šerijatsko vjencanje???

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
travar

#101 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

ljubav_aha wrote:
travar wrote:Ali znaš da je tuđe uvijek slađe :-?
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy :?
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
pises o svatovima :lol: trosenju para do besvijesti ;-) to opcinsko vjencanje uopce ne zahtjeva,samo dva svjedoka ;-)

zasto se obavlja serijatsko vjencanje npr. u BiH ,ako nije usvojeno zakonskim putem :?:
Znam da ne zahtijeva zato sam i napisao, onda zbog čega sav taj glamur i pretjerivanje: zbog trenda, pa ako je to zbog trenda onda zašto ne biti dio "šerijatsko vjenčanje" "trenda", pa naći slobodan dan (što prije) i za to??
A zašto da ne, znači ako nije propisano zakonom, onda neću da to radim iako je vjerski ispravno i dio je nje?
JThomas

#102 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by JThomas »

vala nešto ne mislim da su krkanske svadbe u nas skorašnji trend...
ljubav_aha

#103 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:
ljubav_aha wrote:
travar wrote:Ali znaš da je tuđe uvijek slađe :-?
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy :?
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
pises o svatovima :lol: trosenju para do besvijesti ;-) to opcinsko vjencanje uopce ne zahtjeva,samo dva svjedoka ;-)

zasto se obavlja serijatsko vjencanje npr. u BiH ,ako nije usvojeno zakonskim putem :?:
Znam da ne zahtijeva zato sam i napisao, onda zbog čega sav taj glamur i pretjerivanje: zbog trenda, pa ako je to zbog trenda onda zašto ne biti dio "šerijatsko vjenčanje" "trenda", pa naći slobodan dan (što prije) i za to??
A zašto da ne, znači ako nije propisano zakonom, onda neću da to radim iako je vjerski ispravno i dio je nje?

kao prvo.opcinsko vjencanje je sasvim dovoljno,uz prisutvo dva svjedoka,prije svega je legalno
eh,vidis,to je problem,sto se serijatsko pravo danas ,kod nas,ocevidno "insisitira" i tretira iskljucivo na vjerskoj osnovi,dok je u mnogim drzavama u svijetu ,serijatski zakon,znaci i dio o sklapanju braka,upravo zakon koji jedino postoji u doticnoj drzavi,znaci nije samo u pitanju vjerska "ispravnost"
travar

#104 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

Opštinsko vjenčanje šerijatski može biti legalno ali i ne mora, dok šerijatsko garantuje legalnost braka!
Sve što je dobro i ispravno treba da se insitira na tome pa i to vjenčanje od kojeg danas većina bježi!
Sir Amel

#105 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Sir Amel »

travar wrote:Opštinsko vjenčanje šerijatski može biti legalno ali i ne mora, dok šerijatsko garantuje legalnost braka!
Sve što je dobro i ispravno treba da se insitira na tome pa i to vjenčanje od kojeg danas većina bježi!

Sta co'j'k lupi i osta ziv!
kolega

#106 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

Sir Amel wrote:
travar wrote:Opštinsko vjenčanje šerijatski može biti legalno ali i ne mora, dok šerijatsko garantuje legalnost braka!

Sta co'j'k lupi i osta ziv!
moram priznat da ni meni nije jasno sta je htio da kaze
travar

#107 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

Izvinjavam se ako nisam bio dovoljno jasan:
Pod legalnim podrazumijevam legalan pred Allahom dž.š., dakle prihvaćen!
ljubav_aha

#108 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Izvinjavam se ako nisam bio dovoljno jasan:
znaci,vjencanje u opcini nije prihvaceno u ime dragog Alaha dz.s :?:

kako znas da li je prihvaceno ili ne :lol:
travar

#109 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

ljubav_aha wrote:
znaci,vjencanje u opcini nije prihvaceno u ime dragog Allaha dz.s :?:

Nisam rekao da nije prihvaćeno, već može biti ali ne mora, zavisno od situacije,
jer opštinsko vjenčanje ne ispunjava uvijek uslove potrebne za valjan brak!
ljubav_aha

#110 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:
ljubav_aha wrote:
znaci,vjencanje u opcini nije prihvaceno u ime dragog Allaha dz.s :?:

Nisam rekao da nije prihvaćeno, već može biti ali ne mora, zavisno od situacije,
jer opštinsko vjenčanje ne ispunjava uvijek uslove potrebne za valjan brak!

