Siguran sex?!

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Da li znate sta je siguran sex i upraznjavate li ga?

Da, svjestan sam u potpunosti i to mi je nacin zivota.
12
80%
Da, ali ne upraznjavam i vise volim strujanje adrenalina
3
20%

Total votes: 15

black

Post by black »

trebace vam..koliko se sexate ovde.. :oops: :D

Image
cHupjahalic@

#27 Re: Siguran sex?!

Post by cHupjahalic@ »

anais_nin wrote:
cHupjahalic@ wrote: Eh, da je tako nesto uvesti za sve koji izlaze po diskacima i kaficima. HIV test, hepatitis test pa tek onda dobijas zeleno svijetlo za ulazak. :D :lol: :lol:
:lol: :D znas sta bi ti nasi rekli na to?? :D "ma ko ce to" :lol: :D
A odgovor na to bi bio: "jes, vala si u pravu"! :D :D
anais_nin

#28 Re: Siguran sex?!

Post by anais_nin »

cHupjahalic@ wrote:
anais_nin wrote:
cHupjahalic@ wrote: Eh, da je tako nesto uvesti za sve koji izlaze po diskacima i kaficima. HIV test, hepatitis test pa tek onda dobijas zeleno svijetlo za ulazak. :D :lol: :lol:
:lol: :D znas sta bi ti nasi rekli na to?? :D "ma ko ce to" :lol: :D
A odgovor na to bi bio: "jes, vala si u pravu"! :D :D
ma kod nas je bauk uopste se testirati :roll: odmah si vaki(a) naki(a) i gori(a) :roll:
cHupjahalic@

#29 Re: Siguran sex?!

Post by cHupjahalic@ »

anais_nin wrote:ma kod nas je bauk uopste se testirati :roll: odmah si vaki(a) naki(a) i gori(a) :roll:
Kod nas je najveci problem sto je sve sramota pricati, pa nije ni cudo kad neko zaplati zivotom.
Koliko ulazu da se ucenici po skolama informisu u vezi ovakvih stvari?-nista.
A da svaki profesor odvoji sat - dva i isprica svojim ucenicima zasto je siguran sex vazan onda bi bila druga prica. :roll:
Kod nas se takve teme preskoce ali se zato ulozi duplo vise u stvari koje su manje - vise nebitne. :roll: :sad:
anais_nin

#30 Re: Siguran sex?!

Post by anais_nin »

cHupjahalic@ wrote: Koliko ulazu da se ucenici po skolama informisu u vezi ovakvih stvari?-nista.

e ovo bas nije tako :roll: ne ulaze bas drzava, ali ima jako puno organizacija koje se bave reproduktivnim i seksualnim zdravljem omladine...i omladina nam je pravo zeznuta :D ova organizacija s kojom ja suradjujem je morala nabaviti zenske kondome jer su ih srednjoskolci "zahakali" tokom jednog predavanja u stilu "daj ti meni da ja probam kako se to koristi, nemoj mi teoriju pricat" :D

nekad cak imam utisak da su klinci odgovorniji od nasih generacija :D posebno ove generacije od '84 pa mladje :D
cHupjahalic@

#31 Re: Siguran sex?!

Post by cHupjahalic@ »

anais_nin wrote:e ovo bas nije tako :roll: ne ulaze bas drzava, ali ima jako puno organizacija koje se bave reproduktivnim i seksualnim zdravljem omladine...i omladina nam je pravo zeznuta :D ova organizacija s kojom ja suradjujem je morala nabaviti zenske kondome jer su ih srednjoskolci "zahakali" tokom jednog predavanja u stilu "daj ti meni da ja probam kako se to koristi, nemoj mi teoriju pricat" :D

nekad cak imam utisak da su klinci odgovorniji od nasih generacija :D posebno ove generacije od '84 pa mladje :D
Jes` anais ali to se desava u Mostaru i po vecim gradovima. Sad mislim na SVE skole u Bosni i Hercegovini bez obzira gdje se nalaze.
Ne mogu te organizacije stici do sve i jednog mjesta, a za pojedine profesore je ta tema "nepotrebna".
Kontas sta hocu da ti kazem?

P.S. Bar je la`ko tim generacija da su malo "iznad" nas. :-? :-? Nase generacije samo mahnu rukom i kazu: to se ne moze meni desiti. :roll:
Bumbar

#32 Re: Siguran sex?!

