Kakva su vasa iskustva u pogledu servisa? Evo i ankete o najboljem servisu (nisam stavio sve servise, mislim da je i ovo previse, ali rekoda se ko ne nadje uvrijedjen).
Servis Skode, gdje i kad !?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Shogun
#1 Servis Skode, gdje i kad !?
Razlog pokretanja ove teme je prije svega sto ja imam Skodu Octaviu 1.9 TDI 105 KS (2009. god.)
pa me interesuje gdje i kad servisirati auto. Ovo gdje je svima razumljivo. Interesuju me koji su se servisi pokazali dobri a koji losi i sl. A ovo kad je veoma interesantno jer sam dobio oprecne informacije od razlicitih Skodinih servisa i od VW servisa. Naime u dva Skodina servisa sam dobio razlicite informacije oko prvog servisa. Jedan servis kaze da prvi servis treba biti na 7.500 km i da se tu mijenja samo ulje i filter ulja. Drugi servis kaze da su dobili upute od proizvodjaca motora (VW) da moraju kupcu reci da je preporuka proizvodjaca da se servisa uradi na 7500 KM ali da se ne mora. Na boardcomputeru mi pise da je servis na 15.000 km. Takodje u VW servisu kazu da je i njima proizvodjac rekao da moraju naglasiti da je preporuka proizvodjaca da se servis radi na 7.500 km.
Kakva su vasa iskustva u pogledu servisa? Evo i ankete o najboljem servisu (nisam stavio sve servise, mislim da je i ovo previse, ali rekoda se ko ne nadje uvrijedjen).
- holowey
#2 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
prvi servis je na 15k ali zbog losije kvalitete goriva kod nas, tj. nedostatka kontrole kvalitete goriva, proizvodjac preporucuje za podrucje B&H prvi servis na 7.5k "ako zelis da zadovoljis uslove koje postavlja garancija"... pregledaj jos jednom knjizicu o odrzavanju koju si dobio uz auto...Shogun wrote:Razlog pokretanja ove teme je prije svega sto ja imam Skodu Octaviu 1.9 TDI 105 KS (2009. god.)pa me interesuje gdje i kad servisirati auto. Ovo gdje je svima razumljivo. Interesuju me koji su se servisi pokazali dobri a koji losi i sl. A ovo kad je veoma interesantno jer sam dobio oprecne informacije od razlicitih Skodinih servisa i od VW servisa. Naime u dva Skodina servisa sam dobio razlicite informacije oko prvog servisa. Jedan servis kaze da prvi servis treba biti na 7.500 km i da se tu mijenja samo ulje i filter ulja. Drugi servis kaze da su dobili upute od proizvodjaca motora (VW) da moraju kupcu reci da je preporuka proizvodjaca da se servisa uradi na 7500 KM ali da se ne mora. Na boardcomputeru mi pise da je servis na 15.000 km. Takodje u VW servisu kazu da je i njima proizvodjac rekao da moraju naglasiti da je preporuka proizvodjaca da se servis radi na 7.500 km.
ako se ovo postuje, ono sto mene zbunjuje je zasto je treci servis na 30k a ne na 22.5? .tako je bar kod asa pss...
- respo
#3 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
holowey to su price za malu djecu
ta prica oko kvalitete goriva je prica ovdasnjih ovlastenih servisa da bi dosli ranije na servis
svi znamo da oni zive od servisa a ne od prodaje vozila
prvo na prvom servisu nema nikakvog doticaja sa elementima koji se ticu goriva a to su crijevo do motora ubrizgaci cilindri u bloku motora i ispusni sistem do lonca
reci mi ima li to veze sa prvim servisom? nema
na prvom se kontrolisu filteri ulje eventualno sijalice ako su pregorile i tako te sitnice
ako si kupio novo auto i filter i ulje su orginalni tako da nema potrebe da brines jeli dupljak i moze li izdrzati koliko je proizvodjac napisao
znaci sto se tice goriva bar 3 servisa nema veze sa tim ako ne i vise od 3 servisa tako da to ostaje samo da bi oni zaradili a znamo koliko ovlasteni servisi gule
sto bi oni radili 2 na 30hiljada kad mogu 3 sto je oko 200 dodatnih maraka tako 100 auta to je vec cifra jednog malog auta
ta prica oko kvalitete goriva je prica ovdasnjih ovlastenih servisa da bi dosli ranije na servis
prvo na prvom servisu nema nikakvog doticaja sa elementima koji se ticu goriva a to su crijevo do motora ubrizgaci cilindri u bloku motora i ispusni sistem do lonca
na prvom se kontrolisu filteri ulje eventualno sijalice ako su pregorile i tako te sitnice
ako si kupio novo auto i filter i ulje su orginalni tako da nema potrebe da brines jeli dupljak i moze li izdrzati koliko je proizvodjac napisao
znaci sto se tice goriva bar 3 servisa nema veze sa tim ako ne i vise od 3 servisa tako da to ostaje samo da bi oni zaradili a znamo koliko ovlasteni servisi gule
sto bi oni radili 2 na 30hiljada kad mogu 3 sto je oko 200 dodatnih maraka tako 100 auta to je vec cifra jednog malog auta
- mayab
#4 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Potpuno se slazem sa ovim misljenjemrespo wrote:holowey to su price za malu djecu
- Shogun
#5 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
I ja mislim da je to samo "nabacivanje" posla. Prvi servis na 7.500 je oko 90 KM naravno + PDV, a mijenja se samo ulje i filter. Ja sam poslao mail u centralu Skode da vidim njihov odgovor. Cim se jave, ako se jave ide kopija pisma ovde.
