Sigurnost u Sarajevu.
-
Mostar_1987
#1 Sigurnost u Sarajevu.
Prilicno sam nov na ovome forumu i ako vec postoji ova tema ili slicna ovoj temi slobodno neka administracija regulise topic ma da vidim da postoji crna hronika i tako dalje.
Medjutim zivio sam u par gradova u BiH i u par drzava bio sam u Mostaru u ratu i kao svi nagledao se svega i svasta.
Ali sada se kontam sa suprugom stabilizovati u Sarajevu najvise sto je to glavni grad i sto imam manju firmu dole.
Samo kada citam forume,vjesti i tako dalje mogu vam reci da me malo brine ova nesigurnost sto vlada u gradu, pucnjave,kradje,nasilje i tako dalje.
Naravno da toga ima svugdje u svakome gradu i svakoj drzavi bio to Kotor Varos ili Berlin ali narocito u Sarajevu.
Samo po meni u drugim gradovima vise vazi zakon "Ko netrazi problem nece ga ni dobiti" U Sarajevo cesto citam kako su i nevini ljudi na stradali na jedan ili drugi nacin.
Nemoze kako sam ja shvatio covjek ( a pogotovu zena ) biti sigurna ako kuci sama seta navecer, bilo gdje u gradu. A isto tako ako izadjes u kafic cesto mozes procitati da je izbila tuca,pucnjava i tako dalje.
Tako da pitam vas Sarajlije rodjene, smatratel vi Sarajevo idealnim gradom za boravak za porodice i kako inace gledate na sigurnost grada Sarajeva u odnosu na druge vece gradove u regionu?
Medjutim zivio sam u par gradova u BiH i u par drzava bio sam u Mostaru u ratu i kao svi nagledao se svega i svasta.
Ali sada se kontam sa suprugom stabilizovati u Sarajevu najvise sto je to glavni grad i sto imam manju firmu dole.
Samo kada citam forume,vjesti i tako dalje mogu vam reci da me malo brine ova nesigurnost sto vlada u gradu, pucnjave,kradje,nasilje i tako dalje.
Naravno da toga ima svugdje u svakome gradu i svakoj drzavi bio to Kotor Varos ili Berlin ali narocito u Sarajevu.
Samo po meni u drugim gradovima vise vazi zakon "Ko netrazi problem nece ga ni dobiti" U Sarajevo cesto citam kako su i nevini ljudi na stradali na jedan ili drugi nacin.
Nemoze kako sam ja shvatio covjek ( a pogotovu zena ) biti sigurna ako kuci sama seta navecer, bilo gdje u gradu. A isto tako ako izadjes u kafic cesto mozes procitati da je izbila tuca,pucnjava i tako dalje.
Tako da pitam vas Sarajlije rodjene, smatratel vi Sarajevo idealnim gradom za boravak za porodice i kako inace gledate na sigurnost grada Sarajeva u odnosu na druge vece gradove u regionu?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Otkako je umro drug Stari, nema sigurnosti, mislim, nema opšte sigurnosti. Evo na drugoj temi sam postavio diskusiju kako se ja godinama (8) bodem sa rogatim, upraviteljskom firmom što održava zgradu.
Imam u porodici slučaj da je sestra bolesna od prije 15. godine života i ja sam ne znam šta će biti sa njom (Nesposobna za samostalan život) kada i ako ja preselim u ''vječna lovišta'' prije nje.
Neće je valjda zadesiti sudbina Bobe Kovačevića u igranci zvanoj Ganić kupuje vilu za certifikate koje je sam on uveo.
Hbga, pripremi se da se odbraniš od mladih lavova koji svako malo dođu, pa traže rekete da igraju tenisa.
Pošto je ovo država koju imaju kriminalci, prvo dadni poveliki zekat za izgradnju dvorca na Kovačima, odmah do turbeta Prvog Predsjednika. Kasnije će sve biti lakše.
