"E red je brate da ponesto naucis od jednom katolika o teleranciji, religiji, covjecstvu i opcenito ponesto o zivotu."
Je li ovim hoces reci da ja kao musliman nisam tolerantan, niti znam nista o zivotu???
Je li to ona ista katolicka tolerancija koju ste pokazali nakon osvajanja Spanije kad ste iskorijenili muslimane iz te drzave, a sve nakon pravedne vladavine muslimana od 800 godina...Uzmi malo nezavisne izvore i upoznaj se sa tim periodom...
Je li to ona tolerancija katolicka koja je stala iza paklenog plana etnickog ciscenja u BiH...Je li to ona tolerancija koja je mene i mog komsiju katolika izgladnjivala godinu dana, jer sam bio na teritoriji koju je kontrolisala A RBiH, a moj komsija katolik, izdajnik...
Ne hvala, ja bih ipak zadrzao svoju viziju i praksu tolerancije, koja se ocituje visestoljetnom tolerancijom na prostorima moje drzave..
"Od jednog Stvoritelja dolazimo."
tacno...
"Jednom se Bogu klanjamo."
Ne, ja se klanjam, a ti ne klanjas
"U istog Boga vjerujemo."
Nije ni ovo tacno...Jer ja kao musliman ne vjerujem da je Isus bog il i njegov sin neuzubillah, a ti kazes da jeste, te da su tri u jednom i jedan u trojici, sto nema veze sa mojom vjerom u Jednog I Jedinog Allaha, koji nema zenu, djecu, niti je On Svemoguci bio u potrebi da zrtvuje svoga "sina" da bi ljudima oprostio grijehe, kad on to moze da uradi i bez toga...
"sto bi znacilo "istog smo roda", naravno u kontekstu gore pomenute price."
Tacno...
"Ako je blagopokojni papa Ivan Pavao II. za nasu bracu muslimane rekao "Oni su nasa mladja braca", naravno aludirajuci na pojavu islama nesto nakon krscanstva"
Ovo i jeste ono u cemu se grijesi...Islam nije mladji od krscanstva, niti smo mi mladja braca bilo cija...
Svi Allahovi poslanici su pozivali u vjeru u Jednog Allaha, tako da je i Isus (Isa) samo jedan u nizu Allahovih Poslanika (ne sin i ne bog)...Znaci, poruka Jednog Allaha s.w.t. nije se prekidala tokom cijelokupne istorije covjecanstva, niti je mijenjala svoju prirodu, medjutim ljudi su ti koji su mijenjali Allahove Upute i prilagodjavali ih svojim potrebama...
Tako je nastalo i jevrejstvo, a i krscanstvo...Ljudskim izmjenama i falsifikatima...I kao rezultat svega toga, Allah odredjuje zadnju kariku u lancu Allahovih Poslanika Muhammeda s.a.w.s. i zadnju Uputu u lancu mnogih Uputa (bilo oko 124 000 Allahovih Poslanika kroz istoriju covjecanstva) Kur'an, za kojeg je garantovano da nece moci dozivjeti bilo kakve izmjene...
I to Allahovo obecanje se ispunilo, jer Kur'an je jedina knjiga koji u svakoj ljudskoj generaciji stotine hiljada ljudi pamti, tako i da neko hoce izmjeniti Kur'an, stotine hiljada, ako ne i milioni danas, koji ga imaju u glavi, osujetice te promjene...A da ne ulazimo u to da je Kur'an tako pisan da ako mu sta dodas ili oduzmes i te kako se primjeti, jer odudara od Allahovog govora...
ovo sto govorim je ucenje islama...Islam je od postanka svijeta, a nije najmladja vjera...
"Ne znam niti jednu religiju, koja prezire covjeka"
Ne znam ni ja...
Ti si me pogresno shvatio...Jedno je prezirati covjeka, a drugo je prezirati djela tog covjeka...Majka voli svoje dijete, ali zbog nekog djela koje nije u redu ona to dijete ukori, ali i dalje ne mrzi dijete...
Ja tebe ne prezirem, ali prezirem grijeh koji cinis prema Allahu...
"Sud o tome ko je bolje "robovao" ne donosi zemaljski sud i neki insan na nekom o tebi poznatih sijela, nego Gospodar svijeta, Stvoritelj zivog i nezivog."
Da Allah je taj Koji sud donosi, ali nas je i obavijestio u svojoj zadnjoj Uputi ljudima, Kur'anu, da shirk (pripisivanje Allahu druga bozanstva, sina,...) On nece nikada oprostiti i da je to najtezi grijeh koji covjek moze pociniti...
