Silajdžic i Dodik potpisali Protokol o reformi policije

Locked
zavrzlama

Post by zavrzlama »

1. struktura policijskih snaga u BiH neće prejudicirati buduća ustavna rješenja, niti na bilo koji način definisati buduću ustavnu strukturu zemlje
ovaj protokol se moze tumaciti na milion nacina.....obicno je istina u pragmatizmu i citanju izmedju redova..

Ja licno sam shvatio ovo pod br. 1 ovako:

Prihvatiti reformu policije ali da ostane postojece stanje...a kasnije u reformi Ustava ce se to stanje promijeniti u korist BIH i stvorit ce se jedinstvena policija skladno novom Ustavu BIH...pa dalje u prevodu to znaci...:potpisi Alija Dejton..a kasnije ce MZ ispraviti sve nepravde koje si ti pod nasim pritiskom potpisao"...pitam se zasto uvijek se ide okolnim putem zasto se jeadn zakon ili reforma mora sprovoditi iz vise faza i sa vise vremena.....odgovor je....MZ i njeni politicari hoce da ostanu zauvijek u BIH i da crpe lovu i BIH potencijale jos dugo godina ovdje..kako domaci politicari zive na racun nacionalnih ideja i homogenizacije sopstvenih naroda...isto tako je MZ shvatila da odugovlacenjem rjesenja BIH pitanja i drzanjem tri naroda u stalnoj konfrotaciji ..oni sebi osiguravaju stalnu prisutnost u BIH i tako pune dzepove i uuposljavaju svoje propale kadrove u BIH.....a kako nas narod slabo konta i pali...radit cemo mi jos dugo za druge a klati se izmedju sebe...
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ono sto je osnovno dobro u ovom protokolu (sto, opet, nije isto sto i konacni prijedlog reforme) je da ima dosta regionalizacije, a funkcija RS je tu dodatno razblazena, bas kao i FBiH. Dakle, nije totalno asimetrican kao Lajcakov, a polako brise i jedno i drugo.

Dalje, ne prejudicira teritorijalnu regionalizaciju mada je itekako naznacava. Dalje, funkcija drzave je podcrtana i ostavlja se prostora za jos.

Naravno, sve se moze tumaciti na hiljadu nacina, ali mislim da je ovo gore relativno dobro vidljivo.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

bosmen wrote:Tihić: Silajdžićev i Dodikov protokol gori od prijedloga Miroslava Lajčaka

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u današnjoj izjavi za Fenu negodovao je zbog protokola o reformi policije koji su danas u Sarajevu potpisali lideri Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Haris Silajdžić i Milorad Dodik.

"Nisam učestvovao i izradi ovog Protokola. Smatram da sadrži rješenja gora nego što su bila predviđena planom visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka.

Protokol je gori u prvom redu što predviđa definitivno 'betoniranje' lokalnih policijskih oblasti u okviru samo ustavne strukture zemlje, što znači da neće moći prelaziti entitetske linije.

Zadržan je konsolidovani budžet, ostale iste nadležnosti policije RS-a, Federacije, kantona, iako je bio dogovor da oni budu nadležni samo za javni red, mir, opći kriminal i poslove saobraćaja.

Uveli su entitetsko i etničko glasanje u rad odbora direktora kao operativnog tijela koje donosi odluke o operativnim policijskim akcijama. Entitetsko i etničko glasanje ovdje nije postojalo ni u Lajčakovom planu, a članovi odbora su čak pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i FBiH, čega također nije bilo.

U planu Miroslava Lajčaka bio je jedan nezavisni odbor koji je birao sve te funkcionere na nivou države; ovdje su predvidjedli i entitetske odbore.

Ostala je policija RS-a i sve druge strukture, entitetske, kantonalne itd.", kazao je Sulejman Tihić.
Boldirano je i bit. "Not Invented Here" (TM).
Pravi Bosanceros

Post by Pravi Bosanceros »

ibro dirka wrote:Ono sto je osnovno dobro u ovom protokolu (sto, opet, nije isto sto i konacni prijedlog reforme) je da ima dosta regionalizacije, a funkcija RS je tu dodatno razblazena, bas kao i FBiH. Dakle, nije totalno asimetrican kao Lajcakov, a polako brise i jedno i drugo.

Dalje, ne prejudicira teritorijalnu regionalizaciju mada je itekako naznacava. Dalje, funkcija drzave je podcrtana i ostavlja se prostora za jos.

