serveri... dbms...
Moderator: Benq
-
the_stick
#1 serveri... dbms...
nije da mi trenutno treba, ali ako neko zna volio bih kada bi mi odgovorio na sljedeca pitanja....
recimo da mi treba 500 mb prostora i da zelim da koristim sql server 2000 kao dbms... gdje se u BiH ovakva usluga moze naci? i koliko otprilike kosta?
i evo konkretno... ako nije tajna... jel se smije znati koji dbms koristite za ovu sa-x stranicu? i na cijem je serveru? jel imate svoj server ili rentate prostor na necijem serveru??? mozda je ovo zadnje pitanje glupo, ali ja fakat nemam ideju kako se krecu cijene servera? zna li iko?
hvala
recimo da mi treba 500 mb prostora i da zelim da koristim sql server 2000 kao dbms... gdje se u BiH ovakva usluga moze naci? i koliko otprilike kosta?
i evo konkretno... ako nije tajna... jel se smije znati koji dbms koristite za ovu sa-x stranicu? i na cijem je serveru? jel imate svoj server ili rentate prostor na necijem serveru??? mozda je ovo zadnje pitanje glupo, ali ja fakat nemam ideju kako se krecu cijene servera? zna li iko?
hvala
-
neko iz mase
Ev i koja od mene iako nemam nikakve veze sa ovom stranicom.
Da bi koristio dbms trebao bi prvo odrediti funkciju tog sistema, za sta ti uopste treba. Ako je solucija da radi kao standardan DB, tj da pohranjujes odredjene podatke i povremeno ih pozivas, onda ti mssql nije potreban. Vecina provajdera ti nudi MySQL koji je za te potrebe i vise nego dobar. Jos jedan veliki + je sto je vecina CMS-ova i forumskih templeta koji su napravljeni u PHP vecinom podesena da perfektno rade sa MySQL.
U slucaju da su ti potrebne kompleksne radnje dbms-a kao mogucnost definisanja funkcija i "stored procedures" ti je potreban MSSQL ili slican sistem.

Da bi koristio dbms trebao bi prvo odrediti funkciju tog sistema, za sta ti uopste treba. Ako je solucija da radi kao standardan DB, tj da pohranjujes odredjene podatke i povremeno ih pozivas, onda ti mssql nije potreban. Vecina provajdera ti nudi MySQL koji je za te potrebe i vise nego dobar. Jos jedan veliki + je sto je vecina CMS-ova i forumskih templeta koji su napravljeni u PHP vecinom podesena da perfektno rade sa MySQL.
U slucaju da su ti potrebne kompleksne radnje dbms-a kao mogucnost definisanja funkcija i "stored procedures" ti je potreban MSSQL ili slican sistem.
-
eHost
Pozdrav,
the_stick - smijem li pitati zasto zelis bas MSSQL2000 da koristis kao DB? Kao sto je "neko iz mase" vec odgovorio - za obicnu web stranicu sa DB-Backendom svi koriste MySQL. Istina MySQL ne nudi ( barem ne jos ) sve mogucnosti kao i MSSQL2000, ali opet je pitanje primjene ! Znam da Sayber ima Windows hosting, ali da li je uz to ukljucen i MSSQL2000 to je pitanje.
Ako si voljan, mozes ostaviti opis te aplikacije koja bi se vrtila, mozda ti mogu dati koji savjet - jer mi se sve cini da se ne radi o nekoj lightweight aplikaciji
Pozdrav
E.S.
eHost
the_stick - smijem li pitati zasto zelis bas MSSQL2000 da koristis kao DB? Kao sto je "neko iz mase" vec odgovorio - za obicnu web stranicu sa DB-Backendom svi koriste MySQL. Istina MySQL ne nudi ( barem ne jos ) sve mogucnosti kao i MSSQL2000, ali opet je pitanje primjene ! Znam da Sayber ima Windows hosting, ali da li je uz to ukljucen i MSSQL2000 to je pitanje.
