Šiiti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pure_love

#126 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Shvacam ja sta si htio,i isto bi bilo,normalno.Cinjenica je da se male manjine uvijek nekim djelom asimiliraju(t.j prime tudje obicaje i prihvate ih kao svoje)..to se dogadja tamo gdje su muslimani manjina medju krscanima,hindusima i obrnuto..i to se dogadja takodjer medju sijjama koji zive sa sunnitima
minci

#127 Re: Šiiti

Post by minci »

Svako ko zeli znati vise neka klikne na ovaj link u svakom slucaju ovo sto cete procitati o sijizmu nema veze sa islamom ni 10%
http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_books/Siizam.pdf
izvor

#128 Re: Šiiti

Post by izvor »

minci wrote:ovo sto cete procitati o sijizmu nema veze sa islamom ni 10%
A ni sa šiizmom. :)
minci

#129 Re: Šiiti

Post by minci »

izvor wrote:
minci wrote:ovo sto cete procitati o sijizmu nema veze sa islamom ni 10%
A ni sa šiizmom. :)
Kako mislis a ni sa siizmom?
pure_love

#130 Re: Šiiti

Post by pure_love »

A ni sa šiizmom.
siizam je sirok pojma,puno toga ima veze s njima
minci

#131 Re: Šiiti

Post by minci »

"-Fatimin mushaf
Prenosi El-Kulejni od Ebu Abdullaha da je rekao: "Mi imamo Fatimin mushaf." Ebu
Besir upita: "Kakav je to mushaf?" "Taj mushaf je kao ova tri vasa Kur'ana, u njemu nema ni
slova iz vaseg Kur'ana!"30

Naprimjer ovaj citat iz teksta koji sam postavila koji govori da sije imaju musaf hazreti Fatime u kojem nema ni rijeci iz Kur'ana koji slijede suniti zar to moze imati veze sa Islamom koji se praktikuje kod 90% Muhamedovog s.a.v.s. umeta? Zar se oni koji slijede neku drugu knjigu pored Kur'ana za koju kazu da je objavljena Fatimi kao Bozija rijec preko tri meleka i uputa koja se stalno objavljuje imamima u situacijama kada je njima to volja mogu zvati poslanikovim umetom?
pure_love

#132 Re: Šiiti

Post by pure_love »

super primjer

uskoro cu navesti par siitskih hadisa iz zbrike Al Kafi(a niko ne moze reci da se radi o maloj sekti unutar siizma jer je Al Kafi poput nasih Buharija i Muslima-dakle glavni siitski izvor)
izvor

#133 Re: Šiiti

Post by izvor »

Abdullah ibn Sebe i ti folovi kod mene ne pale. To je ssamo vidjenje od strane vehabija. Treba mnogo vise citati, i šiijskih i sunnijskih knjiga da bi se moglo upaznati sa tako sirokom temom kao sto je šiizam, ili sunnizam.
pure_love

#134 Re: Šiiti

Post by pure_love »

izvor wrote:Abdullah ibn Sebe i ti folovi kod mene ne pale. To je ssamo vidjenje od strane vehabija. Treba mnogo vise citati, i šiijskih i sunnijskih knjiga da bi se moglo upaznati sa tako sirokom temom kao sto je šiizam, ili sunnizam.
sad ce Al Kafi(siitski Buhari) ;) :D
izvor

#135 Re: Šiiti

Post by izvor »

minci wrote:"-Fatimin mushaf
Prenosi El-Kulejni od Ebu Abdullaha da je rekao: "Mi imamo Fatimin mushaf." Ebu
Besir upita: "Kakav je to mushaf?" "Taj mushaf je kao ova tri vasa Kur'ana, u njemu nema ni
slova iz vaseg Kur'ana!"30

Naprimjer ovaj citat iz teksta koji sam postavila koji govori da sije imaju musaf hazreti Fatime u kojem nema ni rijeci iz Kur'ana koji slijede suniti zar to moze imati veze sa Islamom koji se praktikuje kod 90% Muhamedovog s.a.v.s. umeta? Zar se oni koji slijede neku drugu knjigu pored Kur'ana za koju kazu da je objavljena Fatimi kao Bozija rijec preko tri meleka i uputa koja se stalno objavljuje imamima u situacijama kada je njima to volja mogu zvati pos
A gsje je taj mushaf? Ima li stampan na engleskom? Pretpostavljam da na bosanskom nema.
P.S Kad smo vec kod HZ. Fatime r.a..

Fatima Ezzehra

Najbolja kćerka izmeđ' sviju kćera,
Mirisni cv'jet s pejgamberove grane
Bijaše čista bez ikakve mane
Ko njena srca postojana vjera.

Između žena najvjernija žena,
Ponosna, čedna, ko paoma mila -
Božanskom lavu je žarka ljubav njena
U boju zvijezda predvodnica bila.

