Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vodenjak wrote:
Naježim se svaki put kad vidim rijec "uredu"...
A nije izglasana medju Hrvatima već se pušta na bosanskim televizijama..
Kao uostalom i kad čujem ili pročitam da su jedanaestErica istrkala na teren, dok su petErica ostala na klupi za rezervne igrače (ili u pričuvi)...
Bože sačuvaj!
Naravno, problem nije prisutan samo kod hrvatskog jezika.
Stvoritelji bosanskog su takodjer napravili "izvanredan" posao silujuci nas jezik.
Vrludate vi meni kojekuda...hej tema je bila hrvatske reforme u sluzbenom jeziku i sto vele ..silovanje jezika.
Ako nastavimo ovako kamo vi upravo skrecete...vracamo se u raspravu ...o tome jeli ispravno Ahmov auto ....ili Ahmin auto...a to smo vec odradili odavno ...uz ogromne proteste sa moje licne strane ...jer ja takav stav ne mogu prihvatiti kao ispravan da sprca rak raka....To da je nesto ispravno samo zato sto dolazi sa odredjenog podrucja..(istocne Hercegovine i sjevero-zapadne Crne Gore u ovom nasem slucaju).
Elem ako vec miniramo temu ...dajte ljudi da to barem obavimo svojski...Jedanestericu i petericu (uz zestoke proteste) bih ja licno jos i mogao prihvatiti ...ali Hamov, Mujov, Ibrov...umjesto Hamin, Mujin, Ibrin...nemerem i gotovo. Tu treba postaviti zadnju liniju odbrane ...znaci dotle i od toga dalje nema odstupanja. Treba vec sad poceti sa infiltracijom krajisnika u jezicke i lingvisticke institucije BiH .... i na taj nacin doci do pravog balansa izmedju Sandzakofila & Montenegrofila na jednoj strani ...i Ikavaca na drugoj strani.
Ako vrlom znalcu ne bi bilo mrsko odgovoriti ...ja bih uputio pitanje slicno ovom prenjovom sa razlikom ...kad se to u bosni govorilo Hamov, Mujov, Ibrov...eto toliko ako ti nije tesko.
joker wrote:Slusam neke hrvatske muzicare kako pricaju o muzici, a ne o glazbi (po hrvatskom je glazba), cesto cujem Hrvate (obicne ljude, umjetnike i sl., pa i zvanicnike) da kazu na tv-u hiljada (po hrvatskom je iskljucivo tisuca) i masu drugih primjera hrvatskog zivog jezika, kojeg politicki i nacionalisticki motivisani "strucnjaci" pokusavaju u potpunosti promijeniti kako ne bi imao nikakve slicnosti (ne daj Boze) sa srpskim.
Sve samo da bude "drugojaciji" od drugih slavenskih jezika. Jer postoje naznake da Hrvati i nisu slaveni, nego Germani ili Goti (nadam se da prepoznajete sarkazam)...
nisi u pravu nimalo.
hrvati su uveliko sacuvali slavenski korijen svoga jezika, dok smo "mi" prihvatili mnostvo tudjica. mozemo diskutovati o tome da li je nacin na koji su oni ocuvali jezik OK ili ne, i da li silovanje jezika koje se trenutno desava ide u prilog ili ne ocuvanju izvornog jezika, ili se desava iz nekih drugih (politickih) motiva
ali lingvisticki gledano, oni pricaju najciscim "slavenskim" jezikom od svih juznih slovena. muzika i hiljada su tudjice, muzika je latinskog a hiljada grckog porijekla. ovo mozes vidjeti ako uporedis "hrvatske" izraze sa recimo ceskim ili poljskim -- prepoznaces tisuce, sijecnje, rujne, i slicno. to sto ti mislis da je "nas" jezik je mahom turski i grcki. za rijeci za koje ima dosta sinonima, pravilo je da je cesce "hrvatska" rijec slovenska a "srpska" rijec je turska ili grcka. zasto mislis da recimo "lijecnik" nije izvorna slavenska rijec, a da "doktor" jeste, kad lako mozes prepoznati korijen "lijecnika" u svome jeziku, a "doktor" ti je uvezen. kao i muzika, kao i hiljada...
danas, u nacelu se slazem s tobom, osim sto je i tisuca i sijecanj izricaj koji nije stran bosanskom jeziku i podneblju, dapace.
srecom, bosanci imaju svoj jezik, doduse prilicno napadan raznim reformama, i ne bi nas trebalo brinuti to sto hrvati uvode promjene u svoj standardni jezik, njihovo je to pravo.
volio bih da se i bosanci malo vise bave svojim jezikom i ocuvanjem istog, makar to znacilo da nas je peterica, a ne petorica
Nigmus wrote:Uslo u jezik poodavno prije par desetljeca-jezik je dinamicna kategorija koja zivi i mjenja se
Kada i gdje se u BiH govorilo "cetverica"?
u njiha u kuci se tako govorilo
U mojoj ne-no populacija koja odrzava jezik zivim diktira i pravila odnosno narjecje
Stari wrote:Ako vrlom znalcu ne bi bilo mrsko odgovoriti ...ja bih uputio pitanje slicno ovom prenjovom sa razlikom ...kad se to u bosni govorilo Hamov, Mujov, Ibrov...eto toliko ako ti nije tesko.
jusuff wrote:(...) ne bi nas trebalo brinuti to sto hrvati uvode promjene u svoj standardni jezik, njihovo je to pravo.
volio bih da se i bosanci malo vise bave svojim jezikom i ocuvanjem istog, makar to znacilo da nas je peterica, a ne petorica
mene apsolutno ne zanima sta bilo ko radi sa svojim jezikom, da nije jedne "sitnice" koju je prenj vec rekao -- taj "neko" ce onda koristiti novoreformisani jezik u politicke svrhe u mojoj avliji. meni sijecanj i rujan nimalo ne smetaju, i kao sto sam vec rekla -- na neki nacin se divim hrvatima na ocuvanju izvornog slavenskog korijena.
ali zaista ne zelim da mi sutra u novinama osvane lingvisticka nakarada poput "ne cu", jer su komsije, pardon susjedi to preko noci uveli kao pravilo. oni neka rade i pricaju kako god hoce, problem je sto ce onda meni miro ivo da palamudi kako on "ne ce" ovo i "ne ce" ono po sarajevu.
