Avdini filmovi su propagandni uradci a ne umjetnost.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 11:25Kad avdo izbaci vjersko politcki (citaj sda) komponentu iz filmova to ce biti najbolji dokumentarni filmovi....tako ih ja gledam kad narator pocne o vjeri i politic ja to ne registrujem...mada su pojedini likovi dovedeni u njegove filmove da to malo poguraju a mogli su dovesti vise normalnog svijeta tj pravih patriota i boraca...ali opet svaka mu cast na entuzijazmu i zalaganju da napravi takve filmove jer vlast nece, a u rs takvi filmovi su entitetski projekt gdje se velicaju brigade vojska i ostala ikongrafijaDaysleepeR wrote: ↑16/08/2023 11:20
Avdini filmovi su jako vrijedni, i on zaslužuje nagradu neke vrste to je sigurno.
Mislim da se ne prikazuju na SFF-u jer ne zadovoljavaju tehničke standarde.
Možda griješim.
Scream For Me Sarajevo je film koji je dobio dvije nagrade na SFF-u a koji bez dlake na jeziku govori o svemu što se dešavalo u ratu u Sarajevu.
Siguran sam da SFF nema nikakav problem sa istinom.
Ovo je diletantski propust, SFF prolazi kroz smjenu generacija.
SFF 2023
Moderator: _BataZiv_0809
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#301 Re: SFF 2023
-
LSD
#302 Re: SFF 2023
So What! wrote: ↑16/08/2023 11:30Ja razumijem da festival ima toliko neprijatelja među polupismenim narodom koji hrače svaku noć na isti putem društvenih mreža, jer nema pametnija posla, ali mi nije jasno odakle ovolika mržnja na forumu, ovdje bi valjda trebao da se okuplja pismen svijet.tramvajtrojka wrote: ↑16/08/2023 11:24
hoce mentalna bijeda da nas totalno svuce u jarak, da bi mogli jos zesce pljuvati kako nista ne valja ovdje i kako je sve crnilo nista novo kasabizacija Sarajeva se nastavlja punom parom, uzela je maha zadnjih pet godina samo tako od izgradnje do svega ostalog dolazi se do maksimalnog miniranja i gnusanja kad postanemo palanka tada ce biti kasno i tada ce isti ovi kukati kako smo postali vukojebina
znas nas jebo nas![]()
Evo ih prizivaju dokumentarce Avde Husejinovića, koji jesu dobri da se čovjek edukuje o zločinima u pojedinim mjestima, ali se radi o polu-amaterskim dokumentarcima, ideološki obojenim, koji osim informativne, nemaju nikakvu umjetničku vrijednost i eto to meni nije jasno kako ljudi uopšte mogu da miješaju.
Eto nek Heroji Halijarda, film o cetnicima ima umjetnicku vrijednost za diletante iz SFF.
- tramvajtrojka
#303 Re: SFF 2023
Ma normalno i zato je ovaj pr potez samopromocije od satro nasmijane gradonacelnice malouman, za kilu mesa i ličnu satisfakciju kolje kravu muzaruDaysleepeR wrote: ↑16/08/2023 11:36Jeste, ali ne sjede ostali skrštenih ruku.Škobo Habu wrote: ↑16/08/2023 11:34
SFF je taj primat imao i prije deset godina kad uopšte nije bilo širenja na regionalno tržište serija i sapunica.
No, realno gledajući, prije deset-petnaest godina akcenat je bio na dobrim filmovima i dokumentarcima, na radionicama i predavanjima, danas, recimo, na najčitanijem portalu u BiH ne možeš naći recenziju o nekom od favorita festivala?
Al', zato na dnevnom nivou imaš pedeset fotografija sa različitih iventa.
Region hoće da stigne i prestigne SFF, ne smije se stagnirati.
- So What!
#304 Re: SFF 2023
Moj doživljaj cijele situacije i jesta da je partijanje počelo od okupljanja raje nakon projekcija, što se i danas vidi, sinoć primjetno nakon što je projekcija završila, poplava ljudi u ugostiteljskim objektima.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2023 11:31 Na SFF-uz imaš ljude koji gledaju filmove, imaš ljude koji partijaju.
Jako malo ljudi i gleda filmove i partija.
Isto tako imaš bruku ljudi iz branše koji dođu da dogovaraju nove projekte i njih ćeš naći na ovim zvaničnim partijima SFF-a gdje ovi obični partijaneri ne mogu ući.
A ovih kafanskih nezvaničnih a i privatnih partija po stanovima imaš mali milion.
