https://www.youtube.com/watch?v=Xci_PKL3hygSlavni pisac i bh. akademik Abdulah Sidran u emiisiji "U škripcu", koju uređuje i vodi Zvonko Marić, iznio je šokantne činjenice i tvrdnje vezane za pravu sudbinu Emira Kusturice koji je, prema medijskim izvještajima, poginuo na bradima oko Sarajeva, a da je ličnost koja sada hoda po Srbiji njegov dvojnik i osoba sa stvarnim identitetom - Pantelija Milisavljević
Sidran je u emisiji na TV Alfa gledaoce podsjetio na reportažu iz magazina "Dani" koji datira iz ratne '93. i koja je sa pravih linija odbrane grada Sarajeva donijela priču o tragičnoj smrti Emira Kusturice, kao komandanta jedne od jednica Armije RBiH.
"Kusturica je herojski poginuo u akciji na Brusu, a grobno mjesto ovoga šehida ostalo je skriveno na Trebeviću, u teritoriji koje sada pripada RS-u", rekao je Sidran, te dodao:
"Druga priča govori o tome kako je Kusturicu ubio ruski snajperista; bilo kako bilo on je, po ovoj verziji, stradao u podnožjima Sarajeva braneći svoj grad.", rekao je Sidran
Srbijasnke tajne službe su, po tvrdnjama dobro upućenih svjedoka, navodi Sidran, lansirale dvojnika Emira Kusturice. Radi se o Panteliji Milisavljeviću koji već 20 godina hoda po Srbiji i predstavlja se kao slavni reditelj.
"Mi trebamo staviti tačku na ovu priču, napraviti spomenik našem Emiru, a neka Pantelija priča šta god hoće. Emir je naš čovjek i šehid i hvala mu za sva vremena, kazao je na kraju emisije "U Škripcu" Abdulah Sidran.
Podsjetimo, Abdulah Sidran je autor scenarija za dva, vjerovatno ponajbolja, filma u režiji Emira Kusturice ('Sjećaš li se Dolly Bell' i 'Otac na službenom putu').
Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
-
pathyeshme
#1 Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Jedna zanimljiva vijest se pojavila danas u medijima... Pa me zanima da li se o ovome i ranije pričalo, pošto nikada nisam čuo za ovu teoriju.
- Sezam
#2 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Avdo legenda

- O'zone
- Globalni moderator
#3 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Čemu li ovolika opsjednutost Kusturicom? Razumijem Sidrana, da mu nije bilo Emira ne bi bio ono što sad jeste ali su mi ostali 
-
sandzokan
#4 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Dobra zajebancija. 
-
FreakyStyley
#5 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Recimo da baris neku iskompleksiranu trebu...O'zone wrote:Čemu li ovolika opsjednutost Kusturicom? Razumijem Sidrana, da mu nije bilo Emira ne bi bio ono što sad jeste ali su mi ostali
Sto joj vise puta kazes ne, vise te zeli.
Tako je to nekako sa nama, jbg.
- York Light 100`s
#6 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Ako nije Kusturica umro onda je garant nešto u njemu umrlo od 94.
Znam da zvuči glupo i smiješno kada se analizira šta je Kusturica sve rekao i radio u zadnjih 20 godina ali u ovom videu Kusturicine riječi, glas i način na koji govori su mi uvjek zvučale iskrenije nego npr. sve što je jedan veliki Bošnjak Emir Hadžihafizbegović ikada rekao ma koliko to nastrano zvučilo
Jeste, umro je Emir ali je on sam sebe ubio u sebi, da li su to bile pare u pitanju, možda je izračunao da će Srbi dobiti rat pa je mislio na svoju guzicu ili je jednostavno uradio kao većina Bošnjaka koji ožene drugu vjeru, pljunu na sve svoje zbog onog između ženinih nogu.
Ja mislim jednostavno da se Avdo nije nikada pomirio sa tim da je ostao bez prijatelja kao i većina nas što se hvatamo za glavu kada pomislimo da su oni pucali na nas sa kojima smo jeli, pili i radili.