[quote="Stari"]Ako vrlom znalcu ne bi bilo mrsko odgovoriti ...ja bih uputio pitanje slicno ovom prenjovom sa razlikom ...kad se to u bosni govorilo Hamov, Mujov, Ibrov...eto toliko ako ti nije tesko.[/quote]
Ako se ne varam trebalo bi da bude gramaticki ispravno.Slaganje po rodovima. Ako uzmes npr.ime koje ima i u muskom i zenskom rodu kako ga promijeniti. Nihad-Nihadov,Nihada-Nihadin
Stari wrote:Ako vrlom znalcu ne bi bilo mrsko odgovoriti ...ja bih uputio pitanje slicno ovom prenjovom sa razlikom ...kad se to u bosni govorilo Hamov, Mujov, Ibrov...eto toliko ako ti nije tesko.
Ako se ne varam trebalo bi da bude gramaticki ispravno.Slaganje po rodovima. Ako uzmes npr.ime koje ima i u muskom i zenskom rodu kako ga promijeniti. Nihad-Nihadov,Nihada-Nihadin
A-a, ovdje se radi iskljucivo o muskim imenima koji zavrsavaju na o Je li tako stari?
A-a, ovdje se radi iskljucivo o muskim imenima koji zavrsavaju na o Je li tako stari?
Tako je crna pantero...hvala na podsjetki...ja sam vec bio poceo zaboravljati.
furlane ...ne valja ti rezon. Radi se o tome da ja tvrdim da je onaj koji je to i takvo pravilo postavio ... fulio nekoliko decimetara od cilja ....Dabogda isto napravio i u prvoj bacnoj noci... je jedino sto mu mogu ovom zgodom poruciti.
jusuff wrote:
Cuvati ili izmisljati tradiciju? I zasto?
I za tebe isto pitanje: Kada i gdje se u BiH govorilo cetverica?
prenj, moja rahmetli nana je govorila cetverica i peterica
dobro se sjecam svoga rahmetli dede koji je govorio opcina.
ni nana ni dedo nisu bili knjiski ljudi, ali im je leksika i akcentiranje bilo gotovo perfektno i to je ona najveca vrijednost bosanskog jezika.
Stari wrote:kad se to u bosni govorilo Hamov, Mujov, Ibrov...eto toliko ako ti nije tesko.
ovako govore u crnogorskom sandzaku -- Ruzdov, Ibrov, Aljov
a posto su oni sada uber-bosnjaci valjda sad svi moramo tako govoriti
Ne samo u crnogorskom I odvikla sam se od tog, a sad ispade da je bas tako pravilno Nego, jos uvijek mi nije jasno, zasto je onda Titov Drvar, Titovo Uzice, Titovo ovo ono, a Mujin konj, Suljin jaran itd.?
jusuff wrote:(...) ne bi nas trebalo brinuti to sto hrvati uvode promjene u svoj standardni jezik, njihovo je to pravo.
mene apsolutno ne zanima sta bilo ko radi sa svojim jezikom, da nije jedne "sitnice" koju je prenj vec rekao -- taj "neko" ce onda koristiti novoreformisani jezik u politicke svrhe u mojoj avliji. meni sijecanj i rujan nimalo ne smetaju, i kao sto sam vec rekla -- na neki nacin se divim hrvatima na ocuvanju izvornog slavenskog korijena.
ali zaista ne zelim da mi sutra u novinama osvane lingvisticka nakarada poput "ne cu", jer su komsije, pardon susjedi to preko noci uveli kao pravilo. oni neka rade i pricaju kako god hoce, problem je sto ce onda meni miro ivo da palamudi kako on "ne ce" ovo i "ne ce" ono po sarajevu.
kontas?
vidis, ja ne bih imao nista protiv da se sijecanj i ostali koriste vise u bosanskom jeziku, posebno zato sto su te rijeci slavenske, dakle i bosanske, a i koristile su se u bosni.
siguran sam da ce se jezicka politika bosanskog jezika stabilizirati i da ce se, napokon, jezicki strucnjaci izdici iznad licnih prepucavanja i baciti na mukotrpan i dugotrajan posao standardizacije bosanskog jezika. ono sto me raduje jeste da standardni bosanski jezik nasa djeca ne moraju uciti u skoli kao da im je strani jezik (sto u nekim susjednim i komsijskim drzavama nije slucaj)
jusuff wrote:
Cuvati ili izmisljati tradiciju? I zasto?
I za tebe isto pitanje: Kada i gdje se u BiH govorilo cetverica?
prenj, moja rahmetli nana je govorila cetverica i peterica
dobro se sjecam svoga rahmetli dede koji je govorio opcina.
ni nana ni dedo nisu bili knjiski ljudi, ali im je leksika i akcentiranje bilo gotovo perfektno i to je ona najveca vrijednost bosanskog jezika.
A moja je nana (i mnoge druge) npr. govorila 'mliko', pa zar to znaci da bi sad trebalo uvesti kao standard 'mliko' umjesto 'mlijeko'?