Servis za LCD TV

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Nostromo

#1 Servis za LCD TV

Post by Nostromo »

Na mom Samsung TV-u se na sredini ekrana pojavila zatamnjena "fleka", nejednake tamnoce i bez jasnih ivica.

Image

Siguran sam da mi je usla prasina negdje izmedju difozora, folija i panela, znaci trebalo bi rastaviti cijeli TV i pazljivo ocistiti nakupljenu necistocu.

Zna li neko servis koji bi to mogao uraditi?
Loky

#2 Re: Servis za LCD TV

Post by Loky »

Nostromo wrote:Na mom Samsung TV-u se na sredini ekrana pojavila zatamnjena "fleka", nejednake tamnoce i bez jasnih ivica.

Image

Siguran sam da mi je usla prasina negdje izmedju difozora, folija i panela, znaci trebalo bi rastaviti cijeli TV i pazljivo ocistiti nakupljenu necistocu.

Zna li neko servis koji bi to mogao uraditi?

Nije u pitanju prasina. To su ti pozadinske celije izgorile na LCD-u. Popravke tu nema. Jedino promijeniti LCD panel ali to pronaci je ko pogoditi LOTO brojeve.
Pokusaj ovo:
Savijenim srednjim prstom (da je izbacen zglob) kucaj na mjestu gdje je ta "fleka" . Ali nemoj prejako.. Nekada pomogne da se ozive celije.
Pogledaj na internetu: DEAD PIXELS ON LCD TV.

Malo mi tu smrducka da nije udaren na tom mjestu. Neko se naljutio pa ga malo jace dotako.

Jos jedan savjet:
Kontaktiraj Samsungovo predstavnistvo i objasni problem. Nema veze dali je pod garancijom ili ne.
Nostromo

#3 Re: Servis za LCD TV

Post by Nostromo »

Hvala ti puno na odgovoru, i ja sam pomislio na taj problem.

Nekako ipak mislim da nisu u pitanju dead pixels jer:
- na mjestu fleke se vidi slika, samo je zatamnjena
- fleka se vremenom sirila radijalno iz centra fleke, polako zatamnjujuci sve vecu povrsinu
- sama mrlja ima neujednacenu zatamnjenost
- evo, probao sam i sa povecalom, svi pixeli na mjestu fleke rade, samo je slika tamnija.

Obrati paznju na vrat, kosu i dio lica kod plavuse:

Image
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#4 Re: Servis za LCD TV

Post by Miro Spiro »

Kod mene se tako na TV u pojavilo i problem je bio u pixelima.

Jednostavno mrtvi pixeli mogu da se manifestuju da ne rade nikako ili da rade ali nepravilno daju drugu boju sto je ja mislim u ovom slucaju.
Loky

#5 Re: Servis za LCD TV

Post by Loky »

Miro Spiro wrote:Kod mene se tako na TV u pojavilo i problem je bio u pixelima.

Jednostavno mrtvi pixeli mogu da se manifestuju da ne rade nikako ili da rade ali nepravilno daju drugu boju sto je ja mislim u ovom slucaju.
Evo objasnio ti je Miro Spiro. Termin "dead pixels" se upotrebljava i ako nije mrtav , uglavnom je deformisano ne radi kako treba.

Prihvati tako kako jest. Koristi koliko mozes a planiraj novi TV.
Kemo BA

#6 Re: Servis za LCD TV

Post by Kemo BA »

Po meni tvoj zakljucak da je ušla prljavština je tacan. Možeš pokušati sa ciscenjem ali mislim da neces dobiti zadovoljavajuce rezultate zbog potrebnih uslova i sredstava za cišcenje a to koliko ja znam nema i ne radi niti jedan servis.Ostecenja od meh. udara ili loših pix-ela se manifestuju drugacije nego ovaj nedostatak na panelu. Pravo rješenje je zamjena panela. Pitaj servis za cijenu pa odluci.
Miro Spiro

#7 Re: Servis za LCD TV

Post by Miro Spiro »

Tako su i meni pricali pa kad sam izvalio 100Eura i oni cistili ,cistili i cistili završio sa promjenom matrice ( bila je u garanciji pa nisam dirao nista). Zamjenom panela neces nista dobiti. Otvarao sam ja panasonica plazmu koja je bila prasine puna i to je sasvim drugacije nego ovo.

