Servis ili otpad?
-
CrnaNula
#1 Servis ili otpad?
Kada vam se neka elektronika pokvari (racunar, mobitel, tv,...) da li nosite na servis ili samo bacite ili reciklirate?
Imam par starih zvucnika, katodnih TVa, a nisam siguran gdje s njima.
Nasao sam na netu:
http://www.zeos.ba/
Centar za reciklazu vece kolicine pokupe, a manje kolicine vozis do njih, negdje na ilidzi, a ja na drugom kraju grada (Sarajevo, Stari Grad).
I specificno me zanima sta radite s racunarima? Da li ih neko servisira pa na pik ili prosleduje familiji ili daje nekim skolama?
Pozz.
Imam par starih zvucnika, katodnih TVa, a nisam siguran gdje s njima.
Nasao sam na netu:
http://www.zeos.ba/
Centar za reciklazu vece kolicine pokupe, a manje kolicine vozis do njih, negdje na ilidzi, a ja na drugom kraju grada (Sarajevo, Stari Grad).
I specificno me zanima sta radite s racunarima? Da li ih neko servisira pa na pik ili prosleduje familiji ili daje nekim skolama?
Pozz.
- Dope_Man
#2 Re: Servis ili otpad?
Cudno mi je kad neko napise ''na drugom kraju grada'' kao da je Sarajevo Los Angeles. Autom ga predjes izvan guzvi 10 minuta, tram 40-45. Hocu reci da Ilidza nije daleko, slobodno se provozaj tramom, autom, biciklom.. bilo cim, onako rekreativno.
Na temu, nisam ranije znao za ovu kompaniju iznad pa su jedan TV i 2-3 kompjutera zavrsili na otpadu (oni bas prastari), a ono sto je jos funkcionalno, a nema mjesta kod mene u kuci, se proslijedi klincima po komsiluku. Ovih dana je tesko i naci servisera koji ce to popravit, a i nisam imao nesto sto se brzo pokvari. Recimo ljetos mi se pokvario stari katodni TV koji je u kuci cini mi se bar 15tak godina. Cinilo se besmisleno popravljati njega u ovoj eri tankih pa je to taman bio dobar povod da se konacno ubaci novi. Slicno je bilo sa monitorom kojeg sam imao 10tak godina, dok se pokvario svakako vec odavno vladali LCD monitori i bili prejeftini.
Na temu, nisam ranije znao za ovu kompaniju iznad pa su jedan TV i 2-3 kompjutera zavrsili na otpadu (oni bas prastari), a ono sto je jos funkcionalno, a nema mjesta kod mene u kuci, se proslijedi klincima po komsiluku. Ovih dana je tesko i naci servisera koji ce to popravit, a i nisam imao nesto sto se brzo pokvari. Recimo ljetos mi se pokvario stari katodni TV koji je u kuci cini mi se bar 15tak godina. Cinilo se besmisleno popravljati njega u ovoj eri tankih pa je to taman bio dobar povod da se konacno ubaci novi. Slicno je bilo sa monitorom kojeg sam imao 10tak godina, dok se pokvario svakako vec odavno vladali LCD monitori i bili prejeftini.
-
CrnaNula
#3 Re: Servis ili otpad?
Ako je vjerovati nasoj vlasti, mi imamo nekolko stotina tone elektricnog otpada u BiH. Ja samo nisam nikad vidio tolko e-smeca u Sarajevu pa mislio sam da ljudi raznose gdje treba. A nemam auto, a nemogu bas 70kg tv na tramvaj XD. Ja cu skupljat pa zvat onaj centar za reciklazu da pokupe.
- VladaFBiH
- zavezata-vreca
#5 Re: Servis ili otpad?
ljudi kauče i šporete hladno u rijeku bace, ti bi zvucnike na reciklažu 
-
Seyfo
#6 Re: Servis ili otpad?
Kompjuter iz 1997. kupi prašinu u podrumu, a radi. Nit ga bacit nit koristit. Dilema?
- MyTao
#7 Re: Servis ili otpad?
Ostavi, mozda za 20-30 godina neki geek kupi zbog nostalgijeSeyfo wrote:Kompjuter iz 1997. kupi prašinu u podrumu, a radi. Nit ga bacit nit koristit. Dilema?
- Matzan
#8 Re: Servis ili otpad?
Sačekaj još malo. Možda ponovo bude u modi. 
-
bluesjunior
#9 Re: Servis ili otpad?
proširit memoriju (RAM) opalit neki minimalistički linux i ako ima mrežnu kartu eto ti servera za mp3...Seyfo wrote:Kompjuter iz 1997. kupi prašinu u podrumu, a radi. Nit ga bacit nit koristit. Dilema?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#10 Re: Servis ili otpad?
Pravi hipster nista ne bi nabacivao, samo jos na dial up prikljuciti !bluesjunior wrote:proširit memoriju (RAM) opalit neki minimalistički linux i ako ima mrežnu kartu eto ti servera za mp3...Seyfo wrote:Kompjuter iz 1997. kupi prašinu u podrumu, a radi. Nit ga bacit nit koristit. Dilema?
-
bluesjunior
#11 Re: Servis ili otpad?
pa daaa a već ima Win 95...Slo Burner wrote:Pravi hipster nista ne bi nabacivao, samo jos na dial up prikljuciti !bluesjunior wrote:proširit memoriju (RAM) opalit neki minimalistički linux i ako ima mrežnu kartu eto ti servera za mp3...Seyfo wrote:Kompjuter iz 1997. kupi prašinu u podrumu, a radi. Nit ga bacit nit koristit. Dilema?
- Karabaja
#12 Re: Servis ili otpad?
Primam na poklon 
-
meteorit135531
#13 Re: Servis ili otpad?
Sta uraditi sa laptopom koji sam razvalio? Prvo mi je pao sa stola i radio je , mogao se upalit. Kad sam ga pokusao otvorit da procackam , pokvario sam dugme za paljenje , razderao onaj kabal sto dovodi struju , i vjerovatno jos svasta nesto...
Sumnjam na disk , ali dilema je..
Odnijet na servis , mozda bacit i odnijet na otpad ili mozda naci jeftino dijelove na netu i pokusati samovoljno popraviti ?
Nisam neki IT strucnjak , a nov laptop je placen 500 KM.
Vrijedi li pokusat?
Odnijet na servis , mozda bacit i odnijet na otpad ili mozda naci jeftino dijelove na netu i pokusati samovoljno popraviti ?
Vrijedi li pokusat?
-
CrnaNula
#14 Re: Servis ili otpad?
Odnesi na servis koji god ti je najblizi, ako ti je preskupo/predaleko mozes staviti na pik za djelove ili nekome dati ko zna s tehnologijom.
-
AenemA
#15 Re: Servis ili otpad?
Dješ' bolan iz starog grada na elidžu ici...jes' normalan.
-
Heller
#16 Re: Servis ili otpad?
Nosi u servis ne cackaj vise majke ti. Zasto sumnjas na disk.meteorit135531 wrote:Sta uraditi sa laptopom koji sam razvalio? Prvo mi je pao sa stola i radio je , mogao se upalit. Kad sam ga pokusao otvorit da procackam , pokvario sam dugme za paljenje , razderao onaj kabal sto dovodi struju , i vjerovatno jos svasta nesto...
Vrijedi li pokusat?
-
elk
#17 Re: Servis ili otpad?
Taj iz 97 ima garant onaj 512kb edo ram
.e kad sjetim,bili tada kompovi po 3 milje...jos djuk