U intervjuu Portalu, sluzbenik Ureda za veterinarstvo kaze da je hrana sigurna, a posebno meso, tu nema nikakve dileme.
Paralelno sa tim, danas gledam na TV intervju sa predstavnicima "fabrike" pilica (necu pisati koja je firma da ne ispadne da ovo pisem da bih "ofirao" tu frimu), gdje strucnjak te firme - veterinar (zena) jasno i glasno kaze kako su im pilici zdravi jer ih LIJECE I PO POTREBI IM DAJU ANTIBIOTIKE, da bi nakon toga rekla da pilici idu na dostavu u roku od 30 do 42 dana od dana izlijeganja, a sa druge strane "hrana" koja se dobija od takvih zivotinja koji su tretirani/lijeceni antibioticima (pilici kao takvi, mlijeko....) ne smije u ljudsku upotrebu duzi vremenski period, dok zaostaci antibiotika ne nestanu, a za to treba vremena. Zaostaci antibiotika su jasno i glasno definirani raznim zakonima i propisima o hrani u BiH, a i starim zakonima SFRJ i apsolutno su zabranjeni sa tolerancijom 0,00!
E, sad vi meni objasnite kako mogu biti zdravi pilici koji se lijece antibioticima i idu na isporuku u roku od 30 do 42 dana (a lijeceni su, dakle, antibioticima), a ne bi smjeli ici u ljudsku ishranu duzi vremenski period, dok zaostaci antibiotika ne nestanu, a za to treba vremena?
Da se razumijemo, moj akcenat nije na firmi koja se bavi "proizvodnjom" pilica, pa te iste pilice lijeci ili ne lijeci dozvoljenim ili nedozvoljenim sredstvima, vec na vladinim agencijama koje nas farbaju i ustvari i u praksi apsolutno nedovoljno vrse kontrolu hrane, sirovina, uvoza i sl. i pricaju nam price za malu djecu.
A nasa djeca sve to jedu...i mi zajedno sa njima.
Sigurnost hrane
Moderator: anex
-
H@R!$L@v
#2 Re: Sigurnost hrane
Ne znam koliko tacno mogu odgovoriti na ovo pitanje...
Ti antibiotice se daju npr. 10. dan zivota pilicima, i da bi se izlucili antibiotici treba ne znam to oni znaju mozda 10 dana i nakon toga u piletu ne postoje vise antibiotici.......Znaci da je ono zdravo i bez prisustva antibiotika......Sada koliko treba za potpuno izlucivanje antibiotika nisam siguran........
Ti antibiotice se daju npr. 10. dan zivota pilicima, i da bi se izlucili antibiotici treba ne znam to oni znaju mozda 10 dana i nakon toga u piletu ne postoje vise antibiotici.......Znaci da je ono zdravo i bez prisustva antibiotika......Sada koliko treba za potpuno izlucivanje antibiotika nisam siguran........