Ove ostale baje iz ugostiteljstva su skontali fazon i samo najahale na taj val i ako pojma nemaju šta se dešava i tu je nastao problem, jer ljudi poistovjećuju, razgolišene seke iz Downtowna i City Loungeom sa ljudima koji su slika i prilika festivala, što veze s mozgom nema.
-
caros
#305 Re: SFF 2023
Ako napišeš ovo još desetak puta možda sebe ubijediš da je tako. Rođen sam i odrastao ovdje, no sve više razumijem ljude iz svih ostalih gradova kada spomenu termin "Sarajlijica".
Mora i da si završio neku od ovih elitnih gimnazija.
- So What!
- So What!
#307 Re: SFF 2023
Ja nisam iz Sarajeva prijatelju, niti rođen, niti odrastao ovdje, tu živim zadnjih deset godina, gost sam u ovom gradu i meni npr. nikada nije bila jasna pljuvačina na pola stvari koje se dešavaju.
-
caros
#308 Re: SFF 2023
- tramvajtrojka
#309 Re: SFF 2023
pusti ba pun metalac svaku noc i ostala kina su fatamorgana to su horde nadrogiranih i pijanih ljudi
Totalno lupetanje samo da se napise nesto, isto tako neko je napisao da srpski Telemach upravlja izborom filmova kao sponzor, a Telemach nije sponzor festivala vec pet godina minimum
- So What!
#310 Re: SFF 2023
31. 08. 2018.
SFF gradu omogućuje priliv od 51,6 miliona KM
Biznis Info
Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju Sarajevo Film Festivala (SFF), koju je provela britanska konsultantska kuća Olsberg SPI pokazala je da je festival prošle godine privukao 10.000 turista, što je omogućilo priliv od 51,6 miliona KM i zaposlenje 1.385 radnika.
Ekonomska aktivnost indirektno vezana za samo održavanje festivala procijenjena je na 10,3 miliona KM prometa i 99 radnih mjesta godišnje. Na svaku uloženu marku iz javnih sredstava ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreznih prihoda, saopćeno je iz SFF-a.
Screen International, jedan od vodećih glasila filmske industrije, jučer je na svojim stranicama objavio rezultate nezavisnog istraživanja britanske konsultantske firme Olsberg SPI o temi utjecaja koji SFF ima na ekonomsku, turističku, kulturnu i društvenu sliku grada i države, kao i na cjelokupnu filmsku industriju.
U 2017. Festival je direktnim trošenjem vlastitog budžeta generisao 4,49 miliona KM, čime je doprinio stvaranju 508.531 KM bruto dodane vrijednosti (BDV). Za vrijeme pripreme Festivala radno je angažovano 250 ljudi, što bi preračunato na godišnji nivo značilo 28 stalno zaposlenih. Kada se u obzir uzmu multiplicirajući efekti Festivala, koji uključuju ekonomsku aktivnost festivalskih dobavljača i podsticaj povećanju potrošnje, vrijednost ekonomskog učinka povezanog sa Festivalom procjenjuje se na 10,3 miliona KM, što rezultira zaposlenjem 99 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena i stvaranjem 1,87 miliona KM bruto dodane vrijednosti.
Studija pokazuje da SFF značajno doprinosi i široj sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj ekonomiji: za vrijeme održavanja prošlogodišnjeg festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo je registrovala 30.000 turista, od čega ih je 10.000 u gradu boravilo zbog Festivala.
U turističkim okvirima to je rezultiralo prilivom od 51,6 miliona BAM i zaposlenjem 1.385 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena.
Za svaku konvertibilnu marku privatnog kapitala uloženog u Festival se ostvaruje povrat investicije od 1,41 KM BDV, dok se za KM javnog kapitala uloženog u Festival ostvaruje povrat investicije od 1,49 KM BDV. Festival je također značajan izvor poreskih prihoda za javni sektor: za svaku KM javnih sredstava uloženih u festival (kako iz bosanskohercegovačkih, tako i iz međunarodnih izvora) ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreskih prihoda.
SFF je bitno promijenio način na koji se BiH percipira u međunarodnoj javnosti. Značaj SFF-a za sam grad i njegove građane sagovornici ankete uporedili su sa značajem ključnih događaja iz istorije grada, kao što su bile Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, dok su sagovornici iz Sarajeva istaknuli da je jedan od najznačajnijih uspjeha Festivala taj što svake godine ujedinjuje grad i kod građana stvara snažan osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici.
