Šiiti
- madner
#251 Re: Šiiti
Mislim da je nemoguce dokazati da potice direktno iz katolickih tradicija. Filipini i Juzna Amerika nisu jos bili katolicki kad su Shiiti poceli sa tim nacinom samokaznjavanja.
Bicevanje je puno starije od obje religije.
Bicevanje je puno starije od obje religije.
- minci
#252 Re: Šiiti
Kao sto nije islamski unositi u vjeru ni ovakve bidate kao sto je ova novotarija u Ezanu sija.Latinica wrote: kao sto sam vec rekla, fotografije sa Ashure koriste kao jedan od "krunskih" dokaza "primitivizma i nazadnosti" Islama. Fazon je u tome sto obicaj uopste nije islamski. Toliko.
ezan sija u Iraku
http://www.youtube.com/watch?v=IMsxz8El-0E
Sunitski ezan u Iraku kao i svugdje drugdje vecinom u svijetu nema Alije r.a u Ezanu nit je bilo kojeg drugog ashaba bilo.
http://www.youtube.com/watch?v=FpmY2mbakTA
Es selamu alejkum
-
Esma_saida
#253 Re: Šiiti
Imam jedno pitanje
od ljudi koji prihvate islam poznato je da velika vecina prihvati sunnitski islam,zbog cega je to tako?

od ljudi koji prihvate islam poznato je da velika vecina prihvati sunnitski islam,zbog cega je to tako?
- minci
#254 Re: Šiiti
Islam koji slijede Suniti je onaj izvorni islam=potpuna predansot Allahu/Bogu, koji je objavljen svim poslanicima prije i poslednjem Muhamedu s.a.v.s. koji je u Kur'anu i Hadisima a vjerodostojni Hadisi su praksa Muhameda s.a.v.s. Iako danas kod svih muslimana u svijetu ima ponesto od bidata ali u najmanjem omjeru je to slucaj kod sunita pa vjerovatno ljudi koji su bili druge vjere ili bez ikakve vjere kada citaju i proucavaju knjige Bozije i traze isitu o Bogu u vecini slucajeva nadju je u izvornom islamu i Kur'anu za koji je Allah dz.s. rekao da nece niko uspjeti da ga izmijeni dok je zivota na zemlji tj. do sudnjeg dana i da je Bozija knjiga data kao zadnja opomena ljudima da se vrate vjeri u Jednog Boga kako je bilo od samog pocetka zivota prvog covjeka Adema s.a.v.s. na zemlji!Esma_saida wrote:Imam jedno pitanje
“Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo, i zaista cemo Mi nad njim bdjeti.” (El-Hidžr, 9)
-
izvor
#255 Re: Šiiti
Izgleda da je najveci problem sto svi zelimo dokazati da je "nas" islam onaj izvorni. I tu nastaje problem, jer dosta energije svi trose na to da dokazu da je taj nacin prakticiranja Islama, da je taj pravac, upravo onaj izvorni. I, kako dokazati da koji je to izvorni Islam, jer svako ima dokaze za sebe. Zato, bi najbolje bilo, za muslimane svijeta uopšte, a i za nas ovdje u Bosni, da svoje djelovanje usmjerimo na cinjenje dobra i odvracanje od losih stvari, uz Allahovu dž.š. pomoc. A ako je ikome potrebno jedinstvo onda je to potrebno Bosni, koja je ionako razdijeljena na nacionalne i ine torove.
- seln
#256 Re: Šiiti
Gerhard Schweitzer tvrdi upravo obrnuto, da su na bliskom i srednjem istoku bili vecinom siiti, a prevagu je odnijelo tursko primanje islama sunitskog pravca.pure_love wrote:zaratustra wrote:Duodecimalci (ithna 'ashari) ili ti dvanaestoimamci veoma jako, barem simbolikom brojeva, podsjećaju i na dvanaest apostola. Ako se tome doda da je hazreti Husein r.a., unuk Božijeg poslanika s.a.v.s., oženio perzijsku princezu, onda ne čudi što je šiizam našao plodno tlo u Perziji odnosno današnjem Iranu. Dža'ferije (dvanaestoimamci) smatraju da imamet mora ići krvnom linijom, dok Zejdije (sedmoimamci) misle da to nije tako tj. da imam ne mora biti potomak loze hazreti Alije r.a.
