Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#226 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

kritichar wrote: Ne ocekujem da to jedan sija shvati, pogotovu onaj na tajnom zadatku
A na kakvom si ti zadatku, pa to jedan "sija na tajnom zadatku" ne moze shvatiti?! Pogotovo sto je poznato da su sije svjetlosnim godinama ispred vas, sto se rezona i pameti tice. Tvoja "ulema" veli, ovo slobodno ukucaj u google (ili youtube) da su esarije i maturidije na dalaletu. Kako sad pomiriti ovo dvoje - IVZ na dalaletu, a "tvoja"?! :? Pusti mene, sije, bilo koga, sasvim smo nebitni jer smo svakako "kafiri" i sasvim "druga religijska skupina", ali kako bi ovo - recimo - objasnio jednom lokalnom hodzi, iz mahalske dzamije?! "Tvoj", a na dalaletu!?
jao_situacije

#227 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by jao_situacije »

Wenger wrote:
jao_situacije wrote:ja svakako gledam tvsa :oops:
ista prica...

na TVSA se neki dan pricaju o nekoj tekiji u fojnici i pokazuju lika se klanja i ljubi mezare svojih predaka :shock:
ja i ?
apsidejzi

#228 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by apsidejzi »

zagortenej wrote: u knjizi Ashabi Allahovog poslanika a.s.(iz porodicne biblioteke visokog saudijskog komiteta) navodi se ovaj govor hzr Alije u bici na Siffinu, pa ti zaključi ko je bio na Istini:
Baci tu knjigu iz svoje biblioteke.
zagortenej

#229 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

apsidejzi wrote:
zagortenej wrote: u knjizi Ashabi Allahovog poslanika a.s.(iz porodicne biblioteke visokog saudijskog komiteta) navodi se ovaj govor hzr Alije u bici na Siffinu, pa ti zaključi ko je bio na Istini:
de mi reci, kad ucis salavate u namazu na sjedenju, salavate na Poslanika a.s. i Ehli bejt a.s. (ukljucujuci hzr Aliju), je li mislis da je hzr Alija bio takav kako ti mislis, kao Muavija, borio se za vlast. i ti u razgovoru sa Gospodarom donosis salavate na takvog covjeka :-)
ima li logike?
apsidejzi

#230 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by apsidejzi »

RNG_25 wrote:
A ko ubije vjernika namjerno, tad je plaća njegova Džehennem, vječno će biti u njemu, i rasrdiće se Allah na njega i prokleće ga i pripremiti mu kaznu užasnu. (En-Nisa-93)
Usporedi taj ajet:
A ko ubije vjernika namjerno, tad je plaća njegova Džehennem, vječno će biti u njemu, i rasrdiće se Allah na njega i prokleće ga i pripremiti mu kaznu užasnu. (En-Nisa-93)
sa ovim ajetom:
A ako se dvije grupe vjernika sukobe, tad međusobno izmirite obje. Pa ako jedna od dvije napadne drugu, tad se borite protiv one koja je napala, dok se ne povrati naredbi Allahovoj. Pa ako se povrati, tad izmirite međusobno obje jednako i budite pravedni. Uistinu! Allah voli pravedne. (49:9)
Dakle, ti si se odlučio šta ćeš od svoje Knjige uzeti, a šta nećeš? Kako god.
¨
Eh odlicno si prikazao ova dva ajeta na jednom mjestu. Sta je zakljucak? "tad se borite protiv one koja je napala" - jel ovo oruzana borba? Jeste, ako ajete vadis iz konkteksta i analiziras ih samostalno. Tek kada uzmes oba ajeta shvatis da se ova borba ne treba voditi oruzjem. U prvom ajetu se kaze da vjernik ne moze ubiti vjernika a da ne ode u dzehenem. U drugoj ajetu se sugerise borba vjernika protiv vjernika. Jedini nacin da pomiris oba ajeta je da ovu borbu iz drugog ajeta posmatras kao borbu miroljubivim sredstvima. Kakva je to borba miroljubivim sredstvima? Bojkot. Diskusija. Ukazivanje na nelogicnosti u misljenju suprotne strane uz postovanje iste... Upravo ovo o cemu ja pisem. Nije borba samo borba oruzjem. Imas toliko aleternativnih metoda, samo treba moci kontrolisati svoj nefs i treba biti iskren prema sebi.