Da nije došlo doba nacionalizma ovo prijateljstvo garant ne bi ni puklo
Znam da zvuči glupo i smiješno kada se analizira šta je Kusturica sve rekao i radio u zadnjih 20 godina ali u ovom videu Kusturicine riječi, glas i način na koji govori su mi uvjek zvučale iskrenije nego npr. sve što je jedan veliki Bošnjak Emir Hadžihafizbegović ikada rekao ma koliko to nastrano zvučilo
Jeste, umro je Emir ali je on sam sebe ubio u sebi, da li su to bile pare u pitanju, možda je izračunao da će Srbi dobiti rat pa je mislio na svoju guzicu ili je jednostavno uradio kao većina Bošnjaka koji ožene drugu vjeru, pljunu na sve svoje zbog onog između ženinih nogu.
Ja mislim jednostavno da se Avdo nije nikada pomirio sa tim da je ostao bez prijatelja kao i većina nas što se hvatamo za glavu kada pomislimo da su oni pucali na nas sa kojima smo jeli, pili i radili.
Da nije došlo doba nacionalizma ovo prijateljstvo garant ne bi ni puklo
-
kakavdanakneiskustvu
#7 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
zajebava se sidran
-
FreakyStyley
#8 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Ma naravno da se zajebava.
Pominjao je to Sidran par puta u intervjuima, referirajuci se na neke prijasnje, nadrealne, pretpostavke za koje ne znam odakle su dolazile.
Evo Sidranovog teksta, napisanog za Dane, iz 2002. godine:
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 5136.shtml
Kusturicina transformacija zaista jeste nesto neobjasnjivo, barem meni licno. Nadam se da ce to nekad biti razjasnjeno. To da se probudio jednog jutra i nicim izazvan shvatio da je Srbin...jebi ga.
Inace, nevezano za ovu temu, s vremena na vrijeme se uhvatim kako citam nesto, bezveze surfam i naidjem na arhivu Dana. Koliko se samo bh. novinarstvo srozalo od vremena Dana i Bosne, to je nevjerovatno.
Dovoljno je pogledati samo nivo pismenosti i uporediti kvalitet tekstova, intervjua, recenzija, analiza tada i uporediti sa danasnjim svrljotinama Avaza, klixa, Oslobodjenja, Dana, Bosne...
Pominjao je to Sidran par puta u intervjuima, referirajuci se na neke prijasnje, nadrealne, pretpostavke za koje ne znam odakle su dolazile.
Kusturicina transformacija zaista jeste nesto neobjasnjivo, barem meni licno. Nadam se da ce to nekad biti razjasnjeno. To da se probudio jednog jutra i nicim izazvan shvatio da je Srbin...jebi ga.
Inace, nevezano za ovu temu, s vremena na vrijeme se uhvatim kako citam nesto, bezveze surfam i naidjem na arhivu Dana. Koliko se samo bh. novinarstvo srozalo od vremena Dana i Bosne, to je nevjerovatno.
-
kakavdanakneiskustvu
#9 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
FreakyStyley wrote:Ma naravno da se zajebava.![]()
Kusturicina transformacija zaista jeste nesto neobjasnjivo, barem meni licno. Nadam se da ce to nekad biti razjasnjeno. To da se probudio jednog jutra i nicim izazvan shvatio da je Srbin...jebi ga.![]()
Inace, nevezano za ovu temu, s vremena na vrijeme se uhvatim kako citam nesto, bezveze surfam i naidjem na arhivu Dana. Koliko se samo bh. novinarstvo srozalo od vremena Dana i Bosne, to je nevjerovatno.Dovoljno je pogledati samo nivo pismenosti i uporediti kvalitet tekstova, intervjua, recenzija, analiza tada i uporediti sa danasnjim svrljotinama Avaza, klixa, Oslobodjenja, Dana, Bosne...
on je ovaj tekst napisao 1993. ili 94. kad je i objavljen u danima,ovaj tekst objavljen 2002. je u broju dana posvecenom deetogodisnjici pocetka rata
uzivao sam citajuci dane,bas uzivao
- Đinajlu
#10 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Sidran laprda. Veliki scenarista, ali da mu je bilo EmiraNemanje, umro bi od gladi.
-
FreakyStyley
#11 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Hvala na ispravci, ne skontah, jebi ga.
Inace se slazem, kao sto sam vec napisao. Ne ulazim u to koliko su sve te novine bile nezavisne ili ne i koliko, ali je kvalitet pisanja i uredjivanja neosporan.
