Simbolika nacionalnog stadiona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Dali smatrate da je Simbolika i historijsko znacenje Bilinog Polja bitna?

Simbolika je jako bitna. Trebamo slijediti primjere Francuske i Engleske.
33
43%
Simbolika je nebitna. Neka se igra u glavnom gradu.
25
32%
Ne zanima me simbolika Bilinog Polja.
9
12%
Nisam ni znao za historijsko znacenje Bilinog Polja.
8
10%
Neznam
2
3%

Total votes: 77

redred

#1 Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

Zanima me jedna stvar oko nacionalnih stadiona u evropi. Jer kada smo bili u Parizu da gledamo utakmicu "Fr-BiH" sjeli smo blizu stadiona u kafanu da popijemo pivo. Na nase iznenadjenje; gazda te kafane je bio Srbin koji je tu zivi vec 40 godina.

Ta kafana je se nalazila 20 metara od ogromne katedrale "Saint Denis" a stadion je se nalazio mozda 100 metara vazdusne duzine od katedrale.

Sve to nebi bilo toliko bitno ako nebi znali sta ova katedrala u stvari predstavlja. Zasto je nacionalni Francuski stadion bas izgradjen tu gdje je izgradjen? Konobar nam je rekao (a i mi smo kasnije saznali) da se u istoj katedrali cuvaju sve svete relikvije Francuskih kraljeva. To je dakle najvazniji nacionalni monumenat za francuski narod.

Povucimo paralelu na druge zemlje. Gdje se nalazi nacionalni stadion Engleske? I on se nalazi na mjestu koji je za Englesku historiju vrlo vazno.

Bilino Polje

Iz perspektive Bosanske historije znamo da je ban Kulin, 1203. godine, na Bilinom polju sa na desetine hiljada ljudi iz svojeg naroda i sa poglavarima Crkve Bosanske, pred Papinim kardinalom bio prisiljen da primi katolicantvo. Tu je Kulin mudrim postpupkom sprijecio veliki rat krstaski za koju je Madjarska trazila zeleno svijetlo od Pape. To Bilino Polje kod Zenice je dakle iz Bosanske perspektive jedno zaista sveto mjesto.
Iz knjige Vjekoslava Kalica (najvaznijeg Hrvatskog historicara)
... kakav je pritisak na Bosnu za pape Inocencija III i kralja Emerika, ali i to kako je Kulin »mudro popustio«. Tako je svojom »predusretljivosti ušao papi u volju«. Bilinopoljska je izjava prema Klaicu dokaz da je Kulin ponovno popustio i tako »razagnao tmaste oblake koji su prietili Bosni i samostalnosti njezinoj«. Zatim cemo naci u njegovu djelu vrlo lijep opis Kulinove Bosne koju, kako upozorava, papinski po- slanik 1203. g. naziva kraljevinom. Uostalom, Kulin je bio vrlo uvažen jer ga i »rimski dvor« naziva »velikim banom Bosne«.
Iz knjige Nade Klaicke- Hrvatskog historicara
No, što Kulin znaci tada za Bosnu i u Bosni doznajemo posredno s »heretickog zbora« na Bilinom polju u travnju 1203. g. »Priori« bosanskih heretika odriu se svoga naucavanja u nazonosti ne samo spomenutog papina poslanika Ivana nego i »presente bano Culino domino Bosne! Stilizacija teksta ne dopušta sumnje u to radi li se o ugledu ili casti! Da je, naime, pisar htio kazati da je Kulin gospodin, onda bi odabrao drugaciji poredak rijeci. Rekao bi: »presente domino Culino, bano Bosne«.
Ovaj stari dokumenat koji svjedoci o skupu Bosanskih "heretika" na Bilinom Polju se cuva i dan danas u Rimu.
Simbolika tog mjesta je nevjerovatna. Jer isto kao sto se Kulin sa svojim narodom okupio na tom mjestu; tako se i Bosna i dan danas okuplja na tom mjestu. Nakon Kulina se Bosanska Crkva pojavljuje ponovo u 14. vijeku ali tada nije slaba institucija vec jaka Crkva koja ima zastitu Bosanskih kraljeva!

