Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
-
pure_love
#1 Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Šetnja za Palestinu-mirni protesti
"Vrijeme i mjesto okupljanja: subota, 17.1.2009. u 13:00 h, u Velikom parku"
"Vrijeme i mjesto okupljanja: subota, 17.1.2009. u 13:00 h, u Velikom parku"
Last edited by pure_love on 16/01/2009 18:50, edited 1 time in total.
-
pure_love
#2 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Asocijacija bošnja?kih gimnazijalaca, Sarajevo
Udruženje studenata FIN-a, Sarajevo
Udruženje Ženski edukacioni centar „Nahla", Sarajevo
Udruženje boraca „Gazi Husrev-beg", Sarajevo
Udruženje Mladi Muslimani, Sarajevo
Centar za napredne studije, Sarajevo
Muslim Aid, Sarajevo
Ženska edukativna organizacija „Kewser"

Muslim Aid, Sarajevo
- homo_sapiens
#3 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
- turban
#4 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Ti si zesci provokator,onaj hinjski.homo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
- cyprus
#5 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Stvarno, da li je moguće napraviti kakvo okupljanje za Palestinu, a da to nema vjerski predznak kao "znak podrške braći", već čisto kao ljudski potez? 
-
pure_love
#6 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
zbog ovog zasluzujes bar opomenuhomo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
- Ahmmed
#7 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Nabrojane organizacije uredno su registrirane kao udruženja građana, u najvećem broju građana muslimana,te NARAVNO imaju pravo da organiziraju i podrže mirno okupljanje i protestnu šetnju.I šta god ja mislio o uzvikivanju tekbira na ovakvim i sličnim skupovima, nije riječ ni o kakvom ratnom pokliču. I šta ćemo ako je posrijedi vjerski protest? Jel to organizacije koje okupljaju muslimane nemaju pravo na ovako nešto?homo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
I pošto je riječ ( barem kad je većina ovih organizacija u pitanju) o ozbiljnim i respektabilnim udruženjima sasvim sam siguran da je skup uredno prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.
- Ahmmed
#8 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
U prošli četvrtak, " Majke enklava Srebrenica i Žepa" organizirale su proteste u znak podržke Palestincima, bez ikakvog vjerskog predznaka. Vjerski predznak nemaju ni udruženja, koja su prije šest dana organizirala okupljanje u znak podrške miru na Srednjem istoku.cyprus wrote:Stvarno, da li je moguće napraviti kakvo okupljanje za Palestinu, a da to nema vjerski predznak kao "znak podrške braći", već čisto kao ljudski potez?
-
pure_love
#9 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
šta god ja mislio o uzvikivanju tekbira na ovakvim i sličnim skupovima
nemoj se uopste javljati ako ne znas kako treba podrzati ´vjernike
- homo_sapiens
#10 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Jesam li nešto krivo pisao ? Zar na ranijem protestu u parku ispred Ekonomije nije bilo pokliča "tekbir" ? Zar ne smijem pitati da li će ih ponovo biti?pure_love wrote:zbog ovog zasluzujes bar opomenuhomo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
A "tekbira" se svi sjećamo iz ovog perioda, pa, koliko god neko pokušava da nas obmane da tekbir nije ratni poklič - laže
Mene i T. zarobili su - svjedoči srpski vojni ljekar koji je kao zarobljenik sproveden u jedan napušteni magacin u Livadama - pripadnici muslimanske jedinice "El mudžahid" u kojoj su bili mahom Arapi, ali je bilo mudžahedina iz evropskih i južnoafričkih zemalja, kao i jedan broj Albanaca i muslimana iz Bosne i Hercegovine.
Vidio sam - nastavlja svjedok - jednog našeg borca kome je bila odsječena glava. Mudžahedini su rekli da će nas ubiti, pa su nam naredili da legnemo pored odsječene glave. Sjekirom su zamahivali i zabadali je pored naših glava i uzvikivali: "Tekbir!", a ostali mudžahedini su glasno odgovarali: "Alahu egber!"... Uveče su nam donijeli dvije odsječene glave naših boraca iz kojih je kapala svježa krv. Jednu smo prepoznali. To je bila glava Momira Mitrovića...
http://www.nin.co.yu/2001-10/11/20111.html
Last edited by homo_sapiens on 16/01/2009 22:41, edited 3 times in total.