Imam u porodici slučaj da je sestra bolesna od prije 15. godine života i ja sam ne znam šta će biti sa njom (Nesposobna za samostalan život) kada i ako ja preselim u ''vječna lovišta'' prije nje.
Neće je valjda zadesiti sudbina Bobe Kovačevića u igranci zvanoj Ganić kupuje vilu za certifikate koje je sam on uveo.
Hbga, pripremi se da se odbraniš od mladih lavova koji svako malo dođu, pa traže rekete da igraju tenisa.
Pošto je ovo država koju imaju kriminalci, prvo dadni poveliki zekat za izgradnju dvorca na Kovačima, odmah do turbeta Prvog Predsjednika. Kasnije će sve biti lakše.
-
ultras malta
#3 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Ja sa svojih skoro 19 godina (a rodjen i odrastao u najopasnijem dobu 90-te)nisam imao nikada problem ne neki veliki.Ko ne trazi nece ni dobiti,evo koliko pucanja je bilo pa niko nevin nije stradao vec se zna ko je stradao.O huliganima ne treba ni pricati to se vec zna da su to bajke za malu djecu kada su to huligani prebili slucajnog prolaznika i slicno.Najvise se ti pazi policije,njihova bahatost je strasna,ne smijes se ni pozaliti na rad njihovih kolega i napast ce te.
-
Mostar_1987
#4 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Ali kako znam bilo je recimo par incidenata u tramvajima naprimjer ili grijesim?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Ne znam šta da ti kaže. Isti takvi incidenti su redovna pojava u velikim evropskim gradovima, pa i u većim gradovima SFR Regiona.Mostar_1987 wrote:Ali kako znam bilo je recimo par incidenata u tramvajima naprimjer ili grijesim?
Napominjem da Denis Mrnjavac nije bio žrtva zbog toga što je Hrvat, nego zbog toga što su huligani tražili žrtvu da iskale neki svoj bijes, neko svoje nezadovoljstvo ili možda nešto treće što meni nije jasno. Jedan pogled u huligane je bio dovoljan da se sve završi tragično, ubistvom nevinog Denisa.
-
Mostar_1987
#6 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Sto se tice nasilja na osnovu vjere i nacionalnosti to me nebrine bas jer cak i u gradovima gdje je maximalna podjela tipa Mostara i Brckom incidenata je sve manje i manje.
Nego vise mi smetaju incidenti tipa.
- Sta me gledas?
- Ko te gleda.
- Flasa u glavu.
Mnogi ljudi su danas u nasoj dragoj BiH frustrirani,ljuti,bolesni.
Nema posla, nema para, ima kredita....
- Sta me gledas?
- Ko te gleda.
- Flasa u glavu.
- ledeni_caj
#8 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Ma mozes naletit na budalu, ko i svugdje, ali daleko od toga da ne smijes promolit nos vani. A cini mi se da bas takav dojam imas. Sto se kafica tice, uvijek po istim mjestima isti likovi problem prave, lahko se drzati dalje od toga.
-
flyawayll
#9 Re: Sigurnost u Sarajevu.
I to da naletis na budalu, je rijetkost to su inace nesuglasice izmedju. A te pucnjave i sve, to brate moze biti svugdje a to moze uciniti svako od nas. Mada ja nisam za pucnjave i to, ali nedo Bog da neko dira nekoga moga bog zna sta bi bilo na sa-x a komentari bi bili mora da je Sandzaklija
(sto je apsurdno) !
-
ins
#10 Re: Sigurnost u Sarajevu.
To ti je tradicija Sarajeva jos od brace Moric.Mostar_1987 wrote:Sto se tice nasilja na osnovu vjere i nacionalnosti to me nebrine bas jer cak i u gradovima gdje je maximalna podjela tipa Mostara i Brckom incidenata je sve manje i manje.
- Sta me gledas?
- Ko te gleda.
- Flasa u glavu.
