Simbol/Znak za svijest Genocida u Srebrenici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li je potreban jedinstveni simbol za genocid?

Da
29
76%
Ne
9
24%

Total votes: 38

m3d0

#1 Simbol/Znak za svijest Genocida u Srebrenici

Post by m3d0 »

kad je ----SPAM----, nek je sve ----SPAM----
Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:34, edited 3 times in total.
photo

Post by photo »

meni su one fotke tarika samaraha na kojoj je gomila kovcega poslaganih u hali fabrike ili ona fotografija nane kojoj se vidi pola lica a pola u sjeni savrsene za ovu svrhu.

prva jer se vide dimenzije, karakter i namjera genocida u srebrenici.

druga jer se na naninom licu ocrtava sva bol i tuga i zivot i sta ti ja znam sta sve ne za onima koje je nana izgubila i koji vise nisu s njom.

jedna od te dvije definitivno.
m3d0

Post by m3d0 »

Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:34, edited 1 time in total.
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Nemam konkretnu ideju, ali mislim da bi trebalo biti povezano sa srebrom, pa kada neko upista sta je to, onda da mu kazes e to je lupam crno srebrenicko crebro, blabala. Valjda se nisam provalio :-)
sibelius

Post by sibelius »

hajdemo molim Vas napraviti mit o srebrenici... :x

hajdemo molim Vas ostati zatucani gorštaci i telad koja poziva da je se prikolje :x

zar Vas 10 genocida nije uspjelo opametiti :?

znanje je moc, ornamentika dolazi poslije
Bosanac30

Post by Bosanac30 »

sibelius wrote:hajdemo molim Vas napraviti mit o srebrenici... :x

hajdemo molim Vas ostati zatucani gorštaci i telad koja poziva da je se prikolje :x

Podapisujem
Ima dovoljno i dokaza i simbola,filmova.Cak sto vise,to bolje.Dokaz da ce se teze zaboraviti.
Petokraka je simbol pa danas mnogi pljuju po njoj.LDa budem iskren i ja sam jedan od njih.Ljiljani su simbol.Cega?Danas se pljuje i po ljiljanima.A ti ljudi su ginuli boreci se pod ljiljanima.Jel treba i po tom simbolu sutra neko da pljuje?
Ne treba jarane.
Jel treba da sve svede na jedan grb ili sliku?
sibelius

Post by sibelius »

Bosanac30 wrote:

Podapisujem
Ima dovoljno i dokaza i simbola,filmova.Cak sto vise,to bolje.Dokaz da ce se teze zaboraviti.
Petokraka je simbol pa danas mnogi pljuju po njoj.LDa budem iskren i ja sam jedan od njih.Ljiljani su simbol.Cega?Danas se pljuje i po ljiljanima.A ti ljudi su ginuli boreci se pod ljiljanima.Jel treba i po tom simbolu sutra neko da pljuje?
Ne treba jarane.
Jel treba da sve svede na jedan grb ili sliku?

obrazovanje...

kakva je sadašnja situacija sa djecom srebrenice i podrinja inaće...

koji je njihov nivo...

da li su oni sposobni pokazati zube u budučim borbama???

ili samo klečati na koljenima čekajući zaista bijednu smrt...

poznato mi je koliko su simboli bitni u vođenju grupacije u bilo kojoj prilici, ali oni su za sada, nama nepotrebni...
m3d0

Post by m3d0 »

Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:35, edited 1 time in total.
Velicina

Post by Velicina »

m3d0 wrote:naravno da nije sve u tome prikaciti simbol i misliti da je s tim dovoljno uradjemo. ali bosanci su narod koji vrlo brzo zaboravlja. ko nam je kriv sto svoje simbole ne isticemo i necijenimo tj. pljujemo (negovorim o nametnutim simbolimo kao sto je petokraka).