Nisu Iranci bili dugo sijje,tek od 16 ili 17 stoljeca..i to silom
prije su bili uporiste ehli sunneta,nazalost danas su ta vremena prosla,,i ostalo je svega 15% sunnita u Iranu
Na kojeg istoricara se ti pozivas?
-
pure_love
#257 Re: Šiiti
ja se pozivam na opce priznatu istoriju
Iran je bio sunnitski sve dok ga Safavidi nisu osvojili u 16. stoljecu,i kao naredbu donjeli da stanovnistvo mora prihvatiti siizam..ko nije htio bio je protjeran(dakle isli su odmah protiv islama,protiv ajeta u Kuranu gdje pise nema prisile u vjeru)...ima perzijskih sunnita i dan danas,ali malo,,dakle taman kada su turci dosli u BIH i dok su bosnjaci prihvatali islam,,tada su Iranci prelazili sa sunnizma u siizam
jedino mjesto gdje bilo sijja u Iranu i prije safavida je grad Qom
Iran je bio sunnitski sve dok ga Safavidi nisu osvojili u 16. stoljecu,i kao naredbu donjeli da stanovnistvo mora prihvatiti siizam..ko nije htio bio je protjeran(dakle isli su odmah protiv islama,protiv ajeta u Kuranu gdje pise nema prisile u vjeru)...ima perzijskih sunnita i dan danas,ali malo,,dakle taman kada su turci dosli u BIH i dok su bosnjaci prihvatali islam,,tada su Iranci prelazili sa sunnizma u siizam
jedino mjesto gdje bilo sijja u Iranu i prije safavida je grad Qom
Last edited by pure_love on 02/12/2008 13:15, edited 2 times in total.
- seln
#258 Re: Šiiti
Autor te opce priznate itakodalje?pure_love wrote:seln wrote:Gerhard Schweitzer tvrdi upravo obrnuto, da su na bliskom i srednjem istoku bili vecinom siiti, a prevagu je odnijelo tursko primanje islama sunitskog pravca.pure_love wrote:
Nisu Iranci bili dugo sijje,tek od 16 ili 17 stoljeca..i to silom
prije su bili uporiste ehli sunneta,nazalost danas su ta vremena prosla,,i ostalo je svega 15% sunnita u Iranu
Na kojeg istoricara se ti pozivas?
ja se pozivam na opce priznatu istoriju![]()
-
pure_love
#259 Re: Šiiti
I jos nesto,,sijje na pocetku nisu bili ni po cemu drugaciji od sunnita(to smo rekli 100 puta do sad) osim po stavu da je Ali r.a trebao biti nasljednik..i smatrati to nije problem,ako se slazes s osnovama vjere.Problem nastaje onda kada su uveli njihov pojam "imami",dali im veci status od poslanika,,kada su poceli kleti ashabe r.a i Aisu r.a itd itd..tada je problem nastao,i zbog toga danas sijje imaju svoje dzamije,svoje knjige,svoje imame
I ne znam kako mogu kleti Ebu Bekra,Omera i Osmana kada je Ali sa sve trojicom suradjivao i priznavao ih kao halife? kad je njegov sin cak i ratovao za taj hilafet,a Ali r.a bio halifin najblizi suradnik,, a cak se i sa Muavijom pomirio na kraju bitke,,onako bratski i muslimanski(i ako Muavija ne spada u "4 pravedne halife")
I ne znam kako mogu kleti Ebu Bekra,Omera i Osmana kada je Ali sa sve trojicom suradjivao i priznavao ih kao halife? kad je njegov sin cak i ratovao za taj hilafet,a Ali r.a bio halifin najblizi suradnik,, a cak se i sa Muavijom pomirio na kraju bitke,,onako bratski i muslimanski(i ako Muavija ne spada u "4 pravedne halife")
-
izvor
#260 Re: Šiiti
