Sigurnost MAC-a

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

car-x

Post by car-x »

prikljucio bi se ovom "ulicaru". u firmi radim na linuxu i windowsima (xp, 2000) i to je sto se mog posla i mjesta u firmi tice, sasvim dovoljno.. nase internet aplikacije ne koristi niko sa mac-om, tako da firmu nije ni briga kako to "tamo" izgleda..

privatno je situacija drugacija.. firma za koju privatno radim je zasnovana na mac-u i mislim da nemaju nijedan pc.. tako da sam u neka doba kupio najprije jedan, a nakon sto mi se brat odusevio, jos jedan mac i sad ga koristim i u "privatnom" poslovanju.. naravno, ne u toj mjeri kao windows, ali ipak koristim..

ima puno stvari koje mi se na mac-u svidjaju i mislim da je steta sto software za mac nije do te mjere dostupan i rasprostranjen kao za pc.. ali to je valjda zakon ponude i potraznje..

ima par programa koji su vise nego genijalni i koji su me na prvi klik odusevili (npr. garage band)..

sto se same teme tice, sigurnost mac-a, neki dan sam procito kako je na nekom konkursu raspisanom za sve koji misle da "nepozvani" mogu uci u sistem, vrli haker neki uspio "preuzeti" masinu za 30 minuta.. naravno, olaksan im je poso, jer su znali gdje se sta nalazi i bio im je omogucen pristup izvjesnim folderima.. ja se u to ne razumijem, pa ne znam na koji nacin su provalili.. uglavnom, radi se o jos neobjavljenom exploit-u..

elem, dok je siutacija kakva jeste, mislim da ce mac i mac OS ostati poprilicno neinteresantni za provalnike i pisace virusa.. ovi su lovci za slavom, a kako mac korisnika ima puno puno manje, tako je i slava mala..
Post Reply