I među majkam' nikad majke take
Nježne i dobre!... Kerbelske sokake
Svaku noć - vele - sad oblazi ona;

I kad kod groba Svete žrtve stane,
Nijemo plačuć, po humku mu pane,
A s njom plače c'jela vasiona.

Musa Ćazim Ćatić
pure_love

#136 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Zabluda sija po pitanju Kur´ana

Neki primjeri:

Sije smatraju da Kur´an nije kompletan, da je podlegao iskrivljavanju i mijenjaju. To navode njihovi najveci autoriteti, kao sto je npr. njihov muhaddis Bakir Medzlisi.

Njihov ponos, Homeini kaze sljedece:
“Njima (ashabima) su jedina preokupacija bili
dunjaluk i zadobijanje vlasti bez Islama i Kur’ana. Oni
su Kur’an uzeli iskljuèivo kao sredstvo za ostvarivanje
njihovih pokvarenih namjera. Lako im je bilo izbaciti te
ajete iz Allahove Knjige, koji su nedvosmisleno upuæivali
na hilafet Alije ibn Ebi-Taliba r.a. i na voðstvo imama,
da iskrive nebesku Knjigu i da zauvijek udalje Kur’an od
pogleda ljudi. Ta ljaga na Kur’an i muslimane ostaæe do
Sudnjeg Dana. Sumnja iskrivljavanja koja se upuæuje
židovima kršæanima apsolutno je utemeljena kod njih
(ashaba).”
(Kešful-ešrar, str. 114)

Dalje on kaze:
“Ako se pretpostavi da je Kur’an veæ odredio ime
imama. Odakle da izvuèemo zakljuèak da se meðu
muslimanima nije dogodio rascjep? To je zato jer su oni
koji su se prilijepili uz vjeru Poslanika s.a.w.s. dugi niz
godina, to èinili iz požude prema vlasti. Na tom putu
pravili su zavjere i okupljali se duži period, te nisu mogli
potpuno odustati od njihovih ciljeva i posvetiti se
izvršavanju Kur’anskih naredbi. Nisu zapostavili nijednu
obmanu na putu realizacije svoga cilja.”
(Ibid, str. 113-114)

Njihov mufessir Hasim El Behrani kaze:
„Meni je potpuna jasna i ispravna konstatacija da
je Kur’an potvoren i izmišljen. Do tog zakljuèka sam
došao nakon detaljnog praæenja i izuèavanja predaja.
Mogu slobodno izreæi sljedeæi sud: Vjerovati u takvo
nešto nužno proizilazi iz šiitskog mezheba, i da je to bio
najveæi cilj nasilnog uzurpiranja hilafeta (od strane Ebu
Bekra, Omera i Osmana), pa dobro razmisli o tome!“
(„El-Burhan fi tefsiril-Kur’an“, 49.)

U djelu „Usulul Kafi“ navode tvrdnje da je u Kur´anu bilo cak 70.000 ajeta, ali je trecina izbrisana i izbacena (str. 271).
U istom djelu kazu da je Fatima r.a. posjedovala kompletan Kur´an koji joj je melek donosio, a Alija r.a. pored nje sjedio i pisao.

Nastavice se
izvor

#137 Re: Šiiti

Post by izvor »

pure_love wrote:Zabluda sija po pitanju Kur´ana
Jesi li ikad citao Kur'an od nekog sije? I jos jednom pitam, ima li odstampan Fatimin mushaf, na bilo kom jeziku? Da vidimo sta pise.
Redovno se odrzavaju takmicenja iz ucenja Kur'ana u Iranu (gdje su siije duodecimalne, vecina), i kako nasi hafizi tamo idu?
Nemojte mi ovdje copy paste iz tamo nekih vehabijskih knjiga. Konkretbno, Kur'an taj siitski i Fatimin mushaf, gdje mogu kupiti. Na bilčo kom jeziku.
pure_love

#138 Re: Šiiti

Post by pure_love »

izvor wrote:
Jesi li ikad citao Kur'an od nekog sije? I jos jednom pitam, ima li odstampan Fatimin mushaf, na bilo kom jeziku? Da vidimo sta pise.
Redovno se odrzavaju takmicenja iz ucenja Kur'ana u Iranu (gdje su siije duodecimalne, vecina), i kako nasi hafizi tamo idu?
Nemojte mi ovdje copy paste iz tamo nekih vehabijskih knjiga. Konkretbno, Kur'an taj siitski i Fatimin mushaf, gdje mogu kupiti. Na bilčo kom jeziku.
za malo ne opsova :-) ...daj ba kakve vehabije? citaj izvore!

normalno da nemaju poseban Kur'an da ga sire,ali vjeruju da je takav postojao ili da postoji i dalje,ali samo medju odredjenim krugovima
minci

#139 Re: Šiiti

Post by minci »

A ovo je jedna jos bolja knjiga od Halida Tulica i slikovito prikazani oni koji su osnovali i vode sijizam a i o sijiizmu u Bosni i Hercegovini!