Pozz
Pozz
-
vnm
#6 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
ulje i filter se mijenjaju na tom nekom poluservisu zbog odredjenog perioda razradjivanja motora u prvih nekoliko hiljada kilometara.
koliko je to modernim motorima potrebno nisam siguran, ali eto to je jedini meni poznat razlog.
koliko je to modernim motorima potrebno nisam siguran, ali eto to je jedini meni poznat razlog.
- holowey
#7 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
"posto kupio, poto prodao"respo wrote:holowey to su price za malu djecu
ali tjerajuci mak na konac, rizikujem da mi pri reklamaciji kazu da moja garancija vise ne vazi jer nisam dosao na 7.5k, sto je prilicno velika cijena za stotinjak maraka prvog servisa...
-
Klodovik
#8 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Pogledajte u servisnoj knjižici. Škoda (kao i ostali proizvođači) se ograđuje "otežanim uvjetima korištenja" (taksativno pobrojanim) i kaže da tada servisni intervali mogu biti kraći. Činjenica je da npr. donji postroj kod nas, uopćeno, više trpi i traje kraće nego u zemljama zapadne Evrope, te da je kvaliteta goriva slabija (iako se to malo i popravlja).
Anyway, meni je ASA radila prvi servis, a vjerovatno će i drugi za nekih mjesec, dva. Džaba je meni sve ako konkretna osoba koja direktno radi na mom autu sfušeri posao, a to mi se može desiti u svakom servisu.
Anyway, meni je ASA radila prvi servis, a vjerovatno će i drugi za nekih mjesec, dva. Džaba je meni sve ako konkretna osoba koja direktno radi na mom autu sfušeri posao, a to mi se može desiti u svakom servisu.
- respo
#9 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
evo ovaj rece 90 + PDV eto neka je 100 duplo manje od mogholowey wrote:"posto kupio, poto prodao"respo wrote:holowey to su price za malu djecu
ali tjerajuci mak na konac, rizikujem da mi pri reklamaciji kazu da moja garancija vise ne vazi jer nisam dosao na 7.5k, sto je prilicno velika cijena za stotinjak maraka prvog servisa...
opet 100 auta to je 10000KM
sto se tice maka i konca
fino procitas sta pise u knjizici sta pise na stranici sta pise ovdje ondje gdje god mozes i onda sam zakljucis mozes li izgubiti garanciju
nevazno je tih 100 maraka vazan je princip
meni je kad sam kupio auto pisalo 15milja u knjizici a koliko se sjecam rucno napisano 10 milja ili 6 mjeseci tako nesto
ja fino otisao na 15 cak i koji km vise kad onaj u servisu kao ajd sad cemo uraditi ali dodji iduci redovno ok rekoh i dosao na 30 milja koliko pise i opet uredno uradio servis jer sam napomenuo da mi tako pise u knjizici ljudi uradili posao ni rijeci sto sam dosao tek na 30 milja
da napomenem nisam taxista niti poseban slucaj da me se ticu drugaciji uslovi i da nije vw grupacija
- holowey
#10 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
u servisonoj uredno napisano prvi servis na 7.5k ili nakon 12 mjeseci... doduse servisnu su popunjavali u asa pss, dok u "glavnoj" knjizici auta pise da je prvi servis na 15k ali da na odredjenim trzistima (nije tacno definisano kojim) servisni interval moze biti kraci...znaci asa pss iskoristio "sitna slova" a kusat se sa rogatim ne bode...respo wrote:evo ovaj rece 90 + PDV eto neka je 100 duplo manje od mogholowey wrote:"posto kupio, poto prodao"respo wrote:holowey to su price za malu djecu
opet 100 auta to je 10000KM
sto se tice maka i konca
fino procitas sta pise u knjizici sta pise na stranici sta pise ovdje ondje gdje god mozes i onda sam zakljucis mozes li izgubiti garanciju
nevazno je tih 100 maraka vazan je princip
meni je kad sam kupio auto pisalo 15milja u knjizici a koliko se sjecam rucno napisano 10 milja ili 6 mjeseci tako nesto
ja fino otisao na 15 cak i koji km vise kad onaj u servisu kao ajd sad cemo uraditi ali dodji iduci redovno ok rekoh i dosao na 30 milja koliko pise i opet uredno uradio servis jer sam napomenuo da mi tako pise u knjizici ljudi uradili posao ni rijeci sto sam dosao tek na 30 milja
da napomenem nisam taxista niti poseban slucaj da me se ticu drugaciji uslovi i da nije vw grupacija
- Maystor
#11 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Dok mi je trajala garancija isao sam na servise po njihovom rasporedu (samo zbog garancije). Poslije sam sam mijenjao filtere zraka, goriva i klime (nije nikakav problem), a ulje i filter ulja sam mijenjao po radionicama (nekad u ovlastenom Autoagentu, a nekad i kod lokalnog majstora, koji mi je u stara vremena odrzavao golfa dvicu). Filter goriva se mijenja tek poslije 30 000 km (tako i u knjiizici pise), a ulje ... zavisi koje je u pitanju. Jednom sam nasuo super kvalitetno sinteticko ulje viskoznosti "0" i vozio 30 hiljada, na vlastitu odgovornost. Nisam se pokajao, ako vozila u Njemackoj sada mogu i 50 000 izmedju servisa, zasto ja ne bih mogao 30? Trenutno vozim sa sintetickim uljem viskoznosti "5" i mijenjam ga svakih 15 000 km.
