Sevdalinke danas

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zuz

#1 Sevdalinke danas

Post by zuz »

Vrlo me zanima današnja pozicija sevdalinke u BiH. Kako to izgleda sada....
Recite: jel još uvijek se uči djecu pjevati sevdalinke?
Jel se ju poštuje( ne mislim ovdje na obozavaoce sevdaha)...
bihmak

#2 Re: Sevdalinke danas

Post by bihmak »

Sevdalinka kao i mnogi drugi segmenti bosanskohercegovackog drustva/kulture/identiteta ne uzimaju se za ozbiljno. Mena organa koji istrazuje i cuva Sevdah od nekih novih formi izvodjenja. Nekada je Radio i Televizija Sarajevo djelovala na otkrivanju i ocuvanju originalnosti ovog muzickog pravca, ali danasnja BHRT kako i FTV (kao nasnjednice RTSA) nerade nimalo na tome. Sada imamo takozvani Institut Sevdaha koji je pun nekih sevdah-etno-folk komplikacija-nerade na ocuvanju izvornosti. Sve to rade nekako grubo, na one sitnice koje cine Sevdah neobracaju paznju. Imam utisak da je grupa interpretatora oko Instituta Sevdaha se pretvorila u alternativu velikanima kao sto su B. Selimovic, E. zecaj. H. Paldum N. Imamovic.. Uopce mnogi komponiraju neke (folk)pjesme s pokojom melogijom sevdaha i onda tvrde kako je to Sevdalinka, sto je naravno netacno. Takodje njena dubinska znacenje-tekstovi sevdalinki, price koje one prenose su izvrsne i fascinirajuce-ali ih mnogi necijene. Sigurno bi bilo inreresantno istrazivati Sevdah i Sevdalinke , jer imaju neopisivo znacanje za bh drustvo...
zuz

#3 Re: Sevdalinke danas

Post by zuz »

istrazivanje sevdalinka je ovo sto pokusavam raditi, ali ne zivim u BH, onda sve ovo poznajem samo iz knjiga i snimaka. Vise me zanima sevdah u okviru knjizevnosti nego muzike(iako dobro znamo, da ovi konteksti jesu vrlo sa sobom povezani ).
Vidim, da ima nekoliko kontroverzija oko Instituta Sevdaha..jel samo oni se bave sevdalinkom na recimo:"ozbilniji" nacin?
azgin_dilber

#4 Re: Sevdalinke danas

Post by azgin_dilber »

bihmak wrote:Sevdalinka kao i mnogi drugi segmenti bosanskohercegovackog drustva/kulture/identiteta ne uzimaju se za ozbiljno. Mena organa koji istrazuje i cuva Sevdah od nekih novih formi izvodjenja. Nekada je Radio i Televizija Sarajevo djelovala na otkrivanju i ocuvanju originalnosti ovog muzickog pravca, ali danasnja BHRT kako i FTV (kao nasnjednice RTSA) nerade nimalo na tome. Sada imamo takozvani Institut Sevdaha koji je pun nekih sevdah-etno-folk komplikacija-nerade na ocuvanju izvornosti. Sve to rade nekako grubo, na one sitnice koje cine Sevdah neobracaju paznju. Imam utisak da je grupa interpretatora oko Instituta Sevdaha se pretvorila u alternativu velikanima kao sto su B. Selimovic, E. zecaj. H. Paldum N. Imamovic.. Uopce mnogi komponiraju neke (folk)pjesme s pokojom melogijom sevdaha i onda tvrde kako je to Sevdalinka, sto je naravno netacno. Takodje njena dubinska znacenje-tekstovi sevdalinki, price koje one prenose su izvrsne i fascinirajuce-ali ih mnogi necijene. Sigurno bi bilo inreresantno istrazivati Sevdah i Sevdalinke , jer imaju neopisivo znacanje za bh drustvo...

