Shamil Bassajev
- karanana
#1 Shamil Bassajev
Za mene je bio heroj. Vec 15 godina pratim Cecensku borbu protiv Ruskih okupatora. Bilo je i stvari koje ne opravdavam, kao napad na skolu u Beslanu ili na pozoriste u Moskvi, ali to je bio jednini nacin da se osvete hiljade Cecenske djece koja su poginula od Ruske ruke.
U kojem ce sada pravcu ici Cecenski pokret otpora, kada je jedan veliki vodja poginuo, ne znam. Samo neka dragi Allah ovom sehidu podari Dzenet i njegovom narodu mir i slobodu za koju se on borio.
U kojem ce sada pravcu ici Cecenski pokret otpora, kada je jedan veliki vodja poginuo, ne znam. Samo neka dragi Allah ovom sehidu podari Dzenet i njegovom narodu mir i slobodu za koju se on borio.
-
forUMASH
....bogme, men' se cini da ce pokret otpora propasti bez pomoci sa strane....
....nego ti fino avionsku kartu i pomozi ljudima....
ps- jos samo fali da nam se kakav delegat iz RS-a javi sa slicnom temom kad Ceceni zveknu kakvog Ruskog generala....
ps- jos samo fali da nam se kakav delegat iz RS-a javi sa slicnom temom kad Ceceni zveknu kakvog Ruskog generala....
- karanana
iz tvojih usta u bozije usi. samo nadam se da nece biti samo neki generalcic nego putin ili tako neko pa nek osjete kako je biti zrtva likvidacija.forUMASH wrote: ps- jos samo fali da nam se kakav delegat iz RS-a javi sa slicnom temom kad Ceceni zveknu kakvog Ruskog generala....
- karanana
Tvoji komentari su nebitni, neslani, cak i suvisni. Jebiga, mozda bih se i nasmijao na njih da mi nije pravo zao ovoga covjeka. A ako nisi u stanju da napises neki komentar uze vezan za ovu temu, onda fino otvori temu "Jeli karanana kupio kartu za Ceceniju" ili tako nesto, i mozda ti i odgovorim na tvoje pitanje.
-
edikamedika
Pobiti djecu moze samo tesko isfrustrirani manijak.
- Drvosjeca iz Dejcica
Zasto je juce poginula djevojcica od nepunih 6 godina u pojasu Gaze od dejstava Izraelske vojske?:( Zasto su u toku II WW sa zemljom poravnati gradovi koji realno nisu bili branjeni od strane Wermachta ili SS-a - recimo Dresden? Koliko je samo djece poginulo u tim bombardovanjima?:( Jesi li gledao napad apache helikoptera na civile u Iraku?The Man wrote:Terorista, ubica djece, zaslužio je i gore...pored milion legitimnih meta izabrao je djecu....fuuuj...ne zaslužuje pomen ni sekunde
Sve su ovo strasne stvari koje se desavaju u ime ideologija i ideologija. Na jednoj strani nalazimo opravdanje za zlocin u ime "freedom fighters-a", dok se na drugoj strani zgrazavamo nad istim ili slicnim zlocinima samo zato sto se ne uklapaju u servirano misljenje pravde.
Samo da naglasim da ne opravdavam napad na skolu u Breslanu, ali i druge BRESLANE moramo jasno i glasno osuditi bez ustezanja.
- karanana
Slazem se s drvosjecom. Jeste vidjeli smo slike iz beslana, i to je bio uzas, slazem se. Ali vidimo li slike hiljada mrtve cecenjske djece ubijene od strane Ruske artiljerije, metaka ili noza? Nesto je moralo nagnati i Cecenje da posegnu za aktima kao sto su bili Beslan, pozoriste i davno ona neka bolnica negddje blizu Cecenije. Ali i u tim su se "teroristickim" akcijama, Ceceni ponijeli humanije nego Ruski okupatori.The Man wrote:Terorista, ubica djece, zaslužio je i gore...pored milion legitimnih meta izabrao je djecu....fuuuj...ne zaslužuje pomen ni sekunde
-
zavrzlama
Zlocin je zlocin....zlocinci i teroristi su zlocinci i teroristi...nema treceg..trazit opravdanje za takve je u isto vrijeme i podrzavanje istih.
Pa valjda mi u BIH najbolje znamo da se na zlocin ne uzvraca zlocinom....BIH i postoji i postojace jer se nije istom mjerom uzvracalo na zlocin.
Pa valjda mi u BIH najbolje znamo da se na zlocin ne uzvraca zlocinom....BIH i postoji i postojace jer se nije istom mjerom uzvracalo na zlocin.