Naravno, sve se moze tumaciti na hiljadu nacina, ali mislim da je ovo gore relativno dobro vidljivo.
U pravu si - ima dosta regionalizacije:

Ostaje policija RS (podjeljena na regije kao sto to i sada kod njih funkcionise prema teritoriji koju pokrivaju tuzilastva) i podjeljena na kantone u FBIH (kako i sada funkcionise) sto je jedan od razloga da su oba HDZ-a podrzala ovakvo ustrojstvo koje se ne razlikuje gotovo nikako od Lajcakovog prijedloga.

Ma dogovorili se Here i Milence da dijele drzavu, a hvala bogu ima naivnih da se nakace na pricu da je napravljen pomak.

Bolje i ne zasluzujemo!
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Pravi Bosanceros wrote:
ibro dirka wrote:Ono sto je osnovno dobro u ovom protokolu (sto, opet, nije isto sto i konacni prijedlog reforme) je da ima dosta regionalizacije, a funkcija RS je tu dodatno razblazena, bas kao i FBiH. Dakle, nije totalno asimetrican kao Lajcakov, a polako brise i jedno i drugo.

U pravu si - ima dosta regionalizacije:

Ostaje policija RS (podjeljena na regije kao sto to i sada kod njih funkcionise prema teritoriji koju pokrivaju tuzilastva) i podjeljena na kantone u FBIH (kako i sada funkcionise) sto je jedan od razloga da su oba HDZ-a podrzala ovakvo ustrojstvo koje se ne razlikuje gotovo nikako od Lajcakovog prijedloga.

Ma dogovorili se Here i Milence da dijele drzavu, a hvala bogu ima naivnih da se nakace na pricu da je napravljen pomak.

Bolje i ne zasluzujemo!
U odnosu na Lajcijev, po kome nema policije FBiH (nije je nikada, kaze, ni bilo) jeste napravljen pomak. Pogledaj nadleznosti FBiH i RS u toj citavoj ujdurmi, pa ih uporedi sa drzavnim. Dakle, sada oni moraju imati koncenzus itd, a "politika se ne smije uplitati". Dakle, sjedice tamo, cumurajte, ali od vas ionako nema nista. Za mene naravno ovo nije nikakav ideal, ali je u odnosu na Lajcijev povelik pomak.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Par detalja me muci...

Zasto niko na 5 stranica ove price nije ni pomenuo cinjenicu da Haris nema nikakvo pravo predstavljati Federaciju ? Mislim, koji je on kurac, lik je clan predsjednistva.

Dodik je s druge strane premijer RS i vodja stranke koja ima apsolutnu jebenu vecinu u RS.

Harisova banda, ovaj stranka, je dobila manje jebenih glasova od jebene SDA. Odakle Lepom jebeni legitimitet da dogovara i potpisuje bilo sta ? Koji kurac vise, lik se ponasa kao da ima 80% glasova u jebenoj Federaciji mater mu jebem.

Kako je u picku materinu moguce da NIKO, ni u ovoj diskusiji, ni u BeHa javnosti (sic!) i štampi to nikad ne pomene ?!

Pa jebem mu zivot, znam da je nas narod stoka, pa me to i ne cudi, al' koji kurac i stranci pristaju na tu pricu ?! Sta kog kurca imaju pricati i dogovarati s jebenim Harisom, nek malo priupitaju celu Tihica, narcisa Zlaju i hrvatske stranke sta oni misle o tome. Ili je haman cijela Federacija glasala za kriminalnu bagru koja sebe naziva SBiH ?

Ovo je definitivno najveca blamaza OHR-a u zadnjih 4-5 godina, ako padnu na ovaj njihov kurac od dogovora, neka se lijepo spakuju i idu odakle su i dosli, u picku materinu diletantsku !

Ne pamtim kad sam duzi post napiso, bosanci i hercegovci (namjerno malim, jer se govna ne pisu velikim) jebite se svi u gladi i neimastini, niste bolje ni zasluzili.
volvoxII

Post by volvoxII »

[url]rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/dnevnik0928_1.rm[/url]
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Protokol kakav je potpisan je i jedini realan u ustavnoj i politickoj situaciji koju imamo. Ocigledno je da su se najvaznija pitanja, regionalizacije policije ostavila za rundu o pregovorima o ustavu. Zakonski neznam kako se moglo drugacije napraviti kompromis.