Aktivnosti SFF-a još imaju presudan značaj za odgoj generacija filmskih gledalaca, kao i za razvoj filmske industrije u jugoistočnoj Evropi. Budući da su mnogi filmovi iz regiona nastali kao koprodukcije dogovorene za vrijeme SFF-a, anketirani filmski profesionalci ocjenjuju da je Festival pozitivno uticao na kvalitet regionalnih filmskih projekata. U međunarodnim okvirima prepoznat je angažman SFF-a u izradi politike rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji, posebice zbog donošenja i usvajanja Sarajevske deklaracije iz 2015., koja je trenutno pred razmatranjem Vijeća Evrope.
Za izradu studije predstavnici Olsberg SPI-ja izvršili su detaljnu analizu budžeta i poslovnih knjiga SFF-a, uradili povjerljive intervjue sa nizom relevantnih sagovornika, anketirali više od 1.000 filmskih radnika i drugih posjetilaca Festivala te predstavnike vlasti i sponzore SFF-a. Istraživanje je izvršeno za vrijeme 23. SFF-a, saopćeno je iz direkcije festivala.
- So What!
#311 Re: SFF 2023
- tramvajtrojka
#312 Re: SFF 2023
Pa za nase uslove je top i vrhunski brend, gdje uzivaju svjetske poznate zvijezde al to prosjecnom balijskom mentalitetu smeta i zelio bi da to uništi
mentalitet vjecitog jadnika i bijednika u punom sjaju, nemoj da se ponosimo sa necim neka nam je sve ocajno
- piupiu
#313 Re: SFF 2023
Diletantski je ovako se nositi s kriznom situacijom, osim ako senzacionalizam i politikanstvo nije cilj. Diletantska je svaka politika koja ovako skače na svaku na temu i svakodnevno kreira novu histeriju i novu dramu. Osim ako nije namjerno, u tom slučaju je makijavelistički. Ton, velika slova na početku, uzvičnici, izbor platforme, instant reakcija, bez provjere, bez da se nazove na telefon, da se zajedno izadje sa nekim saopštenjem. Reputacijski menadžment, nula bodova. Jedno od prvih pravila kriznog i reputacijskog menadžmenta je sakupiti sve informacije prije nego što izadje sa saopštenjem, smiriti situaciju i ne dolijevati ulje na vatru.Horcrux wrote: ↑16/08/2023 11:00Ne bi mi bilo mrsko da na FBu nadjem izjavu:
Trazi zena odgovornost - to je sve.Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom.
Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu.
Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu.
Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima.
@piupiu Sta je ovdje tacno diletantski? Na koji nacin ova gore izjava rusi SFF?
Kako se ruši SFF? Pa ja kako pročitah, gradonačelnica je rekla da ga neće više financirati ili nešto u tom smislu, već su se hiljade mrzilačkih komentara napisale o tome u sred festivala, ma, mislim. Ne znam odakle početi. Kao što rekoh, treba nekad izmjeriti pa reći, a ne uzeti brend koji u političkom, kulturnom i smislu Sarajevu i Bosni vrijedi milijarde u nematerijalnom smislu (da ne objašnjavam), i oštro i na prvu se popišati na njega za koju hiljadu lajkova.
Instantno pokrenuti hajku na najveći brend koji Sarajevo ima je diletantski. Šta se desilo, desilo se, sad treba spustiti loptu, završiti festival, pa nakon njega sazvati menadžment, pronaći odgovorne, završiti šta treba i izaći u javnost sa izvinjenjem, objašnjenjem i planom kako da se takve stvari više ne dogadjaju.
Last edited by piupiu on 16/08/2023 11:53, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
#314 Re: SFF 2023
Konkretno, u slučaju "Halijard" teško se može tražiti odgovornost menadžmenta, jer je riječ o predstavljanju srbijanskog Mtela, odnosno njihovog programa. Čisto sumnjam da po tom pitanju postoji selektor.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2023 11:36Jeste, ali ne sjede ostali skrštenih ruku.Škobo Habu wrote: ↑16/08/2023 11:34
SFF je taj primat imao i prije deset godina kad uopšte nije bilo širenja na regionalno tržište serija i sapunica.
No, realno gledajući, prije deset-petnaest godina akcenat je bio na dobrim filmovima i dokumentarcima, na radionicama i predavanjima, danas, recimo, na najčitanijem portalu u BiH ne možeš naći recenziju o nekom od favorita festivala?