Ovdje se stotinama godina "prodaju cigle", "skidaju tene", i slicne stvari.
Sto se tvog prvog pitanja tice, radi se o tome da se sigurnost u zadnjih nekoliko godina pogorsala, i da je Sarajevo u par godina izgubilo status vrlo vrlo sigurnog mjesta. Sada je nekako 'nako, ni tamo i vamo.
Ali opet, hiljade stranaca koji sa svojom porodicom zive ovdje i smatraju Sarajevo svojim domom najboljji su odgovor na tvoje pitanje. Barem oni mogu birati, jel tako?
Ja imam 40 godina, nagled'o se i kafanskih i ulicnih tuca, i kradje (tudjih) auta, i bio tu u ratu, i bio u prilici zvati policiju da spasim nesto/nekog ali opet, nikad se nisam osjecao nesigurno. Jednostavno, to ti je nesto sto ti spada u zivot ovdje, kome se ne svidja, uvijek moze u nekom selom od 100 stanovnika u Svicarskoj naci svoj mir.
Po meni, glavni problem Sarajeva su sitne kradje i - narocito - potpuno bespotrebni vandalizam prema javnoj imovini i dobrima (grafiti, razbijanje urbanog mobilijara, itd, itd). A ovo tipa pucnjave, ubistva, itd, itd, - ne znam sta neko ocekuje od grada sa 500.000 stanovnika? Mir i tisinu?
-
ultras malta
#11 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Mislim da i rat malo ima uticaja,ustvari ne malo nego malo vise,a sta hoces eto ti zapadne Evrope pa svakakvih radnji samo ti tamo niko nece prici i pomoci a ovdje hoce,a oni rata ne vidjose...
Sarajevo kakvo god da je a ja ne mogu objektivan biti kad se prica o Sarajevu jer je ono za mene najljepse i najbolje pa kak'o god da je,ali bar te hiljade i hiljade stranaca koji su odlucili da se dosele i svakim danom ih je svi vise.
Bude i pucanja i bodenja,bacanja bombi i kafanskih tuca,prodavanja cigli,navijackih nereda ali rijetko rijetko neko nevin i sa strane strada,ali nekako si navikao na sve to i onda se ne zoves Balkancem bezveze kojima je to normalna i pojava i kada odes u gradu negdje daleko bez icega tako ti je dosadan i monoton,u fazonu daj ba co'jece akcije loma.
Sarajevo kakvo god da je a ja ne mogu objektivan biti kad se prica o Sarajevu jer je ono za mene najljepse i najbolje pa kak'o god da je,ali bar te hiljade i hiljade stranaca koji su odlucili da se dosele i svakim danom ih je svi vise.
Bude i pucanja i bodenja,bacanja bombi i kafanskih tuca,prodavanja cigli,navijackih nereda ali rijetko rijetko neko nevin i sa strane strada,ali nekako si navikao na sve to i onda se ne zoves Balkancem bezveze kojima je to normalna i pojava i kada odes u gradu negdje daleko bez icega tako ti je dosadan i monoton,u fazonu daj ba co'jece akcije loma.
-
flyawayll
#12 Re: Sigurnost u Sarajevu.
A vama je tuca nesigurnost u gradu ?ins wrote:To ti je tradicija Sarajeva jos od brace Moric.Mostar_1987 wrote:Sto se tice nasilja na osnovu vjere i nacionalnosti to me nebrine bas jer cak i u gradovima gdje je maximalna podjela tipa Mostara i Brckom incidenata je sve manje i manje.
- Sta me gledas?
- Ko te gleda.
- Flasa u glavu.
Ovdje se stotinama godina "prodaju cigle", "skidaju tene", i slicne stvari.
Sto se tvog prvog pitanja tice, radi se o tome da se sigurnost u zadnjih nekoliko godina pogorsala, i da je Sarajevo u par godina izgubilo status vrlo vrlo sigurnog mjesta. Sada je nekako 'nako, ni tamo i vamo.
