da...svako ima svoje.U islamu nije pravilo ili sve ili nista,vec bolje ista nego nistafa84 wrote:a to sto se poslije opcinskog i vjerskog vjencanja slavlje nastavlja u lokalnoj birtiji uz ogromne kolicine alkohola
to ti je okay ?
šerijatsko vjencanje???
-
emra_a
#26 Re: šerijatsko vjencanje???
- fa84
#27 Re: šerijatsko vjencanje???
slazem se sa tobom bolje ista nego nistaemra_a wrote:da...svako ima svoje.U islamu nije pravilo ili sve ili nista,vec bolje ista nego nistafa84 wrote:a to sto se poslije opcinskog i vjerskog vjencanja slavlje nastavlja u lokalnoj birtiji uz ogromne kolicine alkohola
to ti je okay ?
jer se eto sada dosta ljudi serijatski vjencaje jer je to dugiii niz godina bilo zaboravljeno
ali nisam za to da se to radi isti dan kada je i opcinsko vjencanje i slavlje bas iz postovanja prema vjernicima i Bogu
jer stvarno meni nije okay da mlada dodje u dzamiju sa dubokim dekolteom pred hodzu, da se poslije nalije ko bela lala
okay vjencaj se serijatski ali kako prilici i pristojno
ja licno to nikada ne bi uradio
- GandalfSivi
#28 Re: šerijatsko vjencanje???
Nisam bas neki strucnjak, ali zakleo bih se da je to licemjerstvo, a isto je haram. Ili mozda grijesim?emra_a wrote:da...svako ima svoje.U islamu nije pravilo ili sve ili nista,vec bolje ista nego nistafa84 wrote:a to sto se poslije opcinskog i vjerskog vjencanja slavlje nastavlja u lokalnoj birtiji uz ogromne kolicine alkohola
to ti je okay ?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#29 Re: šerijatsko vjencanje???
spekulant wrote: , kad cujem da sad i za davanje drzavljanstva traze krstovnicu
Otkud ti ovo?????
- jedna
#30 Re: šerijatsko vjencanje???
Kome je normala?emra_a wrote:to je tvoje draga neprilagodjena,,medjutim normala je da je vecini vaznije vjencanje pred Bogom nego pred maticarom.
Zao mi je sto ovo moram reci, ali smatram da se od serijetskog vjencanja danas cesto napravi cirkus. Dakle, bitno je da se pokaze koliko se para ima, tu su neke zastave (stranacke, turske, arapske, katkad i bosanske). U kolima muzika dere. A onda se ide na lokanje i krkacinu. Mlada i mladozenja, cesto, ni ne zive u skladu sa islamskim propisima (dakle, imali su sex prije braka, a moguce da im to nije bio ni prvi, konzumiraju alkohol isl) ali eto zaboga miloga oni su muslimani i vrlo je bitno da se serijetski vjencaju.
CAST IZUZETCIMA! Dakle, ako su oboje istinski vjernici i stalo im je da ta ceremonija prodje prikladno (bez nekog alkoholisanja i divljanja po gradu) i uz to im mnogo znaci da ozvanice vezu pred Bogom, to je lijepo.
Meni serijetsko vjencanje ne znaci nista. U Boga vjerujem, ali ne bi se bas moglo reci da zivim u skladu sa islamom. (I molim da se sad ne nadje neko ko ce mi palamuditi o tome kako sam ovakva ili onakva i da cu odgovarati za svoja djela - to sigurno hocu, ali na ovom svijetu zivim svoj zivot i nedam da mi neko namece svoje standarde, kao sto ni ja nikad ne bih drugima nametala) Ukoliko bi mom potencijalnom suprugu mnogo znacilo serijetsko vjencanje, vjerovatno bih ja i pristala na to, ali nikako ne i da se obavi isti dan kada i opstinsko i nikako ne bih dozvolila da se od toga napravi neka "parada"
- jedna
#31 Re: šerijatsko vjencanje???