Nazalost, ovaj drugi ajet je toliko zloupotrjebljen jer je izvadjen iz konteksta i analiziran pogresno i zbog toga su ginuli milioni i milioni muslimana. Primitivni ljudi koji ne znaju voditi kulturan dijalog i razmjeniti kulturno argumente i onda se razici kao ljudi. Razisli bi se oni da je u pitanju cisto teolosko prepucavanje. Problem je sto to nikada nije cisto teolosko prepucavanje nego je uvijek upetljan interes a onda se takmicis ciji je veci, tj ko ce imati vecu vlast i moc. To je ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam. Muslimani se medjusobno ubijaju i pravdaju to ubajanje tim ajetom, a ajet kada se shvati na takav nacin dolazi u koliziju sa onim prvim ajetom.

Sta se uradi na takav nacin? Napravis kontradikciju u Kur'anu, a ako si vjernik onda vjerujes da je Kur'an bozija knjiga, a ako je on bozija knjiga onda bi po nekoj logici, Bog trebao izbjeci kontradikcije a ne u jednom ajetu podsticati muslimane da se medjusobno ubijaju a u drugom ih prziti na lomaci jer su radili ono sto im je On naredio. Znas li uopste kakavu sliku Allaha saljes nevjernicima koji eventualno ovo citaju? Samo zato sto nisi (ne mislim RNG na tebe pod ovim nego opcenito) u stanju kontrolisati svoj nefs a Ramazan je mjesec kontrole svog nefsa. U Kur'anu nema proturjecnosti, samo kada mu pristupis cistog srca, sa pozitivnim pogledom na svijet i kada ljude gledas normalnim ocima bez mrznje i bez uplitanja licnih interesa u analizu. Jal nesto od toga popusti, ti ces sigurno pogresno protumaciti i dovesti u koliziju dva ili vise ajeta.

Prica o sijama i sunijama je iskljucivo politicko pitanje koje finansiraju oni koji su zeljni vlasti. Sve one pare koje dolaze iz Irana i Saudije su ustvari investicija u marketing i promociju vlastite pozicije. Da sutra muslimani pruze ruke jedni drugima pa da sjednu za sto i pricaju o ovim temama bez emocija ovi paraziti bi izgubili manipulativnu moc, a to je upravo borba o kojoj drugi ajet govori. Ne mozes Bogu poturiti da u jednom ajetu naredjuje oruzani sukob muslimana a u drugom ga osudjuje. To je van svake logike.

Ako pogledas tefsire tog ajeta, pronaci ces da je rijec o uvredi koju je Poslanik a.s. pretrpio od nekog ashaba u vezi neugodnog mirisa koji dolazi od njegove kamile. Drugi ashab nije mogao otrpiti lose rijeci o poslaniku pa je onda uputio jedan ad hominem ovom prvom ashabu uporedivsi ga sa kamilom. Posto su u pitanju ljudi koji su islam docekali na najprimitivnijem nivou i posto je Kur'an dosao da podigne njihov civilizacijski nivo, reakcija prijatelja prvog ashaba je bila tuca. POtukli su se medjusobno jer to je jedino sto su znali uraditi. Onda je Poslanik a.s. BOJKOTOVAO drugu skupinu i na kraju su se svi pomirili BEZ MRTVIH GLAVA. I to je poenta sve price. Nije pala mrtva glava jer kada ubijes jednog covjeka, kao da si ih sve pobio. Poslanik a.s. je pomirio oba ajeta.
Last edited by apsidejzi on 05/07/2015 22:17, edited 1 time in total.
kritichar

