Shta je po vashem mishljenju, najvetji problem u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Shta je po vashem mishljenju, najvetji problem u BiH?

nezaposlenost
5
12%
mito i korupcija
6
15%
prezaduzhenost
0
No votes
nizak standard
2
5%
loshi zakoni
2
5%
nestruchnost i nekompetentnost politichara
7
17%
organizirani kriminal
1
2%
bezvoljnost i nepoduzetnost gradjana
10
24%
neshto drugo
8
20%

Total votes: 41

The_Fluid

#1 Shta je po vashem mishljenju, najvetji problem u BiH?

Post by The_Fluid »

Puni komentar ostavite ovdje:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Najveci problem je apatija gradjana.
Uvijek ispada da niko nije zadovoljan sa vlastima, a nema nikakve akcije.
Cini mi se da kad su raja izasla 6 aprila na proteste protiv rata, i bili brutalno pobijeni iz snajpera, da je to ubilo svu volju da se zadugo izadje i digne glas protiv bilo cega.
Fakticki danas narodima vladaju manjine.
Ako na izbore izadje tek nesto preko 50% gradjana, i jedna stranka osvoji 60% od tih 50% to je i dalje tek nesto preko 30%, a ipak vladaju.
Zato je najgluplja stvar ne izaci na izbore.

Jos ima jedna stvar a to su nacionalne partije.
Treba ih ukinuti i zabraniti, a na nivou drzave osnovati Ministarstvo za zastitu nacionalnih interesa.
A politiku prepustiti onima koji umjesto velikih govora, stavljaju hranu na stol.
AhMeT

Post by AhMeT »

odozdo naprema gore ili obratno sve i jedna tacka.. :sad: :-? nazalost
Engram

Post by Engram »

nesto drugo: seratori koji sire negativizam, bezvoljnost i ubjeduju ljude u stanje beznada...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Kao sto rece Ahmet, sve i jedna tacka nazalost.

Ja sam glasao za lose zakone, mislim da bi se bar krenulo ka necemu boljem
AhMeT

Post by AhMeT »

@
Engram

pa gori si ti da izvines serator kad nevidis realnu situaciju..

jedan primjer:korupcija,das policajcu 10 Maraka i on te pusti,nije ga uopste briga koliko si brzo vozio.samo ti kaze zivio majstore..Image
paradox

Post by paradox »

Nerad...Nerad...Nerad. :oops:
Eh sad da li je povezan sa mentalitetom -neznam. :?
Jedno je sigurno:dok god moja tetka bude u toku radnog vremena setala goste po carsiji i donosila vruce cevape meni za dorucak,realno optimisticki rezultati su nemoguci. :(
Nevezano za temu ja moju tetku puno volim :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

paradox wrote:Nerad...Nerad...Nerad. :oops:
Jedno je sigurno:dok god moja tetka bude u toku radnog vremena setala goste po carsiji i donosila vruce cevape meni za dorucak,realno optimisticki rezultati su nemoguci. :(
Kad tetka pocne raditi ...... ti ces biti gladna. :roll: :)
paradox

Post by paradox »

pape wrote:
paradox wrote:Nerad...Nerad...Nerad. :oops:
Kad tetka pocne raditi ...... ti ces biti gladna. :roll: :)

Odricem se cevapa za dobrobit Bosne i Hercegovine :-)
k@me

Post by k@me »

Flu, nas najveci problem je sto 60% stanovnistva ne dozivljava BiH kao svoju domovinu i ne zeli da zivi u njoj. Dokle god BiH bude ovako dezintegrisana i dokle god se bude odrzavalo ovakvo stanje dotad ova zemlja nece imati napretka.

BiH ne moze ici naprijed u ekonomskom smislu u situaciji u kojoj 60% njenog stanovnistva tezi ka tome da odrzi stanje podjele u svim segmentima zivota i samo ceka povoljan trenutak za otcijepljenje i novi rat koji je neminovnost.

Pogledaj RS. RS je drzava. A ne BiH. Nista sto pise u Ustavu njih ne moze natjerati da urade ono sto ne zele.

BiH ne moze imati napretka u ovoj situaciji. Moze biti samo gore....mnogo gore. Bolje ne moze bit nikako. Ne moze krenut nabolje dok neke stvari u drzavi ne profunkcionisu normalno da bismo uopste ovu zemlju mogli zvati drzavom. Tek tada bi neke stvari mogle krenuti naprijed.

Postojece stanje se odrzava na jedan bjestacki nacin jos od Dejtona (21.11.1995) i samo je prividno sve ok. Realno gledajuci, nista nije ok. I nikada nece biti.