Kako da nije licemjerstvo?! Ne znam koliko onda neko takav razmislja o svojoj predanosti Bogu, vjerovatno puno manje nego o nekoj svojoj zelji za dokazivanjem. Wow, on se serijetski vjencao i sad je kao dokazani vjernik, al sad ce se naderaqti u kafani i to nema veze jer ionako ce malo postit za ramazan, a svejedno ne jede ni svinjetinu. Imali su predbracni sex, ali ni to nema veze - jer vjencali su se u dzamiji - Bolje ista nego nista!GandalfSivi wrote:Nisam bas neki strucnjak, ali zakleo bih se da je to licemjerstvo, a isto je haram. Ili mozda grijesim?emra_a wrote:da...svako ima svoje.U islamu nije pravilo ili sve ili nista,vec bolje ista nego nistafa84 wrote:a to sto se poslije opcinskog i vjerskog vjencanja slavlje nastavlja u lokalnoj birtiji uz ogromne kolicine alkohola
to ti je okay ?
Pa ovo je uvreda za istinske vjernike.
-
emra_a
#32 Re: šerijatsko vjencanje???
po vasem haman ako covjek ne drzi do pravila treba da se skroz odrekne vjere u koju ipak vjeruje..e pa nece moci
- jedna
#33 Re: šerijatsko vjencanje???
A svoju pripadnost vjeri ce dokazati serijatskim vjencanjem???
Sta je sa ostalim obavezama muslimana? Sta je sa 5 stubova islama (btw, serijatsko vjencanje nije nijedan od njih)
Ako ti smatras da nije sramotno izaci iz dzamije pravo u kafanu - svaka tebi cast, ne odrici se svoje vjere, prihvati od nje ono sto ti se svidja jer "u islamu je pravilo bolje ista nego nista" (gdje li si samo to nasla?)
Sta je sa ostalim obavezama muslimana? Sta je sa 5 stubova islama (btw, serijatsko vjencanje nije nijedan od njih)
Ako ti smatras da nije sramotno izaci iz dzamije pravo u kafanu - svaka tebi cast, ne odrici se svoje vjere, prihvati od nje ono sto ti se svidja jer "u islamu je pravilo bolje ista nego nista" (gdje li si samo to nasla?)
-
mojgrad
#34 Re: šerijatsko vjencanje???
E ovako imam jedno pitanje ako moze neko da mi kaze da li je ovo istina. Ne bih da otvaram radi ovog pitanja novu temu.
Negdje sam citala, kad dodje sudnji dan tada ce jel' i mrtvi da ustanu, niko ni za koga nece znati, ni majka za djetetom niti dijete za majkom i ako je to stvarno tako, ako necemo poznavati najdraze cak ni roditelje cemu onda svhra serijatskog vjencanja tj. vjencanja pred Bogom?
Negdje sam citala, kad dodje sudnji dan tada ce jel' i mrtvi da ustanu, niko ni za koga nece znati, ni majka za djetetom niti dijete za majkom i ako je to stvarno tako, ako necemo poznavati najdraze cak ni roditelje cemu onda svhra serijatskog vjencanja tj. vjencanja pred Bogom?
-
emra_a
#35 Re: šerijatsko vjencanje???
ne misli se bukvalno vec to je nacin opisivanja stanja koje ce vladati...svi ce biti toliko uplaseni pred Gospodarom da ni majka za djete nece znati,t.j nebi ni pomislila da mu pomognemojgrad wrote:E ovako imam jedno pitanje ako moze neko da mi kaze da li je ovo istina. Ne bih da otvaram radi ovog pitanja novu temu.
-
emra_a
#36 Re: šerijatsko vjencanje???
jedna wrote:A svoju pripadnost vjeri ce dokazati serijatskim vjencanjem???
nemas apsolutno nikakvog prava da te ljude osudjujes s obzirom da sama priznajes da se ne drzis svih pravila
- GandalfSivi
#37 Re: šerijatsko vjencanje???
Zapravo ja mislim da ima. Uvijek sam mislio da su religiozniji oni ljudi koji su iskreni, koji imaju svoje postulate kojih se drze i stoje iza njih, makar bili i kontra "zvanicnih" religija, nego licemjeri koji iz dzamije idu u kafanu, ili pak tvrde da su vjernici a brane lopovske stranke (na jednoj drugoj temi nikada nisi odgovorila na to pitanje, kako je to moguce).emra_a wrote:jedna wrote:A svoju pripadnost vjeri ce dokazati serijatskim vjencanjem???
nemas apsolutno nikakvog prava da te ljude osudjujes s obzirom da sama priznajes da se ne drzis svih pravila
Ali da ne skrecemo sa teme, za ovu situaciju je kriva i IZ, koja bi trebala napraviti ugovor sa drzavom da se serijatska vjencanja priznaju od drzave kao zvanicna (uz razmjenu dokumentacije). Tako ide i u vecini zemalja, svaki brak se mora i zvanicno zavesti, ali se ne mora ici pred maticara, nego vjerska organizacija posalje tvoje dokumente...