#231 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

salik79 wrote:
kritichar wrote: Ne ocekujem da to jedan sija shvati, pogotovu onaj na tajnom zadatku
A na kakvom si ti zadatku, pa to jedan "sija na tajnom zadatku" ne moze shvatiti?! Pogotovo sto je poznato da su sije svjetlosnim godinama ispred vas, sto se rezona i pameti tice. Tvoja "ulema" veli, ovo slobodno ukucaj u google (ili youtube) da su esarije i maturidije na dalaletu. Kako sad pomiriti ovo dvoje - IVZ na dalaletu, a "tvoja"?! :? Pusti mene, sije, bilo koga, sasvim smo nebitni jer smo svakako "kafiri" i sasvim "druga religijska skupina", ali kako bi ovo - recimo - objasnio jednom lokalnom hodzi, iz mahalske dzamije?! "Tvoj", a na dalaletu!?
Vi ste svi u BiH na zadatku, infiltrirali ste se u dzemate, glumite hanefije, a podmuklo provlacite ideje svoje perzijske brace.
Ne razumijes ili bezobrazno insistiras da me svrstas gdje ti hoces
A ne znam jesi li u toku, ali svake dzume sa nekog od minbera se upozorava na vase djelovanje, a posebno u ovom mjesecu zbog naslova teme
pa ne znam gdje sve te imame svrstavas?
A drago mi je da si konacno priznao da si sija
i sad mozes da ides svjetlosnim godinama ispred
apsidejzi

#232 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by apsidejzi »

zagortenej wrote:
apsidejzi wrote:
de mi reci, kad ucis salavate u namazu na sjedenju, salavate na Poslanika a.s. i Ehli bejt a.s. (ukljucujuci hzr Aliju), je li mislis da je hzr Alija bio takav kako ti mislis, kao Muavija, borio se za vlast. i ti u razgovoru sa Gospodarom donosis salavate na takvog covjeka :-)
ima li logike?
Alija r.a. je bio izvrstan musliman. Prodji kroz moje postove i vidjeces da gotovo nikada ne napisem njegovo ime a da ne dodam r.a. dok kada spomenem Muaviju nikada ne dodam taj nastavak. Doduse, ne dodam ni l.a. kao sto sije dodaju.

Dozvoli da ti objasnim kako funkcionise jedna osoba koja se naziva sijom. Posto je u pitanju politika, onda ona mora imati ideju iza sebe. Ideja koja lezi iza sitske politike je da je Allah s.w.t. odabrao Poslanikovu porodicu i da zbog toga ta porodica ima vece pravo na vlast od ostalih muslimana. Hajd sto oni imaju vece pravo na vlast, nego sto je ta porodica postedjena od grijeha. Znaci, sve sto dodje od clanova te porodice se prihvata kao istina i kao ispravno. Moram li ti naglasavati koliko je ovakvo tumacenje opasno i koliko vodi pravljenju SVETACA od clanova Poslanikove porodice. To je zapravo ono sto vehabijama i smeta jer cim imas sveca imas i ikonografiju sto se smatra sirkom.

Dakle, na neki cudni nacin, bez valjanog argumenta, oni clanove te porodice smatraju imamima (vodjama) u koje se ne sumnja. Kur'an, s druge strane, salje potpuno drugaciju poruku. Kur'an nas uci, da je dunjalucki zivot iskusenje u kojem svako od nas (pa i clanovi Poslanikove porodice) BIRA izmedju dobra i zla. Svako do nas bira izmedju nefsa i ruha. Svako od nas bira izmedju upute i zablude. Drugim rijecima: svako od nas bira izmedju materijalistickih i duhovnih poriva. Sustina Kur'ana je da nas nauci kako da postignemo BALANS izmedju materijalnog i duhovnog. A svi grijesimo, jer kako Kur'an kaze, kada ne bismo grijesili, Allah bi nas zamijenio sa ljudima koji grijese i koji se ispravljaju, jer poenta je da se pogrijesi pa da skontas da si pogrijesio pa da se popravis.

