šerijatsko vjencanje???

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dalmatinka

#151 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by dalmatinka »

iz dna duše wrote:Da bi sve imalo nekog reda, po meni je opštinsko vjenčanje važnije.
Bigamija je kod nas zabranjena, možete zamisliti koji bi haos nastao kada bi hodže počele vjenčavati, bez da se to uvodi u neko centralno mjesto u evidenciju. Znam, znam da i oni imaju matične knjige (ili tako nešto), ali nije to -to-(samo moje mišljenje!)
Ja nisam protiv šerijatskih vjenčanja, mada se ja nisam tako vjenčala, niti bih.
Sa ovim stavom ne želim da uvrijedim druge, koji drugačije misle i djeluju. Nikada nisam nikome po tom pitanju ništa rekla loše, jer i ne mislim da je loše ako neko iskreno to želi, a ne iz pomodarstva.
Pitam se samo, ima li taj dokumenat od hodže ikakvu validnost, u slučaju razvoda, ti neki otkupi i sl, u slučaju razvoda?
Zavedeno je je u centralnoj evidenciji, vjerske zajednice dostavljaju vjenčani list matičnim uredima koji ih zavode. Razlika je jedino što mladenci nisu dužni ponavljati obred kod matičara.
Bosanac sa dna kace

#152 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Bosanac sa dna kace »

Better Man wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Better Man wrote:Travar, mani se šerijatskog vjenčanja. BiH nije islamska niti šerijatska zemlja i šerijatski zakoni i pravo ovdje ne važe, pa tako ni šerijatsko vjenčanje nije legalno ako se nije sklopilo općinsko. I mani se šuplje da općinsko nije prihvaćeno i da ne ispunjava uslove za brak i da je jedino legalan brak sklopljen pred Allahom. Općinsko je itekako prihvaćeno i ispunjava uslove za brak, a šerijatsko nije i ne ispunjava uslove za brak po svim važećim propisima i zakonima u BiH. Ja lično nisam za šerijatsko vjenčanje i nikad ne bi to uradio i to mi je jedan vid staromodnog sklapanja braka ili bolje rečeno zaostalog načina sklapanja braka. Ipak živimo u 21 vijeku, a ne u 8 vijeku i po meni šerijatsko vjenčanje je prevaziđeno i kao takvo ga treba izbaciti iz upotrebe, barem ovdje na našim prostorima (i onako u BiH ljudi šerijatsko vjenčanje sklapaju više iz nekog fazona i pomodarstva i glumatanja nakvih vjernika, a ni v od vjernika nisu). Što se tiće islamskih zemalja zaboli me briga što ga one primjenjuju i daleko islamskim zemljama i njihovoj lažnoj demokratiji i ljudskim pravima kuća od moje.
izvini a na osnovu čega tć tvrdiš da:
1-šerijatsko vjenčanje ne ispunjava uslove za brak?
2-staromodno odnosno zaostalo sklapanje braka? :shock: (ispade po tome da su i muslimani zaostali samo zato što su muslimani)
3-je to šerijatsko vjenčanje prevaziđeno?
:?
Staromodno je zato što su mnoge norme šerijatskog prava danas prevaziđene i antidemokratske i nisu u skladu sa osnovnim ljudskim pravima. Kako mogu neki propisi tamo iz nekog davnog vijeka i danas biti na snazi bez da su se promjenili i prilagodili vremenu u kojem živimo? U nekim zemljma još su pečinski zakoni i ljudi za običnu sitnicu gube glavu. Zar je demokratski kamenovati maloljetno dijete na smrt zato što je ukrao komad kruha, jer nije imao šta da jede? I da se razumijemo u BiH kao sekularnoj državi šeriijatsko vjenčanje ne ispunjava uslove za brak, jer je je nevažeće pred zakonom i zato što naš zakon priznaje općinski brak.
Predrasude i neznanje cuda cine!
Sta znas o serijatskom braku? Reci mi konkretkno kad se ovdje raspravlja o serıjatskom braku, sta to cini serijatskim brak zaostalim?
Demokratski je kamenovat dijete (eh sad mi navedi taj slučaj kamenovanja djetat zbog ukradenog hljeba...)isto kao sto je demokraski pustit jdenu armiju da pred kamerama, pred ocima sivju nas masakrira djecu...
Znaš, u nekim zemljama imamo zakone koji ne da kažnjavaju već nagrađuju pojedine ljude zbog njihovih zlodjela, zlodjela kojih bi se i sam pećinski čovjek zastidio.
Bosanac sa dna kace

#153 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Bosanac sa dna kace »

IBM wrote:Stani miki, de molim te copy-pastiraj tu recenicu gdje sam JA rekao da se treba "odreci svog". Ja sam za serijatsko vjencanje da se razumijemo ali opstinsko se mora, i kao gradjanin ove zemlje i kao musliman. Jedno vjencanje u pogledu valjanosti kod Boga a drugu u pogledu valjanosti u drzavnoj zajednici gdje zivis. Problem jest sto imamo ljude koji prihvataju ono-zemaljsko i time gube ovo-zemaljsko pravo i to mene uzasno ZIVCIRA, jer te osobe na kraju popuse!
Tesko je narodu objasnit da je osovna svrha serijatskog vjencanja registracija bracne zajednice pred zvanicnim vlastima i obznana braka siroj zajednici gdje se zivi, a to je isto svrha i opstinskog braka...
eh sad mi naumpade kako je tetka @danas stalno spominjala kako su za vrijeme Osmanske carevine mnoge nemuslimanke htjele jjedino da se vjencaju u serijatskim sudovima jer su jedino tu vidjele svoju zastitu...a ima i zapis da je makarski biskup, Bartol Kačić posle posjete Slavoniji koja je tada bila pod Osmanskog upravom htio da izopći iz crkve tamošnje katolike jer su se svi redom vjenčavali pred kadijom...
ljubav_aha