Post by Bumbar »

cHupjahalic@ wrote:

Jes` anais ali to se desava u Mostaru i po vecim gradovima. Sad mislim na SVE skole u Bosni i Hercegovini bez obzira gdje se nalaze.
Ne mogu te organizacije stici do sve i jednog mjesta, a za pojedine profesore je ta tema "nepotrebna".
Kontas sta hocu da ti kazem?

P.S. Bar je la`ko tim generacija da su malo "iznad" nas. :-? :-? Nase generacije samo mahnu rukom i kazu: to se ne moze meni desiti. :roll:

Eh...trude se organizacije trude...ima u sarajevu, mostaru, bihacu, brckom, banja luci...XY je isao i jos uvijek ide...u kladanj, brezu, carevu cupriju, han pjesak...manja mjesta :)...

Ali treba se jos puno ulagati u to sve...oni imaju predvidjeno u nastavnom planu da rade ali je to ono ako profesor hoce...neki smatraju da je nepotrebna...neki misle da ce, ako pricaju o tome da podstaknu djecu da imaju seksualne odnose a neke je sramota...

Najvise se radi vrsnjacka edukacija tj.peer edukacija :)...mladi pricaju mladima... :)...
laradnaat

Post by laradnaat »

ja mislim da se ne mogu samo drugi kriviti vec da je veliki dio krivice i samim akterima, i to mnogo veci

istina je da se malo pridaje znacaja, ali isto tako mislim da je glupo reci i: sta ce djeca, sta ona znaju o tome...

pa i ta djeca su kriva, zato sto se upustaju u nesto o cemu ne znaju dovoljno, a to sto su oni prvi veoma pasivni akteri u saznanju, nije to krivica niti profesora, niti njihovih roditelja.

oni misle da su odrasli i da znaju najvise, a ne zele sami prvo da se posavjetuju kada zele da se upuste u nesto sto moze biti super, ali isto tako moze donijeti milion problema i natovariti im na glavu......

najlakse je kriviti druge, ali prvo treba da sagledamo sebe i sopstvene postupke
Bumbar

Post by Bumbar »

laradnaat wrote:ja mislim da se ne mogu samo drugi kriviti vec da je veliki dio krivice i samim akterima, i to mnogo veci

istina je da se malo pridaje znacaja, ali isto tako mislim da je glupo reci i: sta ce djeca, sta ona znaju o tome...

pa i ta djeca su kriva, zato sto se upustaju u nesto o cemu ne znaju dovoljno, a to sto su oni prvi veoma pasivni akteri u saznanju, nije to krivica niti profesora, niti njihovih roditelja.

oni misle da su odrasli i da znaju najvise, a ne zele sami prvo da se posavjetuju kada zele da se upuste u nesto sto moze biti super, ali isto tako moze donijeti milion problema i natovariti im na glavu......

najlakse je kriviti druge, ali prvo treba da sagledamo sebe i sopstvene postupke
Svatko odgovoran za sebe... a djeca su pravo zainteresirana da saznaju sta i kako... :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@anais + @Bumbar
Nemojte uopste misliti da su ove moje poruke upucene kao neka kritika vama ili drugima koji ulazu i daju sve od sebe da mlade informisu.
Mislim da je fantasticno sto mladi odvajaju vremena da informisu ucenike. :thumbup:

Samo.... jos imamo dugacak put u Bosni. :-?

@laradnaat I ja sam sa svojih 16 godina mislila da znam SVE ali ni ja, ni moji vrsnjaci nismo mogli ubijediti nasu profesoricu da nam takvi casovi nisu potrebni. Takve casove smo svi prosli pa na kraju kontrolni, odlazak do sestrice i razgovori.... Hocu da kazem: ti casovi su bili obavezni isto kao i ostali predmeti.
I zato se ne slazem sa tobom da su djeca kriva sto se upustaju u nesto sto ne znaju. Ljudi se stvoreni da ispituju svijet, prirodu oko sebe pa tako i ta djeca. Ako tako svi razmisljamo onda nije ni cudo sto se predaje manje znacaja kod nas nego po drugim dijelovima Evrope.
zena21

Post by zena21 »

Roditelji isto trebaju doprijeniti sex edukaciji. Moji roditelji nikad nisu sa mnom o tome razgovarali, pa sam morala citati razno razne casopise i diskutovati sa prijateljicama koje isto tako nisu imale pojma, jer ni njihovi roditelji nisu s njima o tome razgovarali. To je oduvijek bila tabu tema kod nas, i jos uvijek je.
Ja planiram sa svojom djecom otvoreno pricati o tome kad bude vrijeme, a nadam se da ce i skole poceti pridavati malo vise paznje paznje ovoj temi.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Upravo tako:
- kako god je skola odgovorna isto toliko (pa mozda i vise) su odgovorni roditelji koji bi trebali odvojiti vremena pa porazgovarati sa svojom djecom u vezi svega.
Nasi padaju u nesvjest ako im sestrica kaze da bi djevojcica od 15-16 trebala otici do ginekologa (npr ako ima bolove tokom menstruacije).
Nasi to odmah gledaju kao da sestrica hoce djevojcicu da stimulise da je vec vrijeme da postane seksualno aktivna. :roll:
laradnaat