Nekad covjek zglajza malo vise u materijalno, nekad ode malo vise u duhovno, ali non stop treba vrsiti refleksiju i vracati se na mjesto gdje se dva mora sastaju: more materijalizma i more duhovnosti. I to je ono gdje ja cijenim Aliju r.a. Ja njega ne smatram svecom i ne smatram da je bio nesto poseban niti da je bio posebno nadaren, ali smatram da je veoma dobro balansirao izmedju duhovnog i materijalnog i zato donosim salavat na njega. Alija r.a. je grijesio kao i svako od nas, jer to je sastavni dio covjeka. Ja licno smatram da je pogrijesio kada je digao vojsku na Muaviju i da je trebao dici svoj glas protiv rata. Vjerovatno ga je ponijelo okruzenje, Allah najbolje zna. Ne osudjujem ga zbog bitke u kojoj je poginulo 75.000 ljudi jer ni on nije znao da ce ih toliko poginuti. Da je znao, vjerovatno ne bi. Lagano je meni biti general nakon bitke. U svakom slucaju, ostavljam Allahu da im On presudi. Alija je za mene covjek koji je poprilicno dobro balansirao izmedju duhovnog i materijalnog.

Procitao sam sva njegova pisma iz knjige Nahjul Balagha (koja je inace sitsko stivo) i ja mu se divim na saburu kada je Muavija u pitanju, no ipak ga ne smatram svetim. To je obicni covjek koji je iskusavan isto kao sto sam i ja iskusavan. Nekad bi padni, nekad bi ustani. Imao je tu aferu sa borbom za vlast sa Muavijom i to mu je doslo glave na kraju. Sam sam sa sobom dosta puta diskutovao sta bih ja uradio na njegovom mjestu i u vecini slucajeva ne bih znao dati odgovor. Danas sam blize misljenju da je trebao Muaviju smatrati za trola kojeg ne treba hraniti. Ignorisati ga, i pokusati smisliti strategiju kako mu izbiti vlast a da to ni ne osjeti. Evo da ti navedem primjer kako se to na kulturan nacin. FIrma u kojoj radim, je globalna firma sa 170.000 zaposlenih sa fabrikama u preko 40 drzava svijeta. Prije tri godine, svaka fabrika je imala svog VD-a koji je bio mali kralj u toj fabrici i visem menadzmentu je bilo veoma tesko usvojiti globalnu strategiju jer svi VD-ovi nisu dijelili istu viziju. Upravo pozicija koju je imao Alija r.a. sa namjesnicima od kojih su neki bili na svoju ruku. Sta je uradio direktor firme? Skontali su genijalno rjesenje i drzali ga u tajnosti a postepeno provodili odluku sve dok u potpunosti nisu oduzeli vlast iz ruku lokalnih VD-ova. Naime, podijelili su firmu u dva dijela: poslovni dio okrenut prema kupcima, te poslovni dio okrenut prema unutrasnjim odnosima a sve pod parolom: unapredjenja odnosa sa kupcima i boljeg pozicioniranja firme. Prva grupa je zaduzena za Bruto dobit, a druga je zaduzena za Neto dobit. Fazon je bio u tome sto je VD u jednoj fabrici do sada bio zaduzen za obe dobiti a sada je dobio vise fabrika ali samo da kontrolise jednu dobit. Horiznontalno su ih diverzificirali i oduzeli im vertikalnu (hijerarhijsku vlast). Dali su im vecu moc (jer kontrolisu sire podrucje) ali su im suzili ukupnu vlast.

