Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
- statix
#1 Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
Danas ce vecina gradjana, iako ima sve potrebno za normalam zivot, nabrojati bezbroj stvari koje nemaju sto ih, u jednu ruku, cini nestretnim i nezadovoljnim.
Kada su Sokrata upitali za tajnu blagostanja i srece, rekao je:
Ako pogledate na sve ono što se prodaje, otkrit ćete koliko vam puno od tih stvari uopće nije potrebno.
Ocigledna suprotnost je prisutna u stvarnom zivotu i vecina ljudi kada ode u trzne centre i supermarkete, otkrije koliko toga im je potrebno. U velikim trgovačkim centrima, cijele vikende kupuju smisao. Ljudi su uvjereni da idu u razonodu ili u kupovinu. Moje je misljenje da sve pocinje kod kuce, s televizijom. U tom trenutku su nas raznorazne reklame vec kupile, tako da kada stignemo u trzni centar ili supermarket, tamo smo vec opljackani.
Da li je zadovoljstvo zasnovano na materijalnim stvarima iluzija? Kako se covjek moze boriti protiv osjecaja da mu uvijek nesto nedostaje i samim tim otezava mu put ka istinskoj slobodi i sreci?
Kada su Sokrata upitali za tajnu blagostanja i srece, rekao je:
Ako pogledate na sve ono što se prodaje, otkrit ćete koliko vam puno od tih stvari uopće nije potrebno.
Ocigledna suprotnost je prisutna u stvarnom zivotu i vecina ljudi kada ode u trzne centre i supermarkete, otkrije koliko toga im je potrebno. U velikim trgovačkim centrima, cijele vikende kupuju smisao. Ljudi su uvjereni da idu u razonodu ili u kupovinu. Moje je misljenje da sve pocinje kod kuce, s televizijom. U tom trenutku su nas raznorazne reklame vec kupile, tako da kada stignemo u trzni centar ili supermarket, tamo smo vec opljackani.
Da li je zadovoljstvo zasnovano na materijalnim stvarima iluzija? Kako se covjek moze boriti protiv osjecaja da mu uvijek nesto nedostaje i samim tim otezava mu put ka istinskoj slobodi i sreci?
- alica.k
#2 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
ja volim da kupujem kad me pukne inspiracija...i ako imam para.
-
Abacija
- LilBear
#4 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
svima zaokupljenim pitanjem konzumerizma - bilo kao kriticari ili prakticari
- preporucujem dokumentarac "Surplus". u ovom dijelu Zerzan prilicno dobro sumira opsjednutost stvarima:
- Cholina_Lokica
#5 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
kod mene je istinsko, nema tog problema u zivotu koji mi dobar shoping ne moze rjesiti 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
ma sve fino u surplusu se može vidjeti
ne treba biti mudrac i zaključiti da te neće kupovina učiniti sretnim... može jedan period
ne kažem da ne trebamo pare... ali ne trebaju nam one biti važnije od samog života
ne treba biti mudrac i zaključiti da te neće kupovina učiniti sretnim... može jedan period
ne kažem da ne trebamo pare... ali ne trebaju nam one biti važnije od samog života
- Edin H.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
Ja bih samo da se uključim u diskusiju sa jednom starom bosansko-kineskom poslovicom:
Od kolijevke do groba, najljepše je shopping doba!

Od kolijevke do groba, najljepše je shopping doba!
- lala_sa
#9 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
Ne mogu da odolim da ne citiram Fromma na ovu temu: "Kada bi moderan covjek mogao da izrazi svoj pojam o nebu, on bi ga opisao kao najvecu robnu kucu na svijetu, punu novih stvari i sitnica, a sebe kao covjeka koji im mnogo novaca da sve to kupi. On bi rasirenih ociju lutao po ovom nebu punom sitnica i robe, pod uslovom da moze da kupuje sve vise i vise novih stvari, ili, mozda, da njegove komsije budu manje povlasteni od njega."
Kapitalizam ima dosta patoloskih strana, i ovo je jedna od najgorih. Trebamo se osvijestiti koliko nas truju potrosackim glupostima, manipulisu da pijemo, jedemo, oblacimo, etikete, a ne pravi okus, kvalitet i sl. Zatrpati prebleme shoppingom, ima li ista lakse? Steta sto ima efekat droge, pa mu je djelovanje kratko i iluzorno...
Kapitalizam ima dosta patoloskih strana, i ovo je jedna od najgorih. Trebamo se osvijestiti koliko nas truju potrosackim glupostima, manipulisu da pijemo, jedemo, oblacimo, etikete, a ne pravi okus, kvalitet i sl. Zatrpati prebleme shoppingom, ima li ista lakse? Steta sto ima efekat droge, pa mu je djelovanje kratko i iluzorno...
-
AdnanSA
#10 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
Šoping je za p...e. Ja kada hoću da pobjegnem od problema onda se napijem. Šalu na stranu. Šoping, alkohol, droga i ostalo sve je to samo bijeg od stvarnosti koja nas okružuje. Mnogi idu u trgovačke centre sam da pobjegnu od stvarnosti i bijede koja nas okružuje. Idu ljudi da vide nešto čisto, uredno i novo kao što ima na zapadu. Šoping radi šopinga je glupost. U njemu uživam samo kada treba da kupim nešto koristno i što mi zbilja treba.
- Skyfox
#11 Re: Shoping, iluzivno ili istinsko zadovoljstvo?
Takvo je cijelo drustvo, i sve sto vidis u medijima te bombarduje da trosis pare... E sad ko se tome odupre svaka mu cast.
Mene kad kupim nesto spuca adrenalin a kad prode rush onda mi je svejedno sto to imam, kupio ne kupio
Mene kad kupim nesto spuca adrenalin a kad prode rush onda mi je svejedno sto to imam, kupio ne kupio