Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E gdje me nađe. Ja upravo pokušavam da naučim. Šema ima mali milion, ali su nažalost stranjske. Nisam našla dobre stranice na našem jeziku, ali sam našla par fantastičnih stranjskih stranica i sa uputstvima i sa projektima. Pogledaj ako te interesuje. Ne znam da li koriste iste simbole, ali mislim da je princip isti...lančić ovakav, šćapić onakav...
ono što treba da razumijete ..... američke oznake i naše nisu iste za šeme ...... i ne podrazumijevaju iste radnje
Za one koji ne razumiju najbolje:
PLETENJE:
radi se sa dvije igle bez kukice na vrhu igala
HEKLANJE:
radi se jednom iglom koja ima kukicu na vrhu igle, a ista služi za hvatanje i držanje konca dok se radi
VEZENJE:
radi se iglom koja se od šivaće razlikuje samo po tome što ima tuplji vrh
MUSTRA:
određeni izgled rada - ovo je bitno za pletenje, ali postoje i za heklanje, ali je i sinonim za šemu
ŠEMA:
precizan nacrt - dat u simbolima ili opisno - za izradu rada koji obavezno sadrži i opise bodova.
Ukoliko na internetu tragate za shemom koja sadrži simbole, tj. onakvu kakvu dobijete u Praktici ili drugim časopisima, kucajte npr. Crochet/Kniting/Embodiery Chart
Last edited by eluna on 27/08/2014 11:50, edited 1 time in total.
eluna wrote:ono što treba da razumijete ..... američke oznake i naše nisu iste za šeme ...... i ne podrazumijevaju iste radnje
inače, šeme izrađujem sama i neke možete pogledati na facebooku - Alema Misilo profil, i uglavnom crtam šeme za tzv. FILET heklanje.
Za one koji ne razumiju najbolje:
PLETENJE:
radi se sa dvije igle bez kukice na vrhu igala
HEKLANJE:
radi se jednom iglom koja ima kukicu na vrhu igle, a ista služi za hvatanje i držanje konca dok se radi
VEZENJE:
radi se iglom koja se od šivaće razlikuje samo po tome što ima tuplji vrh
MUSTRA:
određeni izgled rada - ovo je bitno za pletenje, ali postoje i za heklanje, ali je i sinonim za šemu
ŠEMA:
precizan nacrt - dat u simbolima ili opisno - za izradu rada koji obavezno sadrži i opise bodova.
Ukoliko na internetu tragate za shemom koja sadrži simbole, tj. onakvu kakvu dobijete u Praktici ili drugim časopisima, kucajte npr. Crochet/Kniting/Embodiery Chart
Nerminka wrote:Da ne otvaram novu temu, da li neko zna da li negdje u Sarajevu ima kao neki kurs ili nešto slično za pletenje ili heklanje?
Nerminka, probaj u bosfamu .... mada kurs i nije nešto aman zaman, samo ćeš bespotrebno baciti novac.... ako razumiješ engleski googlaj ili na picasi traži crochet stitch, basic ....
Mene zanima pletenje i heklanje. Nešto osnovno znam, ali nije to to. Plesti kao znam, ali heklanje ne ide, pa ne ide.
Ja sam nešto skeptična da se može naučiti preko interneta. Pokušala sam da gledam na youtube, i ja isto da radim, ma ne ide... ili sam ja smotana za to.
Komšinica wrote:Mene zanima pletenje i heklanje. Nešto osnovno znam, ali nije to to. Plesti kao znam, ali heklanje ne ide, pa ne ide.
Ja sam nešto skeptična da se može naučiti preko interneta. Pokušala sam da gledam na youtube, i ja isto da radim, ma ne ide... ili sam ja smotana za to.
komšo bitno je savladati tehniku držanja igli i konca, ali i pokreta ruku kod određenog boda - a to je sve praksa, samo nastavi vježbati, za savjete sam tu