sijede u kosi
- iceman ze
#1 sijede u kosi
Da li neko zna, da li su sijede u kosi nasljedni faktor, ili ipak neminovnost s kojom se covjek mora nositi. Ja sam relativno mlad, medutim u zadnje vrijeme primjecujem pojavljivanje sijedih u kosi, koja mi pomalo i smeta.
Vidao sam neke reklame na TV, da postoje neki preparati koji bi mogli ubaziti iste, ali nisam siguran da li to je zdravo i ima li kakvog ucinka. Ako neko ima neka iskustva volio bih cuti.....
Ili pak da to prihvatim kao jedan modni detalj u muskom svijetu, i pomirim se se da i Ricard Gir ili Dzordz Klouni isto tako dobro izgledaju sa sijedom kosom.
Vidao sam neke reklame na TV, da postoje neki preparati koji bi mogli ubaziti iste, ali nisam siguran da li to je zdravo i ima li kakvog ucinka. Ako neko ima neka iskustva volio bih cuti.....
Ili pak da to prihvatim kao jedan modni detalj u muskom svijetu, i pomirim se se da i Ricard Gir ili Dzordz Klouni isto tako dobro izgledaju sa sijedom kosom.
- danas
#2 Re: sijede u kosi
ako si imalo nalik dzordzuiceman ze wrote:
- cHupjahalic@
@iceman_ze Kod mog brata su se isto tako pocele pojavljivati sijede... I prije je izvlacio pramenove sto radi i sada... Niko ne primijeti da ima sijede. To preporucujem i tebi sa svijetlom kosom.

P.S. Tako cu i ja raditi kad me spopanu, al` jos se drzim dobro....

P.S. Tako cu i ja raditi kad me spopanu, al` jos se drzim dobro....
- iceman ze
Bojim se da sam ih onda mali i zapustio jer ih ima poprilicno, nisam brojao, ali kad mi neka moja raja kaze da se pocelo primjecivati, onda i mene neki srklet uhvatio, sta ja znam nebi meni to ni smetalo da sam ozenjen i imam djecu, to je normala, ali kud brate ranije.......... 
- cHupjahalic@
Ma ne mozes reci da si ih zapustio.. Nikad nije kasno naruciti vrijeme kod frizerke, nek izblajha kosu, sredi par pramenova i eto ga...
P.S. Ma ozenit ces se ti ako Bog da insalah
i to kad se najmanje nadao.