Cim se steknu uslovi za to, RS ce se osamostaliti. To je realnost. Jer, kao sto sam mnogo puta rekao.....tamo je zlo pobijedilo dobro......tamo vlada zlo.....i zlo ce opet isplivati na povrsinu.....kada za to dodje vrijeme.......RS je teritorijalno.-administrativna jedinica u cije je jezgro utkano zlo....cija je bit postojanja ocuvanje onoga sto se steklo u proteklom ratu.

Obzirom na sve to nije nikakvo cudo sto imamo sve one probleme koji su navedeni u anketi.
dariosa

Post by dariosa »

Engram wrote:nesto drugo: seratori koji sire negativizam, bezvoljnost i ubjeduju ljude u stanje beznada...
niko vise od mene ne bi volio da si ti upravu... samo se bojim da nisi... gdje bi nam kraj bio da nam je ovo najveci problem....
Shoba

Post by Shoba »

nas najveci problem je NEZNANJE. Neznanje je nasa najgora osobina. Ne znaci kao je neko zavrsio fakultet u Sarajevu, Banjaluci ili Sirokom Brijegu da zna svoj posao. Cak stavise, svi misle da sve znaju, a u sustini malo ko ima pojma sta se desava. :zzzz:
MoHiKaNaC

Post by MoHiKaNaC »

k@me se dotao stvarnog problema.....nije jedini, ali cini mi se najveci....zar ocekujete od ljudi koji ovu drzvau ne smatraju svojom da rade bilo sta pozitivno....dokle god u njima tinja zelja za otcjepljenjem, uzalud su i zakoni i bilo kakve reforme....nadam se da ce se ova situacija vremenom mijenjati i da ce ljudi o kojima govorim malo bolje otvoriti oci, te napustiti filozofiju krda....

jos jedan problem koji se moze izvesti iz gornjeg je neznanje....velikim brojem ljudi u nasoj zemlji se jako dobro manipulira....a najlakse je manipulirati neuim ljudima....naravno tesko je generalizovati stvar....jer dobro je poznato da su najveci projekti podjela na ovom prostoru dolazili sa kojekakvih akademija nauka....

ono sto bi nam dobro obrazovanje donijelo je sloboda odabira....dakle ogromna masa kojom se manipulira bi vjerovatno bila manja....a sa vecim brojem rodoljuba lakse se koraca naprijed...

haugh!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

apatija i nezaposlenost

korupcija i vjerski fanatizam

sve su to broblemi
klempo

Post by klempo »

nacionalizam
livadic

Post by livadic »

zar ocekujete od ljudi koji ovu drzvau ne smatraju svojom da rade bilo sta pozitivno

----------

besmislica ... :shock:

:D

srbi i hrvati smatraju bosnu svojom ... 8)

ali ... ;)

ne zele da zive u hilafeticu ... :oops:

preciznije ... ;)

zele da budu ravnopravni ... :oops: ... !!!

;)

horns&drums

Post by horns&drums »

Sto je najtuznije za one koji ne zele srbe u hrvate u Bosni, oni to i mogu biti, no lakse se prikljuciti matici nego sam biti matica.'bem ti liniju manjeg otpora...

Da ne bude zabune i muslimani bi isto da je npr. Turska pogranicna drzava, no nije.(hocu li dobiti po usima zbog ovoga?)

Nitko da shvati da BiH moze ostati i opstati samo u simbiozi ova tri elementa, nikako ne moze svatko za sebe.
Mi glupi bosanci...
@ke

Post by @ke »

kame je sve blizi sustini problema, naravno ponos i reputacija medju svojima mu ne daju da bude potpuno iskren,
ali ipak, generalno, za svaku pohvalu su te spoznaje istine :)

mora se priznati da buducnost bih najvise zavisi od najbrojnijeg naroda bosnjaka,
kao sto horni primjeti, lakse se prikljuciti matici no natezati do u beskraj sa bosnjacima :oops:

zbog toga umjesto trosenja energije na sputavanje srba i hrvata i bezuspjesno nametanje unitarne bosne,
bosnjaci bi se trebali okrenuti konacno saradnji, a ne konfrotaciji

jer i srbi i hrvati su u defanzivi vec skoro deceniju, a stanje ide samo na gore :roll:
livadic

Post by livadic »

jer i srbi i hrvati su u defanzivi vec skoro deceniju, a stanje ide samo na gore

-------------

genijalno zapazanje ... 8) 8) 8) ... !!!

samo da ga podebljam ... ;) ... !!!