Najvaznija stvar sto sam vidio je da ce se buduce policijske regije bazirati na osnovu tehničko-profesionalnih kriterija. Svi znamo da RS nije stvorena na osnovu ovih kriterija pa po tome nemoguce je naci mogucnost gdje bi njena kompletna teritorija bila pod nadleznoscu jednog MUP-a i da pri tom bude tehnicko funkcionalna. Ista stvar se odnosi i na FBiH.

Protokol je takodjer mogao imati naslov "Molba da nedobijanje otkaza"
volvoxII

Post by volvoxII »

Alfons Kauders wrote:Par detalja me muci...

Zasto niko na 5 stranica ove price nije ni pomenuo cinjenicu da Haris nema nikakvo pravo predstavljati Federaciju ? Mislim, koji je on kurac, lik je clan predsjednistva.

Dodik je s druge strane premijer RS i vodja stranke koja ima apsolutnu jebenu vecinu u RS.

Harisova banda, ovaj stranka, je dobila manje jebenih glasova od jebene SDA. Odakle Lepom jebeni legitimitet da dogovara i potpisuje bilo sta ? Koji kurac vise, lik se ponasa kao da ima 80% glasova u jebenoj Federaciji mater mu jebem.

Kako je u picku materinu moguce da NIKO, ni u ovoj diskusiji, ni u BeHa javnosti (sic!) i štampi to nikad ne pomene ?!

Pa jebem mu zivot, znam da je nas narod stoka, pa me to i ne cudi, al' koji kurac i stranci pristaju na tu pricu ?! Sta kog kurca imaju pricati i dogovarati s jebenim Harisom, nek malo priupitaju celu Tihica, narcisa Zlaju i hrvatske stranke sta oni misle o tome. Ili je haman cijela Federacija glasala za kriminalnu bagru koja sebe naziva SBiH ?

Ovo je definitivno najveca blamaza OHR-a u zadnjih 4-5 godina, ako padnu na ovaj njihov kurac od dogovora, neka se lijepo spakuju i idu odakle su i dosli, u picku materinu diletantsku !

Ne pamtim kad sam duzi post napiso, bosanci i hercegovci (namjerno malim, jer se govna ne pisu velikim) jebite se svi u gladi i neimastini, niste bolje ni zasluzili.
nemoj tako ipak narod nije blecak, kako jednom nam rece Alija
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Toliko o sustini, a sto se tice procesa, za sada ostajem pri dijelu mog drugog posta na ovu temu :D (kojeg i sjebah pri ovom copy&paste :D)
ibro dirka wrote:Mada, hajmo prvo sacekati taj "Protokol" bas me interesuje sta kaze. :D A dobro i covjek pita, da vidimo kakva ce to biti implementacija.

Meni se ovako na prvu cini da obojica samo pokusavaju kupiti malo vremena, jer to im je to jedini zajednicki interes. Dodo se mozda nada da ce Lajcak otupjeti kada vidi reakcije iz RS, a Silke da projde i to bre Kosovo. Ne znam, nagadjam kao i svi ostali
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

volvoxII wrote:
Alfons Kauders wrote:
nemoj tako ipak narod nije blecak, kako jednom nam rece Alija
Narod se ponasa kao stoka te stoga zasluzuje da ga se tako naziva, a bogami i tako tretira. :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Alfons ovo je samo dogovor izmedju vodja dvije stranke koje su najglasnije po ovom pitanju. U stvari Dodik komotno moze predstavljati cijelu RS, Silajdzic ne moze. Kont je takav da ako se oni dogovore sve ostalo ce biti lakse. Nisam siguran ali mislim da kad bi SVI ostali osim SBiH pristali na neki dogovor da bi to moglo proci u parlamentu FBiH i BiH i bez njih.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

[quote="Alfons Kauders"]Par detalja me muci...

Ne pamtim kad sam duzi post napiso, bosanci i hercegovci (namjerno malim, jer se govna ne pisu velikim) jebite se svi u gladi i neimastini, niste bolje ni zasluzili.[/quote

Jeste, Bosanci i Hercegovci, umjesto svega prihvatimo Lajcijev dogovor, pa ga tako garantovano svi pusimo.

