Sijalice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sarayman

#1 Sijalice

Post by Sarayman »

Gdje u Sa ima kupiti H7 da su OK? Zanima me najbolja kupovina tj. dobar odnos ulozeno-dobiveno, ili u prevodu da nisu jeftinjaci koji brzo riknu, ali ni da kostaju 60 KM za par. Treba mi najmanje 4 komada, zato "cigančim". :mrgreen:
vnm

#2 Re: Sijalice

Post by vnm »

ja sam bas skrt sto se toga tice, tako da uzimam hella sijalice u anet-u. kontam njemacke su, pa ne mogu nikako da ne valjaju. ako se dobro sjecam oko cenera sam placao po komadu. :D

nedavno sam ubacio kod tetke na clio jednu i morao otici kupiti jos jednu jer je ova druga fusherska toliko losije svijetlila da bi izgledalo smijesno...
shlauf

#3 Re: Sijalice

Post by shlauf »

Traži OSRAM sijalice !!!!!!

Alee aleeeeeee :dance:
karate kid

#4 Re: Sijalice

Post by karate kid »

preko puta kina radnik imas H7 sijalica :dance:
P.S.
za uzgoja se ubile :mrgreen:
Grga07

#5 Re: Sijalice

Post by Grga07 »

sto kolega rece Osram, 17km komad cini mi se...a ima i njih raznih, mozes vidit na youtube osram nightbreaker i ostale..
rimano

#6 Re: Sijalice

Post by rimano »

nightbreaker nebih preporucio jer one ustvari rade duplo manje od obicnih sijalica, od njih koristi imaju samo oni koji voze puno po noci. Imaju neke osram light@day koje bi treblo da traju tri puta duze a kostaju 16KM po komadu.
Ja sa za sada koristim NARVA marku, gledao sam neki test i medju najboljim sijalicama ta marka se nasta na 7-mom mjestu
softly

#7 Re: Sijalice

Post by softly »

Sarayman wrote:Gdje u Sa ima kupiti H7 da su OK? Zanima me najbolja kupovina tj. dobar odnos ulozeno-dobiveno, ili u prevodu da nisu jeftinjaci koji brzo riknu, ali ni da kostaju 60 KM za par. Treba mi najmanje 4 komada, zato "cigančim". :mrgreen:
Ovo je stvarno problem!
Kineske sijalice su toliko preplavile trziste da je veliki probklem naci sijalice za auto da valjaju. A koliko je stvar ozbiljna reci cu ono sto se meni desilo - stavio sam kinesku sijalicu jer druge nije bilo i sta se desilo - nakon par sati mi je napravila kratak spoj i zamalo zapalila auto! Jedostavno se istopio onaj izolator u gnijezdu sijalice jer je tu bila obicna plastika umjesto keramike jer se radi o tacki u kojoj su veoma visoke temperature. Pozar sam izbjegao ali sam morao mijenjati kablove koji idu na sijalicu.
Pazite se dakle jeftinih halogenki.
citroen

#8 Re: Sijalice

Post by citroen »

Sarayman wrote:Gdje u Sa ima kupiti H7 da su OK? Zanima me najbolja kupovina tj. dobar odnos ulozeno-dobiveno, ili u prevodu da nisu jeftinjaci koji brzo riknu, ali ni da kostaju 60 KM za par. Treba mi najmanje 4 komada, zato "cigančim". :mrgreen:

imas u Konzumu(Wisa stup) JL sijalice, imitacije xenona(bijele i plave)55w i koje kostaju oko 15KM par,i obicne JL sijalice oko 7KM 55w,sve ove sam koristio i nikad nisam imao problema.Kad sam vozio alfu kupio ove xenon power white i vozio godinu bez problema,prodao alfu a sijalice nisu riknule,na peugeotu 307 takodjer koristio iste i nikad problema nije bilo.eto to ti je moj prijedlog,a ako te neces imas osram ali ti preporucujem standard sijalice,ne ove Nihgtbreaker ili silverstar samo iz razloga sto traju krace...
mayab

#9 Re: Sijalice

Post by mayab »

Pusti se kineskog smeca i imitacija xenona, uzmi samo provjerene marke, dakle Osram (mozda je malo preskup, ima ga u OBI-u i Merkuru na Otoci, itd.), ili Bosch, ja koristim te, bilo ih je povoljno u Interexu, ta na OMV pumpama.
Po zadnjeim testovima njemačkog tuv-a samo te i uz njih jos Philips uopce imaju na pravilnoj poziciji u balonu ugradjenu zarnu nit, te time iskoristavaju sav svjetlosni potencijal, sve ostalo smeće zapravo svijetli u prazno!Mnogima ne pomaze ni veća nazivna snaga, kad je nit pomaknuta...
citroen

#10 Re: Sijalice

Post by citroen »

mayab wrote:Pusti se kineskog smeca i imitacija xenona, uzmi samo provjerene marke, dakle Osram (mozda je malo preskup, ima ga u OBI-u i Merkuru na Otoci, itd.), ili Bosch, ja koristim te, bilo ih je povoljno u Interexu, ta na OMV pumpama.
Po zadnjeim testovima njemačkog tuv-a samo te i uz njih jos Philips uopce imaju na pravilnoj poziciji u balonu ugradjenu zarnu nit, te time iskoristavaju sav svjetlosni potencijal, sve ostalo smeće zapravo svijetli u prazno!Mnogima ne pomaze ni veća nazivna snaga, kad je nit pomaknuta...

sve ovo je super sto si nabrojao,al covjek nece da daje puno love za sijalice,trebaju mu 4 sijalice,a ove JL sijalice koliko se sjecam su iz holandije,tako je bar pisalo na kutiji,ne iz kine
aerosa

#11 Re: Sijalice

Post by aerosa »

Hella je zakon, nije skupa a izuzetno su dobre, i što je po meni najvažnije ujednačen je kvalitet kod svake sijalice. Uzimao sam ih u Auto-unionu iza hitne pomoći.
Pošto puno prelazim sa autom pa mi je lako i pratiti vrijeme trajanja (dok nisam xenone stavio) uvijek mi je bilo kad crkne jedna i druga je gotova za par dana...
Otprilike po 30 000 km su mi trajale. mada sam stavljao one od 100W jer imam dosta i noćne vožnje a sa njima je neuporedivo bolja vidljivost. Naravno moraš postaviti i releje da ti smanje opterećenje na instalaciju i da ti farovi ni u kojem slučaju nisu dupljaci inače slijedi neugodno iznenađenje :)
Post Reply