije to njegova uloga u poretku stvari.
-
redred
#32 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Apsolutno se slazem sa tim. Ali za nas koji znamo historiju Bilinog Polja jeste ipak jos jedan dodatni aspekt ponosa.JThomas wrote:brate, na stadionu se ne popunjavaju rupe u opštem obrazovanju, nije to njegova uloga u poretku stvari.
Mislim na to da nacionalni stadion bude ipak na tom mjestu i da se tako zove "Bilino Polje".
-
bahonnen
#33 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Sama ideja je interesantna mora se priznati.
Čak ne mora biti Bilino Polje, može i neko drugo mjesto simboličnog karaktera.
Mada mogli bi igrati i u Dubrovniku, rodnom mjestu Emira Spahića i povelje Kulina Bana...
Šalu na stranu.
Ako se pokaže da je moguće srediti Bilino Polje tako da odgovora onome što nam treba u budućnosti što da ne.
Međutim, ako neka druga opcija bude bolja ne treba se opterećivati ovim po svaku cijenu.
Btw. Pariz je prepun simbolike i raznih bitnih lokacija. I gdje god da si otišao čuo bi neku drugu interesantnu priču. Igrom slučaja si čuo ovu.
Mislim da Francuzima i nije toliko bitna zaostavština monarhije koliko je to nešto što im služi kao turistička atrakcija. Iako su, npr.,turisti iz nekih intelektualnih krugova više zainteresovani za ono što im je ostavila francuska revolucija, jer su postavljeni temelji moderne demokratije i ustrosjtva države kao republike, večina malograđana je više napaljena na ono kraljevsko. Ameri, recimo, su ludi za kraljevima i kraljevskim, što je donekle shvatljivo, jer nikad nisu imali svoje.
Ali priupitaj prosječnog Francuza šta mu je draže: Neki Luj ili Degol?
Nisam nikad bio u Parizu, ali imam sličnih uspomena na Prag 1990, kada smo se kao srednjoškolci na ekskurziji našli u nekoj kafani/restoranu. Kasnije sam upamtio da se zove "Kod Fleka", ali mi to pri ulasku unutra nije toliko bilo bitno. Tek kad smo sjeli za sto potrefilo se da je na stolu ugrađena ploča na češkom i našem jeziku tipa: "Na ovom mjestu su studenti iz Splita... " (nabraja njihova imena) "... osnovali N.K. Hajduk 1911. godine".
I onda su nam se odjednom u glavi počeli premotavati detalji iz "Vilog Mista" (ko je gledao zna šta pišem) i krenula su raspitivanja "Šta i kako?".
Obišli smo toliko bitnih mjesta u 6-7 dana koliko smo tamo bili, ali ovo je nekako (iako historijski najmanje bitno za šire mase) ostalo u najboljem sjećanju.
A, kad sam već otišao offtopic: Istovremeno s nama se u hotelu potrefila i nekakva njemačka ekskurzija s kojima smo svo vrijeme bili super, ali se potrefilo da se za to vrijeme u Italiji igra EP i utakmica YU-SRNJ, gdje nam je Matheus uvalio dvička, pa smo zamalo napravili frku u hotelu, jer smo skupa gledali tekmu u nekom predvorju... Dalje smo ipak prošli (što sam gledao kući - računajići i ono protiv Argentine).
Čak ne mora biti Bilino Polje, može i neko drugo mjesto simboličnog karaktera.
Mada mogli bi igrati i u Dubrovniku, rodnom mjestu Emira Spahića i povelje Kulina Bana...
Šalu na stranu.
Ako se pokaže da je moguće srediti Bilino Polje tako da odgovora onome što nam treba u budućnosti što da ne.
Međutim, ako neka druga opcija bude bolja ne treba se opterećivati ovim po svaku cijenu.
Btw. Pariz je prepun simbolike i raznih bitnih lokacija. I gdje god da si otišao čuo bi neku drugu interesantnu priču. Igrom slučaja si čuo ovu.
Mislim da Francuzima i nije toliko bitna zaostavština monarhije koliko je to nešto što im služi kao turistička atrakcija. Iako su, npr.,turisti iz nekih intelektualnih krugova više zainteresovani za ono što im je ostavila francuska revolucija, jer su postavljeni temelji moderne demokratije i ustrosjtva države kao republike, večina malograđana je više napaljena na ono kraljevsko. Ameri, recimo, su ludi za kraljevima i kraljevskim, što je donekle shvatljivo, jer nikad nisu imali svoje.
