Silovanje

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

rpglord

#1 Silovanje

Post by rpglord »

Zamislimo jednu hipoteticku situaciju momak i cura se zabavljaju neko vrijeme i naravno sex je dio toga i poslije nekog vremena on je pravari il ostavi i ona odluci da se osveti i prijavi silovanje recimo noc poslije sexa sa njim.Nesto malo odglumi,odplace u policijskoj stanici i pred sudijom
Mene zanima sta se tada desava ? Da li ce nevin momak da zavrsi u zatvoru ? Mene zanima kakav je zakon kod nas,a i u svijetu ? Nadam se da ima nesto sto sprijecava ovakav slucaj da se dogodi ? Sta se desava kad nakon medicinskog pregleda je utvrdjen sex i nista vise ( nema drugih povreda itd.. ) Recimo u mom primjeru djevojka moze voljno pristati na sex i dan poslije prijaviti silovanje ( medicinki pregled ce u ovom slucaju utvrdit da je doslo do sexa,cak se moze i utvrdit da je bas optuzeni momak imao sex sa tom djevojom) ?
cHupjahalic@

#2 Re: Silovanje

Post by cHupjahalic@ »

rpglord wrote:Recimo u mom primjeru djevojka moze voljno pristati na sex i dan poslije prijaviti silovanje ( medicinki pregled ce u ovom slucaju utvrdit da je doslo do sexa,cak se moze i utvrdit da je bas optuzeni momam imao sex sa tom djevojom) ?
Ne vidim u cemu je problem ako i sam kazes da se na osnovu medicinskih pregleda moze ustanoviti o cemu se radi (da si neduzan?).

To samo pokazuje koliko je bitno poznavati svog partnera prije seksualnih odnosa.

Mislim da je veci problem kad je cura silovana pa treba prevrnuti sve i jedan zakon, paragraf da bi dokazala da je silovana...
Ni jedan ne bude kaznjen onoliko koliko zasluzuje.... :roll:
felichi

Post by felichi »

poderana odjeca, modrice, sve je to cini mi se u ocima zakona - dokaz
H

#4 Re: Silovanje

Post by H »

rpglord wrote:Zamislimo jednu hipoteticku situaciju momak i cura se zabavljaju neko vrijeme i naravno sex je dio toga i poslije nekog vremena on je pravari il ostavi i ona odluci da se osveti i prijavi silovanje recimo noc poslije sexa sa njim.Nesto malo odglumi,odplace u policijskoj stanici i pred sudijom
Mene zanima sta se tada desava ? Da li ce nevin momak da zavrsi u zatvoru ? Mene zanima kakav je zakon kod nas,a i u svijetu ? Nadam se da ima nesto sto sprijecava ovakav slucaj da se dogodi ? Sta se desava kad nakon medicinskog pregleda je utvrdjen sex i nista vise ( nema drugih povreda itd.. ) Recimo u mom primjeru djevojka moze voljno pristati na sex i dan poslije prijaviti silovanje ( medicinki pregled ce u ovom slucaju utvrdit da je doslo do sexa,cak se moze i utvrdit da je bas optuzeni momak imao sex sa tom djevojom) ?
Ovo stvarno jeste za razmišljanje. I nije baš bezazleno. Prvo što mi pada na um je to da bi se nekako trebali dokazati raniji odnosi, a mislim da bi u ovakvoj situaciji bitnu ulogu trebao odigrati 'detektor laži'.
H

#5 Re: Silovanje

Post by H »

rpglord wrote:Zamislimo jednu hipoteticku situaciju momak i cura se zabavljaju neko vrijeme i naravno sex je dio toga i poslije nekog vremena on je pravari il ostavi i ona odluci da se osveti i prijavi silovanje recimo noc poslije sexa sa njim.Nesto malo odglumi,odplace u policijskoj stanici i pred sudijom
Hoćeš reći da se ovakvo nešto tebi desilo?! :-?
FFK as Lucy01

#6 Re: Silovanje

Post by FFK as Lucy01 »

Zensko sam, ali n emogu zamisliti zasto bi neka cura odglumila silovanje, samo zato sto se posvadjala sa momkom, pogotovo ako zna da to donosi ozbiljne zakonske posljedice, a i zar bi smjela :shock:...pa iza'ce taj momak iz zatvora....