Prvo samo prednje staklo je zaptiveno za ram i ne moze uci prasina nikako osim mikro fine naelektisane prasine koja se svugdje uvuce ali se ona nalazi na rubovima a ne na sredini.

To da nitko ne radi ciscenje u Sarajevu stvarno ne znam u cemu je mudrost ja u svom Mac-u sam cistim svakih 6-10 mjeseci ekran jer tamo ventilator uvuce prasinu unutra ali nije nista komplikovano toliko da se ne moze uraditi.
Kemo BA

#8 Re: Servis za LCD TV

Post by Kemo BA »

Miro Spiro wrote:Tako su i meni pricali pa kad sam izvalio 100Eura i oni cistili ,cistili i cistili završio sa promjenom matrice ( bila je u garanciji pa nisam dirao nista). Zamjenom panela neces nista dobiti. Otvarao sam ja panasonica plazmu koja je bila prasine puna i to je sasvim drugacije nego ovo.

Prvo samo prednje staklo je zaptiveno za ram i ne moze uci prasina nikako osim mikro fine naelektisane prasine koja se svugdje uvuce ali se ona nalazi na rubovima a ne na sredini.

To da nitko ne radi ciscenje u Sarajevu stvarno ne znam u cemu je mudrost ja u svom Mac-u sam cistim svakih 6-10 mjeseci ekran jer tamo ventilator uvuce prasinu unutra ali nije nista komplikovano toliko da se ne moze uraditi.
Plazma i LCD su dvije razlicite tehnologije.Navodiš da su u nekom servisu pokušavali izvršiti cišcenje LCD panela i nisu uspjeli, pa na isto sam i ja upozorio.Kako misliš da problem nece biti riješen zamjenom panela ako se mijenja dio na kome je nedostatak.Osim toga nije jasno cemu tih 100 Eur ako je uređaj u garanciji.
Miro Spiro

#9 Re: Servis za LCD TV

Post by Miro Spiro »

Nije bio LCD nego plasma Panasonic i nju nisu uspjeli da poprave a trazili su 100E jer su rekli da ciscenje ne spada u garanciju ( naravno vratili su novac). LCD sam ja cistio i samo sam naveo kao primjer.Promjena panela je skuplja ( ako se moze naci novi panel) nego kupiti novi TV tako da ne vidim razloga da netko popravlja TV koji je vec odradio svoje.Naravno ako si mislio da mijenjas dio panela to je nemoguce.
Kemo BA

#10 Re: Servis za LCD TV

Post by Kemo BA »

A tako! Mehanicki pritisak na plazma panelu može dovesti do oštecenja istog sa manifectacijom kao što je u slucaju na ovom LCD-u.Mehanicka oštecenja na LCD panelu se manifectuju na identican nacin kao i na obicnom staklu ili još bolje na ogledalu.99% sam siguran da ovlašteni servis ima mogucnost nabavke originalnog panela (a to je i obaveza uvoznika da obezbjedi u zakonskom roku servisiranje uređaja) i mislim da je cijena opravke još uvijek prihvatljivija od drugih rješenja. Jednim telefonskim pozivom servisa sa podatkom o modelu uređaja mislim da se može dobiti info o cijeni zamjene panela.
Miro Spiro

#11 Re: Servis za LCD TV

Post by Miro Spiro »

Da smo u nekoj normalnoj zemlji 100% servis bi sve riješio ali sto da ti kazem da sam ja trafo za jedan LCD cekao 5 mjeseci. U garanciji sve uredu ceka se toliko naravno da ih je bolilo briga sto je proslo 45 dana zakonskog roka u kojem se mora uredjaj popraviti ili dati novi. Servo motor plotera otisao nije bila garancija cekao se 8 mjeseci. Nov novcat Dell laptop otisao adapter novi cekao 2 mjeseca sve u roku i po zakonu. Svugdje u svijetu dobijes novi ili mozes vratiti stari uredjaj ako ti se ne svidja kod nas ocigledno NE.
dragan.s

#12 Re: Servis za LCD TV

Post by dragan.s »