Dovoljno je samo nasumicno otvorit arhivu Dana i otvorit Avazov portal recimo, pa skontat gdje smo sad.
Inace se slazem, kao sto sam vec napisao. Ne ulazim u to koliko su sve te novine bile nezavisne ili ne i koliko, ali je kvalitet pisanja i uredjivanja neosporan.
Dovoljno je samo nasumicno otvorit arhivu Dana i otvorit Avazov portal recimo, pa skontat gdje smo sad.
- DaysleepeR
#12 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Rubrika Koksara u kojoj je objavljen taj tekst koji je pisao Sidran je preteča onoga što sada radi njuz.net i slični satirički portali. Avdo trola.
-
kakavdanakneiskustvu
#13 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Đinajlu wrote:Sidran laprda. Veliki scenarista, ali da mu je bilo EmiraNemanje, umro bi od gladi.
???
- Đinajlu
#14 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Doli Bel, Otac na službenom... ekranizovao je njegove scenarije.
-
kakavdanakneiskustvu
#15 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Đinajlu wrote:Doli Bel, Otac na službenom... ekranizovao je njegove scenarije.
znam,napisao si da mu je bilo emira nemanje umro bi od gladi,valjda je obratno,da mu nije bilo emira umro bi od gladi
- Đinajlu
#16 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
A u pravu si, htio sam da kažem da mu NIJE bilo Kusturice, umro bi od gladi. 
- Mračajski proto
#17 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Ne može svako biti Sidran. 
- spreca
#18 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
kad budes laprdo ko Sidran...onda ces mozda biti i slavanĐinajlu wrote:Sidran laprda. Veliki scenarista, ali da mu je bilo EmiraNemanje, umro bi od gladi.
- Đinajlu
#19 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
A šta je to cijenjeni vam Abdullah uradio od 1992. naovamo?
- Država
#20 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Zar postoje ljudi koji gledaju TV ALFA?

- uglavnomja
#21 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
budimo realni, i jedan i drugi su prnuli u umjetnicku sisu od kad nisu zajedno.
svi kustini pokusaji nekih paranormalnih filmova, gluparija, statickih scena od 20 min, gegova a la chaplin ...
sidran i patriotske price i pjesme
obadvojica su na svom nacionu opstala da plutaju.
tesko je reci ko je tu koga hranio, bila je simbioza i to vrlo uspjesna.
svi kustini pokusaji nekih paranormalnih filmova, gluparija, statickih scena od 20 min, gegova a la chaplin ...
-
FreakyStyley
#22 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Knjige, scenariji?Đinajlu wrote:A šta je to cijenjeni vam Abdullah uradio od 1992. naovamo?
-
FreakyStyley
#23 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Zasto bh. javnosti voli da zivi u zabludi da je Kusturica prestao pravit dobre filmove, a Sidran pisat dobre knjige od kako su se rastali?uglavnomja wrote:budimo realni, i jedan i drugi su prnuli u umjetnicku sisu od kad nisu zajedno.
svi kustini pokusaji nekih paranormalnih filmova, gluparija, statickih scena od 20 min, gegova a la chaplin ...![]()
- Mračajski proto
#24 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
Vjerovatno jer su neobrazovani i jer ne znaju čitati.
- uglavnomja
#25 Re: Sidran tvrdi da je Kusturica poginuo '94
razuvjeri meFreakyStyley wrote:Zasto bh. javnosti voli da zivi u zabludi da je Kusturica prestao pravit dobre filmove, a Sidran pisat dobre knjige od kako su se rastali?uglavnomja wrote:budimo realni, i jedan i drugi su prnuli u umjetnicku sisu od kad nisu zajedno.
svi kustini pokusaji nekih paranormalnih filmova, gluparija, statickih scena od 20 min, gegova a la chaplin ...![]()
dakleM: arizon dream i zivot je cudo (ili tako nesto), pa ona gluparija undergound ... pa crna macka beli macak = kretenizam sve skupa zlatni malinjak.
sodran je pisao nesto, ok, to stoji, ali meni nije znaimljivo u konstealciji citanja, ni pozorisnih predstava. a, iskreno, sa ratnim temam ne stojim najbolje