Ali ne samo radi ovoga je Bilino Polje bitno. Sama Bosna kao knezevina je nastala oko Zenice negdje prije 822. godine. Vidite sta pise Srpski historicar Tibor Zivkovic o tome. Vranduk, Visoko, Kraljeva Sutjeska su dakle srce Bosne. Tu je sve pocelo.

On the beginnings of Bosnia- Tibor Zivkovic

Zanima me dali smatrate da je ova simbolika Bilinog Polja bitna za mjesto nacionalnog stadiona. Ili historija i simbolika treba biti podredjana drugim stvarima?
Last edited by redred on 14/11/2011 18:05, edited 4 times in total.
burek_in_space

#2 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by burek_in_space »

Mislim da nema potrebe za duplom temom, ali sachekacu da vidim razvoj diskusije, pa onda odluchiti shta sa ovom.
redred

#3 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

burek_in_space wrote:Mislim da nema potrebe za duplom temom, ali sachekacu da vidim razvoj diskusije, pa onda odluchiti shta sa ovom.
Molim vas ostavite ovu temu. Jer ljudi i ne znaju za ovo :)
Pa da vidimo sta narod misli. :)
cyprus

#4 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by cyprus »

Historijsko značenje... ma daaaj :D Trebali bismo onda na Bobovcu sagradit nakav stadion, ako ništa da smorimo protivnike dok se uzveru gore :oops:
redred

#5 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

cyprus wrote:Historijsko značenje... ma daaaj :D Trebali bismo onda na Bobovcu sagradit nakav stadion, ako ništa da smorimo protivnike dok se uzveru gore :oops:
Ti imas puno pravo da tako mislis. Postujem tvoje misljenje. I tvoji isto misljenici su dobili opciju u mojoj anketi. :)

:thumbup:

Cilj je da saznamo sta narod zapravo misli. :)
cyprus

#6 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by cyprus »

A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne... :-) Mislim, jesmo sad, zahvaljujući busenovima trave :roll:
redred

#7 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

cyprus wrote:A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne... :-)
Za mene je mjesto/polje gdje je Ban Kulin spasio Bosnu od unistenja vaznije od Koseva koje je izgradio Tito nedavno. No svako ima svoje misljenje. I svako misljenje ja postujem. Pa tako i tvoje.

Za nekoga je Grbavica bitnija od Bilinog Polja. Ja to postujem.

A jos sam Sarajlija i to rodjeni. Mozes misliti? :D
Last edited by redred on 14/11/2011 18:40, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#8 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by -LIBERO- »

Ma ta prica je ubleharenje.
Staviti na papir sta sve treba da se osposobi i unaprijedi Bilino,isto to i sa Kosevom..i lagano rjesavati problem po problem.

A prije rjesenja oba problema ,skontati koji od ova dva stadiona je blizi rjesenju ,koji nam pruza vise i kompletniju uskugu i malo vise zapeti u tom pravcu.

Ti mitovi,legende i slicna prica ..je za mene nepotrebno u razgovoru oko jedne tako precizne i egzatne problematike a to je: Napokon stadioni koji su adekvatni i nisu najgori u Evropi.
ReD aka Socijalista

#9 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by ReD aka Socijalista »

Po mom misljenju je simbolika nacionalnog stadiona (ako ce se tako vec zvati) jako bitna. Zasto? Pa identifikacija prostora i okreuzenja na nekom podrucju za drzavu u ovom slucaju fudvalu je jako bitna. Kako bi se unaprijed protivniku poslala vec poruka ko, sta, gdje i zasto ga slijedi. To kod protivnika (kroz marketing, internet, reklama, uvod pred neku tekmu...) ostavi jak uticaj i smatram da je jako bitno da ovako nesto podrzimo kroz vrijeme. Takodje predstavlja jaku reklamu za sam grad...siguran sam da nas ovdje dosta nije znalo o famoznom "historijskom Bilinom polju". A to se vidi vec kroz ovu temu, jer je doprinjelo da se ljudi interesuju, zapitaju...sta kako i gdje se ovo odvijalo u historiji i kakav je historijski znacaj uopce imalo za drzavu.

