Servis /Odrzavanje Americkih Automobila u BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Servis /Odrzavanje Americkih Automobila u BiH
Da li vam je poznato postoji li kakav servis/mehanicar u BiH koji zna odrzavati GM vozila u BiH ili Hrvatskoj. Naime radi se o novoj 07 Chevrolet -Impali te se Dvoumim se da li je dovozim ili da je prodajem
[/img]
-
whow
Ej hvala na PP. Ja sam pricao sa ljudima iz GM ovdje u Kanadi, kazu problem moze biti sa dijagnostikom jer mozda nemaju iste masine pa onda trening nije isti, mada tipicni usa/ candski mahanicar u biti ne zna da popravi ama bas nista bez kompjutera tako da to i nije isto. Nesto kontam neko to mora znati popravljati a worst case scenario uvjek moze biti da ovi iz GM kontaktiraju GM u americi. U biti auto ima svoju sopstvenu dijagnostiku putem kompjutera i on star systema , nazalost ne vjerujem da ce on- star raditi u BiH. Sto se tice potrosnje to sam vec negdje napisao . Trosi manje od Golfa benzinca a ima haman duplo KS 

-
whow
To mi se uopce ne cini kao losa ideja ,ugraditi plin. Zna li neko konkretno kakve su prednosti i mane plina . O kolikoj se ustedi radi kod auta cija je prosjecna potrosnja recimo 8-9 l na 100 kilometra , tokoder me interesira da li je preporucljivo ugradivati plin na novije masine i koliko ce to utjecati na performance te vijek masine. Sta je sa sigurnoscu , koliko je sve to pouzdano.iceman ze wrote:ma kod nas su ti sad vise benzinci trazeni, sad ljudi ko mahniti ih kupuju, da bi im plin ugradili i vozali se dzabe.....
- iceman ze
Pogledaj na nekom od auto foruma, evo ti jedan koji govori o tvojoj temi....
http://www.auto.ba/forum/viewtopic.php? ... =auto+plin
http://www.auto.ba/forum/viewtopic.php? ... =auto+plin
-
ado-šampion
Mozda sam malo zakasnio na ovu temu, li evo da i ja kazem par recenica. Prednosti plina su sto kosta 0,86 KM po litru (dakle oko 1,30 KM jeftiniji od benzina), auto s plinom radi mirnije i tise, kazu da manje steti motoru od benzina (posebno benzina na nasim pumpama)... Mane su sto auto gubi na snazi oko 10% i trosi 10-15% vise, gubi se oko 20 litara prtljaznog prostora...whow wrote:To mi se uopce ne cini kao losa ideja ,ugraditi plin. Zna li neko konkretno kakve su prednosti i mane plina . O kolikoj se ustedi radi kod auta cija je prosjecna potrosnja recimo 8-9 l na 100 kilometra , tokoder me interesira da li je preporucljivo ugradivati plin na novije masine i koliko ce to utjecati na performance te vijek masine. Sta je sa sigurnoscu , koliko je sve to pouzdano.iceman ze wrote:ma kod nas su ti sad vise benzinci trazeni, sad ljudi ko mahniti ih kupuju, da bi im plin ugradili i vozali se dzabe.....
Sto se tice sigurnosti, plin je sigurniji od benzina. Za razliku od rezervoara goriva koji je (zavisno od auta) od plastike, plinski rezervoar je od celika debljine oko 3 cm. Dalje, posto je plin naravno u gasovitom stanju, on se hladi na -30 stepeni da bi presao u tecno stanje, tj. u ono u kojem se moze iskoristiti kod motora sa unutrasnjim sagorjevanjem. Zbog toga i ako bi se boca zapalila gorila bi najvise kao svijeca (dakle ni govora o eksploziji plinske boce).
A sto se tice ugradnje u novije modele hrvatski zastupnik za talijanskog proizvodjaca plinskih uredjaja Landi Renzo ugradjivao je plinsku instalaciju na najjace modele BMW-a X5, VW Touarega...
-
proljetni kauboj
Ne znam zbog cega, ali ja nesto nisam prostalica novotarija tipa plin.
Naime, da je sve to dobro i korisno kako ljudi opisuju, sve firme bi osim benzin/dizel ponude agregata, fabrcki imali plin, i svi bi presli na plin da je to tako ekstra.
Sjecam se kao klinac da su ljudi '80-ih u "lade" i "Pezejce" ugradjivali plin.
Uglavnom , dobar plinski uredjaj prilicno je skup (oko 3000 KM) a jos nije sa sigurnoscu utvrdjeno kakav utjecaj ima na auto (uz plin se instalira i posebno ubrizgavanje).
Uglavnom, stekao sam dojam da plin nije bas "solucija snova" (pogotovo ako netko hoce jeftino proci pa kod svakavih dundjera ugraduje plin, pa mu se auto na semaforu zapali -bilo slucajeva u SA).
Ovo je mozda malo neizravno poredjenje ali sjecam se isto tako, kada su se '89-'90. u bivsoj SFRJ poceli pojavljivati Wartburzi sa golfovim motorom. Bili su stvarno k'o zmaj na prvi pogled i nisu se culi zivi (bilo je fascinantno kako tiho rade), ali iako su se vlasnici zalijetali oni nisu bili ekstra rijesenje, jer cim bi presli 100 000 km nije bilo zvona koje ne udara sto od ovjesa, amortizera, itd i djaba im bilo golfova motora....