- SiSaJuMe
Kazes za tebe je bio heroj. Pa potom ali....... Neopravdavas... potom Ali .,.,., Nije uredu .... Ali.,,.,.
Kako jedan terorista moze biti .............ALI??????? Zar jedan terrorista moze imati opravdanje i razumjevanje kod drugih ljudi, pa da mu kazemo nije to uredu sto je ucinio ALI..........
DOK GOD POSTOJI MI, VI, ONI , ALI , serem vam se na znanje.
Nista osobno al pun mi je k.... ovakvih komentara i trazenja opravdanja IDIOTA.
Kako jedan terorista moze biti .............ALI??????? Zar jedan terrorista moze imati opravdanje i razumjevanje kod drugih ljudi, pa da mu kazemo nije to uredu sto je ucinio ALI..........
- black
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zasto je juce poginula djevojcica od nepunih 6 godina u pojasu Gaze od dejstava Izraelske vojske?:( Zasto su u toku II WW sa zemljom poravnati gradovi koji realno nisu bili branjeni od strane Wermachta ili SS-a - recimo Dresden? Koliko je samo djece poginulo u tim bombardovanjima?:( Jesi li gledao napad apache helikoptera na civile u Iraku?The Man wrote:Terorista, ubica djece, zaslužio je i gore...pored milion legitimnih meta izabrao je djecu....fuuuj...ne zaslužuje pomen ni sekundeBolje da ne gledas i da ne vidis ucinak 30mm zrna sa primjesom uranija dizajniranog da kao kroz puter prolazi kroz lakse oklopljene tenkove.
![]()
Sve su ovo strasne stvari koje se desavaju u ime ideologija i ideologija. Na jednoj strani nalazimo opravdanje za zlocin u ime "freedom fighters-a", dok se na drugoj strani zgrazavamo nad istim ili slicnim zlocinima samo zato sto se ne uklapaju u servirano misljenje pravde.
Samo da naglasim da ne opravdavam napad na skolu u Breslanu, ali i druge BRESLANE moramo jasno i glasno osuditi bez ustezanja.
-
edikamedika
Da, ruski vojnik je zli okupator i fasista i crni djavo, dok je Shamil romanticni borac za slobodu kojem vjetar mrsi kosu i siba gordo lice, koji je primoran klati djecu, rezati glave Rusima, snimati to sve video kamerom, uzivati u klanju, sakacenju, nabijanju na kolac, bas je romantican taj vas "borac za slobodu".
-
The Man
edikamedika wrote:Da, ruski vojnik je zli okupator i fasista i crni djavo, dok je Shamil romanticni borac za slobodu kojem vjetar mrsi kosu i siba gordo lice, koji je primoran klati djecu, rezati glave Rusima, snimati to sve video kamerom, uzivati u klanju, sakacenju, nabijanju na kolac, bas je romantican taj vas "borac za slobodu".
baš tako....divljak...nečovijek...
- karanana
SiSaJuMe wrote:Kazes za tebe je bio heroj. Pa potom ali....... Neopravdavas... potom Ali .,.,., Nije uredu .... Ali.,,.,.
nabrojao si nekakva 3-4 ALIja. Samo sam rekao da ne opravdavam neke njegove akcije, koje su bile vise akcije iz ocaja da se nesto uradi i da se skrene paznja na masakr u Ceceniji. Kao sto palestinci samoubice rade u Izraelu. Nece pobjediti rat sa takvim akcijama ali kad vec nema tenkova i aviona moze se koristiti njihovo tijelo. Mozda je PR tih akcija izazvao upravo suprotno od onog sto je Bassajev ocekivao.
Izuzimajuci to, mnoge majke Ruskih vojnika okupatora su danas u crnini zahvaljujuci hrabrosti i odlucnosti velikoga Amira Abdallaha Shamil Abu-Idrisa. Nisam fundamentalista niti sam konzervativni musliman ali mi je dovoljno da vidim nepravdu koja se cini tamo i na par drugih mjesta pa da podrzavam cak i te neke teroristicke napade.
Last edited by karanana on 10/07/2006 18:35, edited 1 time in total.
-
tempora
Kao i sve tematike i ova se razvija u kockicama, pod sablonima crno-bijelo.
Pade mi na pamet Murat Sabanovic i lazno dizanje brane u vazduh, pocetkom rata 92ge.
Po svim normama danasnjice isti bi takodjer bio proglasen za teroristu.
Basajev, za mene postaje terorista u momentu kada je se odlucuje za svima poznate teroristicke napade u bolnici, teatru i na kraju u skoli u kojoj je poginulo toliko neduzne djece i civila.
Nicim ne mogu opravdati ta zlodjela, iako sam pogledala na desetine dokumentarnih emisija i filmova o sistematskim zlodjelima nad Cecenskom djecom, zenama, civilima.