u srebrenici npr. djeca u skoli uce srpski jezik a da o historiji i negovorim. a sta je to drugo ako nije plan i metoda za ponovno zaboravljanje?
Ja podrzavam ovu ideju i mislim da je odlicna.
Svakako da nam treba simbol i za Srebrenicu a i za genocid sto je nacinjen na prostoru Bosne.
Fina je bila ideja o suzi a takodje i srebro je fina ideja, srebrna suza na primjer?
Mislim da ti je odlicna ideja.
Kome se moze to uputiti?
pitt

Post by pitt »

ne treba veci simbol od slika uplakanih majki nad onim mezarima i tabutima :(
spongebob

Post by spongebob »

pitt wrote:ne treba veci simbol od slika uplakanih majki nad onim mezarima i tabutima :(
ovo sa simbolima je po meni cisto zajebavanje sa unesrecenim porodicama.neko bi tu sigurno klepio i pare sto bi bilo stvarno djavolski morbidno. sta ce im simbol? dovoljno je reci srebrenica. i manite se glupiranja zivota vam, iz pijeteta ako ni zbog ceg drugog
Velicina

Post by Velicina »

Zasto da ne, o kakvom ti pijetetu? Sto covjek zeli da usimbolici taj dogadjaj ovako ljudski, nepoliticki.U svakom slucaju nije moje da predlazem ili donesem odluku vec te organizacije koja bi imalo jedino pravo na taj simbol.
Ali ideja je dobra, bas zato.
A ti reci nesto suprotno zasto mislis da nije, osim fraza kao pijetet ili glupiranje posto to bas neznaci nista.
Cutanje nije pijetet.
spongebob

Post by spongebob »

Velicina wrote:Zasto da ne, o kakvom ti pijetetu? Sto covjek zeli da usimbolici taj dogadjaj ovako ljudski, nepoliticki.U svakom slucaju nije moje da predlazem ili donesem odluku vec te organizacije koja bi imalo jedino pravo na taj simbol.
Ali ideja je dobra, bas zato.
A ti reci nesto suprotno zasto mislis da nije, osim fraza kao pijetet ili glupiranje posto to bas neznaci nista.
Cutanje nije pijetet.
cutanje jeste pijetet, samo spominjanje rijeci srebrenica je dovoljno. necu da raspravljam o ovim glupostima. ovdje izgleda neko hoce da mlatne lovu.
stid me uopste sto se javljam na ovu temu. vama na cast sve ostalo sto dolazi poslije ovog odgovora
ako zelite akciju i ako ste spremni, otidjite pomoci konkretno, tiho i dostojanstveno. ne pravite sebi profil preko ledja (a ovo je vec vidjeno i lici na isto) onih koje je zivot ionako jebo, .
bye
Velicina

Post by Velicina »

Ova je tema fino postavljena, ideja je fina i ni iz cega ne dolazi ideja o nekoj pljacki ili ponizavanju i bas me ljuti neki lazni pijetet ili sumnja o kakvim varkama, zar nema mjesta za neku ozbiljnu saradnju?
Takve zavezane ruke mi najvise smetaju, kako konkretno ti pomazes tim ljudima osim sto te zasija u grudima?
A evo jedne fine ideje da se na dostojanstven nacin obiljezi, naravno uz davanje absolutnog prava toj organizaciji. Nije sve u profitu.
m3d0

Post by m3d0 »

Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:36, edited 1 time in total.
_ambassador

Post by _ambassador »

stvarno neznam o kakvom znanju ovde govoris...
stvarno neznam, takav narod tako nam ide...

u svakoj zreloj drzavi bi ogromna vecina podrzala takav cin, ili bilo sta slicnog karaktera. kod nas je ta ravnodusnost nas najveci cetnik...

nek taj simbol predstavlja zlocin pocinjen na ovom prostoru narednih 1000 godina. bez njeg ce za 50 godina sve ponovo postati kao prije, a ja npr to ne zelim.

i odmah ona nasa tipicna prica: neko ce se obogatiti, lopovi izmislili......

dovoljno je samo progovoriti, bilo o cemu, da se odmah nadju pametniji od tebe i da zakamenjaju.