Region hoće da stigne i prestigne SFF, ne smije se stagnirati.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#315 Re: SFF 2023
ali to nije sveNajmanji vam je problem bilo četničanje na prezentaciji filma i serije, jer je vama na Festivalu bio i Aleksandar Protić-Prota, tekstopisac neočetničkog Beogradskog sindikata, otvoreni ljotićevac i čovjek koji je u ime ove grupe dobio odlikovanje od pokojnog, a notornog Amfilohija Radovića. Da, da, možda niste znali poštovani organizatori SFF-a, ali eto on je recimo predstavio seriju “Poseta“ baš kod vas na festivalu sa istim sponzorom kao i četničanje o Halijardu, a zanimljivo Telekom Srbije je i u nju zavalio svoje pare, za naše oči. Da sam zloban, pomislio bih kako su vam dragi novci Telekoma Srbije. Ali, eto, nisam.
- piupiu
#316 Re: SFF 2023
Nemoj da vrijedjaš FGR tim buržoaskim izrazom 'dame'.konektovan wrote: ↑16/08/2023 11:22
Uvreda je ovo za fgr svijet kojem pripada piupiu i ostale dame,....
![]()
-
Horcrux
#317 Re: SFF 2023
Gledaj, pridodajes puno znacaja na par recenica njene izjave i komentare ljudi. Izjava je bila bas odmjerena, civilizovana i normalna.piupiu wrote: ↑16/08/2023 11:48Diletantski je ovako se nositi s kriznom situacijom, osim ako senzacionalizam i politikanstvo nije cilj. Diletantska je svaka politika koja ovako skače na svaku na temu i svakodnevno kreira novu histeriju i novu dramu. Osim ako nije namjerno, u tom slučaju je makijavelistički. Ton, velika slova na početku, uzvičnici, izbor platforme, instant reakcija, bez provjere, bez da se nazove telefon, da se zajedno izadje sa nekim saopštenjem. Reputacijski menadžment, nula bodova. Jedno od prvih pravila kriznog i reputacijskog menadžmenta je sakupiti sve informacije prije nego što izadje sa saopštenjem, smiriti situaciju i ne dolijevati ulje na vatru.
Kako se ruši SFF? Pa ja kako pročitah, gradonačelnica je rekla da ga neće više financirati ili nešto u tom smislu, već su se hiljade mrzilačkih komentara napisale o tome u sred festivala, ma, mislim. Ne znam odakle početi. Kao što rekoh, treba nekad izmjeriti pa reći, a ne uzeti brend koji u političkom, kulturnom i smislu Sarajevu i Bosni vrijedi milijarde u nematerijalnom smislu (da ne objašnjavam), i oštro i na prvu se popišati na njega za koju hiljadu lajkova.
Instantno pokrenuti hajku na najveći brend koji Sarajevo ima je diletantski. Šta se desilo, desilo se, sad treba spustiti loptu, završiti festival, pa nakon njega sazvati menadžment, pronaći odgovorne, završiti šta treba i izaći u javnost sa izvinjenjem, objašnjenjem i planom kako da se takve stvari više ne dogadjaju.
- Hajvan
-
LSD
#319 Re: SFF 2023
Velikosrbi trpaju SFF sa svih stranaJoseMujica wrote: ↑16/08/2023 11:50ali to nije sveNajmanji vam je problem bilo četničanje na prezentaciji filma i serije, jer je vama na Festivalu bio i Aleksandar Protić-Prota, tekstopisac neočetničkog Beogradskog sindikata, otvoreni ljotićevac i čovjek koji je u ime ove grupe dobio odlikovanje od pokojnog, a notornog Amfilohija Radovića. Da, da, možda niste znali poštovani organizatori SFF-a, ali eto on je recimo predstavio seriju “Poseta“ baš kod vas na festivalu sa istim sponzorom kao i četničanje o Halijardu, a zanimljivo Telekom Srbije je i u nju zavalio svoje pare, za naše oči. Da sam zloban, pomislio bih kako su vam dragi novci Telekoma Srbije. Ali, eto, nisam.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
caros
#320 Re: SFF 2023
SFF je karina i to je fakt. Čak ni na ovom forumu nije bilo niti jednog posta o festivalu do blamaže sa četnicima. Počeo si da braniš Purivatrinu prčiju, poprilično zanimljivo, nisi prije bacao na zelenog.tramvajtrojka wrote: ↑16/08/2023 11:47Pa za nase uslove je top i vrhunski brend, gdje uzivaju svjetske poznate zvijezde al to prosjecnom balijskom mentalitetu smeta i zelio bi da to uništi![]()