Ako si voljan, mozes ostaviti opis te aplikacije koja bi se vrtila, mozda ti mogu dati koji savjet - jer mi se sve cini da se ne radi o nekoj lightweight aplikaciji
Pozdrav
E.S.
eHost
-
stidljiv
Sve to imas ovdje:
http://www.t-ba.net/
Ja sam dosta dugo trazio neki ovakav hosting i evo imam jednu stranicu kod njih....
Mada je i http://www.una-hosting.net poceo nuditi te pakete koje ti zahtjevas...
Ja sam dosta dugo trazio neki ovakav hosting i evo imam jednu stranicu kod njih....
Mada je i http://www.una-hosting.net poceo nuditi te pakete koje ti zahtjevas...
-
eHost
MONOToozla wrote:...mozda covjek radi u .NET-u....u tom slucaju MS SQL 2000 je idealno rjesenje....u US hosting plan za ovaj tip aplikacije kosta nekih $20 (+-5)mjesecno....
a ovi sto sad odmah prave reklame - ajte da vidim te vase hosting kompanije koje imaju IMPRESSUM !!! nesto tipa - odgovorni je taj i taj.. porezni broj je taj i taj... a ne slati covjeka da hostira ozbiljan projekt na neki server koji se pali i gasi kako se nekome prahne ili na neki server gdje ce na support cekati 3 godine jer se radi o 15 nivou resellera...
Pozdrav
E.S.
eHost
-
the_stick
hmm.. kao sto rekoh na pocetku.. nije da mi to sada treba.... ima jedna aplikacija.. ali je trenutno samo u mojoj glavi... tako da ne bih bas pricao o njoj..... nije bas skroz razradjena...
a razlog zasto mi treba mssql2000 je upravo to sto mi vise lezi .net nego php... a nisam do sada nikad pokusao koristi neki drugi DB sa .net-om.. tako da nisam bas ni siguran kako bi to moglo ici.... zato me interesuje da li ima u bih servera koji nude mssql... da znam da li da trazim drugi nacin ili da budem rahat sa .net i mssql...
mada... posto znam da je mySql besplatan, ne bi mi bilo lose probati potraziti spoj izmedju .net i mySql... ali, iskreno, nisam siguran da li je ovo moguce... pa eto, da naivno pitam, da li je? znam da u .net-u ima sqlclient koji je namjenjen za mssql... ali znam da ima i drugi nacin (ne sjecam se sada imena) koji je namjenjen za druge db... ali eto.. nisam nikad probao to drugo koristiti, pa ne znam....
hvala vam na dosadasnjim odgovorima.. i unaprijed hvala na buducim....
a razlog zasto mi treba mssql2000 je upravo to sto mi vise lezi .net nego php... a nisam do sada nikad pokusao koristi neki drugi DB sa .net-om.. tako da nisam bas ni siguran kako bi to moglo ici.... zato me interesuje da li ima u bih servera koji nude mssql... da znam da li da trazim drugi nacin ili da budem rahat sa .net i mssql...
mada... posto znam da je mySql besplatan, ne bi mi bilo lose probati potraziti spoj izmedju .net i mySql... ali, iskreno, nisam siguran da li je ovo moguce... pa eto, da naivno pitam, da li je? znam da u .net-u ima sqlclient koji je namjenjen za mssql... ali znam da ima i drugi nacin (ne sjecam se sada imena) koji je namjenjen za druge db... ali eto.. nisam nikad probao to drugo koristiti, pa ne znam....
hvala vam na dosadasnjim odgovorima.. i unaprijed hvala na buducim....
-
eHost
hehe.. taj isti FanClub je jos uvijek online i 100% sponzoriran ( tj. ne placa ni feninga ) i nema nikakvih ogranicenja. Osoba koja je pokrenula taj projekat ide sad da provede par dana u drustvu te slavne osobestidljiv wrote:Ja ne reklamiram nikog...niti sam vlasnik ili povezan sa linkovima koje sam postavio...samo su ok sto se tice i usluga i svega i podrske...a ti eHost...sjecam se ja tvoje profesionalnosti...sto se tice tose fancluba...![]()
sorry - jeste da nema veze sa temom, ali mrzim prozivke ! nemam ja nis protiv da ljudi reklamiraju - ali mozda se neko od posjetioca foruma osloni na neku losiju reklamu i baci novac kroz prozor...