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... sejtan.pdf
izvor

#140 Re: Šiiti

Post by izvor »

pure_love wrote:za malo ne opsova :-) ...daj ba kakve vehabije? citaj izvore!

normalno da nemaju poseban Kur'an da ga sire,ali vjeruju da je takav postojao ili da postoji i dalje,ali samo medju odredjenim krugovima
Nemoj psovati, moj dobri pure_love. :) U kojim krugovima? I pazi, ako vjeruju u ovaj sad Kur'an, gdje gori?
A sto se tice tvojih izvora, jesi li ti to citao Kafi ili kako se vec zove? I jesi li ti citao od Homeinija ijedno djelo? Dalje, jesu li svi hadisi u Usulul kafi vjerodostojni po sijjama?
minci wrote:A ovo je jedna jos bolja knjiga od Halida Tulica i slikovito prikazani oni koji su osnovali i vode sijizam a i o sijiizmu u Bosni i Hercegovini!

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... sejtan.pdf
Izvini minci, ali ova knjiga je blago receno smijesna i neozbiljna.A i sam njen autor.
minci

#141 Re: Šiiti

Post by minci »

izvor wrote:
Oni to kriju i ne dozvoljavaju drugima da znaju sta stoji u toj njihovoj knjizi "Fatiminom musafu"

Procitaj na stranici 55 na ovom drugom linku, prevod same Iranske ambasade u Beogradu dio iz knjige od Homeinija, naici ces na tekst gdje pise da su imami tijelo koje je je vece od poslanika i da ni kerubini ni poslanici ne mogu dostici duhovnost koju imaju imami. Zar to nije glupost, i to nema veze nikakve sa vehabijama! Ja ne pripadam nikakvim vehabijama ali mogu reci ono sto znam o vehabijama da su i vehabije bolje od sija jer slijede poslanikov sunet i Kur'an vecim dijelom osim nekih ekstremnih shvatanja.
minci

#142 Re: Šiiti

Post by minci »

velaxsa wrote:Si'ije znaju biti jako ekstremne i imaju nekad jako cudno ponasanje. Ja nekad ne mogu da vjerujem do koje granice idu. Evo npr. jedan klip koji mi je najblaze receno smijesan ...http://www.youtube.com/watch?v=Cii7I-cnZ-0

ili ovaj

http://www.youtube.com/watch?v=3vZc5KzH ... re=related

Ovo nema veze sa Islamom i siguran sam da Muhammed s.a.v.s. ne bi odobravao ovo.
Ovo sto je postavio velaxa zaista da nije zaslosno bilo bi smijesno da se ovakvo nesto pripisuje islamu a to je stotinama puta prikazivano u dokumentarnim emisijama o Iranu i sijizmu.
izvor

#143 Re: Šiiti

Post by izvor »

minci wrote:Oni to kriju i ne dozvoljavaju drugima da znaju sta stoji u toj njihovoj knjizi "Fatiminom musafu"
Ko oni? Sije? Nemogu da vjerujem da danas mogu sakriti neku knjigu a da neko je vec nije pronasao. Nasao bi je neki novinar, ako nista.
minci wrote:Procitaj na stranici 55 na ovom drugom linku, prevod same Iranske ambasade u Beogradu dio iz knjige od Homeinija, naici ces na tekst gdje pise da su imami tijelo koje je je vece od poslanika i da ni kerubini ni poslanici ne mogu dostici duhovnost koju imaju imami. Zar to nije glupost, i to nema veze nikakve sa vehabijama! Ja ne pripadam nikakvim vehabijama ali mogu reci ono sto znam o vehabijama da su i vehabije bolje od sija jer slijede poslanikov sunet i Kur'an vecim dijelom osim nekih ekstremnih shvatanja.
Cito sam ja tu knjigu davno, ima 10-11 godina. Nigdje veze. :lol:
minci wrote:Ovo sto je postavio velaxa zaista da nije zaslosno bilo bi smijesno da se ovakvo nesto pripisuje islamu a to je stotinama puta prikazivano u dokumentarnim emisijama o Iranu i sijizmu.
A u sunijskom svijetu nema takvih ili slicnih stvari? Daj minci... :-)
Siije su muslimani kao i sunije. I to je dovoljno. E sad ko je na pravom putu, ako pitas jednog suniju, on kaze sunnije. A ako pitas jednog siiju, on kaze siije. A ako pitas vjernika, bez obzira na mezheb, njegov odgovor je "Na pravom putu su oni koji su svjesni Boga, koji dobra djela cine i takmice se u njihovu cinjenju, koji odvracaju od svakovrsnih zala."
Selam alejkum
pure_love