Drugo, mislim da je silovanje tesko odglumiti. Ne znam za Bosnu, ali ovdje u US postoje specijalisti-psiholozi koji se bave samo psihologijom silovanja i kakve ono posljedice ostavlja na zrtvu. Bez obzira koliko je muskarac fizicki jaci od zene, da bi je silovao odn. imao sex sa njom protiv njene volje, mora da upotrijebi silu da je savlada....a to se vidi na kozi, prema tome niti se moze sakriti niti odglumiti.
Zrtve silovanja se takodje ponasaju na specifican nacin, sto dobar psiholog moze otkriti.

Ako ovo nije hipoteticki i ako poznajes nekog ko stvarno razmislja da natovari silovanje nekome na vrat,, nek' razmisli da moze biti raskrinkana i da se istina moze pronaci, a drugo...sve i da uspije, ja da sam taj momak koga je lazno optuzila, ja bih nasla u misijoj rupi....cak i da odem u zatvor, nece ni zatvor trajati vjecno.
Svemirski_Jebach

#7 Re: Silovanje

Post by Svemirski_Jebach »

Vrlo neugodno bi to bilo...ali mislim da je to teško.

Naime, i policija i tužilaštva su vrlo podozrivi kada se radi o silovanjima, jer to krivicno djelo koje se u praksi krivo prijavljuje.

Dešavaju se situacije kao ta ili situacija da cura jeste silovana ali prijavi nekoga drugoga...

U svakom slučaju ako pregled pokaže da nije bilo povreda onda je vec sumnjivo...

Ali jebi ga...uvijek mozes zaglaviti. Nevin.

Zato ja stalno govorim koliko je bitno da se svi postupci vode bez prejudiciranja i posteno - pa nek svakome dokazu krivnju.
zena21

#8 Re: Silovanje

Post by zena21 »

Pa zar stvarno ima cura koje bi ovo uradile? :roll: :shock:
Svemirski_Jebach

#9 Re: Silovanje

H wrote:
Ovo stvarno jeste za razmišljanje. I nije baš bezazleno. Prvo što mi pada na um je to da bi se nekako trebali dokazati raniji odnosi, a mislim da bi u ovakvoj situaciji bitnu ulogu trebao odigrati 'detektor laži'.
prvo. Detektor laži nije prihvatljiv dokaz na sudu i niko ne moze biti osudjen na osnovu toga...

drugo: Zakon vrlo jasno kaze - kada se radi o takvim krivicnim djelima prisilnog seksualnog odnosa raniji seksualni zivot se NE sMIJE uzeti u obzir...ovo je tekovina modernog doba, kako se MAJMUNI ne bi pozivali na onu "ona je kurva, nije to silovanje - vidi s kim se guzila" :sad: :-? :-?
Svemirski_Jebach

Monter wrote:medicinski se moze utvrditi jeli bilo silovanje ili normalan sex.
ali sto neko tu rece igraju ulogu i ostale stvari, plavice od udara, ogrebotine i ....
znam slucaj gdje je momak bio optuzen da je pretuko svoju curu. ustvari nije bilo nista od tog, nego je on nju vidio sa drugim, al ona nije htjela otici od njega poslije raskida. pa je ona njega prijavila u policiji da je on istuko. policija je kasnije poslije ispitivanja, svih redom, prisluskivala telefonske razgovore ( al nijedno nije znalo od toga nista) i ona se sama otkrila. dobila nakraju zabranu da nesmije uci u ulicu gdje on stanuje.
al ima i slucaja gdje je momak odlezo, a kazu ni kriv ni duzan.
nedo Bog nikom, samo dobro se treba pripremiti na to.
nazalost pojedini (i cure i muskarci) su spremni na sve i svasta. :sad: :sad:
jarane, tvoje price su nidje veze :-? :-? :shock:

ili te neko bas munta ili ti izmisljas...samo brate malo se potrudi.