Da prevedem to na period Alije r.a. Hilafet se tada dijelio na namjesnike odredjenih geografskih oblasti, pa smo tako imali namjesnika Sirije (Muavija), namjesnika Egipta, namjesnika Jemena i sl. Umjesto toga, mogao je napraviti strategiju gdje bi namjesnike dijelio na one koji su zaduzeni za napredak islama na nove terirorije (eksterno orjentisane) i one koji su interno orjentisani (za odredjene projekte unutar hilafeta. Tako bi Muavija dobio priliku da bude vojskovodja na Africkom i Evropskom ratistu ili ako zeli da bude menadzer sa Siriju, Egipat i Irak. Dadnes mu vece podrucje, ali specijalizirano i izbijes mu glavni adut kojeg je imao: izolaciju. No eto, nije se sjetio toga nego je otisao u direktni sukob sa njim. Vjerovatno nije bio u prilici da vidi ovo sto sam ja vidio kako se vlast oduzima na kulturan nacin kroz 3 godine uz gomilu kurseva. Doduse, ovi cafiri imaju prednost: dovedu lokalne VD-ove pa ih onda raznjeze uz alkohol i golisave zene te oni lakse pristanu na te promjene i dogovore. Sve se nekako napravi na dogovor. Svi su za, i svakog stid da se usprotivi a ovi provedu svoju reformu...

Hajr iA. Lagano je biti general nakon bitke valjda. Respekt Aliji r.a. i dova da mu Allah uvazi sve okolnosti i oslobodi ga odgovornosti za 75.000 muslimanskih dusa.
Wenger

#233 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Wenger »

jao_situacije wrote:
Wenger wrote:
jao_situacije wrote:ja svakako gledam tvsa :oops:
ista prica...

na TVSA se neki dan pricaju o nekoj tekiji u fojnici i pokazuju lika se klanja i ljubi mezare svojih predaka :shock:
ja i ?
nemam ja s tobom sta pricati kad na to kazes "ja i". Zivio.
walter kurtz

#234 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by walter kurtz »

sunit na tajnom zadatku :mrgreen:
Coromandel

#235 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

za sve ljubitelje šitske umjetnosti i folklora, jedan performans

https://www.youtube.com/watch?v=u2jHAAW8GCM
walter kurtz

#236 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by walter kurtz »

Coromandel wrote:za sve ljubitelje šitske umjetnosti i folklora, jedan performans

pa vi samo gledajte hayat i face tv :zoka:
jao_situacije

#237 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by jao_situacije »

Wenger wrote: nemam ja s tobom sta pricati kad na to kazes "ja i". Zivio.
a odakle ti znaš da se on klanja mezarima :-)
jao_situacije

#238 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by jao_situacije »

walter kurtz wrote: pa vi samo gledajte hayat i face tv :zoka:
ti si meni najjači ovdje :lol:
walter kurtz

#239 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by walter kurtz »

jao_situacije wrote:
pokusavam sprijeciti gradjanski rat :zoka:
jao_situacije

#240 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by jao_situacije »

walter kurtz wrote:
jao_situacije wrote:
pokusavam sprijeciti gradjanski rat :zoka:
ma ovo su sve plaćenici, ovdje ima posla za sipu koliko god hoćeš
ne bi me čudilo da je bosnić među nama
Coromandel

#241 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

walter kurtz wrote:
Coromandel wrote:za sve ljubitelje šitske umjetnosti i folklora, jedan performans

pa vi samo gledajte hayat i face tv :zoka:
jedna pričica za šejha kukavicu, pa nek je prepriča sad na sehuru...

dođe jedan mlađahan čovjek i pokuca na vrata svom komšiji.

komšija mu otvori, a on reče - komšija moj, došao sam da te pozovem u šiizam.

komšija ga pogleda, okrenu se, uze svoje cipele i sakri ih...te mu reče - za vrijeme Božijeg poslanika s.a.v.s šije su krale cipele!

ovaj ga zbunjeno pogleda pa mu reče - ali za vrijeme Božijeg poslanika nije bilo šija!

pa ako nije bilo šija, u šta me onda pozivaš??? i zalupi mu vrata ispred nosa Image
walter kurtz

#242 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by walter kurtz »

jedna pričica za razmišljanje

komšija mu otvori, a on reče - komšija moj, došao sam da te pozovem u sunizam.