- JThomas
#38 Re: šerijatsko vjencanje???
jednom je na infobar forumu neka pitala, znamo li, može li se kako srediti da hodža dođe u kafanu da šerijatski vjenča par
draaaaaaamaaaaa
draaaaaaamaaaaa
- neprilagodjena
#39 Re: šerijatsko vjencanje???
E posto se gore vidi moj nadimak da i ja malo pisemjedna wrote:Kome je normala?emra_a wrote:to je tvoje draga neprilagodjena,,medjutim normala je da je vecini vaznije vjencanje pred Bogom nego pred maticarom.
Zao mi je sto ovo moram reci, ali smatram da se od serijetskog vjencanja danas cesto napravi cirkus. Dakle, bitno je da se pokaze koliko se para ima, tu su neke zastave (stranacke, turske, arapske, katkad i bosanske). U kolima muzika dere. A onda se ide na lokanje i krkacinu. Mlada i mladozenja, cesto, ni ne zive u skladu sa islamskim propisima (dakle, imali su sex prije braka, a moguce da im to nije bio ni prvi, konzumiraju alkohol isl) ali eto zaboga miloga oni su muslimani i vrlo je bitno da se serijetski vjencaju.
CAST IZUZETCIMA! Dakle, ako su oboje istinski vjernici i stalo im je da ta ceremonija prodje prikladno (bez nekog alkoholisanja i divljanja po gradu) i uz to im mnogo znaci da ozvanice vezu pred Bogom, to je lijepo.
Meni serijetsko vjencanje ne znaci nista. U Boga vjerujem, ali ne bi se bas moglo reci da zivim u skladu sa islamom. (I molim da se sad ne nadje neko ko ce mi palamuditi o tome kako sam ovakva ili onakva i da cu odgovarati za svoja djela - to sigurno hocu, ali na ovom svijetu zivim svoj zivot i nedam da mi neko namece svoje standarde, kao sto ni ja nikad ne bih drugima nametala) Ukoliko bi mom potencijalnom suprugu mnogo znacilo serijetsko vjencanje, vjerovatno bih ja i pristala na to, ali nikako ne i da se obavi isti dan kada i opstinsko i nikako ne bih dozvolila da se od toga napravi neka "parada"
Ja nisam neki vjernik,pristala sam da se udam serijetski jer je to bila zelja mog muza.
On je veci vjernik od mene,a svako je vjernik za sebe.
Mi smo se uzeli prvo u opstini,imali smo nasu festu.
Dan poslije brat mog muza je dosao po nas zajedno sa njihovim ocem i odveli su nas u kucu i tamo je cekao imam,
vjencali smo se fino u malom krugu fam i dva prijatelja koji su nam bili svjedoci,
poslije toga smo svi zajedno rucali i imam je pricao sa nama o svemu i svacemu.
Moram reci da je bio jako prijatan covjek i nije trazio da mu mi platimo,mi smo od sebe (dogovorili se) koliko smo mogli.
Nije tu bilo nekih kerefeka ni zastava ni neke glasne muzike,sve je bilo fino i kulturno mogu reci u krugu familije.
- ladyada
#40 Re: šerijatsko vjencanje???
emra_a wrote:pa kao sto rkeoh s obzirom da ogromna vecina parova obavlja serijatsko vjencanje trebalo bi to uvesti i u BIH..po citavom zapadu su vjerska vjencanja priznata,Kod nas je ovo ostalo iza komunizma..mada vjerujem da ce se neki politicar sjetiti i toga,pa ce se to priznati
u njemackoj nije vjersko vjencanje priznato, nego samo pred maticarem ............
- ladyada
#41 Re: šerijatsko vjencanje???
evo i jedna anekdota od mene .........JThomas wrote:jednom je na infobar forumu neka pitala, znamo li, može li se kako srediti da hodža dođe u kafanu da šerijatski vjenča par![]()
draaaaaaamaaaaa
kolegica bila kuma jednom paru proslog ljeta , nakon maticara su na brzaka nako djuture otisli do dzamije da obave i serijatsko ............. kaze hodza ih istjero iz dzamije jer su mu goli dosli u dzamiju .............bruke ......elem su u nekom butiku na brzinu kupili marame da se zaviju ........pa ponovo nazad .......