Cuj prisluskuju telefone kod obicnog napada?? Halooo???

Prisluskivanje je posebna istrazna radnja i moze se primjenjivati samo po odobrenju suda - a ne znam da i u jednoj normalnijoj zemlji sud moze tako sto naloziti...

osim ako ti ne zivis u ugandi? ili iranu?
shin

Post by shin »

Prijatelj je imao slicnu scenu, samo je on bio ''kriv'' za trudnocu. Zenska je toliko glupa da je nasjela na pricu ''meni su u vojsci rekli da sam sterilan'', trazila je dalje zrtve.
flora.sa

Post by flora.sa »

mislim da se prisluskivanje kao posebna istrazna radnja, niti ne moze odobriti za ovu vrstu KD, jer zakon ne predvidja to. :roll:
Jedino u slucaju KD Protiv Ustavnog poretka FBiH? - nisam sigurna, imaju pravnici koju to mogu potvrditi...tako da ova teza definitivno ne stoji...cak i da su ih prisluskivali (sto bi u ovom slucaju apsolutno bilo protiv KZ FBiH), ovo ne bi igralo nikakvu ulogu na sudu.
idic

Post by idic »

Nažalost slične stvari se dešavaju, djevojke danas ne prezaju od toga kako bi se bogato udale ili dobile novac za "šutnju".
Poslije prijave silovanja policija oštećenu obavezno upućuje u bolnicu na liječnički pregled. Silovanje se ginekološkim pregledom može ustanoviti, kao i DNA analizom ko je počinitelj.
Međutim dotične onda pribjegavaju samopovrjeđivanju, a kako je nastala neka modrica, posjekotina ili povreda od ugašene cigarete na koži, nemoguće je ustanoviti.

Zato momci ako ste parali ili vaši roditelji dobro vodite računa s kim imate sex, poznajem jednog kojem je promiskuitetni sex-ualni život presjeo i sada se bori da dokaže da je nevin. :(
rumenko

Post by rumenko »

i u Bosni i u svijetu...niko nije kriv dok se drugacije ne dokaze...ne kontam sta tu nije jasno...ako te sud proglasi krivim onda si kriv....e sad druga je prica jesi li ti to uradio ili ne...ali nakon proglasenja krivim to malo koga vise interesuje....ukljucujuci i advokata optuzenog.....prema tome advokat ti moze spasiti glavu...... ili te uvaliti....
shin

Post by shin »

Nek gleda gdje stavlja (nos). :D
anais_nin

#16 Re: Silovanje

Post by anais_nin »

Lucy01 wrote: Drugo, mislim da je silovanje tesko odglumiti. Ne znam za Bosnu, ali ovdje u US postoje specijalisti-psiholozi koji se bave samo psihologijom silovanja i kakve ono posljedice ostavlja na zrtvu. Bez obzira koliko je muskarac fizicki jaci od zene, da bi je silovao odn. imao sex sa njom protiv njene volje, mora da upotrijebi silu da je savlada....a to se vidi na kozi, prema tome niti se moze sakriti niti odglumiti.
Zrtve silovanja se takodje ponasaju na specifican nacin, sto dobar psiholog moze otkriti.
vjerovala ili ne, dosta toga se i te kako lako moze odglumiti...i u Bosni i u USA...toliko je forenzicke literature i informacija dostupno javnosti, i putem neta i knjizara, prodavnica, da onaj ko je naumio da nekom drugom podvali moze to odraditi i te kako strucno :roll:

sto se fizickih tragova tice, kao da je problem uvuci partnera u malo grublji sex koji ostavlja tragove, malo grebanja i ujeda, i eto ti ga ko iz pika forenzicki dokazi su na strani "zrtve"....