Jedina razlika izmedju njega i Putinove armade je ta sto Putin ima legitimitet od ostatka svijeta da se bori protiv "terorista" i tako "pravno" ubija neduzan svijet.
Kao ovih dana Izrael u Gazi.
Na zalost, vec danas postoji novi Basajev i suludo je razmisljati de se stravicne slike skole u kojoj umiru djeca, nece desiti ponovo. Stoga mi njegova smrt ne olaksava zivljenje.
Pade mi na pamet Murat Sabanovic i lazno dizanje brane u vazduh, pocetkom rata 92ge.
Po svim normama danasnjice isti bi takodjer bio proglasen za teroristu.
Basajev, za mene postaje terorista u momentu kada je se odlucuje za svima poznate teroristicke napade u bolnici, teatru i na kraju u skoli u kojoj je poginulo toliko neduzne djece i civila.
Nicim ne mogu opravdati ta zlodjela, iako sam pogledala na desetine dokumentarnih emisija i filmova o sistematskim zlodjelima nad Cecenskom djecom, zenama, civilima.
Jedina razlika izmedju njega i Putinove armade je ta sto Putin ima legitimitet od ostatka svijeta da se bori protiv "terorista" i tako "pravno" ubija neduzan svijet.
Kao ovih dana Izrael u Gazi.
Na zalost, vec danas postoji novi Basajev i suludo je razmisljati de se stravicne slike skole u kojoj umiru djeca, nece desiti ponovo. Stoga mi njegova smrt ne olaksava zivljenje.
-
spongebob
Ovo sto si ti napisao nije nista doli opravdanje za zlocine.black wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zasto je juce poginula djevojcica od nepunih 6 godina u pojasu Gaze od dejstava Izraelske vojske?:( Zasto su u toku II WW sa zemljom poravnati gradovi koji realno nisu bili branjeni od strane Wermachta ili SS-a - recimo Dresden? Koliko je samo djece poginulo u tim bombardovanjima?:( Jesi li gledao napad apache helikoptera na civile u Iraku?The Man wrote:Terorista, ubica djece, zaslužio je i gore...pored milion legitimnih meta izabrao je djecu....fuuuj...ne zaslužuje pomen ni sekundeBolje da ne gledas i da ne vidis ucinak 30mm zrna sa primjesom uranija dizajniranog da kao kroz puter prolazi kroz lakse oklopljene tenkove.
![]()
Nista tog ubicu djece nece amnestirat od zlocina kojim je predvodio pa ni slavodobitno dizanje prstiju moderatora ovog foruma.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#18 Re: Shamil Bassajev
karanana wrote:Za mene je bio heroj. Vec 15 godina pratim Cecensku borbu protiv Ruskih okupatora. Bilo je i stvari koje ne opravdavam, kao napad na skolu u Beslanu ili na pozoriste u Moskvi, ali to je bio jednini nacin da se osvete hiljade Cecenske djece koja su poginula od Ruske ruke.
DaBogda mu Allah podario dzehenema isto ko i rusima koji su pobili djecu. Mater im jebem nenormalnu.
Pitanje za tebe, bi l' mu isaretio dzennet da je tvoje dijete bilo u pozoristu ili u skoli?
Last edited by horns&drums on 10/07/2006 19:04, edited 1 time in total.
-
Murisno1
eh nek mu je rahmet ... nek je i djeci koja su izginula rahmet .. sućut,dženet,Allah,Bog,Isus nek nagradi ...
ali eto kad smo toliki borci protiv , jel, smrti djece, nepravde,terora ... obratite malo pažnju na podforum Humanitarne akcije ,pomozite , ne dozvolite smrt... pa pretvorite koju riječ u praksu .. da vidimo malo imal ko voljan uraditi nešto konkretnije od palamudenja o ovim stvarima .. ako to ne možete .. a možete ovo ...
razmislite malo ..
ali eto kad smo toliki borci protiv , jel, smrti djece, nepravde,terora ... obratite malo pažnju na podforum Humanitarne akcije ,pomozite , ne dozvolite smrt... pa pretvorite koju riječ u praksu .. da vidimo malo imal ko voljan uraditi nešto konkretnije od palamudenja o ovim stvarima .. ako to ne možete .. a možete ovo ...
razmislite malo ..
