Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vigilant

#1 Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by Vigilant »

Jel mozete preporuciti koju na podrucju Sarajeva? Vasa iskustva sa agencijom Prostor?

Hvala unaprijed!
tranquil

#2 Re: Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by tranquil »

Vigilant wrote:Jel mozete preporuciti koju na podrucju Sarajeva? Vasa iskustva sa agencijom Prostor?

Hvala unaprijed!
Nažalost, ne mogu ti preporučiti niti jednu. Ne sjećam se da sam imao posla sa pomenutom agencijom, s dosta njih sam bio u kontaktu, niti jedna mi nije ostala u lijepom pamćenju i pravo da kažem ne sjećam se više ni kako su se zvale.

Mogu ti dati neka iskustva koja su vezana za kupovinu i to prvenstveno stana, ne znam da li kupuješ nešto drugo (ili možda prodaješ).

Tražio sam stan neposredno nakon izbijanja afere "Pelak" kada su agencije došle na loš glas. Čitanje oglasa mi je dalo dojam da stanove prodaju sve sami domaćini, nigdje agencija. Tek nakon nekoliko telefonskih razgovora i obilazaka stvari postaju jasnije.

U oglasu npr. stoji:

"Stan na grbavici, Grbavička 55, treći sprat, očuvan, 55 m2" - eventualno cijena ili kvadrata ili cijelog stana. Reklo bi se kao da gazda prodaje, nigdje agencije. Međutim nakon desetog poziva vidiš da se brojevi ponavljaju i da se ljudi ponavljaju. Kriju se - neće da se pokažu kao agencija, možda skontaš na sastanku kada dođeš da obiđeš, nekad i tada kriju. Po meni, ako se ovako predstavljaju, možeš odmah da vidiš da nisu čista posla.

Po mom iskustvu, najbolje je direktno sklopiti posao sa ljudima koji prodaju nekretninu. Kada sam ja tražio, jedino kod takvih ljudi sam pronalazio fer odnos i na kraju krajeva, pristojno mjesto za život - ovi posrednici su me uvijek vodili u neke rupe. Ne kažem - agencije za nekretnine su idealna stvar za ljude koji nemaju puno vremena i stvarno je super kada neko posreduje u tome - ali problem je u tome što trenutno cijene nekretnina upravo u Sarajevu DIVLJAJU i ta oblast privlači razne ljude koji žele da na tome zarade ekstra pri tome se služeći svim raspoloživim sredstvima, pa i prevarom. Tako da se tu treba čuvati, i još bolje izbjegavati, jer je trenutno u toj branši teško razdvojiti žito od kukolja (pod uslovom da je uopće ostalo žita). Slagaće ti za par hiljada KM, dobri su manipulatori, ako vide da si zainteresovan, reći će da je nekretnina prodata ili će obećati više ljudi istovremeno pa onda prikupljati najbolju ponudu i sl. Naravno, pravi vlasnik ništa ne zna o tome i na kraju će dobiti svoje pare. Još će i vlasniku slagati za koliko su prodali jer su možda kupca uvjerili da u ugovor ide sa manjim iznosom na papiru kako bi mu "pomogli" da umanji porez na promet nekretnina :lol: Vjeruj mi, ti ljudi su pravo vješti, i ne prezaju ni od čega. Upamti, ti ih možda gledaš kao nekoliko sati obilaska i pravnih poslova. Oni u tebi vide nekoliko hiljada KM za tih nekoliko sati obilaska, i učiniće sve da dođu do tih para.

Ali ovi posrednici mogu se prepoznati, čak i kada anonimno prodaju preko oglasa - postoji par načina da ih detektuješ i prije nego što im napamet naučiš telefonski broj.

1. Za tu svoju agenciju, ili bilo koju drugu o kojoj razmišljaš - pronađi im telefonske brojeve, po mogućnosti i mobitele pojedinačnih posrednika, a onda provjeri oglase da li ima tih brojeva u anonimnim oglasima. Ako su tu, zapitaj se zašto se oglašavaju na takav način.

2. Kada gledaš oglase, ti nazoveš naznačeni telefonski broj i pitaš samo da li prodajete stan i ništa drugo (ili koja je već nekretnina u pitanju). Sve agencije i posrednici će odgovoriti sa "koji stan" jer ih naravno imaju dosta.

Ako ipak želiš preko agencije, OK, možda fakat ima i poštenih - ne bih da griješim dušu. Ali dobro ih provjeri, po mogućnosti neka bude neka DOBRA preporuka - ne bilo koja, nego baš DOBRA - mnogi ljudi nisu svjesni da ih je agencija uzela lopatom pa istu čak preporučuju drugima :lol:

Ako ti je glavni razlog sigurnost - vjeruj mi, radije povjeri taj posao provjere legalnosti papira notaru. Zato su i uvedeni. Jeste, i među njima ima svakakvih, čuo sam za razne slučajeve nesposobnosti u tom poslu, a da ne pričam kako i oni uzimaju lopatom. Svejedno, moje iskustvo je pozitivno, pa makar me je malo i koštalo, sada mirno spavam.

Pozdrav
Lilana

#3 Re: Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by Lilana »

Nije baš odgovor na tvoje pitanje, ali ću ti sugerisati koju agenciju moraš izbjeći u širokom krugu. U pitanju je agencije "Flat" čije sjedište je na Grbavici u Šoping centru.
O njihovim lopovlucima, neprofesionalnosti, bezobrazluku ... bih mogla romane napisati, ali mi vjeruj na riječ i izbjegavaj svaku saradnju s njima.
Meshtar

#4 Re: Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by Meshtar »

Imaš agenciju Pelak. Kažu ljudi da u životu nisu vidjeli da neko tako brzo završava stanove, kažu ko rukom odneseno :D
Koshpa

#5 Re: Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by Koshpa »

Agencija "GALA" nalazi se u Dalmatinskoj br 2
Neelix

#6 Re: Sigurna i pouzdana agencija za nekretnine?

Post by Neelix »

Meshtar wrote:Imaš agenciju Pelak. Kažu ljudi da u životu nisu vidjeli da neko tako brzo završava stanove, kažu ko rukom odneseno :D
taman i ja podjoh da preporucim :thumbup: :D :D

ako nista, definitivno su najpoznatiji :D
Post Reply