Ali priupitaj prosječnog Francuza šta mu je draže: Neki Luj ili Degol?
Nisam nikad bio u Parizu, ali imam sličnih uspomena na Prag 1990, kada smo se kao srednjoškolci na ekskurziji našli u nekoj kafani/restoranu. Kasnije sam upamtio da se zove "Kod Fleka", ali mi to pri ulasku unutra nije toliko bilo bitno. Tek kad smo sjeli za sto potrefilo se da je na stolu ugrađena ploča na češkom i našem jeziku tipa: "Na ovom mjestu su studenti iz Splita... " (nabraja njihova imena) "... osnovali N.K. Hajduk 1911. godine".
I onda su nam se odjednom u glavi počeli premotavati detalji iz "Vilog Mista" (ko je gledao zna šta pišem) i krenula su raspitivanja "Šta i kako?".
Obišli smo toliko bitnih mjesta u 6-7 dana koliko smo tamo bili, ali ovo je nekako (iako historijski najmanje bitno za šire mase) ostalo u najboljem sjećanju.
A, kad sam već otišao offtopic: Istovremeno s nama se u hotelu potrefila i nekakva njemačka ekskurzija s kojima smo svo vrijeme bili super, ali se potrefilo da se za to vrijeme u Italiji igra EP i utakmica YU-SRNJ, gdje nam je Matheus uvalio dvička, pa smo zamalo napravili frku u hotelu, jer smo skupa gledali tekmu u nekom predvorju... Dalje smo ipak prošli (što sam gledao kući - računajići i ono protiv Argentine).
- jeza u ledja
#34 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Pa i kod nas moze tako, Kulin od Oranja zvanog Bilino Polje.redred wrote: Nizozemska nosi narandzastu boju jer se njihov prvi kralj zvao "Wilhelm van Oranje" (Oranje je narandzasto).
-
redred
#35 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Stadion Kulina Bana- Bilino Polje
Moze i ovako.
Moze i ovako.
-
Zgec Lezda
#36 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Pusti simboliku, i napravi travu da barem bude pristojna tako da nas ne sramoti.
-
baxul
#37 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
thisReD aka Socijalista wrote:
DA, ja sam za ime "Nacionalni stadion Kulina - Bana - Bilino polje"
-
redred
#38 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Za one koje zanima. Na Bugarskoj teliviziji je snimljena emisija o Crkvi Bosanskoj i o Bosanskoj Drzavi u srednjem vijeku. U ovoj emisiji se prikazuje dokumenat gdje Papa spominje kako je se"Ban Kulin skupio 1203. godine na Bilinom Polju sa svojim narodom."
Dokumenat se prikazuje od 4:10- 4:40 min ovog filma.
Da ne kazete kako nema dokaza...
Eto i Bugari o nama pisu i to na svojoj drzavnoj teliviziji. Citavu emisiju su napravili o Bosanskoj drzavi i Bosanskoj Crkvi.

Eto i Bugari o nama pisu i to na svojoj drzavnoj teliviziji. Citavu emisiju su napravili o Bosanskoj drzavi i Bosanskoj Crkvi.
Last edited by redred on 15/11/2011 18:26, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#39 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Zato sto se bosanska crkva povezuje sa bogumilima koji su originalno iz Bugarske.redred wrote:Za one koje zanima. Na Bugartskoj teliviziji je snimljena emisija o Crkvi Bosanskoj i o Bosanskoj Drzavi u srednjem vijeku. U ovoj emisiji se prikazuje dokumenat gdje se spominje kako je "Ban Kulin se skupio 1203. godine na Bilinom Polju"
-
redred
#40 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Ma znam to nije istorija vazna. Vazno je ime stadiona i Bilino Polje. Ta strahovita simbolika!jeza u ledja wrote:Zato sto se bosanska crkva povezuje sa bogumilima koji su originalno iz Bugarske.redred wrote:Za one koje zanima. Na Bugartskoj teliviziji je snimljena emisija o Crkvi Bosanskoj i o Bosanskoj Drzavi u srednjem vijeku. U ovoj emisiji se prikazuje dokumenat gdje se spominje kako je "Ban Kulin se skupio 1203. godine na Bilinom Polju"
- Jeff Bingham
#41 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Ne zanima me simbolika bilinog polja
osim ako ne mogu nadogradit jos nekih 20.000 mjesta, da doci do karte za utakmicu reprezentacije ne bude ravno dobitku na bingu.
dotjerati kosevo i preseliti nacionalni tim u glavni grad.
dotjerati kosevo i preseliti nacionalni tim u glavni grad.