Dobro, ali nemoj vise.pure_love wrote:I jos nesto,,sijje na pocetku nisu bili ni po cemu drugaciji od sunnita(to smo rekli 100 puta do sad) osim po stavu da je Ali r.a trebao biti nasljednik..i smatrati to nije problem,ako se slazes s osnovama vjere.Problem nastaje onda kada su uveli njihov pojam "imami",dali im veci status od poslanika,,kada su poceli kleti ashabe r.a i Aisu r.a itd itd..tada je problem nastao,i zbog toga danas sijje imaju svoje dzamije,svoje knjige,svoje imame
-
pure_love
#261 Re: Šiiti
izvor wrote:Dobro, ali nemoj vise.pure_love wrote:I jos nesto,,sijje na pocetku nisu bili ni po cemu drugaciji od sunnita(to smo rekli 100 puta do sad) osim po stavu da je Ali r.a trebao biti nasljednik..i smatrati to nije problem,ako se slazes s osnovama vjere.Problem nastaje onda kada su uveli njihov pojam "imami",dali im veci status od poslanika,,kada su poceli kleti ashabe r.a i Aisu r.a itd itd..tada je problem nastao,i zbog toga danas sijje imaju svoje dzamije,svoje knjige,svoje imame
cega ?
-
izvor
#262 Re: Šiiti
Rekao sam, dobro, nemoj vise iznositi svoje misljenje o siijama,a koje bas i nema mnogo veze sa istinom. Jer i poluistina, makar ona bila iz neznanja izrecena, stremi ili je vec postala laz. Zato, brate sabura i polahko. Nije bas sve crno-bijelo niti onako kao si ti negdje procitao. Potencirati na razlikama, i stalno predstavljati svoj nacin kao ispravan, nije uredu, niti je muslimanski. Farz (a ti dobro znas sta je to) danas muslimanima svijeta jeste jedinstvo. A ne da dokazu, nikad dokazano, ko je upravu, a ko ne. A to jedinstvo treba da se ogleda u vjeri u Jedinoga Allaha dž.š., koji nam dade naredbu da pomazemo jedni druge, i one kojima pomoc jeste potrebna, a kojih danas ima ... koji nam dade naredbu da se ne razjedinjujemo, i da se cvrsto uzeta NJegova drzimo, koji nam, rece "muslimani su braca", a muslimani jesu svi oni koji kazu Nema boga osim Boga i Muhammed je Boziji Poslanik.
-
Esma_saida
#263 Re: Šiiti
u Iraku ima jedna "izreka",a popularna je po zgradama Bagdada,,ne znam sto
ide ovako:
sijja sijja kafir sijja
hajd necu se sloziti skroz s irackim sunnitima ali hvala Bogu pa sam dio naroda koji je cisto sunnijski
sijja sijja kafir sijja
hajd necu se sloziti skroz s irackim sunnitima ali hvala Bogu pa sam dio naroda koji je cisto sunnijski
- seln
#264 Re: Šiiti
Jes, vala, rahatluk je znat da si medju odabranima i da seres cilibar i bisere.Esma_saida wrote:u Iraku ima jedna "izreka",a popularna je po zgradama Bagdada,,ne znam stoide ovako:
sijja sijja kafir sijja![]()
![]()
![]()
P.S. Prije nekih 10-15 godina je jos jedan "odabrani" narod grdna sranja po balkanu cinio...
-
pure_love
#265 Re: Šiiti
rekao je Boziji poslanik Isa a.s: mogao sam oživjeti mrtve, ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka."
-
izvor
#266 Re: Šiiti
Ma ja, "Kud svi turci, tud i mali MUjo."Esma_saida wrote:hajd necu se sloziti skroz s irackim sunnitima ali hvala Bogu pa sam dio naroda koji je cisto sunnijski
pure_love wrote:rekao je Boziji poslanik Isa a.s: mogao sam oživjeti mrtve, ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka."