-
to je to
#42 Re: šerijatsko vjencanje???
Upravo sam htjela nešto slično napisati....Posebno mi je dobro ono "bolje išta nego ništa"jedna wrote:A svoju pripadnost vjeri ce dokazati serijatskim vjencanjem???
-
emra_a
#43 Re: šerijatsko vjencanje???
ladyada wrote:evo i jedna anekdota od mene .........JThomas wrote:jednom je na infobar forumu neka pitala, znamo li, može li se kako srediti da hodža dođe u kafanu da šerijatski vjenča par![]()
draaaaaaamaaaaa
kolegica bila kuma jednom paru proslog ljeta , nakon maticara su na brzaka nako djuture otisli do dzamije da obave i serijatsko ............. kaze hodza ih istjero iz dzamije jer su mu goli dosli u dzamiju .............bruke ......elem su u nekom butiku na brzinu kupili marame da se zaviju ........pa ponovo nazad .......
- illuminated
#44 Re: šerijatsko vjencanje???
1. Religijski brak u drzavama u kojima je osnova ustava svjetovno pravo, ne nosi nikakve pravne posljedice. Supruznici koji se vjencaju religijski, ZAKONSKI ( prema SVJETOVNIM zakonima) nemaju prava i obaveze.emra_a wrote:svugdje po Evropi je dovoljno da se vjencas u crkvi i brak ti vazi kao da si se vjencao u opstini..jedino u Bosni i Turskoj ne vazi tou nekim zapadnim zemljama,kao recimo u SWE,su sad priznali i serijatski brak.
2. To o cemu govoris, je nesto drugo, a to je, da stupanjem u serijatski brak prihvatas stupanje u i u brak u PRAVNOM smislu te rijeci,
dakle PARALELNO.
Gandalf wrote: Ali da ne skrecemo sa teme, za ovu situaciju je kriva i IZ, koja bi trebala napraviti ugovor sa drzavom da se serijatska vjencanja priznaju od drzave kao zvanicna (uz razmjenu dokumentacije). Tako ide i u vecini zemalja, svaki brak se mora i zvanicno zavesti, ali se ne mora ici pred maticara, nego vjerska organizacija posalje tvoje dokumente...
I nagradno pitanje za tebe emra glasi:
1 . U slucaju spora izmedju supruznika, vjenacanih u Svedskoj, serijatski, na koji se nacin rjesava spor? Da li pred sudom? Pred Imamom? Po kojim zakonima.
Kako se dijeli imovina pri razvodu i ko je dijeli?
- jedna
#45 Re: šerijatsko vjencanje???
emra_a wrote:jedna wrote:A svoju pripadnost vjeri ce dokazati serijatskim vjencanjem???
ne drzim se ja vecine pravila. u dzamiju ne idem, a posebno sebi ne bih dozvolila da iz dzamije odem u kafanu. rekla sam da bih se serijetski vjencala samo ako bi to mom buducem mnogo mnogo znacilo, ali to bi bilo vjerovatno neko vjencanje kao sto je neprilagodjena opisala. a ti kad vec tako zdusno branis te dzamijsko-kafanske pirove, pitaj imama sta on misli o tome. da li bi se on slozio sa tim tvojim "bolje ista nego nista" (nisi odgovorila odakle si samo to "pokupila"). ako se zaista drzis tako smijesnog postulata, onda za muslimana bi (pretpostavljam) bolje bilo da nema serijatskog vjencanja, ali da ima slavlje primjereno, bez alkohola, bez oruzja i ostalog uznemiravanja normalnog svijeta. zar ne mislis da takve cirkusijade ne sramote islam kao religiju?
-
emra_a
#46 Re: šerijatsko vjencanje???
to sam pokupila upravo od imama,,"bolje ista nego nista"..mnogi ljudi se ne zele odricati svog identiteta,odlaze u dzamiju u odredjenim periodima itd..tako zivi vecina muslimana sirom svijeta,.bilo to meni pozitivno ili ne,tako je..i bolje je nego da se skroz otudje od vjere(poput tebe).
Kad bi isli tvojom logikom nebi se trebalo ni postiti.,.sto ces postiti kad 11 mjeseci ne klanjas i ne drzis do vjere? nemoj slaviti ni bajram,,sta imas slaviti kad i onako ne praktikujes vjeru?