- Ahmmed
#11 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Ne, nego ćeš me ti naučiti kako se podržavaju vjernici. Sikterpure_love wrote:šta god ja mislio o uzvikivanju tekbira na ovakvim i sličnim skupovima![]()
![]()
nemoj se uopste javljati ako ne znas kako treba podrzati ´vjernike
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#12 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Nase dustvo je duboko polarizirano,cak za istu stvar se protestvuje u razlicitim danima,razlicite organizacije.pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
Proslo okupljanje je bilo vecinski sekularnih udruzenja i organizacija,a ovo ,ocigledno provjerskih uduzenja i organizacija.
Interesantno...
-
homar
#13 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Ne treba ovdje prenaglašavati neke stvari, jer su za ove proteste nebitne. Bitno je da u BiH postoji svijest da se protestuje protiv fašizma Izraela i genocida koji čini prema Palestinskom narodu.
- [Matrix]
#14 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
naravno da nije,tekbir ratni poklic,ali on dobosari u dusi muslimana drugacijeAhmmed wrote:Ne, nego ćeš me ti naučiti kako se podržavaju vjernici. Sikterpure_love wrote:šta god ja mislio o uzvikivanju tekbira na ovakvim i sličnim skupovima![]()
![]()
nemoj se uopste javljati ako ne znas kako treba podrzati ´vjernikei ti i homo-sapiens, koji upravo reče da lažem!Ne, tekbir nije ratni poklič. Kao što i krst nije četnički simbol. A analogijom homo sapiensa, mogao bi biti....
od onih koji su taj "poklic" culi ili dozivjeli kao takav.po analogiji ni zastava
srposkog naroda nije zlocinacka ali iskustvo muslimanima govori da je jeste
.dakle,vrlo je vazno ko na to gleda jer je percepcija drugacija pa i nacina
dozivljavanja te simbolike,bilo vjerske ili nacionalne.
za svakog prosjecnog stanovnika europe,tekrbir je zazivanje rata ili poklic
koji zaziva rat i ubijanje.njima je potpuno nepoznat sentiment i znacenje
tekbira.bilo bi dobro da toga ne bude bas zbog pogresne percepcije i
zakljucaka koje ce ona uvjetovati.
Last edited by [Matrix] on 16/01/2009 23:24, edited 1 time in total.
-
pure_love
#15 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
-LIBERO- wrote:Nase dustvo je duboko polarizirano,cak za istu stvar se protestvuje u razlicitim danima,razlicite organizacije.pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
Proslo okupljanje je bilo vecinski sekularnih udruzenja i organizacija,a ovo ,ocigledno provjerskih uduzenja i organizacija.
Interesantno...
ono i nisu bili protesti protiv izraleskog fasizma.govornik vise kritikovao hamas(palestinu),izrael cak i nije spomenuo.
ovo sutra,i ono sto su majke Srebrenice organizovale su protesti!!
Last edited by pure_love on 16/01/2009 23:37, edited 1 time in total.
-
damirm
#16 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Organizatorima od svega najvise zelim da budu dostojanstveni i da na sto bolji nacin nastoje svijetu poslati poruku da se ono sto smo mi prosli 90-tih i ovo sto Gaza prolazi, nimalo ne razlikuje. 
-
pure_love
#17 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
pa i za mnoge bosnjake krst ima isto znacenje pa ne vidim da neko poziva u ukidanje krstovaza svakog prosjecnog stanovnika europe,tekrbir je zazivanje rata ili poklic
- Vozdra raja :-)
#18 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Neki imaju isto misljenje i o Islamu, pa hocemo li ukinuti tu vjeru! A to sto oni imaju takvo misljenje o tekbiru je rezultat njihovog ne znanja!za svakog prosjecnog stanovnika europe,tekrbir je zazivanje rata ili poklic
- Ahmmed
#19 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Eh, Matrix, zbog toga što si naveo i napisao sam u svom prethodnom postu da nisam odveć za korištenje tekbira ovakvim prigodama. Također mislim da se percepcija o kojoj ti govoriš ,u sredinama koje navodiš,treba mijenjati.[Matrix] wrote:naravno da nije,tekbir ratni poklic,ali on dobosari u dusi muslimana drugacije
od onih koji su taj "poklic" culi ili dozivjeli kao takav.po analogiji ni zastava
srposkog naroda nije zlocinacka ali iskustvo muslimanima govori da je jeste
.dakle,vrlo je vazno ko na to gleda jer je percepcija drugacija pa i nacina
dozivljavanja te simbolike,bilo vjerske ili nacionalne.
za svakog prosjecnog stanovnika europe,tekrbir je zazivanje rata ili poklic
No, mislio sam da nekome ko živi u Sarajevu ne treba pojašnjavati suštinu tekbira.Mislio sam da nekome ko živi u gradu, koji je do početka agresije na BiH imao 101 džamiju, ne treba pojašnjavati da je tekbir sastavni dio poziva koji se svaki dan, pet puta, čuje sa munara. Da je tekbir sastavni dio obilježavanja Bajrama. Da je tekbir sastavni dio obrednog klanja kurbana. Da je tekbir sastavni dio rituala nadijevanja imena djetetu. Da je tekbir sastavni dio ispaćanja muslimana na drugi svijet.....Itd, itd.....