a zrtve silovanja se ne moraju ponasati na specifican nacin...svi smo individue, sa razlicitim psiholoskim sklopom, i tesko je predvidjeti kako ce se neko ponasati nakon traume...postoji odredjene stvari koje su "vjerovatnije" da se pokazu kao simptomi nakon neceg takvog, ali nema pravila...dobar psiholog bi samo mogao pronaci nesto zbog cega bi mogao posumnjati da je optuzba lazna :roll:
Odgovor

Post by Odgovor »

nema tu glume. nemoras se nista bojati jer u tom se slucaju uvijek pravda vidi i bez dalekozora.
H

#18 Re: Silovanje

Post by H »

Svemirski_Jebach wrote:
H wrote:
prvo. Detektor laži nije prihvatljiv dokaz na sudu i niko ne moze biti osudjen na osnovu toga...

drugo: Zakon vrlo jasno kaze - kada se radi o takvim krivicnim djelima prisilnog seksualnog odnosa raniji seksualni zivot se NE sMIJE uzeti u obzir...ovo je tekovina modernog doba, kako se MAJMUNI ne bi pozivali na onu "ona je kurva, nije to silovanje - vidi s kim se guzila" :sad: :-? :-?
Detektor može pokazati da li djevojka laže, a to onda može promijeniti tok istrage. A pod ovim 'raniji odnosi' nisam mislio da 'sexualni život' već na njihove ranije odnose.

Saznao sam i to da se navodno može medicinskim putem odrediti da li je odnos bio dobrovoljan ili ne, bez obzira na to da li je bio u pitanju grublji sex. Navodno u slučaju dobrovoljnog seksa tragovi ostaju na gornjoj strani organa, a u slučaju nasilnog na donjoj?!
anais_nin

#19 Re: Silovanje

Post by anais_nin »

H wrote: Saznao sam i to da se navodno može medicinskim putem odrediti da li je odnos bio dobrovoljan ili ne, bez obzira na to da li je bio u pitanju grublji sex. Navodno u slučaju dobrovoljnog seksa tragovi ostaju na gornjoj strani organa, a u slučaju nasilnog na donjoj?!
to nije tacna informacija :roll:
Qler

Post by Qler »

to bilo na CSI :)

a fakat moze li se dokazati da ona laze, ono ima li neki neoboriv dokaz da se sex bio dobrovoljan... :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

Qler wrote:to bilo na CSI :)

a fakat moze li se dokazati da ona laze, ono ima li neki neoboriv dokaz da se sex bio dobrovoljan... :roll:
ako mislis fizicki, nema :roll: ako cemo po serijama bas je nedavno bila odlicna epizoda na Law and Order: Special Victims Unit :D o silovanju....ona tvrdi da je profa silovao....ona bila kod njega u stanu, kaze zbog konsultacija...on tvrdi da je bilo dobrovoljno, da je ona insistirala na grubljem sexu....ona se ponasa u skladu sa "profilom" silovane zene i pokazuje znake traume....na kraju epizode je rezultat "nerijesen" :roll: naravno da je u serije sve to dosta iskarikirano, ali nije da se ne desava u stvarnom zivotu :roll:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

anais_nin wrote:
Qler wrote:to bilo na CSI :)

ako mislis fizicki, nema :roll: ako cemo po serijama bas je nedavno bila odlicna epizoda na Law and Order: Special Victims Unit :D o silovanju....ona tvrdi da je profa silovao....ona bila kod njega u stanu, kaze zbog konsultacija...on tvrdi da je bilo dobrovoljno, da je ona insistirala na grubljem sexu....ona se ponasa u skladu sa "profilom" silovane zene i pokazuje znake traume....na kraju epizode je rezultat "nerijesen" :roll: naravno da je u serije sve to dosta iskarikirano, ali nije da se ne desava u stvarnom zivotu :roll:
a ja ipak mislim da se silovanje moze dokazati ljekarskim pregledom...
anais_nin