fino bi bilo da se etablira jedan znak za nezaborav genocida kao sto je to crvena masnica za svjesnost bolesti HIV
gdje vidite negativnost u ovome, vi, nasi kocioci (od glagola kociti, jer konstruktivnost vam nije jaca strana)
spongebob

Post by spongebob »

m3d0 wrote:@spongebob
mlatnuo sam lovu i od zadnje ideje koju sam ovdje postavio i koja se realizovala. pogledaj u profil pa potrazi firmu na SASE. *ironija*

@velicina
pa moze se uputiti fondaciji ili amoru masovicu...

nego vidim da je vecina i velicina ZA pa dajte jos koju ideju molim.
manje suplje vise rada..to je bila poenta. ima dosta pametnih akcija koje se vec godinama prave za srebrenicu i u srebrenici, ljudi pomazu i ne urlaju na sve strane a njima nikad nije palo na pamet da na tome sebi izgradjuju profil. Sta treba sad sa tim simbolom? hajde navedi mi i jednu jedinu razumnu cinjenicu kako bi taj simbol konkretno mogao pomoci srebrenicanima.. s obzirom da je nasoj vladi stalo do srebrenice ko do lanjskog snijega, kako za vrijeme rata a tako i poslije kad su u pitanju konkretni oblici pomoci, a pojedinci u bosnjackim strukturama vlasti je koriste samo kad im je prikupit koji politicki poen, imam potpuno pravo da sumnjam u ovakve inicijative. da, nazvacu ih ponovo glupost! Kakav simbol kakvi bakraci bolan...kome ce to biti od koristi???a ti mjesto da se naprdjujes sa mnom ovdje na forumu, otidji ako si voljan konkretno pomoci, ja ne mogu. Prvo sto imam i sam nekoga u Bosni kojem moram pomagat i finansijski nisam u mogucnosti, drugo dijaspora sam.
i necu vise da se javljam na ovu temu uopste, pametnom insanu je ovo sto navedoh sasvim dovoljno.
m3d0

Post by m3d0 »

Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:35, edited 1 time in total.
spongebob

Post by spongebob »

odgovorih ti na pp.
uhljupce

Post by uhljupce »

Takvo sto postoji. Ove godine moglo se vidjeti na majicama. Konture BiH u crvenoj boji. U njima u crnobijeloj boji djecak i djevojcica. Iznad pise Genocide.,,,
uhljupce

Post by uhljupce »

Image
Velicina

Post by Velicina »

Izgleda da spongebob ne razumije ove stvari oko koristenja simbola.
Bolan spongebob, simbol nedzivljava i vlade i ljude i zato ljudi prave simbole.
Mislim da je prilozena slika ok, medjutim to nije simbol to je vise kao ilustracija i prema tome nije unikatna, kao da razlikujem koliko je jedna slika vise vezana za taj mrski cin nego druga?
Kad bih kupila majicu ili privjesak ili knjigu, kako cu znati da prihod od toga ide Srebrenici?
Zato nam treba simbol ako se zene Srebrenice slazu s time. Sta je problem u tome?
m3d0

Post by m3d0 »

Last edited by m3d0 on 09/06/2009 23:37, edited 1 time in total.
_ambassador

Post by _ambassador »

srebrna suza :thumbup:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Srebrnica je nasa kolektivna tuga , nasa zajednicka suza. To je nase novo doviste, gdje treba da se slavi nasa domovina.
Prvo sto treba uraditi je , Srebrnickoj tragediji dati drzavni karakter. Nesmije se dozvoliti da ljude koji su pobijeni za slobodu domovine, drzave, budu tretirani kao vjerska skupina. Vecina njih jesu bili muslimani, ali su prije svega gradjani ove drzave. I zato , drzava mora stajati iza svega kao pokrovitelj i sa organizacijom i sa simbolikom, a poginule sahraniti shodno njihovim vjerskim uvjerenjima. Ja licno nebih zelio slusati Cerica kako na kaburima drzi politicke govore.
Post Reply