P.S. Ma ozenit ces se ti ako Bog da insalah
- Lace
#7 Re: sijede u kosi
ja mislim da je nasljedni faktor...a isto tako mislim da mlado lice i kosa (da je ima...znaci kvalitetna)...prosarana sjedim...very sexyiceman ze wrote:Da li neko zna, da li su sijede u kosi nasljedni faktor, ili ipak neminovnost s kojom se covjek mora nositi. Ja sam relativno mlad, medutim u zadnje vrijeme primjecujem pojavljivanje sijedih u kosi, koja mi pomalo i smeta.
- Qler
ja imam zaliske pravo velike
sto znaci da cu ocelaviti
ali me boli briga
ionako se sisam na 1 
a burazer ima sijedih vise nego stari a ima kose ko drva
gusta gusta crna kosa sa andjeoskim krilima
(ne bas bukvalno ali jos par godina i tu je
)
a burazer ima sijedih vise nego stari a ima kose ko drva
-
Nesferatu
#10 Re: sijede u kosi
Svaki covjek ima pigment u kosi i u kozi. Melanocytes su celije koje proizvode pigment a boja kose je direktno proporcionalna sa kolicinom pigmenta koji oni proizvode. Npr zna se da bijelci i crnici imaju isti broj melanocytes tj. celija ali je razlika u tome koliko pigmenta one proizvode. Posto predpostavljam da si plav i da imas ten svjetlije boje, genetski si programiran da imas malu kolicinu pigmenta, sa starenjem jednostavno se te celije vise ne obnavljaju i tako kosa mjenja iz plave u sijedu iz sijede u paperno bijelu. Ono sto bih ti ja preporucio je da se cuvas sunca zbog raka koze (ako ides u ribu il' popravljas krovove il' sta ti ja znam radis u basti) a to sto si posjedio, osisaj se na kratko, sto krace i furaj svoj neki image.iceman ze wrote:Da li neko zna, da li su sijede u kosi nasljedni faktor, ili ipak neminovnost s kojom se covjek mora nositi. Ja sam relativno mlad, medutim u zadnje vrijeme primjecujem pojavljivanje sijedih u kosi, koja mi pomalo i smeta.
Barem nisi ocelavio. A i to je nesto. Sto se tice godina, nema tu pravila. Obicno rane 30 do 60-tih. Ali ja sam imao prijatelja koji je bio posjedio sa 16-17 godina.
Sto se tice tih preparata, ko god da ti dadne definitivni odgovor, laze. Da li mislis da je pametna i dobra stvar sto zene farbaju kosu? Pa i sam si svjedok da su mnoge sijede mnogo prije nego sto im muski partneri posjede. Osim toga, nije mi jasno cemu panika ako si plav ovo je za tebe tranzicija mnogo bezbolnija nego za nekog ko ima tamniju kosu.
A, ako ne zelis da ostaris, zadaj se tri put sedmicno u teratanu, kardio trening, trcanje, sport, nemoj pusiti, neka ti puse i to. To je zdravlje. Izgled je varljiv. Jako. A, boja kose, nema nikakvu ulogu. Estetsku, da. Al' funkcionalnu ne. Opet ti kazem nigdje nisi vidjeo sijeda ni celava magarca. Znaci sad moras samo po ozbiljnim kokama da udaras. Dosta si tinejdzerke bario.
Hajd u zdravlje i sa srecom.
- Fair Life
A da si poceo celaviti... bilo bi ti draze, jel'?iceman ze wrote:Bojim se da sam ih onda mali i zapustio jer ih ima poprilicno, nisam brojao, ali kad mi neka moja raja kaze da se pocelo primjecivati, onda i mene neki srklet uhvatio, sta ja znam nebi meni to ni smetalo da sam ozenjen i imam djecu, to je normala, ali kud brate ranije..........
- manijak1
-
mamica papucarka
Ja sam pocela sijedit sa 25 godina. Sada vise i ne znam koliko imam sjedih, jer se farbam. A majke mi, nisam toliko stara da bih ih ovoliko imala. Samo 30 godinica. 
- danas
i moj otac je tako...Fair Life wrote:Poznajem covjeka koji je osijedio za jednu noc sjedeci ispred mene... stres.vesela wrote:kazu da se moze rano osijediti od stresa...meni se to desilo sa 28 g....tata mi je umro i vrlo brzo sam primijetila, sto mi kazemo, biceve sijedih
a ja sam isto dobila samo jedan sijedi pramen, sva kosa crna a tako jedan skroz bijel posebice, kako ovdje kazu kao "skunk"...
preko noci, svega mi...
dugo sam to farbala, sad ga pustam da se vidi...
- iceman ze
Opet ja, mada je sve vec receno ali eto, barem sam utjesen da nije samo moj probelm. Sta ja znam zadnjih godina sam crkavao na poslu to se i na zdravlje odrazilo nazalost, izmedu ostalog zbog stresa i sl. stvari kao sto je nasljednost poceo sam vise da sjedim, i sad mi nekako to smeta.
Sto se tice sporta, svaki dan skoro idem u teretanu, lijepim danima sam na trcanju na Vilsonovim, ne pusim, ne pijem, uglavno trudim se da zivim zdravim zivotom. E sad jedna cinjenica meni je 30 g. ali opet kontam da sam mlad za neke vidove starenja. Naravno promenio sam posao, dobio interesantniji, imam malo stresova ali sve je za podnijeti, ja sam zadovoljan, jer mi se otvorila prilika poslovna u zivotu.
Za sad se sisam krace, ali poslije 7 dana, opet sijede navale, moja je sreca sto sam plav pa tako da to i nije izrazeno previse, ali valjda covjek tezi ka savrsenstvu........hvala vam na odgovorima.....pozdrav.
Sto se tice sporta, svaki dan skoro idem u teretanu, lijepim danima sam na trcanju na Vilsonovim, ne pusim, ne pijem, uglavno trudim se da zivim zdravim zivotom. E sad jedna cinjenica meni je 30 g. ali opet kontam da sam mlad za neke vidove starenja. Naravno promenio sam posao, dobio interesantniji, imam malo stresova ali sve je za podnijeti, ja sam zadovoljan, jer mi se otvorila prilika poslovna u zivotu.
Za sad se sisam krace, ali poslije 7 dana, opet sijede navale, moja je sreca sto sam plav pa tako da to i nije izrazeno previse, ali valjda covjek tezi ka savrsenstvu........hvala vam na odgovorima.....pozdrav.
- manijak1
Ja ovo doživljavam kao besplatnu reklamu

- manijak1
Ja toplo
preporučujem brijanje glave

- Lace
meni je drugarica iscupala sjedu...kada sam imala 16
a onda su me prepali da ce umjesto te izrasiti 3 nove (bapske price)..sada mi je 29..tu i tamo se farbam ...izvlacim pramenove...al ja jos ne nadjoh ni jednu sjedu...pa cak ni u korjenu
@danas
nema veze sto je skunk ozloglasen ipak je lijepa zivotinjica...a i taj sjedi pramen moze da djeluje sexy