Naime, da je sve to dobro i korisno kako ljudi opisuju, sve firme bi osim benzin/dizel ponude agregata, fabrcki imali plin, i svi bi presli na plin da je to tako ekstra.
Uglavnom , dobar plinski uredjaj prilicno je skup (oko 3000 KM) a jos nije sa sigurnoscu utvrdjeno kakav utjecaj ima na auto (uz plin se instalira i posebno ubrizgavanje).
Uglavnom, stekao sam dojam da plin nije bas "solucija snova" (pogotovo ako netko hoce jeftino proci pa kod svakavih dundjera ugraduje plin, pa mu se auto na semaforu zapali -bilo slucajeva u SA).
Ovo je mozda malo neizravno poredjenje ali sjecam se isto tako, kada su se '89-'90. u bivsoj SFRJ poceli pojavljivati Wartburzi sa golfovim motorom. Bili su stvarno k'o zmaj na prvi pogled i nisu se culi zivi (bilo je fascinantno kako tiho rade), ali iako su se vlasnici zalijetali oni nisu bili ekstra rijesenje, jer cim bi presli 100 000 km nije bilo zvona koje ne udara sto od ovjesa, amortizera, itd i djaba im bilo golfova motora....
-
proljetni kauboj
Ne znam zbog cega, ali ja nesto nisam prostalica novotarija tipa plin.
-
ibro dirka
dobar dio proizvodjaca u nekim zemljama evrope gdje je plin popularan i lak za naci (UK, Italija, Holandija)odavno ugradjuje plin (npr ford, opel) , s tim da su neki od toga odustali (volvo koji je to pokusao u svedskoj gdje je plin relativno tezak za naci).
oni koji su odustali su to uradili zbog slabe prodaje sto i nije cudno (vidi gore). sem toga, modeli su obicno ograniceni, puno su skuplji (jer se ne ugradjuju serijski, vec naknadno), itd.
neki sada umjesto LPG/GPL-a testiraju CNG (Compressed Natural Gas, ako se dobro sjecam), vidjao sam neke Volvo, cini mi se SAAB i Renault modele. I to ce vjerovatno lose proci jer ne idu dovoljno daleko (serijska ugradnja, sirok izbor modela, itd).
inace, plin koristim 4 godine na range roveru (dakle autu s motorom od 4000 kubika) i prezadovoljan sam. cuo sam da kao nije preporucljivo na malim motorima (tipa 1-1.3 litre), ali ne znam iz prve ruke.
btw, vec ima nekoliko tema o plinu pa pregledajte.
oni koji su odustali su to uradili zbog slabe prodaje sto i nije cudno (vidi gore). sem toga, modeli su obicno ograniceni, puno su skuplji (jer se ne ugradjuju serijski, vec naknadno), itd.
neki sada umjesto LPG/GPL-a testiraju CNG (Compressed Natural Gas, ako se dobro sjecam), vidjao sam neke Volvo, cini mi se SAAB i Renault modele. I to ce vjerovatno lose proci jer ne idu dovoljno daleko (serijska ugradnja, sirok izbor modela, itd).
inace, plin koristim 4 godine na range roveru (dakle autu s motorom od 4000 kubika) i prezadovoljan sam. cuo sam da kao nije preporucljivo na malim motorima (tipa 1-1.3 litre), ali ne znam iz prve ruke.
btw, vec ima nekoliko tema o plinu pa pregledajte.
- zdravo
Ovi naši bi ti nešto bez veze rastavili na motoru, samo da vide kakav je motor unutrawhow wrote: mada tipicni usa/ candski mahanicar u biti ne zna da popravi ama bas nista bez kompjutera tako da to i nije isto.
auto ima svoju sopstvenu dijagnostiku putem kompjutera i on star systema , nazalost ne vjerujem da ce on- star raditi u BiH.
Sto se tice potrosnje to sam vec negdje napisao . Trosi manje od Golfa benzinca a ima haman duplo KS
Kod nas ti ništa ne radi, pa ni navigacija
Što se tiče potrošnje ne vjerujem da će ti kod nas isto trošiti, jer je kod nas gorivo mnogo nekvalitetnije od američkog, a puuuuuno skuplje.
Impala ima V6 3500 ccm motor, pa na više, tako nekako.
Ako te išta moše pomoći, imam jednog prijetelja čiji rođaci žive u Americi i ovdje u Hercegovini.
Imaju nekoliko Američkih auta, pa ga mogu pitati za servis i sl.
-
succa
O čemu ti to pričaš živ bio?zdravo wrote:Ovi naši bi ti nešto bez veze rastavili na motoru, samo da vide kakav je motor unutrawhow wrote: mada tipicni usa/ candski mahanicar u biti ne zna da popravi ama bas nista bez kompjutera tako da to i nije isto.
auto ima svoju sopstvenu dijagnostiku putem kompjutera i on star systema , nazalost ne vjerujem da ce on- star raditi u BiH.
Sto se tice potrosnje to sam vec negdje napisao . Trosi manje od Golfa benzinca a ima haman duplo KS
Kod nas ti ništa ne radi, pa ni navigacija![]()
Što se tiče potrošnje ne vjerujem da će ti kod nas isto trošiti, jer je kod nas gorivo mnogo nekvalitetnije od američkog, a puuuuuno skuplje.
Impala ima V6 3500 ccm motor, pa na više, tako nekako.
Ako te išta moše pomoći, imam jednog prijetelja čiji rođaci žive u Americi i ovdje u Hercegovini.
Imaju nekoliko Američkih auta, pa ga mogu pitati za servis i sl.