Kad bi isli tvojom logikom nebi se trebalo ni postiti.,.sto ces postiti kad 11 mjeseci ne klanjas i ne drzis do vjere? nemoj slaviti ni bajram,,sta imas slaviti kad i onako ne praktikujes vjeru?
- jedna
#47 Re: šerijatsko vjencanje???
pa dobro, onda vjerovatno opravdavas i oblokavanja za bajram?! (posto covjek isposti taj jedan mjesec i, naravno, godilo bi malo opustanja s rajom a alkohol mu dodje kao neka nagrada. sta fali, bolje ista nego nista)
svaka cast tom imamu koji je opravdao kafanu posle dzamije. sramota za islamsku zajednicu.
da sam se ja totalno otudjila od boga, to ti bas i nije tacno. u boga vjerujem i smatram to svojom privatnom stvari. ne patim od zelje za dokazivanjem zajednici kako sam ja velika muslimanka pa da, izmedju ostalog, priredjujem velika serijetska vjencanja posle kojih sleduje kafana (kakva gadost i gnusnost). zar se vjera ne nosi u srcu?
i eto, draga emrice, zamisli ali meni se GADE (da dobro si procitala "gade") ti cirkusi sa alkoholom, zastavama sda i dzigerom odvrnutom do maksimuma (ne izostaju ni inostrane tablice). zar islam ne proklamuje umjerenost?
svaka cast tom imamu koji je opravdao kafanu posle dzamije. sramota za islamsku zajednicu.
da sam se ja totalno otudjila od boga, to ti bas i nije tacno. u boga vjerujem i smatram to svojom privatnom stvari. ne patim od zelje za dokazivanjem zajednici kako sam ja velika muslimanka pa da, izmedju ostalog, priredjujem velika serijetska vjencanja posle kojih sleduje kafana (kakva gadost i gnusnost). zar se vjera ne nosi u srcu?
i eto, draga emrice, zamisli ali meni se GADE (da dobro si procitala "gade") ti cirkusi sa alkoholom, zastavama sda i dzigerom odvrnutom do maksimuma (ne izostaju ni inostrane tablice). zar islam ne proklamuje umjerenost?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#48 Re: šerijatsko vjencanje???
ne skrećite s teme..alkohol i tako to.. 
- beautyfool
#49 Re: šerijatsko vjencanje???
Elhamdulillah pa se ljudi u zadnje vrijeme sve vise i vise vjencaju serijatski, Allah im se smilovao pa se ljudi na tako velikom dogadjaju bar na trenutak sjete Allaha i njegove milosti
a i samim tim cinom priznaju da Bog postoji,priznaju da postoji visa sila od nas, i priznaju da treba stati pred Boga i traziti Njegov blagoslov.Allah je Svemoguci i koga On uputi taj nemoze zalutati a onome koga On hoce On ostavlja u vjecitoj zabludi.
...a Allah je milostiv i puno prasta !
On je taj koji Ce suditi na sudnjem danu i koji ce na vagu staviti nasa dobra i losa djela, tako da svi se trebamo potruditi da na tu vagu stavimo sto vise dobrih djela a serijatsko vjencanje moze biti samo jedno dobro djelo koje nam moze donijeti samo koristi
Da nam se Allah svima smiluje i da nas uputi na pravi put, amin !
On je taj koji Ce suditi na sudnjem danu i koji ce na vagu staviti nasa dobra i losa djela, tako da svi se trebamo potruditi da na tu vagu stavimo sto vise dobrih djela a serijatsko vjencanje moze biti samo jedno dobro djelo koje nam moze donijeti samo koristi
-
emra_a
#50 Re: šerijatsko vjencanje???
AMINbeautyfool wrote:Elhamdulillah pa se ljudi u zadnje vrijeme sve vise i vise vjencaju serijatski, Allah im se smilovao pa se ljudi na tako velikom dogadjaju bar na trenutak sjete Allaha i njegove milostia i samim tim cinom priznaju da Bog postoji,priznaju da postoji visa sila od nas, i priznaju da treba stati pred Boga i traziti Njegov blagoslov.Allah je Svemoguci i koga On uputi taj nemoze zalutati a onome koga On hoce On ostavlja u vjecitoj zabludi.
On je taj koji Ce suditi na sudnjem danu i koji ce na vagu staviti nasa dobra i losa djela, tako da svi se trebamo potruditi da na tu vagu stavimo sto vise dobrih djela a serijatsko vjencanje moze biti samo jedno dobro djelo koje nam moze donijeti samo koristi![]()