samo da bi nastavio kmecati kako ništa kod nas ne valja i kako smo najgori u svemu
![]()
![]()
mentalitet vjecitog jadnika i bijednika u punom sjaju, nemoj da se ponosimo sa necim neka nam je sve ocajno![]()
-
Škobo Habu
#321 Re: SFF 2023
Koliko god ja ne podnosio "BS", opet znam da ne postoji razlog da takvoj vrsti ljudi zabraniš posjetu jednom festivalu.JoseMujica wrote: ↑16/08/2023 11:50ali to nije sveNajmanji vam je problem bilo četničanje na prezentaciji filma i serije, jer je vama na Festivalu bio i Aleksandar Protić-Prota, tekstopisac neočetničkog Beogradskog sindikata, otvoreni ljotićevac i čovjek koji je u ime ove grupe dobio odlikovanje od pokojnog, a notornog Amfilohija Radovića. Da, da, možda niste znali poštovani organizatori SFF-a, ali eto on je recimo predstavio seriju “Poseta“ baš kod vas na festivalu sa istim sponzorom kao i četničanje o Halijardu, a zanimljivo Telekom Srbije je i u nju zavalio svoje pare, za naše oči. Da sam zloban, pomislio bih kako su vam dragi novci Telekoma Srbije. Ali, eto, nisam.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U zadnjih dvadeset godina je u Sarajevo gostovalo desetine izvođača iz Srbije, koji su u ratu i poslije njega izjavljivali sve i svašta. I Đule van Gog je izjavljivao da mu je draži Slobo od Zorana Đinđića, a Nešo Galija da ne bi ni za stotine hiljada maraka nastupio u Sarajevu i Zagrebu.
Sa historijskog aspekta, ma koliko to zvučalo paradoksalno, Ameri jesu odlikovali četnike koji su spasili savezničke pilote u operaciji "Halyard".
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard
- So What!
#322 Re: SFF 2023
Šteta @LSD, ja sam te zapamtio stvarno kao zanimljivog forumaša, s kim sam nekada razmijenjivao postove o interesima prema istoj muzici, pogotovo Dream Theateru i stvarno teško razočarenje je vidjeti da te neko takav naziva pogrdnim imenima, samo zato što se ne slaže s tobom oko filmskog festivala u Sarajevu.
- zubi
#323 Re: SFF 2023
Ociti dokaz je i ova tema, koja je mrtva citavo vrijeme trajanja festivala, niko ni rijec o filmovima nije napisao, ai evo sad je odjedanput hot.Škobo Habu wrote: ↑16/08/2023 11:34SFF je taj primat imao i prije deset godina kad uopšte nije bilo širenja na regionalno tržište serija i sapunica.DaysleepeR wrote: ↑16/08/2023 11:28 Uz sve rečeno, ne bi valjalo da SFF izgubi regionalni primat.
A vi vidite šta ćete.

- tramvajtrojka
#324 Re: SFF 2023
I sta se ima diskutirati sa osobama koje kazu da je sff karina, bas me zanima kako ta karina privuce bonu, madsa, jesse eisenberga,tim rotha. Ako imate poriv da pljujete po najvecem sarakrvskom brendu to ne znaci da je istina i da je iole normalno sto govoritecaros wrote: ↑16/08/2023 11:57SFF je karina i to je fakt. Čak ni na ovom forumu nije bilo niti jednog posta o festivalu do blamaže sa četnicima. Počeo si da braniš Purivatrinu prčiju, poprilično zanimljivo, nisi prije bacao na zelenog.tramvajtrojka wrote: ↑16/08/2023 11:47
Pa za nase uslove je top i vrhunski brend, gdje uzivaju svjetske poznate zvijezde al to prosjecnom balijskom mentalitetu smeta i zelio bi da to uništi![]()
samo da bi nastavio kmecati kako ništa kod nas ne valja i kako smo najgori u svemu
![]()
![]()
mentalitet vjecitog jadnika i bijednika u punom sjaju, nemoj da se ponosimo sa necim neka nam je sve ocajno![]()
Sff karina mati moja mila da nam je sve ostalo karina kao sff samo nebo bi nam bilo granica
- zubi
#325 Re: SFF 2023
Ma nije istina, citas li ti sta ti pisu uvazeni forumasi, nama festival ne trebaSo What! wrote: ↑16/08/2023 11:45 31. 08. 2018.
Biznis Info
Ne mozes vjerovati kad citas pojedine upise