Koliko se radi za te cifre, da mi vidimo koliko je satnica, koliko imas odmora, kakav je smjestaj i hrana, jesi li prijavljen na miminalac a ostalo u kovertu?
Nema vise Bosanaca, Makedonaca i Srba kao nekad, sad bogme Azija preuzima.
Moderator: anex
Koliko se radi za te cifre, da mi vidimo koliko je satnica, koliko imas odmora, kakav je smjestaj i hrana, jesi li prijavljen na miminalac a ostalo u kovertu?
Sto se tice odjave sa birao kod nas i prijave u Hr...ne odjavljujes se u BiH sve dok te tamo u Hr ne prijave.Onda sa tim papirom (prijavom) se javis u nas zavod,posaljes im mail sa slikom ili PDFom te prijave u Hr i to je automatski i odjava u BiH. Taj papir trazis od poslodavca a on ga dobije od svog racunovodje. Takodjer kada zavrsis sezonu i kada te odjave u HR,taj papir poneses i sa njim se ponovo prijavis u BiH .Ili opet posaljes mailom.macchiato wrote: ↑24/03/2024 12:37 Da oživim temu, prvi put idem u Hrvatsku i trebaju mi neke informacije jer mi je sad sve ovo novo.
Kakva je procedura sa zavodom, pretpostavljam da samo ide odjava sa biroa?
I šta sa zdravstvenim osiguranjem, da li mi zlu ne trebalo treba neka verzija ino/putnog osiguranja (ili kako bi se to već zvalo u ovom slučaju) ili mi poslodavac omogućava ovakve stvari?
Sezonski posao Bato,radi se minimalno 10 sati (pa i 12) i u 90% poslova,nemas slobodnih dana,svaki je radni. Plate su i u Dalmaciji slicne ovim u Istri...a turisticki radnici namaknu jos love kroz mancu/baksis...pa se nabere . Ako se radi manje i imas slobodan dan,onda je i zarada manja...pa slabo ko bira tu opciju,jer je racunica da za 3-4 mjeseca rada na sezoni,zivis ostatak godine kuci od te love...tako da je prioritet svima da se namakne sto vise love a odmarati ces se ostalih 8 mjeseci_BataZiv_0809 wrote: ↑24/03/2024 12:56Koliko se radi za te cifre, da mi vidimo koliko je satnica, koliko imas odmora, kakav je smjestaj i hrana, jesi li prijavljen na miminalac a ostalo u kovertu?
Nema vise Bosanaca, Makedonaca i Srba kao nekad, sad bogme Azija preuzima.
Vidi,nagledao sam se i ja svasta a svasta i dozivio i prezivio. Vecinom jesu govna ali moze se naci i normalnijih. Evo ja sam prosle god bio kod relativno dobrih,sve po psu,po dogovoru,od plate do radnog vremena,imao tri obroka...bukvalno nikakvih troskova...ja sebi kupovso mobilni net da imam dodatno...mjesecno 20-30 eura i ono malo voca i keksa uz kafu i tako sitnice te...mozda 100 eura mjesecno da sam trosio. Pice imao u restoranu,hranu isto.Lajavikrelac wrote: ↑26/03/2024 10:40 @zippoo87 sve to stoji što si rekao, ali u 99% slučajeva su svi poslodavci u sezoni goli smećari i prevaranti. Ti si po svemu sudeći i dobro prošao, a gotovo sve i jedno iskustvo sa sezone u HR koje znam je katastrofalno loše, bilo hoteli, bilo privatnici.
Plate su premalene s obzirom da se radi 500 km/h po 12 sati svaki dan, ljudi izgaraju ko licne nakon mjesec-dva, nemaju kad jesti čestito i naspavati se, dođu svi po 10-12 kilograma mršaviji...
Zato više i nemaju dovoljno radne snage na sezoni i uvoze Filipince, Nepalce i ostale.
Ukratko, takvi ne vade flašu iz usta. Znam takve konobare, profesionalci u svom poslu, ali zato imaju dva promila kada ne piju dva dana
Serenda, osim ako nije valjao bijelo tokom radnog vremena Cifra je nerealna...manuchao91 wrote: ↑28/03/2024 11:28 Drug mi išao u Vodice od 15 maja do 20 sep
22000 KM kaze da je zaradio
Hajd znaj lažel ili ne
Restoran i kafić
Bio panker,9;ljudi radi sveukupno
Imao dva obroka dnevno neku sobu ,a udaljen od posla 1,2 kilometra
Da...ti konobari lice jedan drugom kao jaje jajetu...svi su isti,od ponasanja,do poroka i do toga da u zivotu nista drugo nisu naucili,osim nosati tacnu. Kada ih gledas sa strane,svi stariji od 30 god su izgorili a imaju i ove bolesti sto kolega navodi...imam prijatelja,37 godina,vene na nogama katastrofa,pola centa van noge strse.Lajavikrelac wrote: ↑28/03/2024 14:40 To se i ja pitam iskreno Ljudi koje sam naveo su u najproduktivnijem dobu invalidi i hronični bolesnici, a samo znaju tacnu nosati...
Dobro, i ekspreti su za sve moguće lige i utakmice kada se uplaćuju tiketi
Nije problem posao sam po sebi. Kafana je delikatna zbog alkohola i isti je razlog sagorijevanja. Radis, pocugas, spavanje. I kada postane navika, samo to jos ostane od zivota.zippoo87 wrote: ↑28/03/2024 17:11Da...ti konobari lice jedan drugom kao jaje jajetu...svi su isti,od ponasanja,do poroka i do toga da u zivotu nista drugo nisu naucili,osim nosati tacnu. Kada ih gledas sa strane,svi stariji od 30 god su izgorili a imaju i ove bolesti sto kolega navodi...imam prijatelja,37 godina,vene na nogama katastrofa,pola centa van noge strse.Lajavikrelac wrote: ↑28/03/2024 14:40 To se i ja pitam iskreno Ljudi koje sam naveo su u najproduktivnijem dobu invalidi i hronični bolesnici, a samo znaju tacnu nosati...
Dobro, i ekspreti su za sve moguće lige i utakmice kada se uplaćuju tiketi
Jeben posao,puno se radi i puno sagori...i koliko god ove cifre o kojima se prica nekome izgledale kao velike,to je duplo manje od onog sto bi trebalo da se za taj posao placa. Ima ono i normalnijih konobara ali ti su obicno sebi otvorili kafane/restorane i stvorili klijentelu
Definicija rada u HR na sezoni Puno muzike za jako malo para...swanfilter wrote: ↑30/03/2024 19:57 Hrvatska je popularna destinacija i okrecu se fine pare u ugostiteljstvu, al ono sto gazde nude za 7 dana u sedmici i smjenama od 10 sati, mizerija. Posebno jer je u pitanju sezonski posao od nekoliko mjeseci, a plate nista vece nego sto bi je zaradio drugdje i mimo ljetne ludnice ...