Pozdrav,
E.S.
eHost
-
the_stick
stidljivi... hvala na ovim linkovima... olaksao si mojoj sujeti... 
ali vidim da je i na ovome una hosting, lokacija ms sql servera u americi... ali nije to ni bitno... otprilike sam dobio odgovore koje sam trazio.... toga ima kod nas... godisnje cijene nisu tako strasne...
uglavnom hvala vam puno svima....
samo jos jedno pitanje... opet kazem, mozda je ludo pitanje... ali sto kazu, 'ko pita, ne skita'...
kakva su mogucnosti da se ima vlastiti server? zna li iko kako se krecu cijene?? razlog zasto pitam je taj sto sam jedno vrijeme radio praksu u jednoj maloj firmi, a ona je imala 2 vlastita servera.... pa mi je bilo malo cudno jer sam mislio da su serveri uzasno skupe stvarke....
ali vidim da je i na ovome una hosting, lokacija ms sql servera u americi... ali nije to ni bitno... otprilike sam dobio odgovore koje sam trazio.... toga ima kod nas... godisnje cijene nisu tako strasne...
uglavnom hvala vam puno svima....
samo jos jedno pitanje... opet kazem, mozda je ludo pitanje... ali sto kazu, 'ko pita, ne skita'...
kakva su mogucnosti da se ima vlastiti server? zna li iko kako se krecu cijene?? razlog zasto pitam je taj sto sam jedno vrijeme radio praksu u jednoj maloj firmi, a ona je imala 2 vlastita servera.... pa mi je bilo malo cudno jer sam mislio da su serveri uzasno skupe stvarke....
-
Toozla
....ako budes imao pitanja u development fazi, javi se....the_stick wrote: a razlog zasto mi treba mssql2000 je upravo to sto mi vise lezi .net nego php...
ps- moguce je koristiti druge DB u .NET developmentu ali ja ne vidim zasto...to ti je kao da kupis novi mercedes i onda hoces u njega da stavis BMW motor....moze... ali zasto....
-
eHost
bojim se da nisi bas UP TO DATE sto se toga tice ( vjerovatno te se i ne tice ) , jer ono sto je osoba koja je pokrenula taj projekt platila je bilo prije godinu i pol negdje.. a taj iznos je bio ispod 100 KM. Eh sad.. cpanel je prica za sebe . jesi li primjetio da recimo najveci hrvatski IPP donedavno bio bez nekog CPanela? meni ne predstavlja problem kupiti licencu za neki cpanel, instalirati ga i reci to je to ! jeli ti znas sta tebi cpanel radi na serveru, kako sta konfigurira itd? sumnjam.. kad naprave kakav dobar cpanel za distributed sistem, taj cu kupiti, a mozda i ne - jer je nas u razvoju !
back to the track - the stick - ja mislim da mozes koristiti unixODBC ( ako se ne varam - nisam .NET programer - barem ne jos ! ). SQL je SQL
a sad opet ovisi o tebi sta zahtjevas od DBMSa?
Pozdrav
E.S.
eHost
back to the track - the stick - ja mislim da mozes koristiti unixODBC ( ako se ne varam - nisam .NET programer - barem ne jos ! ). SQL je SQL
Pozdrav
E.S.
eHost
-
eHost
da da .. propaganda
zasto? pa eto ako covjek tek razvija neku aplikaciju i zeli je prikazati narodu, a nema puno love ( valjda su windows server "skuplji" radi licence, o MSSQLu da ne pricam ) onda mu je mozda bolje da fura pri manjem broju okretaja, nego da mu mercedesov motor pocucla sav benzin a samim time i pare iz dzepa...