-
istocnjak
#268 Re: Šiiti
pure_love,pure_love wrote:rekao je Boziji poslanik Isa a.s: mogao sam oživjeti mrtve, ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka."
Vidi, svi poslanici Allaha dž.š. su imali razne mudž'ize, to jeste mogli su raditi neke stvari koje obićan čovjek nije bio u stanju da uradi. Tako je Isi a.s. (Isusu) Allaha dž.š. dao da može oživljavati mrtve i liječiti, Muhammedu s.a.v.s. je dao Kur'an a on nije znao ni čitati ni pisati, Musi a.s. (Mojsiju) da je razdvojio dva mora itd. Uzimajući u obzir da Allah dž.š. voli sve poslanike potrebno je prije nego što se nešto napiše dobro o tome razmisliti da čovjek ne bi otišao u grijeh. Pored ovoga sve poslanike Allaha dž.š. su krasile osobine najboljih ljudi na svijetu pa tako i Isu. a.s. (Isusa) koji je volio sve ljude u ime Allaha dž.š. pa shodno ovome mislim da je laž ovo što je gore napisano da je rekao jer kao što je poznato Isa a.s. (Isus) je sve ljude poštovao i trudio se da im što više pomogne bez izuzetka. Pošto svi mi obićni ljudi laici poznajemo površno vjeru Islam treba biti pažljiv šta se govori jer kao što jedan od islamskih učenjaka Muhammed ibn Sirin za Islam kaže: ''Zaista je ova vjera nauka, pa neka svako gleda od koga uzima vjeru''. Ne treba svakoga slušati i prihvatati sve što ti kaže.
- arzuhal
#269 Re: Šiiti
@istocnjakistocnjak wrote:...jer kao što jedan od islamskih učenjaka Muhammed ibn Sirin za Islam kaže: ''Zaista je ova vjera nauka, pa neka svako gleda od koga uzima vjeru''. Ne treba svakoga slušati i prihvatati sve što ti kaže.pure_love wrote:rekao je Boziji poslanik Isa a.s: mogao sam oživjeti mrtve, ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka."
u pravu si apsolutno kad navodiš riječi mubarek Ibn Sirina. Ali ovo što je naveo pure_love je mešhur (poznato i rašireno) predaja i naćićeš kod mnogih islamskih velikana kako je navode i citiraju. Treba čitati prave knjige, rekao je čika Sagan
-
shalaedin
#270 Re: Šiiti
Ubistvo Osmana r.a. 3 halife od strane Harzidzija - prva sekta u Islamu, pridonjelo je razvijanju sektastva medju muslimanima. Kada je Alija r.a. preuzeo hilafet, dolazi do prvog sukoba izmedju muslimana, jer Alija r.a. je zelio da ubicama oprosti i da drugu priliku, dok su Aisa r.a., Zubejr r.a. i Talha r.a. bili pobornici da se oni kazne. Obje grupe muslimana su okupile i nastojali da sporazumim medju njima rijese problem. Medjutim tu haridzije unose fitnu i napadaju jednu od grupa muslimana i ubijaju par muslimana. Sto biva razlogom da te dvije grupe pravovjernih muslimana zaratuju medjusobno. U bitci izmedju te dvije frakcije Aisa r.a. zena bozijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. ostaje bez nogu. Na kraju Alija r.a. pokorava drugu grupu muslimana i velikodusno im oprasta. Poslje toga Alija r.a. amidzic i ashab Bozijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. postaje jos voljeniji u svome narodu. Tada se pojavljuju i prve sije, koji njemu daju posebno mjesto u Islamu. Neke je i on za vrijeme svoga zivota kaznjavao zato sto su iskrivljavali vjeru i davali njemu mjesto koje ne zasluzuje. Medju sijama je bilo onih koji su njega smatrali svijetlom koje je pratilo svakoga poslanika, pa je on bio svijetlo koje je pratilo poslanika Muhammeda s.a.v.s. , drugi su ga smatrali prvim nasljednikom poslanika, neki poslanikom, treci vec bozanstvom, bilo je i onih koji su vjeri dodali neke novotarije koje ne izvode iz vjere, a slijede djele iste osnove u samome Islamskom vjerovanju tj. akidi... Zbog takvih Sija kazemo da su Sije muslimani iako medzu njima i Sunnijama ima sekti koje su sve samo muslimani nisu kao sto su Ahmedije, Behanije, Haridzije, Tekfirije i drugi. Cak je korijen sufizma i misticizma u islamu vezano za sijsko tumacenje islama.zaratustra wrote:Uffff, tema je dobra, žestoka i osuđena na brzo zaključavanje. Sumnjam da ovdje ima muslimana koji podržavaju šiizam i možda je bolje bilo obrađivati ga sa historijskog ili sociološkog aspekta.
