Odlucio sam da javno i oficijelno pokrenem inicijativu za premjestanje spomenika medjunarodnoj zajednici, koji sam svojedobno uradio sa SCCA Sarajevo i koji je postavljen u gradu Sarajevu, u neki drugi grad, u neku drugu sredinu koja je spremna da taj spomenik (restauriran) prihvati.
Ocigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992-1995, na patnje i gutanje smeca koje je dolazilo u grad i misteriozne konzerve koje su ljudi bili primorani da jedu jer nije bilo nicega drugog. Izgleda da je pozeljno da se neke stvari zaborave i ja nemam nista protiv toga,dapace. Javnost ocigledno zeli da krene naprijed sa novim produktima iz Slovenije,Hrvatske, Srbije i EU, koji su sigurno boljeg kvaliteta i sadrzaja. Obacivanje "Ikara" kao simbola prehrane Bosanaca je zaista logicna stvar.
Gradjani Sarajeva, nista ne brinite. Uskoro vam ovaj spomenik nece biti pred ocima, necete morati da na njemu ostavljate pive niti da povracate pokraj njega, niti da u okolini odlazete kese sa smecem. Ukazace se prazan prostor za vise smeca i cak cete moci u rupi koja ce se ukazati nakon uklanjanja mramornog postolja, da se posteno poserete.
Iskreno vas
Nebojsa Seric Shoba

shoba.blogger.ba