Pozdrav
E.S.
eHost
zasto? pa eto ako covjek tek razvija neku aplikaciju i zeli je prikazati narodu, a nema puno love ( valjda su windows server "skuplji" radi licence, o MSSQLu da ne pricam ) onda mu je mozda bolje da fura pri manjem broju okretaja, nego da mu mercedesov motor pocucla sav benzin a samim time i pare iz dzepa...
Pozdrav
E.S.
eHost
-
the_stick
zasto? hmm... nije bas da zelim.... jer, kao sto rekoh, i meni vise lezi mssql... jedini razlog zasto mi je pao na pamet mysql je to sto je on freeware i sto imam osjecaj da je on malo vise rasprostranjen.... mozda grijesim... ali nije ni bitno.... ja bih radije ostao pri mssql jer mi je on poznat....
-
eHost
hm.. koliko ja znam SQL je standard ( koja je tacno verzija - to ne znam
). MSSQL koristi TransactSQL koji ima napredne opcije sto je neko vec naveo ( stored procedures, views, itd ), koje tebi mozda i nisu potrebne ( valjda znas - ili si jos u fazi razvoja pa nisi siguran ). Znaci ha SELECT vamo ili tamo - isti djava
ako si u stanju i hoces MSSQL - proguglaj ( joj loodog izraza ) i imas sigurno dosta ponudjaca. Pazi na broj njihovih korisnika i dobro pogledaj reference i mozda informacije o serverima.. ako nude testni period - uzmi ga i provjeri kako radi MSSQL server ( poznati zderac resursa
)...
eto toliko od mene... ako hoces - nabavim ti opremu, stavim u datacentar i podignem MSSQL pa radi sta hoces.. i naravno - racun dobijes
Pozdrav,
E.S.
eHost
eto toliko od mene... ako hoces - nabavim ti opremu, stavim u datacentar i podignem MSSQL pa radi sta hoces.. i naravno - racun dobijes
Pozdrav,
E.S.
eHost
-
car-x
u 10:29 kliknuh da vidim ponudu t-ba.net.. i veli:stidljiv wrote:Sve to imas ovdje:
The requested URL could not be retrieved
--------------------------------------------------------------------------------
While trying to retrieve the URL: http://www.t-ba.net/
The following error was encountered:
Unable to determine IP address from host name for http://www.t-ba.net
The dnsserver returned:
Server Failure: The name server was unable to process this query.
This means that:
The cache was not able to resolve the hostname presented in the URL.
Check if the address is correct.
Your cache administrator is [email protected].
--------------------------------------------------------------------------------
Generated Fri, 17 Jun 2005 08:27:56 GMT by proxy.xxx.at (squid/2.5.STABLE7)
-
rope
ma ovaj t-ba više neradi nego što radi...
19.06.2005. 21:34
uvjek je bilo i biti ce , koliko para toliko i muzike.
Ako hoces kvalitetan host, morat ces izdvojiti malo više za njega....
Code: Select all
CheckDNS.NET is verifying if NS are alive
Error fetching SOA from ns1.t-ba.com [216.117.175.201], request timed out. Probably DNS server is offline.
Error fetching SOA from ns2.t-ba.com [216.117.150.246], request timed out. Probably DNS server is offline.
0 server(s) are alive
No DNS servers alive, tests stopped uvjek je bilo i biti ce , koliko para toliko i muzike.
Ako hoces kvalitetan host, morat ces izdvojiti malo više za njega....
-
rope
I kad se malo bolje pronjuška, skonta se da je t-ba jako neozbilja firma.
Cak im je stranica plagijat....
http://www.t-ba.net
http://www.ait.com
Cak im je stranica plagijat....
http://www.t-ba.net
http://www.ait.com
-
eHost
hahah. rip i to zesci.. ali dobro.. cinjenica je da malo hosting firmi ima bas orginalne sajtove.. vise se koriste neki template.i.. valjda hosteri nemaju nikog za dizajn ili im se ne isplati ulagati u web prezentaciju ( koja je usput receno jedina prezentacija nekad ). ali interesantno je sto doticna firma ima pola linkova tj. tih nekih substranica sa .aspx i .php extenzijama
Pozdrav
E.S.
eHost
Pozdrav
E.S.
eHost