- Prozor
#20 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Tekbir je ratni poziv @Ahmmede, i kapak
I shodno tome necemo podrzati Palestinu, jer te organizacije imaju prefiks muslimanskih, a to je fanaticno i polu-profesionalno.
evo i smajli da neko pogresno ne shvati
I shodno tome necemo podrzati Palestinu, jer te organizacije imaju prefiks muslimanskih, a to je fanaticno i polu-profesionalno.
- Compact
#21 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Nemoj da te to brine! Ti sutra dođi na protest, javno krikni ja sam homosapiens da te svi čuju, a ja ću ti objasniti ko je organizator! Napisao sam bio još nešto ali sam izbrisao, pa ću ti to reći na skupu!homo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
Last edited by Compact on 16/01/2009 23:58, edited 1 time in total.
-
damirm
#22 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Sto se tekbira tice, naravno ovo je demokratska zemlja u kojoj je slobodno vjersko izrazavanje u smislu tekbira, tespiha, ocenasa i sl. moguce cak i pozeljno.
Nama ni u kom slucaju ne nedostaje vjerske samosvijesti i cijeli svijet zna da smo mi ovdje u Sarajevu vecinom muslimani.
Ono sto svijet ne zna je da su muslimani ljudska bica jednako vrijedna kao i krscani. Pokazimo svijetu da biti musliman ne znaci biti bijeda koja bespomocno urla u pomoc i jedini izlaz nalazi u teroru. Evropski, bijeli muslimani imaju jedinstvenu i sansu i odgovornost da Zapadu daju takvu sliku islama koju ce savrseno razumjeti i koja ce pomoci da se prevladaju predrasude zbog kojih je Palestincima oduzeto dostojanstvo.
Nama ni u kom slucaju ne nedostaje vjerske samosvijesti i cijeli svijet zna da smo mi ovdje u Sarajevu vecinom muslimani.
Ono sto svijet ne zna je da su muslimani ljudska bica jednako vrijedna kao i krscani. Pokazimo svijetu da biti musliman ne znaci biti bijeda koja bespomocno urla u pomoc i jedini izlaz nalazi u teroru. Evropski, bijeli muslimani imaju jedinstvenu i sansu i odgovornost da Zapadu daju takvu sliku islama koju ce savrseno razumjeti i koja ce pomoci da se prevladaju predrasude zbog kojih je Palestincima oduzeto dostojanstvo.
- Ahmmed
#23 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Os svega me najviše zanima otkud dotičnom ovakva klasifikacija pomenutih organizacija....Čuj,poluprofesionalno.......Prozor wrote:Tekbir je ratni poziv @Ahmmede, i kapak![]()
Pih, ovih muslimana...ne znaju biti ni profesionalci....
- cyprus
#24 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Ne razumjem se plaho u terminologiju, ali vjerujem da tekbir nije u osnovi ratni poklič, mada se i kao sve ostalo može koristiti i tako. Ali, nije mi jasna njegova upotreba na ovakvim skupovima, jer onda ustvari i dobija ratne konotacije...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#25 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra
Sad si jos postao i zeznut i prijetis ljudima...Compact wrote:Nemoj da te to brine! Ti sutra dođi na protest, javno krikni ja sam homosapiens da te svi čuju, a ja ću ti objasniti ko je organizator! Napisao sam bio još nešto ali sam izbrisao, pa ću ti to reći na skupu!homo_sapiens wrote:Ko je organizator ? Da li je obaviješten MUP KS? Da li će biti vjerskih fanatika i njihovih ratnih pokliča "Tekbir" ? Da li je ijedna druga organizacija u BiH podržala ovaj protest, osim navedenih poluprofesionalnih vjerskih (muslimanskih) organizacija, čime se daje utisak da je posrijedi neki vjerski protest ?pure_love wrote:Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljede?e organizacije i udruženja:
Muslim Aid, Sarajevo
I nemoj odgovoriti hinjski da ovo nije prijetnja,kada obojica znamo da jeste.
Svaka cast majstore