;)
MoHiKaNaC

Post by MoHiKaNaC »

livadicu.....ono sto sam ja napisao se apsolutno ne odnosi na srbe i hrvate koji zele da zive u BiH....nego na one druge.....dakle i dalje tvrdim da takvi samo koce napredak....

sto se tice te ravnopravnosti lako se da primjetiti da je ima najvise u dijelovima BiH sa bosnjackom vecinom....dovoljno je pogledati ljude koji se nalaze na istaknutim pozicijama (ne samo politika, nego i ostale sfere zivota) i ta cinjenica se jasno vidi

kada na banjaluckom univerzitetu i mostarskom sveucilistu bude nesrba i nehrvata kao na sarajevskom univerzitetu nebosnjaka (evo konkretno ekonomija) onda mozemo razgovarati o tome ko je manje a ko vise ravnopravan

haugh!
scott

Post by scott »

AhMeT wrote:@

jedan primjer:korupcija,das policajcu 10 Maraka i on te pusti,nije ga uopste briga koliko si brzo vozio.samo ti kaze zivio majstore..Image
Jel to bio neki popust,od mene uzmu uvijek 20 KM(papani neki nisu htijeli eure) :D :D
livadic

Post by livadic »

livadicu.....ono sto sam ja napisao se apsolutno ne odnosi na srbe i hrvate koji zele da zive u BiH

--------------

zele svi ... ;)

ali ... :(

da budu svoj na svome ... 8)

a ne ... :-? ... bosnjacke marionete ... :shock:

;)

primjecujes li razliku ... :oops:

;)

sto se tice te ravnopravnosti lako se da primjetiti da je ima najvise u dijelovima BiH sa bosnjackom vecinom....dovoljno je pogledati ljude koji se nalaze na istaknutim pozicijama (ne samo politika, nego i ostale sfere zivota) i ta cinjenica se jasno vidi

-------------------

mislim da bi bilo fer ... :D

pustiti cafire da se sami izraze o svom polozaju ... ;) ...

ili ti mislis da oni to sami nisu sposobni ... :-) ... ???!!!

;)

kada na banjaluckom univerzitetu i mostarskom sveucilistu bude nesrba i nehrvata kao na sarajevskom univerzitetu nebosnjaka (evo konkretno ekonomija) onda mozemo razgovarati o tome ko je manje a ko vise ravnopravan

-----------------

ovo vise govori o nedostatku bosnjakog kadra ... :(

nego o multikulturi ... ;) ... !!!

svako bi rado primio ... ;)

lojalnog ... malog ... profesorcica ... :(

koji jako malo trazi ... :oops:

a jako mnogo daje ... 8)

;)

kada broj cafira u upravi ... :oops:

gdje se malo daje ... :D

a puno uzima ... 8)

bude iole veci od nule ... :roll:

... tada cu prihvatiti tvoje argumente ... :oops:

a do tada ... :-? ... nista ... :(

;)

k@me

Post by k@me »

Horns, mislim da olako donosis tako znacajne zakljucke. Bosanski muslimani su imali 500 godina da ucine srbima i hrvatima ono sto su oni njima ucinili. Bojim se da to nije ucinjeno s muslimanske strane. Nije osmanska vlast bila idealna za sve ali je ipak u velikoj mjeri postivala razlicitost i omogucavala opstanak drugom i drugacijem.

Imas mnoga svjedocanstva koja idu u prilog toj tvrdnji...primjera radi u Bosni su izgradjene mnoge crkve u to vrijeme....(iako su neke preinacene u dzamije).....u to vrijeme osnovana je Pecka patrijarsija....izgradjena stara pravoslavna crkva u Sarajevu......udomljeni jevreji koji su istjerani s Pirinejskog poluostrva......itd...itd....itd

Iako su vladali i cinili 70% stanovnistva BiH muslimani nisu fizicki unistavali pravoslavne, katolike i jevreje i onemogucavali im opstojnost i napredak. Naprotiv.

Nazalost, ne moze se isto reci za srbe i hrvate. Cinjenice sve pokazuju. Nema potrebe za raspravom. Ne moras ici dalje od Sarajeva da bi vidio da nije sve tako crno-bijelo kako tvrdis. Jer, ako muslimani nisu radili na izgradnji multietnickog zivota za njihovog vakta koji ce onda ku*ac stari jevrejski hram u Sarajevu?

Ake, obojica znamo da nije problem u unitarnoj Bosni vec u tome sto srbi teze samo ka jednome. A to je da imaju etnicki cistu teritoriju na kojoj ce vladati samo oni. Srbi cak i u ovoj situaciji gdje imaju pod svojom kontrolom pola BiH etnicki ciste teritorije ne zele da saradjuju na jednoj konfederalnoj osnovi pozivajuci se na teznju ka unitarnoj bosni. :shock: Idiotizam. I cetnicko palamudjenje. 8-)

Daljnji komentar je suvisan......