Kemo BA wrote:A tako! Mehanicki pritisak na plazma panelu može dovesti do oštecenja istog sa manifectacijom kao što je u slucaju na ovom LCD-u.Mehanicka oštecenja na LCD panelu se manifectuju na identican nacin kao i na obicnom staklu ili još bolje na ogledalu.99% sam siguran da ovlašteni servis ima mogucnost nabavke originalnog panela (a to je i obaveza uvoznika da obezbjedi u zakonskom roku servisiranje uređaja) i mislim da je cijena opravke još uvijek prihvatljivija od drugih rješenja. Jednim telefonskim pozivom servisa sa podatkom o modelu uređaja mislim da se može dobiti info o cijeni zamjene panela.
Ako je kvar u garantnom roku oni obično i obezbijede panel. Doduše načekaš se ali stigne. Van garantnog roka su cijene stravične. Npr. nedavno čovjek polomio monitor od laptopa. HP Pavillion noviji sa i5 procesorom. Pošto kvar ne spada u garantni rok tražili su oko 600 KM + PDV za originalni. Srećom smo mu našli zamjenski za oko 150KM. Mogu misliti koliko bi koštao panel za LCD TV ili plazmu.
Qler

#13 Re: Servis za LCD TV

Post by Qler »

Sto se tice obicnih servisa ja sam par LCD monitora nosio u onaj Euro servis, mislim da se tako zove, bio prije u Hrasnom kod Robota, sada je na Malti u Butmirskoj. Svaki put su napravili bez problema. Ja zadovoljan.
dragan.s

#14 Re: Servis za LCD TV

Post by dragan.s »

Ako je u pitanju elektronika TV-a to se može raditi i isplati se. Mada su i tu dijelovi dosta specifični, a niko nema servisnih šema pa treba biti dobar majstor i skontati gdje je kvar.
Ako je u pitanju panel sve van garantnog roka je neisplativo.
Miro Spiro

#15 Re: Servis za LCD TV

Post by Miro Spiro »

Ma i kad je elektronika nema tu popravka.Isto kao kod racunara izvadis stari dio i ubacis novi.Ne mozes ni lemiti komponente jer su neke lemljene u vise slojeva.Samo izvadis staru i ubacis novu.Dobri moj Loewe Opta iz 1988. godine do sada popravljan 6 puta ima dijelova u njemu i iz Sony-a,Grundiga i Shaublorenca :mrgreen: Radi na njemu Dreambox sa card sharingom ko avion.
Kemo BA

#16 Re: Servis za LCD TV

Post by Kemo BA »

dragan.s wrote:Ako je u pitanju elektronika TV-a to se može raditi i isplati se. Mada su i tu dijelovi dosta specifični, a niko nema servisnih šema pa treba biti dobar majstor i skontati gdje je kvar.
Ako je u pitanju panel sve van garantnog roka je neisplativo.
Imati mogucnost provjere a neiskoristiti je i usput tvrditi da je nešto neisplativo u najmanju ruku nije logicno. Ja predlažem da provjeriš u ovlaštenom servisu cijenu opravke.Poslije donesi zakljucke a ako želiš iskustvo podjeli sa nama na forumu.
dragan.s

#17 Re: Servis za LCD TV

Post by dragan.s »

Kemo BA wrote: Imati mogucnost provjere a neiskoristiti je i usput tvrditi da je nešto neisplativo u najmanju ruku nije logicno. Ja predlažem da provjeriš u ovlaštenom servisu cijenu opravke.Poslije donesi zakljucke a ako želiš iskustvo podjeli sa nama na forumu.
Ne radim TV-e nego monitore (solo i na laptopima). Imao sam nekoliko klijenta sa polomljenim-oštećenim panelima. Svaki put smo provjeravali cijenu i svaki put je cijena bila prevelika da bi se isplatilo raditi. Naravno cijenu predočimo klijentu pa ako hoće hoće.
Postoji naravno i vjerovatnoća da taj panel imamo u servisu sa nekog laptopa kome je otisla ploca. Ali to je vrlo mala vjerovatnoca s obzirom na raznovrsnost modela koji su u opticaju. Ako ga nađemo na pik-u onda klijenta uputimo da ga kupi i donese ako hoće.
udrch

