Silajdžic i Dodik potpisali Protokol o reformi policije
-
ibro dirka
@nezeljeni
jao, sto ti mozes srati, i to bez repetiranja. imas li sta konkretno, covjece? tema je (vidi gore).
jao, sto ti mozes srati, i to bez repetiranja. imas li sta konkretno, covjece? tema je (vidi gore).
-
ibro dirka
Izvini onda. Kontam tu treba sad nesto pisati, kao sto me evo upozoravaju, i bez veze na toj gluposti izgubih vrijeme.bosmen wrote:Joj ibro dragi, ja ti i maloprije postirah tekst koji je objavljen i ti se odmah zakaci za mene.ibro dirka wrote:Bosmene, sta u tom izvjestaju pise sto ne vidim a treba da znam? Jesi li ocekivao da ga nece podrzati, ili sta vec?
Jesi li mozda primjetio da nisam komentarisao nista ?
Covjek samo priupita sta je to tamo bilo na skupstini i ja postirah ono sto sam i sam procitao
Iznenadjujes me stvarno
-
nezeljeni nadimak
Nije nikakva huja. Fino sam te nekoliko puta pitao da obrazlozis gdje vidis nesto dobro u ovome, jer koliko god se trudio da vidim nesto dobro, nisam vidio. Naravno, nisi obrazlozio odakle potice takav zaokret u tvojim stavovima i gdje ti vidis dobro u svemu ovome.ibro dirka wrote:nezeljeni, fakat glupe, infantilne fore. ako imas sta reci, reci konkretno. ako ti se ne cita vec vjerujes prvo bilo kome od spomenute bagre, i tako reci.nezeljeni nadimak wrote:Nisam, cekam tebe da nam podneses izvjestaj.ibro dirka wrote: Pa de nam pojasni konkretno sta ti to vidis. Sta je rekla ta vanredna skupstina, jesi li bio tamo?
u svakom slucaju, tu huju ostavi za nekog drugog.
I vidi, ne vjerujem nikome, kako Tihicu, Lagumdziji, tako ni Ronhil-Silajdzic dvojcu i njihovim internim dogovorima, kao ni saopstenjima koja dolaze iz SZBiH.
Nego, ako je sve to tako dobro kao sto ti predstavljas, a ja ne kontam, onda Silajdzicu zaista treba cestitati sto je uspio smeksati Ronhila sa onako bezkompromisnim i radikalno suprostavljenim stavovima.
- valterbranisarajevo
Generalno, najtragičnije od svega je činjenica što je uopšte došlo do toga da naša sudbina, naša budućnost zavisi od samo dva čovjeka, odnosno da li je neki od njih jedno jutro ustao na lijevu ili na desnu nogu..
četiri miliona ljudi je večeras čekalo šta će u njihovo ime odlučiti dva čovjeka..
četiri miliona ljudi je večeras čekalo šta će u njihovo ime odlučiti dva čovjeka..
-
ibro dirka
1. ja vec nekoliko puta napisah sta u tekstu (dakle u sustini) vidim kao pozitivno. od tebe ne vidjeh bas nijedan konkretan komentar, tako da mi se sada ne traze moji da te nesto ubjedujem. ako te interesuje sta konkretno vidim kao pozitivno, vrati se nekoliko stranica unazad. ako ne, po volji.nezeljeni nadimak wrote:Nije nikakva huja. Fino sam te nekoliko puta pitao da obrazlozis gdje vidis nesto dobro u ovome, jer koliko god se trudio da vidim nesto dobro, nisam vidio. Naravno, nisi obrazlozio odakle potice takav zaokret u tvojim stavovima i gdje ti vidis dobro u svemu ovome.ibro dirka wrote:nezeljeni, fakat glupe, infantilne fore. ako imas sta reci, reci konkretno. ako ti se ne cita vec vjerujes prvo bilo kome od spomenute bagre, i tako reci.nezeljeni nadimak wrote: Nisam, cekam tebe da nam podneses izvjestaj.
u svakom slucaju, tu huju ostavi za nekog drugog.
I vidi, ne vjerujem nikome, kako Tihicu, Lagumdziji, tako ni Ronhil-Silajdzic dvojcu i njihovim internim dogovorima, kao ni saopstenjima koja dolaze iz SZBiH.
Nego, ako je sve to tako dobro kao sto ti predstavljas, a ja ne kontam, onda Silajdzicu zaista treba cestitati sto je uspio smeksati Ronhila sa onako bezkompromisnim i radikalno suprostavljenim stavovima.