-
spongebob
koliko sam ja upucen, ovo je tema na kojoj se raspravlja o Shalimu Bassajevu. Da sam htio raspravljati o nekoj drugoj temi, javio bih se na njuMurisno1 wrote:eh nek mu je rahmet ... nek je i djeci koja su izginula rahmet .. sućut,dženet,Allah,Bog,Isus nek nagradi ...
ali eto kad smo toliki borci protiv , jel, smrti djece, nepravde,terora ... obratite malo pažnju na podforum Humanitarne akcije ,pomozite , ne dozvolite smrt... pa pretvorite koju riječ u praksu .. da vidimo malo imal ko voljan uraditi nešto konkretnije od palamudenja o ovim stvarima .. ako to ne možete .. a možete ovo ...![]()
razmislite malo ..
- karanana
#21 Re: Shamil Bassajev
Odgovor: Ne bih, ali bih se vjerovatno upitao sta je natjeralo tog covjeka da uradi tako nesto i mozda ne bih krivio njega nego one koji su ga kreirali. I koliko sam cuo, ljudi iz Beslana krive ruske vlasti koliko i Cecene.horns&drums wrote:karanana wrote:Za mene je bio heroj. Vec 15 godina pratim Cecensku borbu protiv Ruskih okupatora. Bilo je i stvari koje ne opravdavam, kao napad na skolu u Beslanu ili na pozoriste u Moskvi, ali to je bio jednini nacin da se osvete hiljade Cecenske djece koja su poginula od Ruske ruke.
DaBogda mu Allah podario dzehenema isto ko i rusima koji su pobili djecu. Mater im jebem nenormalnu.
Pitanje za tebe, bi l' mu isaretio dzennet da je tvoje dijete bilo u pozoristu ili u skoli?
-
Murisno1
ma bravo ..spongebob wrote:koliko sam ja upucen, ovo je tema na kojoj se raspravlja o Shalimu Bassajevu. Da sam htio raspravljati o nekoj drugoj temi, javio bih se na njuMurisno1 wrote:eh nek mu je rahmet ... nek je i djeci koja su izginula rahmet .. sućut,dženet,Allah,Bog,Isus nek nagradi ...
ali eto kad smo toliki borci protiv , jel, smrti djece, nepravde,terora ... obratite malo pažnju na podforum Humanitarne akcije ,pomozite , ne dozvolite smrt... pa pretvorite koju riječ u praksu .. da vidimo malo imal ko voljan uraditi nešto konkretnije od palamudenja o ovim stvarima .. ako to ne možete .. a možete ovo ...![]()
razmislite malo ..
dobro , od tebe i ne bi očekivao neki pametniji komentar ..
mene što se tiče ... nemam problema s tim ..
pogledaj samo koje licemjerje .. palamudi o nečemu što ga ne interesuje ...
bravo momak,bravo ...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Karanana, da pogresno ne shvatis moju poruku - pojednostaviti cu je.
Niti jednom ubici ne mozes pozeljeti Dzenet ili Raj ili nesto trece. Niko nema pravo da uzme tudji zivot, to ti pise u svim Svetim knjigama. O ubicama djece da i ne govorim - ma nema razlike zapravo.
To sto je njega /njih natjeralo - pusti da se bave sociolozi i drustvo. Nema se pravo oduzimati bilo ciji zivot!
Nemoj samo da mi postavis teoriju da je on ili oni to ucinio/li u nekoj prenesenoj samoodbrani. Jer nije.
Niti jednom ubici ne mozes pozeljeti Dzenet ili Raj ili nesto trece. Niko nema pravo da uzme tudji zivot, to ti pise u svim Svetim knjigama. O ubicama djece da i ne govorim - ma nema razlike zapravo.
To sto je njega /njih natjeralo - pusti da se bave sociolozi i drustvo. Nema se pravo oduzimati bilo ciji zivot!
Nemoj samo da mi postavis teoriju da je on ili oni to ucinio/li u nekoj prenesenoj samoodbrani. Jer nije.
- Drvosjeca iz Dejcica
Ne Spongebob, nema opravdanja za terorizam, problem je sto kriterij terorizma u danasnjem svijetu nije isti za sve. Kada izraelska vojska tenkovima napadne pojas gaze i ubije par civila, to se naziva legitimna vojna akcija.spongebob wrote:
Ovo sto si ti napisao nije nista doli opravdanje za zlocine.
Nista tog ubicu djece nece amnestirat od zlocina kojim je predvodio pa ni slavodobitno dizanje prstiju moderatora ovog foruma.
- karanana
Ne znam, jer mi se hvala bogu to nije nikad desilo, ali da meni ruska avio-bomba padne na kucu i ubije 9 clanova moje porodice, ukljucujuci i djecu, ja ne bih gledao na kome da se osvetim samo bih htjeo da nanesem sto vise boli rusima ma gdje i ko oni bili.horns&drums wrote:Karanana, da pogresno ne shvatis moju poruku - pojednostaviti cu je.