DA, ja sam za ime "Nacionalni stadion Kulina - Bana - Bilino polje"

:bih:
PR-player

#10 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by PR-player »

S ozirom kolko nacija imamo trebalo bi nam 16 komisija da se tacno skonta sta je to sto je nacionalno bitno...daleko je francuska kume
cyprus

#11 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by cyprus »

redred wrote:
cyprus wrote:A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne... :-)
Za mene je mjesto/polje gdje je Ban Kulin spasio Bosnu od unistenja vaznije od Koseva koje je izgradio Tito nedavno. No svako ima svoje misljenje. I svako misljenje ja postujem. Pa tako i tvoje.

Za nekoga je Grbavica bitnija od Bilinog Polja. Ja to postujem.

A jos sam Sarajlija i to rodjeni. Mozes misliti? :D
Ma ništa ja nemam protiv Bilinog Polja i simbolike koju ima, samo kažem da nam ta simbolika ne može biti razlog da igramo na onako objektivno katastrofalnom stadionu. Da se razumjemo nije ni Koševo nešto puno bolje, al je makar veće i reprezentativnije... Samo mi bi prilično čudna ova logika tobožnje simbolike... Onda bi se Srbi valjda trebali tuć sa KFOR-om da izgrade stadion na Kosovo Polju, a Hrvati da isto učine na Krbavskom :-) :-) Uostalom Bilino Polje je samo jedan od desetina važnijih toponima iz srednjovjekovne i kasnije bosanskohercegovačke historije...
Šibicar

#12 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by Šibicar »

Ma samo nek' reprezentacija pobjedjuje,taman igrali na stadionu bez imena i bilo kakve simbolike,najvažniji su dobri rezultati.
redred

#13 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

cyprus wrote:
Ma ništa ja nemam protiv Bilinog Polja i simbolike koju ima, samo kažem da nam ta simbolika ne može biti razlog da igramo na onako objektivno katastrofalnom stadionu. Da se razumjemo nije ni Koševo nešto puno bolje, al je makar veće i reprezentativnije... Samo mi bi prilično čudna ova logika tobožnje simbolike... Onda bi se Srbi valjda trebali tuć sa KFOR-om da izgrade stadion na Kosovo Polju, a Hrvati da isto učine na Krbavskom :-) :-) Uostalom Bilino Polje je samo jedan od desetina važnijih toponima iz srednjovjekovne i kasnije bosanskohercegovačke historije...
Da ali ova tema je namjenjena da vidimo koliko su ljudi zainteresirani za to da se utakmica odigra na mjestu za koje tacno znamo da je to za nasu drzavu vrlo bitno. Znaci ne ulazeci u detalje samog stadiona Bilonog Polja, travnjaka itd.

Na kraju krajeva kljucno pitanje za izgradnju ili dogradnju nacionalnog stadiona je:

"Gdje zelimo investirati pare?"

Jeli u glavnom gradu ili tamo gdje je Ban Kulin koracao sa desetine hiljada ljudi iz svojeg naroda kako bi spasio drzavu? Da vidmo dali je ljudima bitno ovo historijsko znacenje ili ne.
burek_in_space

#14 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by burek_in_space »

Predlazhem Dayton, Ohio. :oops: :mrgreen:
cyprus

#15 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by cyprus »

OK, ako ti zastupaš potencijalne investitore i istražuješ javno mnijenje :-D onda da vam kažem: ma samo izgradite pošten stadion pa makar i na Sokocu bio :D
eXit.LP

#16 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by eXit.LP »

Ispada da Olimpijada nije bitna, pogotovo u sportskom smislu :)
denimb

#17 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by denimb »

cyprus wrote:A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne... :-) Mislim, jesmo sad, zahvaljujući busenovima trave :roll:

Mislim da si profulao temu.

Historijska simbolika je daleko veca na mjestu gdje se krunisao prvi Bosanski kralj nego u Sarajevu...o tome se radi, povezivanje historije i predstavljanje svijetu iste kroz nogomet.