2. Ronhilla nije on smeksao, vec citav pritisak MZ, unutar SNSD itd. Njega imaju ucjenjivati (srecom) sa kudikamo vise nego Silajdzica.
3. I Tihic i Lagumdzija dobro nasrase (i izlagase) na dnevniku, sto mi ih je fakat smucilo. Protokol je tu, postavio ga je dizzaster. Da nije, shvatio bih ovoliko i ogorcenje i pljuvanje.
-
Kaza1
Da li EU sama sebe izolira???
Danas, 28.09.2007. godine su potpisali protokol o reformi policije Haris Silajdjic i Milorad Dodik. Ovim protokolom se jasno daje do znanja Visokom predstavniku Lajcaku da se od ovog protokola nece odstupiti.
Potpisnici protokola su dali rok do nedjelje 30.09.2007 Visokom predstavniku Lajcaku da ovaj protokol prihvati i potpise, jer je to osnovni preduslov za potpisivanje sporazuma o pridruzivanju i stabilizaciji EU. Naime ovo je posljednja sansa EU da se prihvatanjem protokola pridruzi Bosni i Hercegovini. Ukoliko ne bi doslo do potpisivanja ovog protokola , EU bi prakticno sama sebe izolirala i ispustila sansu da se u dogledno vrijeme pridruzi Bosni i Hercegovini.
Ono najvaznije u protokolu su tri bosanska principa koja moraju biti prihvacena, jer u suprotnom reforma policije EU bez ova tri principa nece biti prihvacena a oni su i najvazniji uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.
Dakle neprihvatanje ovog protokola ce se katastrofalno odraziti na EU koja ce tim postupkom otici u samoizolaciju.
Naravno neprihvatanje ovog protokola nece proci bez sankcija. Postoji mogucnost smjene Visokog predstavnika Lajcaka u slucaju neprihvatanja protokola a EU ce time izgubiti i posljednju sansu u narednih deset godina za pridruzivanje Bosni i Hercegovini.
Danas, 28.09.2007. godine su potpisali protokol o reformi policije Haris Silajdjic i Milorad Dodik. Ovim protokolom se jasno daje do znanja Visokom predstavniku Lajcaku da se od ovog protokola nece odstupiti.
Potpisnici protokola su dali rok do nedjelje 30.09.2007 Visokom predstavniku Lajcaku da ovaj protokol prihvati i potpise, jer je to osnovni preduslov za potpisivanje sporazuma o pridruzivanju i stabilizaciji EU. Naime ovo je posljednja sansa EU da se prihvatanjem protokola pridruzi Bosni i Hercegovini. Ukoliko ne bi doslo do potpisivanja ovog protokola , EU bi prakticno sama sebe izolirala i ispustila sansu da se u dogledno vrijeme pridruzi Bosni i Hercegovini.
Ono najvaznije u protokolu su tri bosanska principa koja moraju biti prihvacena, jer u suprotnom reforma policije EU bez ova tri principa nece biti prihvacena a oni su i najvazniji uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.
Dakle neprihvatanje ovog protokola ce se katastrofalno odraziti na EU koja ce tim postupkom otici u samoizolaciju.
Naravno neprihvatanje ovog protokola nece proci bez sankcija. Postoji mogucnost smjene Visokog predstavnika Lajcaka u slucaju neprihvatanja protokola a EU ce time izgubiti i posljednju sansu u narednih deset godina za pridruzivanje Bosni i Hercegovini.
- SiSaJuMe
A sta ste ocekivali od dva NACI igraca. Da niste mozda ocekivali da ce RAZUM proraditi, da ce BIH ugrijat sunce. E moj narode, stoko u torovima, poklopi se i cekaj na grudu soli od cobana. Dva igraca drkaju 4 milijona ljudi (svojih glasaca). Ako treba i jedan ce drugom samo da fotelja neisklizne.
Jebes BIH i njene NACI majmune,. valja papire sredit i postat patriota neke svice il austrije,. moze i njemacka.
Jebes BIH i njene NACI majmune,. valja papire sredit i postat patriota neke svice il austrije,. moze i njemacka.
Last edited by SiSaJuMe on 28/09/2007 23:01, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Izvini, od tih 4 miliona ljudi vise od pola je glasalo za ovu dvojicu.valterbranisarajevo wrote:..
Nema nikakve potrebe da se neko nad njima sazaljeva.