Evo za početak
Pet načela islama ši'itskog učenja:
1.Tevhid - vjera u Božje jedinstvo,
2.Nubuvvat – Poslanstvo,
3.Miad – život poslije smrti,
4.Imamet – vjerovanje u imame kao Poslanikove nasljednike i
5.Adl – božanska pravda.
Prva tri se podudaraju sa učenjima ehli sunneta, dok su četvrti i peti nešto u čemu se razilaze.
I, da ne bude zabune ja sam pripadnik ehli sunneta, konkretnije hanefija.
Ima jedan zanimljiv ajet na koji cu nadovezati jednu pricu izmedju jednog Sunnije i Sije, u tome ajetu se kaze sljedece: "Ti upravi lice svoje vjeri iskreno; vjeri Allahovoj čistoj prema kojoj je ljude stvorio. Nema izmjene Allahove vjere, to je prava vjera, ali većina ljudi to ne zna."
Tako jednom sunija i sija povedose raspravu o tome ko je u pravu. Nakon sto je sija rekao sta je imao. Sunnija mu postavi par pitanja:
1. Zar nije Kur`an Allahova objava? Sija je odgovorio jeste.
2. Zar nije Allah dz.s. naredio da se voli i slijedi poslanik s.a.v.s. ? Sija opet odgovori jeste.
3. Zar nije poslanik s.a.v.s. najbolji tumac Kur`ana? On opet rece.
4. Pa zar Allah dz.s. nije upotpunio nasu vjeru ajetom "Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera ..." (Prijevod značenja El-Maida, 3.)? Sija rece jeste.
Potom mu sunnija postavi pitanje, pa zasto Allahovu vjeru mjenjate ako ju je Allah dz.s. upotpunio?
Na to sija nije imao odgovor. Iz ovoga se donosi zakljucak da je za zdravu i pravu vjeru neophodno izucavati kur`an i sunnet poslanika s.a.v.s., pa onda tek uzeti u obzir misljenja uleme koja ih je naslijedila po redu. Od samih ashaba, do tabina, tabitabina... pa onda tek dolaze generacije istaknutih Imama Ebu Hanife, Hanbela, Malika, Safije, pa potom generacije njihovih potomaka... pa tako redom do danas.
Brate moj, prije svega si musliman, meshebska pripadnost nije bitna ako je vjera cista. Musliman koji traga za znanjem vidjece da su meshebi ograniceniji jer pojedini alimi nisu imali isti izbor hadisa i saznanja. Npr. Imam Hanefija nije pridavao vaznost redoslijedu pri abdestu, npr. drugi imami nisu dozvolili da se sadakatul-fitr daje u novcu, neki su branili dizanje ruku u namazu neki nisu i td. Svaki dokaz o nekome propisu koji nadjes a utemeljeniji je od nekog u tvome meshebu, primjeni jer musliman treba da slijedi najbolja i najcvrsca misljenja u vjeri. Islam je postojao prije mesheba, meshebi su tu kao pojedina tumacenja alima u situacijama kada je ovaj umet grcao u svome ne znanju. Nijedan od tih imama nije rekao slijedite iskljucito mene. Nego su rekli slijedite Kur`an i Sunnet i ako nadjete crvrsci dokaz o nekome propisu tj. bolji hadis vi ga u svome zivotu primjenite.