@danas
nema veze sto je skunk ozloglasen ipak je lijepa zivotinjica...a i taj sjedi pramen moze da djeluje sexy
-
Nesferatu
Ako se ovo odnosi na moj komentar samo da podvucem nesto. Nisam frizer i ne znam koliko kosu unistava hemija. Znam sam da je kosa mrtvi protein koji je produkat neceg zivog. A, ta ziva stvar je korijen kose koji se sastoji od jedne zljezde i od celija koje proizvode protein tj. kosu. I celija koje proizvode pigment tj boju kose. Kada odumru celije koje proizvode protein od kojeg nastaje kosa, dobijes androgenu celavost. A kad izgube na funkciji celija koje proizovde pigment - kosa posijedi.Iceman, reci ce ti neko - nije dobro farbati se, sva ta hemija, pa unistava kosu
Svako ziv zna, da farbe koje se koriste su kancerogene. Eto, da te ja pitam da stavis to sto stavljas na glavu na snitu kruha i pojedes, to sigurno ne bi uradila, jel tako? A, zbog cega je tako? Jedina razlika izmedju koze i sluzokoze je u tome sto koza ima slojeve mrtvih celija u kojima je protein keratin na spoljasnjosti u poredenju sa epidermalnim slojem sluzokoze koji jednostavno nije opremljen na isti nacin i nije toliko otporan na uticaje spoljasnjeg enivrenomenta. Zbog toga se govori npr nudistima da ne skidaju se i ne sucaju svoju sramotu jer mogu vrlo lako prouzrokovati rak sluzokoze u poredenju sa kozom. Najbolji primjer za to su mozda i usne. Koje zimi ispucaju u porednju sa kozom koja oprhne. Najzlokobniji rak koze, malignant melanoma npr se najcesce moze naci na usnama ljudi koji rade na otvorenom (na suncu) i koji su bili pusaci. Zasto? Jer je UV radijacija kancerogena a duhan je isto tako kancerogen.
Medjutim dosta toga je bazirano i na genetskom sklopu individue. Tako da svako pod jednakim stresom ne odgovara na isti nacin. Neko je pretjerano osjetljiv a neko to moze podnijeti.
Sto se tice razlike u kosi izmedju muskarca i zene, razlika je u genetici. Androgenetic alopecia je tipicni muski gubitak kose. Koji se moze desiti i kod zene s tim, da je u muskraca ova "osobina" dominantna a u zena recesivna. Dokazano je da se gubitak kose moze izbjeci sa preventivnom kastracijom muskarca u mladosti. Jer je potrebno jos, uz gene imati i dosta androgenih hormona - steroida ala testosteron. Razlog zbog kojeg baba od 80 godina ima kosu su upravo ti. Baba nema ledja ko Rambo, znaci steroidi su joj relativno na niskom niovu, nije dlakava od lica, preko pupka do prdare, sto je uticaj testosterona. I na kraju nije muskarac. Genetika seksa nalaze da zene imaju dva kromosoma x a muskarci jedan. Taj jedan dolazi od majke. Zbog toga upravo nasljedna celavost se prenosi sa majcine strane i u velikom broju slucajeva moze se napraviti korelacija izmedju oca sa materine strane i njenog sina a ne oca i sina. Razlog je u tome sto su geni koji uzrokuju gubljenje kose u koasnim 20 i 30 pa nadalje, na x kromosomu a to je zenski kromosom. Y kromozom tj. muski kromozom nema ove gene te tako postoji kod muskarca samo jedan set gena koji su dominantni, dok kod zene imas dva x kromozoma te je mnogo rijede statisticki govoreci da se na oba kromosoma nadju geni koji vode ka celavosti a ako se i to desi, zene imaju mnogo manje androgenih hormona tako da nikad ne bude postpuna celavost kao u muskarca vec vrlo tanka i slaba dlaka koja sa starenjem dovodi do celavosti kod zena.
I jos jednom povlacim. Imati kosu nema veze sa njenom bojom. Imas muskarca koji su celavi od 19-te godine a nikad u zivotu nece posjediti. A imas ih koji imaju punu glavu kose i sijedi su u 30-toj. To je upravo zbog toga sto su ta dva mehanizma neovisna jedan o drugom. Jer jedan zavisi od kertioncyte-a celija a drugi od melanocyte-i Kerationcyti proizvode razlicite stvari kao npr nokte, kosu, i kozu koja je ispunjena proteinom kertinom doduse zapakovanim na drugi nacin. Melanocytes proizove pigment. Od njih zavisi da li si bjel ili tamnoput. Albino ljudi nemaju melanocyte te im je koza bijela a kosa bjelo-zuckasta, cak im oci mogu biti crvene ko u zeca, jer iris nema uopste pigmenta na sebi. Na drugu ruku, imas mnogo djece koja su bila plava u mladosti a kasnije potamnila. to je zato sto su upravo melanocyti promjenili i povecali proizvodnju pigmenta a to je vezano i za povecanje proizvodnje reproduktivnih hormona. Sjedenje je samo obrnut proces ovome.
Nadam se da su neke stvari malo sada jasnije. A, ako sam samo zakomplikovao, izvinjavam se...
Last edited by Nesferatu on 10/03/2006 21:20, edited 2 times in total.