Ali opet, hiljade stranaca koji sa svojom porodicom zive ovdje i smatraju Sarajevo svojim domom najboljji su odgovor na tvoje pitanje. Barem oni mogu birati, jel tako?![]()
Ja imam 40 godina, nagled'o se i kafanskih i ulicnih tuca, i kradje (tudjih) auta, i bio tu u ratu, i bio u prilici zvati policiju da spasim nesto/nekog ali opet, nikad se nisam osjecao nesigurno. Jednostavno, to ti je nesto sto ti spada u zivot ovdje, kome se ne svidja, uvijek moze u nekom selom od 100 stanovnika u Svicarskoj naci svoj mir.
Po meni, glavni problem Sarajeva su sitne kradje i - narocito - potpuno bespotrebni vandalizam prema javnoj imovini i dobrima (grafiti, razbijanje urbanog mobilijara, itd, itd). A ovo tipa pucnjave, ubistva, itd, itd, - ne znam sta neko ocekuje od grada sa 500.000 stanovnika? Mir i tisinu?
- fatamorgana
-
Mostar_1987
#14 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Pa eto naprimjer ovaj momak, neznam jel umjesan bio u sumnjive afere ali djeluje kao sportista i tako dalje. I ovakve situacije cesto procitam u novinama.http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110524126
Ali kao sto rece jedan gore pametno, 500.000 stanovnika grad ima.
U Mostaru imas mozda na istocnoj strani 60.000 i svakog znas kada prodjes one 2-3 ulice, tu znas ako nisi umjesan u kriminal neces ni na jebati bas radi toga sto svak svakoga zna. Malo ko to svicarsko selo sto spomenu ti
-
ins
#15 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Svi mediji u BiH potenciraju crnu hroniku vec 10-ak godina. To ti je ovdje easy money: nikakav trud, a privlaci citaoce.Mostar_1987 wrote:Pa eto naprimjer ovaj momak, neznam jel umjesan bio u sumnjive afere ali djeluje kao sportista i tako dalje. I ovakve situacije cesto procitam u novinama.http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110524126
Ali kao sto rece jedan gore pametno, 500.000 stanovnika grad ima.
U Mostaru imas mozda na istocnoj strani 60.000 i svakog znas kada prodjes one 2-3 ulice, tu znas ako nisi umjesan u kriminal neces ni na jebati bas radi toga sto svak svakoga zna. Malo ko to svicarsko selo sto spomenu ti
Jer realno nemaju kapacitete da proizvedu bilo kakvu kvalitetnu vijest...
- Not My Idea
#16 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Najsigurniji grad u regionu
Mislim da si ti donio odluku da neces doci u Sarajevo i da samo zelis odobrenje za to. U svakom postu vidis samo negativno.
Mislim da si ti donio odluku da neces doci u Sarajevo i da samo zelis odobrenje za to. U svakom postu vidis samo negativno.
-
harisaga
#17 Re: Sigurnost u Sarajevu.
ja ne trazim probleme,probleme nikad nisam imao
.Ali ipak iz neke mjere opreza sam poceo trenirati judo,cisto da bi mozda,ako bi doslo do nekih opasnih situacija ,mogao bolje reagovati i spasiti glavu XD
-
harisaga
#18 Re: Sigurnost u Sarajevu.