#18 Re: Servis za LCD TV

Post by udrch »

Miro Spiro wrote:Ma i kad je elektronika nema tu popravka.Isto kao kod racunara izvadis stari dio i ubacis novi.Ne mozes ni lemiti komponente jer su neke lemljene u vise slojeva.Samo izvadis staru i ubacis novu.Dobri moj Loewe Opta iz 1988. godine do sada popravljan 6 puta ima dijelova u njemu i iz Sony-a,Grundiga i Shaublorenca :mrgreen: Radi na njemu Dreambox sa card sharingom ko avion.
Dijelovi za elektroniku i nisu tako skupi koliko ovlašteni servisi napuhavaju..ja sam se uvjerio popravljajući jedan monitor u imtecu..otišlo mu nešto oko elektronike, dijelovi i ruke bile 50 marki..
Kemo BA

#19 Re: Servis za LCD TV

Post by Kemo BA »

udrch wrote:
Miro Spiro wrote:Ma i kad je elektronika nema tu popravka.Isto kao kod racunara izvadis stari dio i ubacis novi.Ne mozes ni lemiti komponente jer su neke lemljene u vise slojeva.Samo izvadis staru i ubacis novu.Dobri moj Loewe Opta iz 1988. godine do sada popravljan 6 puta ima dijelova u njemu i iz Sony-a,Grundiga i Shaublorenca :mrgreen: Radi na njemu Dreambox sa card sharingom ko avion.
Dijelovi za elektroniku i nisu tako skupi koliko ovlašteni servisi napuhavaju..ja sam se uvjerio popravljajući jedan monitor u imtecu..otišlo mu nešto oko elektronike, dijelovi i ruke bile 50 marki..
Pretpostavljam da je moguce da neki od ovlaštenih servisa kako kažeš "napuhuju" cijene ali u konacnici oni su gubitnici jer na taj nacin gube klijente a samim tim i mogucnost zarade.Mislim da razlozi za "visoku" cijenu leže vise u kvalitetu istog,troškovima uvoza (carina,PDV,spediteri ...).Siguran sam da ce samo iznos PDV-a na ovaj panel biti veci od cijene rada servisa.Da li su dijelovi koje kupimo kao neorginalne istog kvaliteta sa placenim svim uvoznim troškovima.Ako smo za kvalitetan materijal i rad dobili racun i garanciju to treba i platiti. :dance:
gidra

#20 Re: Servis za LCD TV

Post by gidra »

Image

Da li neko zna sta bi moglo biti, kao sto vidite na lijevoj strani su boje slabijeg intenziteta?
I da li uopce u Sarajevu ima dobar servis za popravke LCD-ova? Ovaj lcd je Samsung, star 3-4 godine.
Solarija

#21 Re: Servis za LCD TV

Post by Solarija »

Moze li mi neko reci gdje ima servis za samsung lcd televizore u Sarajevu???
mayab

#22 Re: Servis za LCD TV

Post by mayab »

kokolina

#23 Re: Servis za LCD TV

Post by kokolina »

Miro Spiro wrote:Tako su i meni pricali pa kad sam izvalio 100Eura i oni cistili ,cistili i cistili završio sa promjenom matrice ( bila je u garanciji pa nisam dirao nista). Zamjenom panela neces nista dobiti. Otvarao sam ja panasonica plazmu koja je bila prasine puna i to je sasvim drugacije nego ovo.

jel problem rastavit plazmu i ocistit ekran?
ima neko zastitno staklo odvojeno od panela ili ?

kod oca mi je sastrana uzduzno zamagljena slika a posto smo upravo cistili stan i vidili da je duhanski dim uso cak i u ormare spavace sobe pretpostavljam da je i na plazmi prljavstina jer bukvalno puse dim u nju :D
mayab

#24 Re: Servis za LCD TV

Post by mayab »

Probaj naći kakav video na youtube, mozda čak konkretno ima za tvoj model, kad već nisi napisao koji je, pa da ti mi potrazimo :D
cambi

#25 Re: Servis za LCD TV

Post by cambi »

Gdje naći panel za philips 42"
Post Reply