Moja je koza mozda pretamna, oci mi nisu plave, vec tamnosmedje, nos mi je kukast i dug, a opet sam siguran, da siguran, da je moja krv bez ijedne mrlje. Moji su preci bili ovdje kad su stigli Rimljani i moja je obitelj mnogo starija od vizigotskih predaka ovog plemenitog Grofa, naseg vrlog generala. Pa sto se onda prica da imam jevrejske krvi? Da oni cistunci, dominikanci ne sire taj otrov ne bi li me diskreditirali kod Crkve, e da bi onda oni ponovo mogli skrenuti u zemlju prevare i lazi i zamagliti granicu izmedju nas i sljedbenika Mojsija i laznog proroka Mahometa? Sta god ponudili kao razlog, nisu u pravu. Cujete li me? Niste u pravu! Moja krv je cista! Cista kao sto ce jednog dana biti cisto ovo kraljevstvo. Necu ja jadikovati niti se zaliti na te beskonacne uvrede, vec cu nastaviti Bozije djelo i vukovi kazu da sam ja zvijer, ali se ne usudjuju napasti me, jer znaju koju bi cijenu platili za moju krv. Klanjanje Mariji i bol koju je osjecao Onaj sto je na krizu raspet u meni bude tajnovite emocije. Cesto sebe vidim kao krizara pod zidinama Jeruzalema, ili kako stojim pred Konstantinopoljem. Moje je pamcenje duboko u korijenu krscanstva, ali zasto sam uvijek sam, cak i u snovima? Bez obitelji. Bez prijatelja. Bez samilosti za nize rase. U meni nema jevrejske i islamske krvi. Ni kapi. Ne. Oko toga nemam nikakve dvojbe.
MoHiKaNaC

Post by MoHiKaNaC »

mislim da bi bilo fer ...

pustiti cafire da se sami izraze o svom polozaju

ili ti mislis da oni to sami nisu sposobni ... ... ???!!!

...................................................................

ocito da ne pratis desavanja bas najbolje.....jesi li mozda ikada cuo te ''cafire'' (evo uzmimo za primjer one koji zive u sarajevu) da se zale u pogledu neravnopravnosti.....za njih je normalno da su tu i da rade to sto rade....a iste te ljude rado bi prihvatili ovi drugi koje sam vec spominjao....i pazi, ja nisam reko da na prostorima sa bosnjackom vecinom vlada potpuna ravnopravnost, ali je ima puno vise nego u drugim dijelovima BiH

......................................................

ovo vise govori o nedostatku bosnjakog kadra ...

nego o multikulturi ... ... !!!

svako bi rado primio ...

lojalnog ... malog ... profesorcica ...

koji jako malo trazi ...

a jako mnogo daje ...

kada broj cafira u upravi ...

gdje se malo daje ...

a puno uzima ...

bude iole veci od nule ...

... tada cu prihvatiti tvoje argumente ...

a do tada ... ... nista ...

.............................................................

pa ako izostavis politiku, i pozicije koje su stecene politickim putem, vidjet ces da takvih ljudi ima mnogo....televizija, fakulteti, pozoriste....dekan na mom fakultetu nije bosnjak, a volio bih da dozivim dan kada ce dekan na nekom fakultetu u banja luci ili zapadnom mostaru biti nesrbin ili nehrvat....

a koliko su ti ''mali i lojalni profesori'' zaista veliki i kvalitetni vjerovatno bolje znam ja koji sam tu, nego ti koji svoje teze zasnivas na pricama ''cula kazala''

haugh!
horns&drums

Post by horns&drums »

Kame, osnovni je problem sto se svi mi vise bavimo prosloscu nego buducnoscu.

Primila je Hrvatska veliki broj izbjeglica iz BiH, isti toliki broj je proslo godinama kroz Hrvatsku.Je l' onda Hrvatska ima prema muslimanima opravdanje sto je slala svoju vojsku npr. u Mostar?

" muslimani nisu radili na izgradnji multietnickog zivota za njihovog vakta koji ce onda ku*ac stari jevrejski hram u Sarajevu?"

Jer ako je Tudjman toliki fasista koji je ku..c ostavio dzamiju u Zagrebu?

Hej ba, ovo je stoni tenis kame, ne igram se ja tako.Necu prepucavanje nego rjesenje covjece.

Ne donosim ja olako zakljucke nego gledam sta se desava oko mene.I slusam,naravno, ali kada drugi ne vide da ja to radim.

I daljnji je komentar suvisan...
Post Reply