- Sezam
#42 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Dobra vijest za sve one koji vole fudbal i Zmajeve je da cemo u buducnosti 99% igrati na BIlinom Polju. U zadnjih 7-8 godina se desio nepovratni preokret u korist Zenice i mislim da vise uopste ne bi trebalo biti sumnje u ispravnost odluke da se SVE buduce utakmice Bosne i hercegovine igraju upravo tamo - uz povecanje kapaciteta i drasticno poboljsanje terena.
A Stadion Kulina Bana - Bilino Polje je fantastican prijedlog i nema sumnje da bi taj stadion bio ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.
A Stadion Kulina Bana - Bilino Polje je fantastican prijedlog i nema sumnje da bi taj stadion bio ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.
- Jeff Bingham
#43 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
znaci dobra vijest
za sve one koji vole fudbal i Zmajeve je da ih i dalje nece moci gledati uzivo osim ako nemaju kakvu stelu u savezu da dobiju karte.
nema sta, bolju nisu mogli cuti.
-
Walter76
#44 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Vala baš, i uz činjenicu da će (i dalje) morati ići u grad čiji je sinonim smrad!Jeff Bingham wrote:znaci dobra vijestza sve one koji vole fudbal i Zmajeve je da ih i dalje nece moci gledati uzivo osim ako nemaju kakvu stelu u savezu da dobiju karte.
- Partijaner
#45 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Cemu vrijedjanje ?Walter76 wrote:Vala baš, i uz činjenicu da će (i dalje) morati ići u grad čiji je sinonim smrad!Jeff Bingham wrote:znaci dobra vijestza sve one koji vole fudbal i Zmajeve je da ih i dalje nece moci gledati uzivo osim ako nemaju kakvu stelu u savezu da dobiju karte.
Mal ti ne rekoh sta je tvojoj materi sinonim
-
Goblin
#46 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Ovo se zove glas razuma-LIBERO- wrote:Ma ta prica je ubleharenje.
Staviti na papir sta sve treba da se osposobi i unaprijedi Bilino,isto to i sa Kosevom..i lagano rjesavati problem po problem.
A prije rjesenja oba problema ,skontati koji od ova dva stadiona je blizi rjesenju ,koji nam pruza vise i kompletniju uskugu i malo vise zapeti u tom pravcu.
Ti mitovi,legende i slicna prica ..je za mene nepotrebno u razgovoru oko jedne tako precizne i egzatne problematike a to je: Napokon stadioni koji su adekvatni i nisu najgori u Evropi.
Pustite se mitologije i to srednjevjekovne. Treba problemu pristupiti temeljito i strucno. Cinjenica je da nas repka igra male i velike utakmice,vazne i manje vazne. Za to u prvom periodu,trebamo imati 2 stadiona,manji i veci. Najlakse je osposobiti i dovesti u red Bilino Polje kao manji i Kosevo kao veci. A usput uz pomoc drzave,treba prionuti na gradnju poveceg,ultramodernog stadiona,veceg kapaciteta od Koseva. Kao prvo da bi bio veci a drugo,takav super moderni stadion je lakse praviti ispocetka ,nego renovirati Kosevo ( nemoguca misija ). Mi smo mala nacija nekih 5 milona sve sa dijasporom. Prema tome,ne treba nam veci stadion od nekih 55-60 hiljada. Gdje bi bio treba to dobro izvagati pa prema proracunu ,izracunu i strucnoj procjeni odabrati lokaciju a srednjevjekovne mitove prepustimo susjednim narodima 1389 i onima od stoljeca sedmog.
-
Goblin
#47 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Njihov prvi kralj se u prevodu zvao Wilhelm od Oranja . Jer je iz Oranja,a to je selo u Nizozemskoj,preciznije bas u pokrajini Holandiji.redred wrote:denimb wrote:cyprus wrote:A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne...Mislim, jesmo sad, zahvaljujući busenovima trave
Mislim da si profulao temu.
Historijska simbolika je daleko veca na mjestu gdje se krunisao prvi Bosanski kralj nego u Sarajevu...o tome se radi, povezivanje historije i predstavljanje svijetu iste kroz nogomet.
Druga stvar je sto bi svako svoju "avliju" predstavljao.