A problem se moze svugdje desiti.dovoljna je jedna budala da napravi zesce sranje.TO se moze desiti i u svicarskom selu sa 20 stanovnika i u metropoli(veca je sansa normalno u metropoli),ali sranja se svuda desavaju.Po menij e sarajevo relativno sigurno,pogotovo sto se tice vjerskih netrpeljivosti.Ovddje toga nema(bar ja ne primjetim,mozda ima nekih slucajeva)
-
flyawayll
#19 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Pa ovdje mozes biti ne znam ti koje vjere ili nacije niko ti nece nista na osnovu toga. I onda nama kazu nesto za multietnicnost, kao da mi nismo multietnicari. I da nismo, imali bismo dobar razlog ubijali nas a da prastamo, a opet smo tolerantni !! SARAJEVO BILO I OSTALO CENTAR KULTURE I TOLERANCIJE !!harisaga wrote:A problem se moze svugdje desiti.dovoljna je jedna budala da napravi zesce sranje.TO se moze desiti i u svicarskom selu sa 20 stanovnika i u metropoli(veca je sansa normalno u metropoli),ali sranja se svuda desavaju.Po menij e sarajevo relativno sigurno,pogotovo sto se tice vjerskih netrpeljivosti.Ovddje toga nema(bar ja ne primjetim,mozda ima nekih slucajeva)
- plejka2
#20 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Ako imate ti i zena posao nema potrebe da se brines o ostalim stvarima.Danas ti nigdje nije sigurno al kad bi covjek razmisljao o tome nebi iz kuce izlazio.Ako imas posao,pare ne da ce ti bit dobro u Sarajevu nego ce ti bit dobro i u Zimbabveu da odes.Mostar_1987 wrote: Tako da pitam vas Sarajlije rodjene, smatratel vi Sarajevo idealnim gradom za boravak za porodice i kako inace gledate na sigurnost grada Sarajeva u odnosu na druge vece gradove u regionu?
Belaj ko ne trazi nece dobit a slucajnosti i bizarnih stvari imas svugdje.Pitanje samo sta je i kako je kome sudjeno a od sudbine niko nije pobjego...
-
Mostar_1987
#21 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Grijesis. Ja sam i sada u Sarajevu najmanje 2 mjeseca od septembra do novembra kako kada ali sam vise tu poslovno nego na provodu, nekrecem se nego "turisticki".Not My Idea wrote: Mislim da si ti donio odluku da neces doci u Sarajevo i da samo zelis odobrenje za to. U svakom postu vidis samo negativno.
Mozda pogledam koju utakmicu Sarajeva, volim popiti pice na ferhadiji, prosetati po bas carsiji.
Meni je poslje moga Mostara Sarajevo najdrazi grad u sviejtu i samo vidim perspektivu.
Sumnjam da nasa draga BiH moze ici nazad nego samo naprijed.
Ali doslo je jedno vrijeme gdje covjek mora birati neki stalni boravak, nazalost 94:e nisam mogao birati, sada mogu. Zato mi je Sarajevo prva alternativa, medjutim necu da me boli glava hocel mi neko auto dici u zrak sto vozim BMW a ne GOLF, necu da mi neko jebe majku sto pricam sa mostarskim naglaskom, necu da mi neko glavu razbije u kafani sto ga gledam krivo, necu da me narkoman izbode radi 10 maraka.
I nekazem da je Sarajevo divlji zapad ali pitam vas opcenito jer me stvarno zanima kakva je situacija u gradu sto se tice reketa,kriminala,mafije,narkomana
Kada vako gledam sa strane stekao sam dojam da su ti neki siptaroni i sandzaklije ti sto vam najvise stete grad zajedno sa tipovima iz istocne Bosne "doslama" nesto tipa seljacima iz Gacka i Nevesinja kod nas u Mostaru.
Ma da zna se da su sve to sitne ribe velikim krim udruzenjima tipa Dodika,Rejsa,Bakira itd
(Ebo majku citam ove svoje postove, da sam ovo pisao u 20im godinama kada sam "tukao a i bio tucen" sam bi sebi rekao da sam ckopi, ali vidis cak i hercegovac se nekada opameti
-
flyawayll
#22 Re: Sigurnost u Sarajevu.
pusti te price za doslje, svi smo mi isti samo se ti drzi po strani budi fin ali i ne daj na svoje, a sto se tice auta nece ti niko auto dici u grad, al mozda hoce ukrast al i to rijetko, cesce se golf krade..Mostar_1987 wrote:Grijesis. Ja sam i sada u Sarajevu najmanje 2 mjeseca od septembra do novembra kako kada ali sam vise tu poslovno nego na provodu, nekrecem se nego "turisticki".Not My Idea wrote: Mislim da si ti donio odluku da neces doci u Sarajevo i da samo zelis odobrenje za to. U svakom postu vidis samo negativno.