#154 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

nevencikotic wrote:Ne razumijem potrebu ljudi da polemisu o necem tako licnom kao sto je cin vjencanja :shock: Ljudi koji se zele vjencati serijatski sigurno ce se tako i vjencati bez obzira svidjalo se to nekima ili ne.
naravno,da to nije uopce problem,ali je problem sto ljudi ne znaju mnogo o sklapanju braka serijatskim zakonom :mrgreen:
kolega

#155 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

ljubav_aha wrote:
nevencikotic wrote:Ne razumijem potrebu ljudi da polemisu o necem tako licnom kao sto je cin vjencanja :shock: Ljudi koji se zele vjencati serijatski sigurno ce se tako i vjencati bez obzira svidjalo se to nekima ili ne.
naravno,da to nije uopce problem,ali je problem sto ljudi ne znaju mnogo o sklapanju braka serijatskim zakonom :mrgreen:
za mene nema dilema oko vjencanja, samo da je doci do toga :)
ljubav_aha

#156 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:
ljubav_aha wrote:
za mene nema dilema oko vjencanja, samo da je doci do toga :)
oh,moja kolega,to je vec druga tema,ali je poenta svhacena,naravno,ti je najvazniji dio ;-)
kolega

#157 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

ljubav_aha wrote:oh,moja kolega,to je vec druga tema,ali je poenta svhacena,naravno,ti je najvazniji dio ;-)
najvazniji dio, a svi bi da raspravljaju o tome da li ce se prvo vjencati serijatski pa onda opcinski, ili ovo prvo nece ni obaviti, a onda kad sa svojim partnerom pocnu da zive u braku, jedno drugo istjeraju iz dina i imana
amina sa

#158 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

popularno ili ne, vjerska vjencanja su oduvijek bila prisutna kod nas.
bez obzira sto je onaj "vakat" (mislim na vrijeme prije agresije, na nasu blizu proslost) nastojao vjerski segment zivota ostaviti po strani ipak je bio veliki broj vjernika koji su sklapali brak u vjerskim zajednicama, narocito seriatskih brakova, ipak musliman je musliman pa ma koji to vakat bio. vakat se mijenja, ali bi mi trebali ostati isti, dosljedni sebi, svojoj vjeri i njenim principima.
selam
brinetta

#159 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

[
hoces reci svestenika.Ili mozda pokusavas da me negdje smjestis!
nista ti ne smjestam
to nije moj stil obracanja nekom
moji roditelji su pravoslavci
htjela sam reci da u onaj nam vakat "nije bilo popularno" vjencavati se u crkvi i dzamiji kao danas[/quote]

Ah da, nije bilo popularno. E pa vidis kad je neko vjernik onda postuje vjerske obicaje bez obzira bili oni popularni ili ne!!!! Znaci nadolazimo na moju tezu da je serijatsko vjencanje postalo trend. Hvala ti sto me podrzi, moja hadzinice
ljubav_aha

#160 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

[quote="kolega"][quote="ljubav_aha"]oh,moja kolega,to je vec druga tema,ali je poenta svhacena,naravno,ti je najvazniji dio ;-)najvazniji dio, a svi bi da raspravljaju o tome da li ce se prvo vjencati serijatski pa onda opcinski, ili ovo prvo nece ni obaviti, a onda kad sa svojim partnerom pocnu da zive u braku, jedno drugo istjeraju iz dina i imana.]

kolega :lol: crkoh od smijeha,slavim dan kada me neko ovako dobro nasmije :lol: eh bas tako :-)
ljubav_aha

#161 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

amina sa wrote:popularno ili ne, vjerska vjencanja su oduvijek bila prisutna kod nas.
bez obzira sto je onaj "vakat" (mislim na vrijeme prije agresije, na nasu blizu proslost) nastojao vjerski segment zivota ostaviti po strani ipak je bio veliki broj vjernika koji su sklapali brak u vjerskim zajednicama, narocito seriatskih brakova, ipak musliman je musliman pa ma koji to vakat bio. vakat se mijenja, ali bi mi trebali ostati isti, dosljedni sebi, svojoj vjeri i njenim principima.
selam
tacno,ali bi ist tako trebali znati mnogo vise o vlastitoj vjeri kao i serijatskom zakonu,kao i o braku ,jer ,mene strasno iritira neznanje i stavkako,kako samo vijernici postuju serijatsko vjencanje,a mi,svi ostali smo totalni nevjernici,ili npr. nasi roditelji,to je ipak previse bljutav zakljucak
ljubav_aha

#162 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

brinetta wrote:E vidis, ti si tu, bez uvrede, ispala krajne glupa (neka mi halale moderatori, prvi put nekoga na ovaj kritikujem).......posto mi Bosnjaci zivimo danas u drzavi a ne u plemenskom drustvu, nuzno je postivati drzavne zakone. ...
ja nisam Bosnjakinja,ni po staroj ,a ni po novoj formulaciji :mrgreen:

ja sam i dalje BiH Muslimanka ;-)

P.S. gdje ces zeni reci da je ispala glupa,i to cak krajnje glupa,ccc :shock:
Leonid Breznjev

#163 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Leonid Breznjev »

sabur hadzinice, sabur... kad se pogresno citira, pa ne mogu da procitam i da skontam ko kome sta govori... :-)
Leonid Breznjev

#164 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Leonid Breznjev »

uglavnom IBM 30 dana odmora.. nema vrijedjanja...

ali psssssst.... :D
Locked