Siijsko-islamski pravac

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Temim

#1 Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Siijsko-islamski pravac se vodi cuvanju tradicije Poslanikove s.a.v.s. familije i direktne loze preko Imama Alija a.s. sve do 12 Imama koji se ocekuje kao Mesija Mahdi a.s.

Znaci Siijski Sunnet se orijentira ka Sunnetu Poslanikove s.a.v.s. familije.

Dilema oko Kur'ana da li je Allahov govor ili je Kur'an stvoren je stvar filozofskog stajalista i to je stvar uskog kruga islamskih teologa, a sa laickog stava to je pitanje ko je stariji kokoska ili jaje i ne utjece na cistu islamsku vjeru.
Temim

#2 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Inace gradjenje Siijske vjere na nekadasnjoj historijskoj mrznji i raskolu je stvar historije i to u danasnje vrijeme nema smisla ali i Sunniti se moraju vec jednom smiriti sa tim predrasudama. Ljubazan osmjeh, blaga narav, polite odnos, nije stvar takije i nije stvar koja se ismijava i utjece samo na one koji zele suprotnost od tog blagoslovljenog manira. I da je takija svako ima pravo na svoj manir.
Temim

#3 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Hollywoodske glumice imaju svoju semu smijanja hahaha a neko im prigovara kako se vjestacki smiju ove Amerikanke. Ma ne smiju se one vjestacki nego zele biti u stilu. Dokle cemo vise provocirati zelju ljudi sa prefinjeniscu i traziti iskren osmjeh? Iskren osmjeh ima samo otac Edmunda (Crne Guje) koga glumi Brian Blessed. :)
sve na kvadrat

#4 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by sve na kvadrat »

Molim moderatora da ovakve trolove pošalje u banoviće. Kakav je to pravac koji vrijeđa Poslanikove s.a.w.s.ashabe?
Temim

#5 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Image

Brian Blessed :lol:
Temim

#6 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Kao prvo neke Sunnije a to su uglavnom takozvane Vehabije shvataju takiju kao ponzi passion (prevarantska strast) kod Siija. Siije ne njeguju ponzi passion nego smisao opstanka u neprijateljskoj sredini. To je takija.

Halifatske Sunnije su takodjer na jednoj lijepoj tradiciji tjekovine Halifata i nemaju takav stav prema Siijama.
Last edited by Temim on 15/06/2014 09:51, edited 1 time in total.
Temim

#7 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Temim »

Image

Brian Blessed
GAU8

#8 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by GAU8 »

Ja sam mislio da je Islam "jedan". Zar nije Kur'an ostao nepromijenjen od svog nastanka? :?
Kakve sad loze, imami, porodice, sejhovi... Zar nije ta Knjiga trebala biti alfa i omega ne kontam..

Neka vjernici na temi ne zamjere na mom neznanju.
Towelie

#9 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Towelie »

Siijsko-islamski je oksimoron. Ili pravac moze biti siijski ili islamski, nikako oboje.
arslanbey

#10 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by arslanbey »

GAU8 wrote:Ja sam mislio da je Islam "jedan". Zar nije Kur'an ostao nepromijenjen od svog nastanka? :?
Kakve sad loze, imami, porodice, sejhovi... Zar nije ta Knjiga trebala biti alfa i omega ne kontam..

Nebitno za nevjernike ;) za vas smo svi muslimani,sve nase razlika zaboravimo
GAU8

#11 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by GAU8 »

arslanbey wrote:
GAU8 wrote:Ja sam mislio da je Islam "jedan". Zar nije Kur'an ostao nepromijenjen od svog nastanka? :?

Nebitno za nevjernike ;) za vas smo svi muslimani,sve nase razlika zaboravimo
Ali zar ne smatraju jedni druge nevjernicima, ne kontam, ko je onda pravi vjernik?????
staradis

#12 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by staradis »

Svaka vlast koja se zasniva na necijem naslijedju a ne sposobnostima i zaslugama je pogresna
Quaresma

#13 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by Quaresma »

ne volim se upustati u ovakve diskusije jer uvjek ima neko pametniji koji to moze bolje objasniti

islam kao vjera je jedna, a imaz mezhebe, njih ima 4, to su ti hajmo reci skole, one se ne razlikuju po ucenju, znaci tu nema da jedna drugoj nesto protivrijeci

4 mezheba su : hanefijski, malikijski, šafijski i haneblijski, o njima pogledaj na wikipediji

Kur´an i sunnet je sto treba svaki muslim da prati, da se orijentise ka njima, ne treba dalje odstupati od Kur´ana i sunneta poslanika Muhammeda s.a.v.s
NIN

#14 Re: Siijsko-islamski pravac

Post by NIN »

Nepismenost i ignorantnost ne trpim pri otvaranju tema! Ono, ako je neki komentar, moze proci. :D

Koji likovi! :lol:
Locked