Pozdrav "bihmax" ... djelomice je istina ono što si napisao..međutim sa nekim se elementima ne bih složio. Naprimjer što se tiče "Instituta sevdaha" ne bih baš rekao da je to "etno-folk komplikacija i da ne rade na očuvanju izvornosti". Prvi projekat instituta je "SAZ U BOSNI" a svi znamo da su autoktone sevdalike koje se pjevaju bez instrumenata ili uz pratnju SAZ-a...opet sevdalinka je kasnije popraćena i sa drugim instrumentima (violina, harmonika, gitara) i sl...ali time ona ne gubi osnovnu stvar a to je "donošenje sevdaha". Međutim nisam za to da se uvedu neki instrumenti koji nisu primjereni za pratnju pjevanja sevdalike (tipa elektroničke glazbe, klavira,i tome slično). Da se vratim na glavnu misao: nisam baš primjetio da u institutu teže da budu alternativa legendama sevdaha (E. Zečaj, B. Selimović, Z. Deović)..da pače čak nastavljaju takvo pjevanje. Također se u potpunosti slažem sa tim da netko tko komponira "folk" pjesme ne moće to nazivati sevdalinkom. Ja sam osobno za to da se vrati SAZ..i da postoje audicije jednake kvalitete kao nekada...Ali kad bi sad išli u tu problematiku naišli bi na niz malo "težih činjenica" što se tiče sevdalinke.

"Sevdalinka može da bude svaka pjesma ljubavnog sadržaja: sve zavisi od toga kako se ona izvodi, ali i pored toga sevdalinka ima svoje muzicke karakteristike po kojima je ona nedvojbeno baš sevdalinka i ništa drugo."

Ovim podebljanim slovima sam istaknuo što može biti sevdalinka...vidimo da podliježe određenim pravilima i normama i da ne može svaka "folk" pjesma biti sevdalinka. Ja mislim da "Institut sevdaha" obavlja svoj posao 90% koliko bi trebao...Opet valja pripaziti da sevdalinka ne izgubi svoj "pravi oblik".

sigurno će se svi složiti sa činjenicom da današnji ambijent pomalo negativno utječe na "sevdalinku" odnosno njeno stvaranje...Međutim pošto je sevdalinka tradicionalna pjesma valjalo bi je sačuvati od zaborava ali isto tako i komponovati.
Evo što je napisao Omer Pobrić (moje je mišljenje da se čovjek zaista trudi):
"Svako ima pravo na svoj muzički izražaj…naravno da bi svakoga trebala obavezivati tradicija…ali tradicija nije kamen koji stoji…ako stoji po sili inercije propada…i tradicija putuje kroz vrijeme…tu je pitanje estetike i cilja…sjecate se, ja sam prvi počeo tradicionalne arnžmane prilagođavati vremenu…"

Mislim da ovo govori dovoljno! Naravno, u nekoj mjeri novokomponovane stvari malo "odudaraju" od one autoktone verzije ali važno je da se tradicija nastavlja...Osobno ja mislim da će se nastaviti i njegovanje autoktone sevdalike, da se uči udarati u SAZ i tome slično.
azgin_dilber

#5 Re: Sevdalinke danas

Post by azgin_dilber »

zuz wrote:istrazivanje sevdalinka je ovo sto pokusavam raditi, ali ne zivim u BH, onda sve ovo poznajem samo iz knjiga i snimaka. Vise me zanima sevdah u okviru knjizevnosti nego muzike(iako dobro znamo, da ovi konteksti jesu vrlo sa sobom povezani ).
Vidim, da ima nekoliko kontroverzija oko Instituta Sevdaha..jel samo oni se bave sevdalinkom na recimo:"ozbilniji" nacin?

Pozdrav "zuz" ... Jako lijepo da se želiš upustiti u istraživanje sevdalinki....Prije si spomenuo "Dali se sevdalinka njeguje u Bosni"..Ono što ću ti reći bit će potvrdan odgovor...puno ljudi uči djecu sevdalinkama, međutim ne može svatko od njih biti pjevač (ipak to zahtjeva određene komponente) ali uzevši objektivno sevdalinku u obzir, ipak se njeguje! Evo imamo puno mladih talenata : Amila Golub, Aldijana Tuzlak, Alma Subašić i td...Njih ljudi jako vole slušati (a da ne govorimo koliko tek mlađe generacije)..Čini se da će se sevdalinka više održavati nego što je to bilo prije....Svima su poznate legende sevdaha, a sada stižu još mlađi naraštaji koji nastavljaju tradiciju. "Institut sevdaha" ne radi samo u BIH.. nego putuje svijetom i posjećuje škole, vrtiće pa i ljude koji tamo žive...čak jedna mala djevojčica (Medina Begović) koja nezna dobro pričati naš, pjeva sevdalinke jako lijepo i izražajno....Sevdalinka se počela čuvati da tako možemo reći.