Mozda pogledam koju utakmicu Sarajeva, volim popiti pice na ferhadiji, prosetati po bas carsiji.
Meni je poslje moga Mostara Sarajevo najdrazi grad u sviejtu i samo vidim perspektivu.
Sumnjam da nasa draga BiH moze ici nazad nego samo naprijed.
Ali doslo je jedno vrijeme gdje covjek mora birati neki stalni boravak, nazalost 94:e nisam mogao birati, sada mogu. Zato mi je Sarajevo prva alternativa, medjutim necu da me boli glava hocel mi neko auto dici u zrak sto vozim BMW a ne GOLF, necu da mi neko jebe majku sto pricam sa mostarskim naglaskom, necu da mi neko glavu razbije u kafani sto ga gledam krivo, necu da me narkoman izbode radi 10 maraka.
I nekazem da je Sarajevo divlji zapad ali pitam vas opcenito jer me stvarno zanima kakva je situacija u gradu sto se tice reketa,kriminala,mafije,narkomana
Kada vako gledam sa strane stekao sam dojam da su ti neki siptaroni i sandzaklije ti sto vam najvise stete grad zajedno sa tipovima iz istocne Bosne "doslama" nesto tipa seljacima iz Gacka i Nevesinja kod nas u Mostaru.
Ma da zna se da su sve to sitne ribe velikim krim udruzenjima tipa Dodika,Rejsa,Bakira itd
(Ebo majku citam ove svoje postove, da sam ovo pisao u 20im godinama kada sam "tukao a i bio tucen" sam bi sebi rekao da sam ckopi, ali vidis cak i hercegovac se nekada opameti)
-
Mostar_1987
#23 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Vozim Opel Asconu 96:a godina samo sam pitao neko teoretski ne da se kurcim 
- plejka2
#24 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Za krađu kola ti niko ne moze garantovat nigdje.Auto ti nece niko dici u zrak bez razloga vozo bmw ili bubu staru.U kafani nema potrebe da gledas nikog poprijeko nikad ne znas kakva je budala za drugim stolom.Reketa ima,kriminala ima narkomana ima ...opet ti kazem bez razloga te nece niko dirat.Mostar_1987 wrote:medjutim necu da me boli glava hocel mi neko auto dici u zrak sto vozim BMW a ne GOLF, necu da mi neko jebe majku sto pricam sa mostarskim naglaskom, necu da mi neko glavu razbije u kafani sto ga gledam krivo, necu da me narkoman izbode radi 10 maraka.
Oni stete sebi najvise neznaju kad treba stat samo daj josMostar_1987 wrote:Kada vako gledam sa strane stekao sam dojam da su ti neki siptaroni i sandzaklije ti sto vam najvise stete grad zajedno sa tipovima iz istocne Bosne "doslama" nesto tipa seljacima iz Gacka i Nevesinja kod nas u Mostaru.
- amrica
#25 Re: Sigurnost u Sarajevu.
Veci je problem u Sarajevu vozati golfa, nego bmw
Nece ga niko dici u zrak, nego ce ispariti.
Ako ne trazis probleme, neces ih ni imati.
95% sarajlija nikad direktan kontakt sa nasiljem nije imalo, tako da ovi se se ponavljaju po crnoj hronici predstavljaju zanemarljiv postotak stanovnistva.
Nece ga niko dici u zrak, nego ce ispariti.
Ako ne trazis probleme, neces ih ni imati.
95% sarajlija nikad direktan kontakt sa nasiljem nije imalo, tako da ovi se se ponavljaju po crnoj hronici predstavljaju zanemarljiv postotak stanovnistva.