Post by laradnaat »

ja ne znam, ali cesto sam u dilemi kada ogroman broj ljudi govori o inostranstvu....

jeste li vi ikada boravili malo duze napolju, jeste li uopste uspjeli uhvatiti dio atmosfere koja tamo vlada????

barem sto se toga tice, jos uvijek smo daleko od europe (zahvaljujem bogu)

ubice poput droge, unsafe sexa, jos uvijek ne ubijaju u ne haraju nasom omladinom i djecom kao tamo.

smatram da se sve moze nauciti i da to najvise zavisi od nase zainteresovanosti, a sve ostalo je sranje....
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

laradnaat wrote:ja ne znam, ali cesto sam u dilemi kada ogroman broj ljudi govori o inostranstvu....

jeste li vi ikada boravili malo duze napolju, jeste li uopste uspjeli uhvatiti dio atmosfere koja tamo vlada????

barem sto se toga tice, jos uvijek smo daleko od europe (zahvaljujem bogu)

ubice poput droge, unsafe sexa, jos uvijek ne ubijaju u ne haraju nasom omladinom i djecom kao tamo.

smatram da se sve moze nauciti i da to najvise zavisi od nase zainteresovanosti, a sve ostalo je sranje....
Pa ako je igdje centar trgovine b`jelim robljem to je kod nas u Bosni (nazalost :roll: :( ). Koji procenat droge izlazi iz Bosne i uvozi se u ostale zemlje?
Ako mi nismo informisani, ti si jos manje. :-?
Kod nas se to ne desava u sred bijela dana, ne desava se na sred ulice nego negdje izmedju 4 zida gdje ni ti a ni ja necemo nikad imati pristupa.

U pravu si ti da mi dosta toga mozemo sami nauciti ali pitas li se da li 100 % omladine zeli da odvoji vremena na tome pa da se informise?

p.s. nemoj opet govoriti da su sami krivi jer ne mozemo svaliti svu krivicu na jednog 16.- godisnjaka. Tu ima i nase krivice a jos vise odgovornosti.
Bumbar

Post by Bumbar »

[quote="laradnaat"]

quote]

U mojoj osnovnoj skoli cistacica je nasla dvoje...ona 6 razred a on 8...
u Bihacu se 9 mladih ljudi prosle tj.pretprosle godine... to postaje sve veci problem i kod nas ali se o tome haman pa ne govori... :roll:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Bumbar wrote:U mojoj osnovnoj skoli cistacica je nasla dvoje...ona 6 razred a on 8...
u Bihacu se 9 mladih ljudi prosle tj.pretprosle godine... to postaje sve veci problem i kod nas ali se o tome haman pa ne govori... :roll:
E bas to... kod nas je sve tabu tema. :roll:

@Bumbar: mozes li dopuniti ovu recenicu:
"u Bihacu se 9 mladih ljudi prosle tj.pretprosle godine"....????
Interesuje me sta je bilo sa njima? (ili sam ja smotana pa ne kontam poruku :D ).
Bumbar

Post by Bumbar »

cHupjahalic@ wrote:
E bas to... kod nas je sve tabu tema. :roll:

@Bumbar: mozes li dopuniti ovu recenicu:
"u Bihacu se 9 mladih ljudi prosle tj.pretprosle godine"....????
Interesuje me sta je bilo sa njima? (ili sam ja smotana pa ne kontam poruku :D ).
Oj pardon...gladna sam kao vuk pa jedem dijelove recenica :lol:

htjela sam reci da su se predozirali... :( :( ...mislim da su bili oko 16 - 20 godina...
zena21

Post by zena21 »

Monter wrote:
zena21 wrote:Roditelji isto trebaju doprijeniti sex edukaciji. Moji roditelji nikad nisu sa mnom o tome razgovarali, pa sam morala citati razno razne casopise i diskutovati sa prijateljicama koje isto tako nisu imale pojma, jer ni njihovi roditelji nisu s njima o tome razgovarali. To je oduvijek bila tabu tema kod nas, i jos uvijek je.
Ja planiram sa svojom djecom otvoreno pricati o tome kad bude vrijeme, a nadam se da ce i skole poceti pridavati malo vise paznje paznje ovoj temi.
pazi samo da nebude:
mama de ohladi to mi vec znamo! :-?
Ma sve je moguce. Ova danasnja djeca su puno pametnija nego sto smo mi bili u njihovim godinama. :)
Santos