Uostalom slazem se sa tobom kada kazes da ce ovjde biti muslimana koji podrzavaju siizam... ali ako vec ne podrzavaju ga onda neka se makar upoznaju sa njim pa onda donose sud o njemu.
-
istocnjak
#271 Re: Šiiti
Misliš na Sagana ili na Sagana koji je previše načitan pogrešne literature?arzuhal wrote:@istocnjakistocnjak wrote:...jer kao što jedan od islamskih učenjaka Muhammed ibn Sirin za Islam kaže: ''Zaista je ova vjera nauka, pa neka svako gleda od koga uzima vjeru''. Ne treba svakoga slušati i prihvatati sve što ti kaže.pure_love wrote:rekao je Boziji poslanik Isa a.s: mogao sam oživjeti mrtve, ali mi je bilo nemoguce izlijeciti glupa covjeka."
u pravu si apsolutno kad navodiš riječi mubarek Ibn Sirina. Ali ovo što je naveo pure_love je mešhur (poznato i rašireno) predaja i naćićeš kod mnogih islamskih velikana kako je navode i citiraju. Treba čitati prave knjige, rekao je čika Sagan
-
pure_love
#272 Re: Šiiti
istocnjak,,ja mislim da je Isa a.s time htio reci da je pametnije popustiti u diskusiji s budalama(ljudima koji nece da shvate,ne priznaju itd)jer ih nikada neces "pobjediti",a ne da vrijedja
ima i jedan hadis gdje Muhammed a.s za muslimane kaze Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuca u dzennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgradena kuca u najodabranijem dijelu dzenneta.Dakle Islam ne voli pretjerane i bespotrebne rasprave,sto vidimo i u Isaovim a.s i u Muhammedovim a.s rijecima
-
pure_love
#273 Re: Šiiti
da,a tada i nije bilo ljudi koji su na ovakav nacin skrenuli kao danasnje sijje,sta bi tek njima uradio,Allahu alemNeke je i on za vrijeme svoga zivota kaznjavao zato sto su iskrivljavali vjeru i davali njemu mjesto koje ne zasluzuje.
-
istocnjak
#274 Re: Šiiti
Svi "hadisi" su ustvari "savjeti" obićnom čovjeku kako da lakše i udobnije živi to jeste da postigne sreću na ovom i na onom svijetu. Mada danas ima puno onih koji čitaju hadise ali rijetko to praktično primjenjuju u svom životu. Zar nije tako?pure_love wrote:istocnjak,,ja mislim da je Isa a.s time htio reci da je pametnije popustiti u diskusiji s budalama(ljudima koji nece da shvate,ne priznaju itd)jer ih nikada neces "pobjediti",a ne da vrijedjaima i jedan hadis gdje Muhammed a.s za muslimane kaze Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuca u dzennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgradena kuca u najodabranijem dijelu dzenneta.Dakle Islam ne voli pretjerane i bespotrebne rasprave,sto vidimo i u Isaovim a.s i u Muhammedovim a.s rijecima
- Lakat Jebić
#275 Re: Šiiti
pure_love wrote:
ti ako si musliman moras gledati stvar s islamske perspektive a ne neutralno,ok? ko meni garantuje da Allah nije jedan od trojice,i da on nema sina pod imenom Isus?(subhanAllah,samo navodim kako tvoje rijeci zvuce muslimanskim usima)
i nije moja istina! dovoljan nam je Kur'an,i najucevnija ulema.Ili ti ne priznajes vise ni autoritete?
de mi reci ovo,smatras li ti osobu koja kaze da ce Omer r.a biti u najgorem dijelu dzehennema muslimanom? da ili ne(bez filozofiranja:))
evo da ti odgovorim kad nije niko
DA, smatram ih muslimanima jer jedina dva grijeha koja izvode iz islama su shirk i kufr.
to sto se ja ne slazem sa njima, ne znaci da ih treba satanizirati. i ljudi morate naucit da vi kao pojedinac ne mozete i niste mjera stvari.