komšija ga pogleda, okrenu se, uze svoje cipele i sakri ih...te mu reče - za vrijeme Božijeg poslanika s.a.v.s sunije su krale cipele!

ovaj ga zbunjeno pogleda pa mu reče - ali za vrijeme Božijeg poslanika nije bilo sunija!

pa ako nije bilo sunija, u šta me onda pozivaš??? i zalupi mu vrata ispred nosa Image
zrakomlat

#243 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zrakomlat »

Ja i dalje ne kontam što nekome smeta šiitsko djelovanje, ako to postoji ovdje u BiH, i zašto bi mi trebali imati neprijateljski stav prema njima.
Šta nekoga boli neka stvar hoće li se neko preobratiti na to, ili neće. I ko je u pravu ili ko nije. Svako neka vjeruje i praktikuje kako misli da je najbolje, samo nek ne dira drugog, i ne može pogriješiti.
U moru drugih problema koji su u društvu, i posebno među Bošnjacima, ljudi se glupiraju i forsiraju nepotrebna neprijateljstva.
Last edited by zrakomlat on 06/07/2015 00:58, edited 1 time in total.
Coromandel

#244 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

walter kurtz wrote:jedna pričica za razmišljanje

komšija ga pogleda, okrenu se, uze svoje cipele i sakri ih...te mu reče - za vrijeme Božijeg poslanika s.a.v.s sunije su krale cipele!

ovaj ga zbunjeno pogleda pa mu reče - ali za vrijeme Božijeg poslanika nije bilo sunija!

pa ako nije bilo sunija, u šta me onda pozivaš??? i zalupi mu vrata ispred nosa Image
Image
zagortenej

#245 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

zagortenej wrote:Image
:bih:
Coromandel

#246 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

zrakomlat wrote:Ja i dalje ne kontam što nekome smeta šiitsko djelovanje, ako to postoji ovdje u BiH, i zašto bi mi trebali imati neprijateljski stav prema njima.
Šta nekoga boli neka stvar hoće li se neko preobratiti na to, ili neće. I ko je u pravu ili ko nije. Svako neka vjeruje i praktikuje kako misli da je najbolje, samo nek ne dira drugog, i ne može pogriješiti.
U moru drugih problema koji su u društvu, i posebno među Bošnjacima, ljudi se glupiraju i forsiraju nepotrebna neprijateljstva.
dakle tebi nije problem da kardinal puljić za vrijeme sehura u okviru ramazanskog programa, opali pokoju besjedu :D
zagortenej

#247 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

:mrgreen: a sta tek reći za vehabije
Coromandel

#248 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

zagortenej wrote:

:mrgreen: a sta tek reći za vehabije
dodao bih i manijake 1987 :D
zrakomlat

#249 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zrakomlat »

Coromandel wrote:
zrakomlat wrote:Ja i dalje ne kontam što nekome smeta šiitsko djelovanje, ako to postoji ovdje u BiH, i zašto bi mi trebali imati neprijateljski stav prema njima.
dakle tebi nije problem da kardinal puljić za vrijeme sehura u okviru ramazanskog programa, opali pokoju besjedu :D
Nije, ako bi imalo veze s Ramazanom i svim pozitivnim stvarima koje dolaze s tim, a on sigurno to zna. Mada, nema logike njega zvati na tu vrstu druženja, ipak je lik katolik. Ovi drugi su ipak muslimani.
Ili ti smatraš da se između kršćana i šija može staviti znak jednakosti?
Coromandel

#250 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

zrakomlat wrote:
Coromandel wrote:
Nije, ako bi imalo veze s Ramazanom i svim pozitivnim stvarima koje dolaze s tim, a on sigurno to zna. Mada, nema logike njega zvati na tu vrstu druženja, ipak je lik katolik. Ovi drugi su ipak muslimani.
Ili ti smatraš da se između kršćana i šija može staviti znak jednakosti?
da, znak jednakosti jeste taj što ni jedni ni drugi nemaju veze sa izvornim islamom koeg propagira naša Islamska zajednica :D
Post Reply