Post by anais_nin »

Salko sto je u vodu skako wrote: a ja ipak mislim da se silovanje moze dokazati ljekarskim pregledom...
razgovaraj sa bilo kim od ginekologa koji su to radili ili rade pa ces vidjeti sta ce ti reci...nije nikad tako crno bijelo :roll: ono, evo imamo tacku A, tacku B, i tacku C, znaci eto dokazano silovanje....posebno jer malo koja od stvarnih zrtava silovanja u momentima nakon toga konta "hmmmm kako da sto bolje sacuvam dokaze koji se trenutno nalaze na mom tijelu"...stavise jako puno njih se istusira neposredno nakon cina :roll: i milion nekih nijansi...milion malih i velikih razloga zasto bi kod jedne zene rezultati tog pregleda izgledali ovako, a kod druge onako :roll:

nekad imam osjecaj da su serije tipa CSI pravo kontraproduktivne jer ubjede ljude da doktori i forenzicari sve mogu :D :roll:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

anais_nin wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote: a ja ipak mislim da se silovanje moze dokazati ljekarskim pregledom...
razgovaraj sa bilo kim od ginekologa koji su to radili ili rade pa ces vidjeti sta ce ti reci...nije nikad tako crno bijelo :roll: ono, evo imamo tacku A, tacku B, i tacku C, znaci eto dokazano silovanje....posebno jer malo koja od stvarnih zrtava silovanja u momentima nakon toga konta "hmmmm kako da sto bolje sacuvam dokaze koji se trenutno nalaze na mom tijelu"...stavise jako puno njih se istusira neposredno nakon cina :roll: i milion nekih nijansi...milion malih i velikih razloga zasto bi kod jedne zene rezultati tog pregleda izgledali ovako, a kod druge onako :roll:

nekad imam osjecaj da su serije tipa CSI pravo kontraproduktivne jer ubjede ljude da doktori i forenzicari sve mogu :D :roll:
ja polazim od toga da se zrtva opire silovanju...
Panasonic

Post by Panasonic »

Svemirski_Jebach wrote:
Monter wrote:medicinski se moze utvrditi jeli bilo silovanje ili normalan sex.
ali sto neko tu rece igraju ulogu i ostale stvari, plavice od udara, ogrebotine i ....
znam slucaj gdje je momak bio optuzen da je pretuko svoju curu. ustvari nije bilo nista od tog, nego je on nju vidio sa drugim, al ona nije htjela otici od njega poslije raskida. pa je ona njega prijavila u policiji da je on istuko. policija je kasnije poslije ispitivanja, svih redom, prisluskivala telefonske razgovore ( al nijedno nije znalo od toga nista) i ona se sama otkrila. dobila nakraju zabranu da nesmije uci u ulicu gdje on stanuje.
al ima i slucaja gdje je momak odlezo, a kazu ni kriv ni duzan.
nedo Bog nikom, samo dobro se treba pripremiti na to.
nazalost pojedini (i cure i muskarci) su spremni na sve i svasta. :sad: :sad:
jarane, tvoje price su nidje veze :-? :-? :shock:

ili te neko bas munta ili ti izmisljas...samo brate malo se potrudi.

Cuj prisluskuju telefone kod obicnog napada?? Halooo???

Prisluskivanje je posebna istrazna radnja i moze se primjenjivati samo po odobrenju suda - a ne znam da i u jednoj normalnijoj zemlji sud moze tako sto naloziti...

osim ako ti ne zivis u ugandi? ili iranu?
Sud moze naloziti prisluskivanje razgovora. Cak postoje i baze podataka ranijih razgovora svih stanovnika neke zemlje. Da, sve sto pricas ne telefonu se memorise u bazu podataka telekoma. Neko ovo moze protumaciti kao napad na privatnost... ali se jako puno sudjenja upravo na ovaj nacin rijesilo.
Post Reply