- Maraschino
Prihvatio Brisel ovo ili ne, Dodik je uspio razbiti tek ujedinjeni blok u Federaciji (SBiH, SDA, SDP),
Hebiga i to je nesto
Ko ce razbiti udruzene cetnike (SNSD,PDP, SDS, SRS,..),Hari je za to nesposoban
Hebiga i to je nesto
-
Pravi Bosanceros
Ne znam odakle ti to da su se oni ujedinli ili na bilo koji nacin formirali blok? Bar ne znam na osnovu cega u to sve ugura SDP 
- Maraschino
Platformu Silajdzic-Tihic prihvatio je i Lagumdzija uz dodatne primjedbe koje je on dostavio tako da su stali u jedinstven blok
-
ibro dirka
Tek sada ovo vidjeh..._BosanaC wrote:Ne htjedoh komentarisati dalje danas i ulaziti u neka prepucavanja dok ne naletih maloprije na taj tekst protokola na http://www.sarajevo-x.com/clanak/070928088. U glavnom, ono sto mene boli je sljedece (nakon oborenih ustavnih promjena bas iz ovog razloga):ibro dirka wrote:Kako ga je zajebao? De pojasni . Ja svoje vidjenje napisah nekoliko puta, ali jal sam ja totalno puko, jal to svi ignorisu._BosanaC wrote: Ma hebe mi se i za SDA i SDP, niti sam clan jednih niti drugih, pitam tebe. Prema mom (skromnom) misljenju, ovaj prijedlog je zahebao i Lajcakov... Ili je Dodik necim nadrogirao Silajdzica pa ovaj hajvan potpisao ono sto mu je Dodo servirao, ili je Silajdzic stvarno veci idiot nego sto sam ja ikada zamisljao![]()
U glavnom, ovaj prijedlog je meni zaista puno vece dno od Lajcakovog...
(sve ove ostale koji se vade na ko je sta rek'o: jebali vas svi ovi majmuni ukljucujuci i Dodika i Silajdzica dok god vas tako otvoreno lazu, a papir vam je pred nosom. Poslije serite i o "nacionalistima" i o "politicarima" i o "lopovima" i o "reformistima", nek vam to rade dok god bar ne pokusati sami procitati i vise vjerovati svojim ocima nego njima).
V Neophodnu koordinaciju lokalnog nivoa policijskih struktura vršiće Direkcija za koordinaciju policije, pri čemu će se u radu obezbijediti standardizacija kako bi se građanima na čitavom prostoru BiH obezbijedila intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena, te na istom nivou kvaliteta. Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije će biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošću postojećih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brčko Distrikta. Konačno teritorijalno rješenje lokalnih policijskih oblasti biće utvrđeno sa tehničkim funkcionalnim kriterijima što će se utvrditi Zakonom o policijskoj strukturi BiH.
Cementiranje sadasnjeg stanja... Pa zatim:
VIII Stalni članovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granične policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom članova, a ako nema konsenzusa onda većinom glasova u koju moraju biti uključeni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.
Entitetsko glasanje?I ne mogu ne pitati - sta s ostalima koji nisu konstitutivni?
![]()
Ako se ovako bira politicki nezavisan policijski odbor meni je George Bush amidza, ni manje ni viseIX U cilju eliminacije političkog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeća tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe građana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.![]()
Eto, to je ono sto mene boli... Ili sam samo previse sagorio pa mozda napokon ne vidim pored otvorenih ociju da ovo predstavlja ikome ikakav napredak, a pogotovo ne ono za sta se Silajdzic deklarativno zalagao.
I ja, na zalost, smatram da je ovo samo pokusaj i Dodika i Silajdzica, da sacuvaju fotelju od neke eventualne smjene... A smijem se kladiti da ce 2010. opet predizborna prica i jednog i drugog biti slicna predizbornoj prici 2006... Nismo mi, drugi su krivi... Mi nismo obecali, mi smo rekli da cemo raditi... I radili smo... al brate naopako i po nasim ledjima
Crveno: To jeste u (uglavnom) u skladu sa postojecim stanjem, ali nije njegovo cementiranje. U drugim dijelovima se navodi da ce se mijenjati kako se mijenja nadleznost (po ustavu). Dakle, jednostavno se ostavlja otvorenim bez da se ista konkretno kaze. To je jedna od rupa, ili nerijesenih vrucih pitanja koje spominjem
Zeleno: Kao sto rekoh, razblazena kljucna tacka Lajcijevog prijedloga. Ovim se umanjuje mogucnost blokiranja rada, jer je "drugi nivo" onaj entitetski, sto je puno bolje nego nista.
Plavo: "Odboru" se dozvoljava da se sastaje i cumura. Nista ne odlucuje, jer se i izricito kaze (i tu, i u drugim dijelovima) da se politika mora drzati po strani.