Nije se prvi Bosanski kralj krunisao na Bilinom Polju. Iako neki Kulina vec u to vrijeme nazivaju kraljem on to ipak nije bio. Prvi Bosanski kralj je se krunisao u Milima sto je kod Visokog. No da ne ulazimo u detalje oko toga...
Nizozemska nosi narandzastu boju jer se njihov prvi kralj zvao "Wilhelm van Oranje" (Oranje je narandzasto).
Francuzi
Englezi
Njemci
Poljaci
Madjari
Svi su ugradili neki aspekat svoje historije u svoj nacionalni tim. Ja sam Sarajlija ali pozdravam Bilino Polje. I nije mi tesko iz Sarajeva ici u Zenicu da gledam!
Pogotovo zato sto je put dobar (VC).
Samo neka se stadio poboljsa naravno....
- poznanik
#48 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Možda bi stadion trebali napraviti na nekoj privatnoj parceli podno visočkih piramida...i simbolika, i koristredred wrote:...Zanima me dali smatrate da je ova simbolika Bilinog Polja bitna za mjesto nacionalnog stadiona. Ili historija i simbolika treba biti podredjana drugim stvarima?
Ovako forsiranje utakmica reprezentacije u Zenici postaje previše zanimljivo i vjerovatno postoji jak interesni razlog
- nuraH
#49 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
Povecavati kapacitet stadiona radi jedne utakmice u dvije godine - mislim da nema smisla!?Jeff Bingham wrote:znaci dobra vijestza sve one koji vole fudbal i Zmajeve je da ih i dalje nece moci gledati uzivo osim ako nemaju kakvu stelu u savezu da dobiju karte.
Bio sam protiv Albanije i Rumunije na Bilinom i stadion uopste nije bio pun ... 16.000 je sasvim dovoljno za 90% utakmica - a to sto mi jednom u dvije godine imamo odlucujuce utakmice za koje se interesuju i oni koji nikad ne idu na utakmice - to nije problem kapaciteta vec mentaliteta.
Nemoj me pogresno shvatit - naravno da bi volio da bude veci kapacitet - al mislim da je to trenutno u drugom planu.
Uloziti milione zbog jedne utakmice u dvije godine mislim da nema smisla - prece je da se renovira travnjak ili da se natkriju ostale tribine.
- nuraH
#50 Re: Simbolika nacionalnog stadiona
sve ovo fino zvuci - stadion od 60.000 mjesta wauuuuu... al de skontaj malo - ko ce to odrzavat - reprezentacija ima 5-6 utakmica godisnje - a od toga se karta vise trazi samo za one ''popularne'' odlucujuce utakmice - a sta ce bit sa stadionom u medjuvremenu - ko ce to odrzavati - ko ce izdvajati novac za odrzavanje necega sto se koristi 2 puta godisnje?!Goblin wrote:Ovo se zove glas razuma-LIBERO- wrote:Ma ta prica je ubleharenje.
Staviti na papir sta sve treba da se osposobi i unaprijedi Bilino,isto to i sa Kosevom..i lagano rjesavati problem po problem.
A prije rjesenja oba problema ,skontati koji od ova dva stadiona je blizi rjesenju ,koji nam pruza vise i kompletniju uskugu i malo vise zapeti u tom pravcu.
Ti mitovi,legende i slicna prica ..je za mene nepotrebno u razgovoru oko jedne tako precizne i egzatne problematike a to je: Napokon stadioni koji su adekvatni i nisu najgori u Evropi.![]()
Pustite se mitologije i to srednjevjekovne. Treba problemu pristupiti temeljito i strucno. Cinjenica je da nas repka igra male i velike utakmice,vazne i manje vazne. Za to u prvom periodu,trebamo imati 2 stadiona,manji i veci. Najlakse je osposobiti i dovesti u red Bilino Polje kao manji i Kosevo kao veci. A usput uz pomoc drzave,treba prionuti na gradnju poveceg,ultramodernog stadiona,veceg kapaciteta od Koseva. Kao prvo da bi bio veci a drugo,takav super moderni stadion je lakse praviti ispocetka ,nego renovirati Kosevo ( nemoguca misija ). Mi smo mala nacija nekih 5 milona sve sa dijasporom. Prema tome,ne treba nam veci stadion od nekih 55-60 hiljada. Gdje bi bio treba to dobro izvagati pa prema proracunu ,izracunu i strucnoj procjeni odabrati lokaciju a srednjevjekovne mitove prepustimo susjednim narodima 1389 i onima od stoljeca sedmog.![]()
![]()