Takodje nas je obavijestio u Kur'anu o lazima koji se iznose na Isusa i da je on Njegov Poslanik, a ne sin...To je ono o cemu smo obavijesteni i na osnovu cega i covjek moze znati ko prema cemu ide...Islam zalazi u detalje, opisuje grijehe i zabrane, naredbe, za Kur'an Allah kaze da je rastavljac istine od neistine, stoga se otprilike moze znati ko je na putu istine, a ko ne...
"Pitam se, ako si vec toliko bogobojazan, kako te nije strah da Bozjeg roba, Njegovo mezimce nazivas nebratom, tudjinom"
Nije me strah, jer to je princip islama...kako mi moze biti brat neko ko iznosi lazi na Allaha...Covjeka mogu postovati, ali po islamu, kao sto rekoh je opasno ciniti shirk i Allah ga najvise mrzi od svih grijeha...
"samo zato sto ima nesto drugaciju interpretaciju istog istorijskog dogadjaja pri cijem tumacenju ne mjenja njegovu srz - Bog je ljubav! Cini dobra djela njemu za ljubav a za dobroti cijelog covjecasntva!?"
Ne radi se o drugacijoj interpretaciji istorije, vec se radi o srzi vjerovanja, sto sam opisao gore vec...Ciniti dobra djela se mora i treba, ali to nije sve...Treba imati pored dobrote i ljubavi, cisto i ispravno vjerovanje...
"Da ne sirim dalje temu, a pozivajuci se na Bibliju, knjigu mudrosti, knjigu istine, uciteljicu zivota"
Za tebe biblija moze biti to sve, medjutim za mene kao muslimana, originalna Uputa koja je dostavljena Isa-u (Isusu), Indzil, evandjelje, Biblija, ne postoji, vec ono sto imamo danas su proizvod ljudskih ruku...
Sastali se u Nikei 325. godine i od vise stotinu indzila, evandjelja, izabrase 4 koja jedan drugom kontriraju...
Izvini, ali govorim ono sto se zna i u sto ja vjerujem, nastupam sa stanovista islama, a ne licnog stanovista i misljenja...
"ja cu tebe ipak cista i ponizna srca nazvati svojim bratom, stvorenim od istog nam Boga a sve u cilju Bozjeg nauma "Jedan pastir, jedno stado".
Hvala i ja tebe isto tako mogu postovati i cijeniti, a bratom mi ostajes kad udjes u familiju islama...pastir je Jedan, ali stado nije...
"Zato brate moj, molim Boga da ti otvori oci i prosiri vidike, da ti ocisti crne mrlje koje truju tvoje srce i dusu kako bi sto prije shvatio da medju nama razlika; mi ne mozemo biti nista drugo nego braca, stvorena od jednog Boga, Stvoritelja svih svijetova."
Zahvalicu ti na ovim lijepim rijecima, ne zato sto mislim da su istina, vc zato sto si ih, imam osjecaj, iskreno izrekao...
Medjutim, i ja cu tebi pozeliti i Allaha zamoliti da ti da snage i mudrosti da shvatis Istinu, da se pokoris Njegovoj rijeci i da slijedis Njegovu Uputu, jedino vjerodostojnu, a to je Kur'an, koji je objavljen cijelom covjecanstvu do Sudnjeg dana...
Zasto ne prihvatis tu cinjenicu, jer ako vjerujemo u zajednicke prosle Poslanike, zar je tesko povjerovati u posljednjeg i u posljednju Objavu...
A Allah ti porucuje sljedece:
"Reci (Muhammede):"O Sljedbenici Knjige (krscani, jevreji) dodjite da se okupimo oko jedne rijeci, nama i vama zajednicke, da se nikome osim Allahu ne klanjamo,da nikoga njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne drzimo!"Pa ako ne pristanu, vi recite:"Budite svedoci da smo mi muslimani!" (Ali Imran, 64)
"O sljedbenici knjige(krscani i jevreji), zasto u Allahove dokaze ne vjerujete, a da su istina dobro znate?" (Ali Imran 70)
"O sljedbenici knjige (krcani i jevreji), zasto istinu neistinom zamracujete i svjesno istinu krijete?" (Ali Imran 71)
"O sljedbenici knjige (krscani i jevreji), ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istiinu!Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov Poslanik i Rijec Njegova, koju je Merjemi dostavio i duh od Njega, zato vjerujte u Allaha i Njegove Poslanike i ne govorite:"Trojica su!"
Prestanite, bolje vam je! Allah je samo Jedan Bog, hvaljen neka je On - zar On da ima dijete? Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji i Allah je dovoljan kao zastitnik." (En-Nisa 171)
To je moj dobri zemljace sustina, pa ako vjerujes u sve poslanike, prihvati i posljednjeg, jer saznanjem o zadnjoj Uputi, a ne prihvatanje iste je odbijanje Allahove Istine i pravog puta...
Sve najbolje i citamo se uskoro