Za resto:
1.) Pozitivno je bar da dok ima nekakve policijske strukture RS, ima i FBiH. Lajcak ukida policiju FBiH, a RS ostavlja
2.) Pozitivno je se policija utvrdjuje po posljednjem popisu (a ne sadasnjoj situaciji, kao sto Lagumdzija slaga). Ovo jeste donekle otvoreno za interpretaciju nakon sljedeceg popisa, i tu se treba nekako pojacati.
3.) Izricito se kaze da politika nema tu sta traziti. U slucaju nesporazuma/raznih tumacenja, to je vrlo jak adut, bas kao i ono o EU (nadam se bez Rena).
Nikada nisam rekao da je ovo savrsen ili idealan prijedlog, vec odlican kompromis, tacnije 10%.
Na ustavu ce se biti jos vaznija bitka koja ce jal pokopati i policijsku reformu, jal je osnaziti. Ovaj "Protokol" ostavlja dovoljno mjesta za osnazivanje. Resto je do nas i MZ, a ako se budemo ovako postavljali (sitnosicarski, uskostranacki) tu cemo ga dobro popusiti.
Last edited by ibro dirka on 28/09/2007 23:24, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
SDP je apsolutno nebitan u svemu ovome. Oni se uopste ne moraju sloziti ni sa cim niti imaju obavezu za to. Ne postoji nikakav razlog da se sa njima nesto dogovara jer ne ucestvuju ni u kakvim izvrsnim organima vlasti. Poenta je da se dogovore oni koji su izabrani da ovu zemlju vode.
-
ibro dirka
I SDP sjedi po skupstinama i glasace za ili protiv prijedloga, i za to primati i platu i dotacije. Dakle, suplja.jeza u ledja wrote:SDP je apsolutno nebitan u svemu ovome. Oni se uopste ne moraju sloziti ni sa cim niti imaju obavezu za to. Ne postoji nikakav razlog da se sa njima nesto dogovara jer ne ucestvuju ni u kakvim izvrsnim organima vlasti. Poenta je da se dogovore oni koji su izabrani da ovu zemlju vode.
- jeza u ledja
Sjede i DNZ i BPS i HSP itd. Da li iko njih pita za zdravlje?ibro dirka wrote:I SDP sjedi po skupstinama i glasace za ili protiv prijedloga, i za to primati i platu i dotacije. Dakle, suplja.jeza u ledja wrote:SDP je apsolutno nebitan u svemu ovome. Oni se uopste ne moraju sloziti ni sa cim niti imaju obavezu za to. Ne postoji nikakav razlog da se sa njima nesto dogovara jer ne ucestvuju ni u kakvim izvrsnim organima vlasti. Poenta je da se dogovore oni koji su izabrani da ovu zemlju vode.
Na SDPu nije da se dogavara po kakvim sastancima i pravi koalicije, potpisuje protokole, vec da ucestvuje u skupstinskoj raspravi i glasa za ili protiv vec dogovrenog gotovog prijedloga.
-
Pravi Bosanceros
NikadaMaraschino wrote:Platformu Silajdzic-Tihic prihvatio je i Lagumdzija uz dodatne primjedbe koje je on dostavio tako da su stali u jedinstven blok
O kojoj platformi ti uopšte govoriš?
Ako govoriš o njihovom zajedničkom stavu kontra Lajčakovog prijedloga onda nisi u pravu jer SDP nije ni komentarisao njihove stavove nego je dao svoje primjedbe. Ne sjecam se da je zvanicni stav SDP-a bio da je to neprihvatljivo na nacin kako su to njih dvojica na pocetku rekli.
Ako govoris o jos uvijek ne objavljenoj platformi za reformu ustava koju su zajedno skrojili Tihic i Silajdzic onda opet nisi u pravu jer SDP koliko je meni poznato trenutno stoji iza prijedloga o reformi ustava koji je prije 3-4 godine poslao u parlamentarnu proceduru.