Druga stvar je sto bi svako svoju "avliju" predstavljao.
Atticus Finch

#18 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by Atticus Finch »

Valjda zato što sam operisan od bilo kakvog idealiziranja prošlosti, naročito srednjovjekovne, glasao sam za treću opciju, odnosno ''Ne zanima me simbolika Bilinog polja'' whatsoever! :wink: Poslije odigrane prve utakmice baraža, čvrstog sam ubjeđenja da se treba igrati tamo gdje su uslovi bolji, ni manje ni više. Kamo sreće da smo u mogućnosti da imamo novi, moderni stadion, ili bar da se temeljno renovira neki od postojećih, kamo sreće...
cyprus

#19 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by cyprus »

denimb wrote:
cyprus wrote:A ozbiljno, zar simbolika grada Sarajeva i stadiona Koševo nije veća nego Bilinog Polja? Po Sarajevu i Koševu smo i poznati u svijetu, po Bilinom Polju baš i ne... :-) Mislim, jesmo sad, zahvaljujući busenovima trave :roll:

Historijska simbolika je daleko veca na mjestu gdje se krunisao prvi Bosanski kralj nego u Sarajevu...o tome se radi, povezivanje historije i predstavljanje svijetu iste kroz nogomet.

Znači misliš da trebamo izgradit exteritorijalni stadion u Srbiji? :D
redred

#20 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by redred »

denimb wrote:

Nije se prvi Bosanski kralj krunisao na Bilinom Polju. Iako neki Kulina vec u to vrijeme nazivaju kraljem on to ipak nije bio. Prvi Bosanski kralj je se krunisao u Milima sto je kod Visokog. No da ne ulazimo u detalje oko toga...

Nizozemska nosi narandzastu boju jer se njihov prvi kralj zvao "Wilhelm van Oranje" (Oranje je narandzasto).
Francuzi
Englezi
Njemci
Poljaci
Madjari

Svi su ugradili neki aspekat svoje historije u svoj nacionalni tim. Ja sam Sarajlija ali pozdravam Bilino Polje. I nije mi tesko iz Sarajeva ici u Zenicu da gledam!

Pogotovo zato sto je put dobar (VC). :)

Samo neka se stadio poboljsa naravno....
Last edited by redred on 14/11/2011 19:02, edited 1 time in total.
Halcyon

#21 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by Halcyon »

Simbolika je nebitna i ovakvi tekstovi samo produbljuju gluposti poput one da je Koševo uklet stadion pa sujevjerni ljudi počinju vjerovati u raznorazna sranja.

Nek se igra na stadionu koji zaslužuje da se tako zove, baš me briga hoće li on biti na Bilinom polju, Koševu ili negdje u Kladnju.
denimb

#22 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by denimb »

cyprus wrote:
denimb wrote:

Znači misliš da trebamo izgradit exteritorijalni stadion u Srbiji? :D

Aha :oops:
denimb

#23 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by denimb »

redred wrote:
denimb wrote:

Nije se prvi Bosanski kralj krunisao na Bilinom Polju. Iako neki Kulina vec u to vrijeme nazivaju kraljem on to ipak nije bio. Prvi Bosanski kralj je se krunisao u Milima sto je kod Visokog. No da ne ulazimo u detalje oko toga...

Nizozemska nosi narandzastu boju jer se njihov prvi kralj zvao "Wilhelm van Oranje" (Oranje je narandzasto).
Francuzi
Englezi
Njemci
Poljaci
Madjari

Svi su ugradili neki aspekat svoje historije u svoj nacionalni tim. Ja sam Sarajlija ali pozdravam Bilino Polje. I nije mi tesko iz Sarajeva ici u Zenicu da gledam!

Pogotovo zato sto je put dobar (VC). :)

Samo neka se stadio poboljsa naravno....

E vidis, ja sam bas od tih nekih :D

Iako je nebitno to, lakse bi bilo napraviti neki brend reprezentacije u Zenici...naravno uz novi stadion, nego u Sarajevu gdje se svi dijele samo na Plave i Bordo ljude :skoljka:
sinuhe

#24 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by sinuhe »

Velike nacije ne mare za simboliku te vrste i vjerujem da je Stade de France na tom mjestu zbog nekog drugog razloga.
Ne bih o kafanskoj politici :D
Halcyon

#25 Re: Simbolika nacionalnog stadiona

Post by Halcyon »

Ma nek repka igra u Tuzli, na budućoj Avaz Areni. :mrgreen:
Post Reply