#144 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Mani se filozofije moj izvore,istina se uvijek razlikuje od neistine!

i ja vec prije rekoh ,jedno su zablude medju sunnijama a drugo su zablude medju sijjama,jer kod ovih prvih zabluda nema u njihovim knjigama.,i radi se uglavnom o lokalnim,nacionalnim tradicijama ;)
izvor

#145 Re: Šiiti

Post by izvor »

pure_love wrote:Mani se filozofije moj izvore,istina se uvijek razlikuje od neistine!

i ja vec prije rekoh ,jedno su zablude medju sunnijama a drugo su zablude medju sijjama,jer kod ovih prvih zabluda nema u njihovim knjigama.,i radi se uglavnom o lokalnim,nacionalnim tradicijama ;)
Nije filozofiranje, ali cija istina? Jesi liti mjerodavan da kazes ovo je istina a ovo je neistina. To je samo za tebe istina, dok za nekog siiju nije. Za nje ga je njegov nacin vjerovanja istina. I sta cemo onda?
minci

#146 Re: Šiiti

Post by minci »

izvor wrote:
minci wrote:Oni to kriju i ne dozvoljavaju drugima da znaju sta stoji u toj njihovoj knjizi "Fatiminom musafu"
Ko oni? Sije? Nemogu da vjerujem da danas mogu sakriti neku knjigu a da neko je vec nije pronasao. Nasao bi je neki novinar, ako nista.
minci wrote:Procitaj na stranici 55 na ovom drugom linku, prevod same Iranske ambasade u Beogradu dio iz knjige od Homeinija, naici ces na tekst gdje pise da su imami tijelo koje je je vece od poslanika i da ni kerubini ni poslanici ne mogu dostici duhovnost koju imaju imami. Zar to nije glupost, i to nema veze nikakve sa vehabijama! Ja ne pripadam nikakvim vehabijama ali mogu reci ono sto znam o vehabijama da su i vehabije bolje od sija jer slijede poslanikov sunet i Kur'an vecim dijelom osim nekih ekstremnih shvatanja.
Cito sam ja tu knjigu davno, ima 10-11 godina. Nigdje veze. :lol:
minci wrote:Ovo sto je postavio velaxa zaista da nije zaslosno bilo bi smijesno da se ovakvo nesto pripisuje islamu a to je stotinama puta prikazivano u dokumentarnim emisijama o Iranu i sijizmu.
A u sunijskom svijetu nema takvih ili slicnih stvari? Daj minci... :-)
Siije su muslimani kao i sunije. I to je dovoljno. E sad ko je na pravom putu, ako pitas jednog suniju, on kaze sunnije. A ako pitas jednog siiju, on kaze siije. A ako pitas vjernika, bez obzira na mezheb, njegov odgovor je "Na pravom putu su oni koji su svjesni Boga, koji dobra djela cine i takmice se u njihovu cinjenju, koji odvracaju od svakovrsnih zala."
Selam alejkum
Ok ako ti tako gledas na tu sektu za mene svi oni koji ovako nesto vjeruju "Svaki je imam duhovni vođa svoga vremena, ravan Muhamedu. Ko ga ne prepozna, umire u tami i grehu." ne moze biti mumin musliman.
pure_love

#147 Re: Šiiti

Post by pure_love »

izvor wrote:
pure_love wrote:Mani se filozofije moj izvore,istina se uvijek razlikuje od neistine!

Nije filozofiranje, ali cija istina? Jesi liti mjerodavan da kazes ovo je istina a ovo je neistina. To je samo za tebe istina, dok za nekog siiju nije. Za nje ga je njegov nacin vjerovanja istina. I sta cemo onda?
ti ako si musliman moras gledati stvar s islamske perspektive a ne neutralno,ok? ko meni garantuje da Allah nije jedan od trojice,i da on nema sina pod imenom Isus?(subhanAllah,samo navodim kako tvoje rijeci zvuce muslimanskim usima)

i nije moja istina! dovoljan nam je Kur'an,i najucevnija ulema.Ili ti ne priznajes vise ni autoritete?

de mi reci ovo,smatras li ti osobu koja kaze da ce Omer r.a biti u najgorem dijelu dzehennema muslimanom? da ili ne(bez filozofiranja ;):))
black

#148 Re: Šiiti

Post by black »

nemojte pisati o necemu o cemu pojma nemate..
a istovremeno na drugoj temi pisete o nakom jedinstvu..
pure_love

#149 Re: Šiiti

Post by pure_love »

izvor cekam na odgovor :)
portfast

#150 Re: Šiiti

Post by portfast »

Evo ih ni derviši nešto plaho ne mirišu ...

http://www.dervisi.org/modules.php?name ... opic&t=497
Post Reply