Isto tako vidim da se zanimaš za sevdah u okviru književnosti...ukratko ću reći nešto o tome:

"Među lirskim vrstama bošnjačke usmene književnosti posebno se izdvaja ljubavna pjesma sevdalinka (prema turcizmu sevdah - ljubav, ljubavna čežnja, zanos), nastala u sredinama većih i manjih gradskih sredina oblikovanih pod istočnjačkim utjecajem, nakon propasti Bosanskog kraljevstva i pada srednjovjekovne Bosne pod osmansku vlast. U sevdalinci je došlo do plodotvornog spoja istočnjačkih elemenata sa zatečenom slavenskom tradicijom. U muzičkom pogledu je to vidljivo u prožimanju starobosanskog poravnog napjeva sa raličitim melizmima i tzv. prekomjernom sekundom. Najčešći oblici stiha u sevdalinci su epski (nesimetrični) deseterac, simetrični i nesimetrični osmerac, jedanaesterac, trinaesterac te lirski (simetrični) deseterac, obično u rasponu od 5 do 15 stihova. Melostrofu, tj. oblik pjevane strofe, odlikuju raznoliko izmjenjivani pripjevi. Pjevana je u različitim prilikama, bez muzičke pratnje ili uz pratnju saza te u novije doba harmonike. Sevdalinka je na upečatljiv način izrazila osjećanje ljubavne radosti, snovite čežnje ili treperavog iščekivanja susreta sa voljenim bićem, ali i ponor beznađa i ljubavnog očajanja te osjećanje bezizlaza, usljed neostvarene ili neuzvraćene ljubavi, vjerolomstva i iznevjerenog očekivanja. Posebnu odliku sevdalinke čine lokalna obilježja: u brojnim primjerima ova je pjesma zapamtila sasvim određene pojedince, djevojke i mladiće koji su ljepotom, držanjem ili učešćem u zgodama oko ašikovanja privlačili pažnju usmenih lokalnih pjesnika. Ušavši jednom u pjesmu, ove su ličnosti započinjale svoj "novi život", u zamršenom toku koji je najčešće teško pratiti: junaci opjevanih zbivanja potiskivani su novim zgodama, koje su imale svoje vedre ili tužne sudionike. Najranija vijest o sevdalinci vezana je za drugu polovicu XVI st., ali je ova pjesma vjerovatno nastala još ranije. Sevdalinka je plodotvorno odjeknula i u lirici bošnjačkih pjesnika novijeg doba (Bašagić, Ćatić, Đikić, Humo i dr.)."

Znači...prrvenstveno moram naglasiti da je to usmena narodna predaja! Većina sevdalinki vezana je i uz stvarni događaj....evo postoje neke zanimljivosti koje je zapisao češki putopisac Ludovik Kuba ali i mnogi drugi...:
Pogledaj na ovoj stranici -----> http://www.sevdalinke.com/osevdahu.php

Također možeš pogledati u nekim literaturama :
1. BALIC, Smail. 1994. Kultura Bosnjaka: Muslimanska komponenta. Zagreb-Tuzla: IP 'R&R'.
2. BEJTIC, Alija 1956-57. Povijest i umjetnost Foce na Drini. Nase starine, vol. 3, str. 23-74; vol. 4, str. 33-62.
3. BEJTIC, Alija 1953-55. Prilozi proucavanju naših narodnih pjesama. Bilten Instituta za proucavanje folklora u Sarajevu, vol. 2, str. 387-405; vol. 3, str. 105-124.
4. GAFIC, Mustafa. 2002. Kako je nastala pjesma Put putuje Latif-aga. Preporod, 15. septembar 2002.
5. GUNIC, Vehid. 1989. Biljeske univerzalnog neznalice. Gornji Milanovac: "Buducnost".
6. GUNIC, Vehid. 1999. Sarajevo divno mjesto: Najljepse pjesme o Seheru. Sarajevo: autor.
7. HADZIJAHIC, Muhamed. 1974. Od tradicije do identiteta: Geneza nacionalnog pitanja bosanskih Muslimana. Sarajevo: "Svjetlost".
8. HADZIALAGIC, Husref. 2001. Sejh Gaibija i druge biljeske iz povijesti Bosanske Gradiske. Rijeka: Vlastita naklada.
9. MAGLAJLIC, Munib. 1991. Usmena lirska pjesma, balada i romansa. Sarajevo: Institut za knjizevnost u Sarajevu i "Svjetlost".
10. Nepoznati, autor. 1997. Znameniti Mostarci: Mujaga Komadina (1839-1925). Sarajevo: JP PTTBiH.
11. SMAILBEGOVIC, Esma. 1986. Narodna predaja o Sarajevu. Sarajevo: Institut za jezik i knjizevnost.