- respo
#12 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
holoway sve to stoji i ja i ti smo upravu u neku ruku
sad je samo do osobe koji ce pravac izabrati i sam ce vidjeti hoce li biti ispravan
zato je ovdje forum da razmjenimo misljenja
ako on odabere kao ja i onda ga budu zezali zato napisat ce ovdje tako da sutra ja ti peti deseti ne uradi isto
ili ce uraditi po tvom pa vidjeti da ga deru pa sutra isto ja ti peti deseti necemo to isto ponoviti
ja licno sam uvijek da se ide u ovlasteni servis ali ne pod njihovim internim uslovima nego po uslovima proizvodjaca
sad je samo do osobe koji ce pravac izabrati i sam ce vidjeti hoce li biti ispravan
ako on odabere kao ja i onda ga budu zezali zato napisat ce ovdje tako da sutra ja ti peti deseti ne uradi isto
ili ce uraditi po tvom pa vidjeti da ga deru pa sutra isto ja ti peti deseti necemo to isto ponoviti
ja licno sam uvijek da se ide u ovlasteni servis ali ne pod njihovim internim uslovima nego po uslovima proizvodjaca
- holowey
#13 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
apsolutno se slazem...cim mi istekne garancija i ja planiram tako, a do tada sutim i trpim...respo wrote:holoway sve to stoji i ja i ti smo upravu u neku ruku
-
gaius
#14 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
meni u knjižici piše 15K a preporuka na 7,5K - usmeno objašnjenje da bih trebao ići na 7,5 ako prelazim više od 30K godišnje.. što kod mene i nije slučaj..
doduše troši mi auto ulje pa moram dosipati.. u knjižici piše da je posve normalno za benzinca..
vjerujem da ću ići u asu.. bili su vrlo uslužni i profesionalni kod nabavke auta.. ugradnje alarma.. pa čak su mi dosuli ulje da se "ne prljam"
doduše troši mi auto ulje pa moram dosipati.. u knjižici piše da je posve normalno za benzinca..
vjerujem da ću ići u asu.. bili su vrlo uslužni i profesionalni kod nabavke auta.. ugradnje alarma.. pa čak su mi dosuli ulje da se "ne prljam"
- pajero
#15 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Ima li neko neku preporuku gdje odrzavati Fabiju...ovi ovlasteni oderase... 
-
fandjo30
#16 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Neka neko objasni ,zasto je za VW Golf ,servisni interval na 15ooo Km ,motor1.9tdi/105ks a za Skodu sa istim motorom na 7500Km?
- shlauf
#17 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
Autoservis "LAUDA" Nahorevska ulica (iza Pionirske doline) radi Škodu, WV, AUDI i SEAT. Odličan majstor - rade on i sin. Dok sam vozao 4-ku mjenjao mi je zupčasti, pumpu, španer ..., drugom prilikom lamelu ... 061/148-070 Sjediš za hastalom dok ti popravlja auto i piješ kafu ili prošetaš. Najavi se i pitaj koliko košta tvoja popravka. Mislim da su svi koji su kod njega bili zadovoljni.pajero wrote:Ima li neko neku preporuku gdje odrzavati Fabiju...ovi ovlasteni oderase...
- holowey
#18 Re: Servis Skode, gdje i kad !?
iz licnog iskustva sa skodom i tim motorom, 1. i 2. su na 7500, svaki sljedeci na 15000, a razloge za to vjerovatno zna samo menadzment asa auta...fandjo30 wrote:Neka neko objasni ,zasto je za VW Golf ,servisni interval na 15ooo Km ,motor1.9tdi/105ks a za Skodu sa istim motorom na 7500Km?