-
ibro dirka
To je to. I nije sam, vec su mu pomogli i reis, i Bakir Izetbegovic, mozda i Cengici, Lagumdzija i njegovi klimoglavci, oni iz SBiH koji bi da nesto usicare u privatizacijama a jebe ih se i za Silajdzica i policiju, Lajcak, Gregorijan, Pandur i ekipa.Maraschino wrote:Prihvatio Brisel ovo ili ne, Dodik je uspio razbiti tek ujedinjeni blok u Federaciji (SBiH, SDA, SDP),
Hebiga i to je nesto![]()
-
ibro dirka
I njih ce pitati, a vecina ce ih jos brze nego SDP reci da se slazu sa Lajcijem, pa kako god on hoce.jeza u ledja wrote:Sjede i DNZ i BPS i HSP itd. Da li iko njih pita za zdravlje?ibro dirka wrote:I SDP sjedi po skupstinama i glasace za ili protiv prijedloga, i za to primati i platu i dotacije. Dakle, suplja.jeza u ledja wrote:SDP je apsolutno nebitan u svemu ovome. Oni se uopste ne moraju sloziti ni sa cim niti imaju obavezu za to. Ne postoji nikakav razlog da se sa njima nesto dogovara jer ne ucestvuju ni u kakvim izvrsnim organima vlasti. Poenta je da se dogovore oni koji su izabrani da ovu zemlju vode.
Na SDPu nije da se dogavara po kakvim sastancima i pravi koalicije, potpisuje protokole, vec da ucestvuje u skupstinskoj raspravi i glasa za ili protiv vec dogovrenog gotovog prijedloga.
- DrugaGimnazija
Jeste li primijetili da u ovom protokolu vise nema ni Sipe, a ni zajednicke policijske akademije? Ovo je manje i od Lajcakovog prijedloga, koji je Silajdzic objerucno odbacio!!
Policija RS ostaje, jer se policijske regije uskladjuju sa politickim uredjenjem drzave, a i pticama na grani je jasno da Hare nece ukinuti RS i da nece biti ustavne reforme u kojoj se to moze sprovesti.
Ovakvom izjavom (da ce regije pratiti ustavno uredjenje BiH) se definitivno ukopava status policije RS.
Policija RS ostaje, jer se policijske regije uskladjuju sa politickim uredjenjem drzave, a i pticama na grani je jasno da Hare nece ukinuti RS i da nece biti ustavne reforme u kojoj se to moze sprovesti.
Ovakvom izjavom (da ce regije pratiti ustavno uredjenje BiH) se definitivno ukopava status policije RS.
-
aycoola
@ibro dirka A gdje ti zivis? Ako u BiH, imas li diplomatski pasos? Imas li par milja eura platicu? (naravno, ovo su retoricka pitanja)
Zar ti ne kuzis da ovdje nije nista dogovoreno, jel se tebi jos ceka 3-5 godina da se razvlace pricice o "principima" i pickama milim materinama, sjecas li se "protokola" kojeg su Dodik, Cavic i Ivanic Pediju odnijeli potpisan i samo rekli da prihvataju principe i naravno cekali da ovome istekne mandat i udri maksime po diviziji..
Mislim da si shvatio zasto sam te pitao ono gore..jer se meni ne gledaju i ne slusaju ova govna narednih 3-5 godina..
Zar ti ne kuzis da ovdje nije nista dogovoreno, jel se tebi jos ceka 3-5 godina da se razvlace pricice o "principima" i pickama milim materinama, sjecas li se "protokola" kojeg su Dodik, Cavic i Ivanic Pediju odnijeli potpisan i samo rekli da prihvataju principe i naravno cekali da ovome istekne mandat i udri maksime po diviziji..
Mislim da si shvatio zasto sam te pitao ono gore..jer se meni ne gledaju i ne slusaju ova govna narednih 3-5 godina..
-
ibro dirka
Ovo je 10% prijedloga, i nije prijedlog. Zato tu nema mnogo cega.
- Bosanac_21
Ovo ovako nastavi li, uhvaticemo se za glavu. Kad je stigao pritisak nabrzaka
usvojise planove, a gradjane niko i ne pita. Suskaju i mute iza zatvorenih
vrata. Kamo srece da se opametimo pa da izadjemo na ulice i pokazemo
sta bi gradjani prihvatili, a sta ne.
Opet i ovu zemlju i ovaj narod ce prevesti zedne preko vode, ne trgnemo li se
*ebacemo kusu
usvojise planove, a gradjane niko i ne pita. Suskaju i mute iza zatvorenih
vrata. Kamo srece da se opametimo pa da izadjemo na ulice i pokazemo
sta bi gradjani prihvatili, a sta ne.
Opet i ovu zemlju i ovaj narod ce prevesti zedne preko vode, ne trgnemo li se
*ebacemo kusu
-
ibro dirka
Pa dobro, ako hoces pasos Bosnjakistana ili svog kantona, trazi od Lajcija da odmah nametne svoj prijedlog i gotovo.aycoola wrote:@ibro dirka A gdje ti zivis? Ako u BiH, imas li diplomatski pasos? Imas li par milja eura platicu? (naravno, ovo su retoricka pitanja)