Nadam se da ćeš biti zadovoljan sa ovim postom ;)
djejebazapelo

#6 Re: Sevdalinke danas

Post by djejebazapelo »

Negdje procitah u jednom clanku rijeci koje oslikavaju sevdah a ovako nekako je napisano:

Kada su jednog djecaka pitali zna li on sta je sevdah odgovorio je znam: Sevdah je kad moj otac slusa Himzu, Sfeta, Bebu, Zehru i place.
zuz

#7 Re: Sevdalinke danas

Post by zuz »

Hvala Vam svima!
nisam ocekivala dobiti toliko bitnih informacija!!!Vrlo je interesantno citati sto ste napisali.
pozdrav svima ljubljenicima sevdaha :)
bihmak

#8 Re: Sevdalinke danas

Post by bihmak »

djejebazapelo wrote:Negdje procitah u jednom clanku rijeci koje oslikavaju sevdah a ovako nekako je napisano:

Kada su jednog djecaka pitali zna li on sta je sevdah odgovorio je znam: Sevdah je kad moj otac slusa Himzu, Sfeta, Bebu, Zehru i place.
odlicna izjava!
bihmak

#9 Re: Sevdalinke danas

Post by bihmak »

azgin_dilber wrote: Pozdrav "bihmax" ... djelomice je istina ono što si napisao..međutim sa nekim se elementima ne bih složio. Naprimjer što se tiče "Instituta sevdaha" ne bih baš rekao da je to "etno-folk komplikacija i da ne rade na očuvanju izvornosti". Prvi projekat instituta je "SAZ U BOSNI" a svi znamo da su autoktone sevdalike koje se pjevaju bez instrumenata ili uz pratnju SAZ-a...opet sevdalinka je kasnije popraćena i sa drugim instrumentima (violina, harmonika, gitara) i sl...ali time ona ne gubi osnovnu stvar a to je "donošenje sevdaha". Međutim nisam za to da se uvedu neki instrumenti koji nisu primjereni za pratnju pjevanja sevdalike (tipa elektroničke glazbe, klavira,i tome slično). Da se vratim na glavnu misao: nisam baš primjetio da u institutu teže da budu alternativa legendama sevdaha (E. Zečaj, B. Selimović, Z. Deović)..da pače čak nastavljaju takvo pjevanje. Također se u potpunosti slažem sa tim da netko tko komponira "folk" pjesme ne moće to nazivati sevdalinkom. Ja sam osobno za to da se vrati SAZ..i da postoje audicije jednake kvalitete kao nekada...Ali kad bi sad išli u tu problematiku naišli bi na niz malo "težih činjenica" što se tiče sevdalinke.

"Sevdalinka može da bude svaka pjesma ljubavnog sadržaja: sve zavisi od toga kako se ona izvodi, ali i pored toga sevdalinka ima svoje muzicke karakteristike po kojima je ona nedvojbeno baš sevdalinka i ništa drugo."

Ovim podebljanim slovima sam istaknuo što može biti sevdalinka...vidimo da podliježe određenim pravilima i normama i da ne može svaka "folk" pjesma biti sevdalinka. Ja mislim da "Institut sevdaha" obavlja svoj posao 90% koliko bi trebao...Opet valja pripaziti da sevdalinka ne izgubi svoj "pravi oblik".

sigurno će se svi složiti sa činjenicom da današnji ambijent pomalo negativno utječe na "sevdalinku" odnosno njeno stvaranje...Međutim pošto je sevdalinka tradicionalna pjesma valjalo bi je sačuvati od zaborava ali isto tako i komponovati.
Evo što je napisao Omer Pobrić (moje je mišljenje da se čovjek zaista trudi):
"Svako ima pravo na svoj muzički izražaj…naravno da bi svakoga trebala obavezivati tradicija…ali tradicija nije kamen koji stoji…ako stoji po sili inercije propada…i tradicija putuje kroz vrijeme…tu je pitanje estetike i cilja…sjecate se, ja sam prvi počeo tradicionalne arnžmane prilagođavati vremenu…"