Post by Santos »

Kako je krenulo najsigurniji sex je ne sexsat se.Sex je zakon.Bez sexa je zivot truba.Danasnja generacija i suvise rano se upusta u sex.Zapad to je problem sto cura ili momak u 20 godini zna sve i onda mu obicni sex nije vise privlacan i tada dolazi do zabranjenog sexa tj. nesigurnog sexa.Bizaran primjer gdje ja zivim.Dvije djevojke stare 16 godina zlostavljale kobilu i nanjele joj povrede genitalija tako sto su kobili gurale bejzbol palicu.Zamislite koji je to bizar.
laradnaat

Post by laradnaat »

to i ja smatram za problem, to sto se mladi prerano upustaju u sex.

vecinom se to danas dogada vec na samom pocetku polnog odrastanja, tj. kada hormoni i polne celije pocinju da sticu svoju funkciju, a to je prerano.

najveci problem je sto danas ni u cemu nema cekanja i strpljenja. najgore od svega je sto svi zelimo da se ugledamo na zapad i zapadnjacku kulturu, ali trenutno, valjda zbog ogranicenog nam mentaliteta, prihvatamo samo ono sto nije dobro.

mislim da je problem u svima nama i da svi treba da promijenimo mentalite.

meni je 27 godina i ne mogu reci da sam odrastao u liberalnoj porodici, stavise ako kazem da je konzervativna necu slagati. Ipak, mojim roditeljima, ocu i majci to nije predstavljalo problem da meni jos dok sam bio djecak objasne mnoge stvari.
zbog toga nikada i nisam smatrao da je sex neki bauk ili neki tabu, i zbog toga sam i uspio da se edukujem vise.
dakle nije na roditeljima, vec je na danasnjim roditeljima koji ne znaju da odgajaju djecu, pored svih olaksica koje danas imaju.

sto se tice zapada, tamo nisam naisao na mnogo pozitivnih stvari.
generalna kultura ljudi je mnogo niza, i inteligencija takode, da ne govorim koliko pored brojnih ustanova oni uopce znaju i shvataju pravi smisao sigurnog sexa.
nije to samo problem nase omladine, vec ukupne svjetske
zena21

Post by zena21 »

Santos wrote:Kako je krenulo najsigurniji sex je ne sexsat se.Sex je zakon.Bez sexa je zivot truba.Danasnja generacija i suvise rano se upusta u sex.Zapad to je problem sto cura ili momak u 20 godini zna sve i onda mu obicni sex nije vise privlacan i tada dolazi do zabranjenog sexa tj. nesigurnog sexa.Bizaran primjer gdje ja zivim.Dvije djevojke stare 16 godina zlostavljale kobilu i nanjele joj povrede genitalija tako sto su kobili gurale bejzbol palicu.Zamislite koji je to bizar.
Ouch. Pa gdje ti zivis covjevce? :lol: :lol:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja upraznjavam siguran sex a to je
cyber sex i telefonski sex
:D :D :D :D :D :D
zena21

Post by zena21 »

taxi_driver wrote:ja upraznjavam siguran sex a to je
cyber sex i telefonski sex
:D :D :D :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ili kako kaze vic.
pitaju muje boji li se side i pticje gripe.kaze mujo ne bojim .niti guzim niti letim
Svemirski_Jebach

#50 Re: Siguran sex?!

Post by Svemirski_Jebach »

anais_nin wrote:
cHupjahalic@ wrote:
Saian wrote: bolje natezat gumicu nego kolica ili josh gore infuziju :D :D
Upoznaj partnera, testirajte se ako ste nesigurni pa tek onda hoplaaaaa u krevet. :D
to bi bilo jednostavno da je sav sex koji se odvija monogaman i u okviru veza/ljubavi :D
ako sam te dobro shvatio...i u dugim vezama bi trebalo koristiti gumicu? jer nikome ne mozes do kraja vjerovati...prakticno, to bi znacilo da i ako ti vjerujes svoj partneru, kojeg mislis da poznajes, on/ona prevari nju/njega i sansa da se nesto pokupi postoji...

u svakom slucaju, nikad ne motes biti 100% siguran/sigurna
Post Reply