Interesantni zakljucci, bez puno razmisljanja.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

jeza u ledja wrote:Alfons ovo je samo dogovor izmedju vodja dvije stranke koje su najglasnije po ovom pitanju. U stvari Dodik komotno moze predstavljati cijelu RS, Silajdzic ne moze. Kont je takav da ako se oni dogovore sve ostalo ce biti lakse. Nisam siguran ali mislim da kad bi SVI ostali osim SBiH pristali na neki dogovor da bi to moglo proci u parlamentu FBiH i BiH i bez njih.
Pa to u jednu ruku i govorim, koji kurac se oni imaju dogovarati ? Zasto Dodik ne sjedne sa Strankom penzionera i potpise npr. protokol o ustavnim promjenama ? Kupe poene i cuvaju guzice, rade isto vec 18 mjeseci i svi to puse, i raja i stranci, glupost fakat nema granica i ne poznaje nacionalnu pripadnost.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibro dirka wrote:
Alfons Kauders wrote:Par detalja me muci...

Ne pamtim kad sam duzi post napiso, bosanci i hercegovci (namjerno malim, jer se govna ne pisu velikim) jebite se svi u gladi i neimastini, niste bolje ni zasluzili.[/quote

Jeste, Bosanci i Hercegovci, umjesto svega prihvatimo Lajcijev dogovor, pa ga tako garantovano svi pusimo.

Interesantni zakljucci, bez puno razmisljanja.
bitno je da ga ovako svi ne pusimo... :D:D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Alfonse, drago mi je da te drma taj lokalpatriotizam (ko predstavlja RS, ko FBiH, a ko Zelju i Celik), ali ovo je direktna posljedica Lajcijevog insistiranja na dvojici ljudi, koju svi ostali tako sirokogrudo prihvatise. Sta se sada bunis?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibro dirka wrote:Alfonse, drago mi je da te drma taj lokalpatriotizam (ko predstavlja RS, ko FBiH, a ko Zelju i Celik), ali ovo je direktna posljedica Lajcijevog insistiranja na dvojici ljudi, koju svi ostali tako sirokogrudo prihvatise. Sta se sada bunis?

pa ja o tome svo vrijeme i govorim, da su stranci popusili jeftinu foru, :D a da se niko ne buni... :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Pa sto si se ti tek sada pobunio? :D Sto nisi i kada su svi problemi personificirani kroz ovu dvojicu? Nije valjda frka to sto se o necemu usaglasise, a nisu smjeli? :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibro dirka wrote:Pa sto si se ti tek sada pobunio? :D Sto nisi i kada su svi problemi personificirani kroz ovu dvojicu? Nije valjda frka to sto se o necemu usaglasise, a nisu smjeli? :D
ko kaze da sam se tek sad pobunio :D ovo je samo novi povod da im jebem mater :D
Maraschino

Post by Maraschino »

Rekoh ja davno :

Ako ne prihvati ne valja :roll:

a ako prihvati opet ne valja :D

a mene zabole
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Fakat bezobrazno od njih sto se u necemu slozise, kako cemo ih sada pljuvati :D
Pravi Bosanceros

Post by Pravi Bosanceros »

Ja koliko kontam Silajdzic je potpisao policiju RS, a Dodik nije napravio nikakav ustupak. Covjek od pocetka govori da je njima jedino bitno da ostane policija RS, a evo to im je sada omogucio Silajdzic. Za Dodika je prihvatljivo o svemu drugom da se dogovara i to ce i raditi sada kada je ostvario svoj glavni cilj - policija RS.

Gdje je sad 100% BiH i prica od prije neki dan kada Silajdzic kaze da je medjunarodna zajednica poklekla pred ultimatumima iz RS, a mi necemo jer nismo ni za vrijeme rata...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibro dirka wrote:Fakat bezobrazno od njih sto se u necemu slozise, kako cemo ih sada pljuvati :D
slozili su se samo u tome da potpisu komad tariguza koji ce ih spasiti od smjene, ili je barem odgoditi... :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Dva dana .... :oops: taj neki potpisani protokol će ....vrijediti :oops: .
Pušenje se nastavlja i poslije toga.... :oops:
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Pravi Bosanceros wrote:Ja koliko kontam Silajdzic je potpisao policiju RS, a Dodik nije napravio nikakav ustupak. Covjek od pocetka govori da je njima jedino bitno da ostane policija RS, a evo to im je sada omogucio Silajdzic. Za Dodika je prihvatljivo o svemu drugom da se dogovara i to ce i raditi sada kada je ostvario svoj glavni cilj - policija RS.
Gdje se spominje ta policija RS, meni promace?
Locked