Mislim da ovo govori dovoljno! Naravno, u nekoj mjeri novokomponovane stvari malo "odudaraju" od one autoktone verzije ali važno je da se tradicija nastavlja...Osobno ja mislim da će se nastaviti i njegovanje autoktone sevdalike, da se uči udarati u SAZ i tome slično.
uopste nezelim minimirati namjere Omera Pobrica, koji je sjajan za instrumentom, i njegov okup sazlija zasluzuje svahu zahvalu
ali ipak ako je to institut za sevdah, zbog cega neobuhvata i prvoklasirane interpretatore kao eminu, bebu, zehru, hanku, nedzada, koji su dali neopisiv doprinos sevdahu .. IS se koncentrise na one koji su manje uspjeha imali (-iako primjerice vesna hadzic ili ljubica berak sjajno pjevaju) i time spustaju nivo standara.. pitam se sta ce biti za 10-20godina od tog instituta-dali ce biti probrani zaista sposobni vokali ili neki amateri.. upravo su danasnji velikani tako poznati i priznati zbog toga sto je radio sarajevo imao visoke standarde i sto je ulagao ogroman rad u njih
azgin_dilber

#10 Re: Sevdalinke danas

Post by azgin_dilber »

uopste nezelim minimirati namjere Omera Pobrica, koji je sjajan za instrumentom, i njegov okup sazlija zasluzuje svahu zahvalu
ali ipak ako je to institut za sevdah, zbog cega neobuhvata i prvoklasirane interpretatore kao eminu, bebu, zehru, hanku, nedzada, koji su dali neopisiv doprinos sevdahu .. IS se koncentrise na one koji su manje uspjeha imali (-iako primjerice vesna hadzic ili ljubica berak sjajno pjevaju) i time spustaju nivo standara.. pitam se sta ce biti za 10-20godina od tog instituta-dali ce biti probrani zaista sposobni vokali ili neki amateri.. upravo su danasnji velikani tako poznati i priznati zbog toga sto je radio sarajevo imao visoke standarde i sto je ulagao ogroman rad u njih

Vidiš...i ja sam se također pitao zašto u tom institutu amateri dolaze više do izražaja nego naprimjer neke legende sevdaha. Čak i u aranžmanima tipa "Banjalučki sevdah u vremenu" primjeti se da je većina pjevača manje poznata. Međutim "Institut sevdaha" nimalo nije potisnuo sjećanje na velike legende...ako si bio na stranicama instituta..mogao si primjetiti da se u rubrici "video" nalaze različiti snimci gdje je Omer Pobrić svirao kada je nastupao Safet, Beba, Hanka i drugi...
Međutim slažem se sa tobom u određenom smislu riječi...to sa amaterima...ali ja sam to nekako prihvatio kao "budućnost sevdaha" jer ipak i ti "amateri" lijepo pjevaju...a svi znamo da se rijetko rađa neki talenat kao što je bio Himzo, Safet ili Zaim...
Shvatio sam i to da se danas pruža ljudima više mogućnosti sudjelovanja u očuvanju tradicije sevdalinke....čim više ljudi pjeva sevdalinku znači da je ona sačuvana...Meni je osobno jako drago kada vidim i te "amatere"...tako da svi mogu sudjelovati u očuvanju tradicije.
"Institut sevdaha" gleda naprijed i premda je ostalo sjećanje na velike legende ....ipak se mora ići dalje...Eto, tako sam ja shvatio zašto su amateri primili toliku ulogu, i prihvatio sam to ..dakako, ali opet moram potvrditi tvoj komentar : "pitam se sta ce biti za 10-20godina od tog instituta-dali ce biti probrani zaista sposobni vokali ili neki amateri." To ostaje da se vidi....ja bih najradije volio kada bi bio onaj nekadašnji sistem vrjednovanja vokala..kada se audicija dosta teško prolazila i kada su pjevači sevdalinke bili većih glasovnih mogućnosti nego operni pjevači....Ako ne bude tako, to je onda zapravo znak da su "svi" dobili mogućnost da pjevaju sevdalinku...Isto tako bih i ja volio da u Institutu surađuju Hanka, Zehra, Emina i Nedzad....neznam zašto se i njih ne uvrsti? Vjerovatno zbog toga što su već dosta poznati..ali isto tako to što nisu u sklopu "instituta" ne mora značiti da ne djeluju u pjevačkoj karijeri. :)
Post Reply