kako mislis,moze biti ali ne mora :?:

koji uslovi nisu uspunjeni opcinskim vjencanjem,ali jesu ispunjeni serijatskim vjencanjem :?:
travar

#111 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

Evo jedan primjer, brak između sestre i brata po mlijeku, koji je sasvim validan kod opštinskog a zabranjeno u šerijatskom!
Znam da je banalan primjer ali to je jedan za koji znam, a vjerovatno postoji više!
kolega

#112 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

da, da, ona srodstva koja su u Kur'anu spomenuta da se izmedju njih ne moze uspostavljati brak, to si u pravu.
jedna

#113 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

travar wrote:
beautyfool wrote:
brinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trenda :)
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend :D .Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama :-? ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!
:thumbup:
Ali znaš da je tuđe uvijek slađe :-?

A prema cemu je to opstinsko vjencanje tuđe? Nije mi jasno? Kako moze biti tudje vjencanje po zakonima zemlje u kojoj zivis? Ja tu ne vidim pristrasnost prema ni jednoj religiji, niti nesto sto bi bilo koga uvrijedilo.
Ja i dalje zastupam tezu da je to "bolje ista nego nista" teza nebuloza. U cemu je onda problem, ako su se ljudi opstinski vjencali a u zivotu su se pridrzavali vecine islamskih propisa. (Ili se uopste nisu vjencali)
travar

#114 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

Pod tuđim nisam mislio na brak, već na opšte ponašanje muslimana koji radije preuzimaju tuđe običaje nego da se drže svojih (u kontextu citiranog posta)!
Ako je teza "bolje išta nego ništa" nebuloza onda velika većina sadašnjih muslimana su nevjernici, Allah dž.š priznaje svako dobro učinjeno djelo!
Problem je u tome, što da u slučaju da taj brak nije valjan, svaki odnos između supružnika se smatra haramom, dakle cijeli će život provesti u ubjeđenju da je to što su uradili ispravno, a ustvari možda nije bilo, a pored toga imali su priliku da to obave 100% "legalno, i namjerno su je propustili!
ljubav_aha

#115 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Evo jedan primjer, brak između sestre i brata po mlijeku, koji je sasvim validan kod opštinskog a zabranjeno u šerijatskom!
Znam da je banalan primjer ali to je jedan za koji znam, a vjerovatno postoji više!
razumijem,ali ako ja ne ulazim u brak sa osobom koja mi je brat po mlijeku,znaci ne krsim tim aktom ni serijatski zakon :)
Better Man

#116 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Better Man »

Travar, mani se šerijatskog vjenčanja. BiH nije islamska niti šerijatska zemlja i šerijatski zakoni i pravo ovdje ne važe, pa tako ni šerijatsko vjenčanje nije legalno ako se nije sklopilo općinsko. I mani se šuplje da općinsko nije prihvaćeno i da ne ispunjava uslove za brak i da je jedino legalan brak sklopljen pred Allahom. Općinsko je itekako prihvaćeno i ispunjava uslove za brak, a šerijatsko nije i ne ispunjava uslove za brak po svim važećim propisima i zakonima u BiH. Ja lično nisam za šerijatsko vjenčanje i nikad ne bi to uradio i to mi je jedan vid staromodnog sklapanja braka ili bolje rečeno zaostalog načina sklapanja braka. Ipak živimo u 21 vijeku, a ne u 8 vijeku i po meni šerijatsko vjenčanje je prevaziđeno i kao takvo ga treba izbaciti iz upotrebe, barem ovdje na našim prostorima (i onako u BiH ljudi šerijatsko vjenčanje sklapaju više iz nekog fazona i pomodarstva i glumatanja nakvih vjernika, a ni v od vjernika nisu). Što se tiće islamskih zemalja zaboli me briga što ga one primjenjuju i daleko islamskim zemljama i njihovoj lažnoj demokratiji i ljudskim pravima kuća od moje.
Last edited by Better Man on 12/10/2008 23:05, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#117 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote: Allah dž.š priznaje svako dobro učinjeno djelo!
Problem je u tome, što da u slučaju da taj brak nije valjan, svaki odnos između supružnika se smatra haramom, dakle cijeli će život provesti u ubjeđenju da je to što su uradili ispravno, a ustvari možda nije bilo, a pored toga imali su priliku da to obave 100% "legalno, i namjerno su je propustili!

molim te obrazlozi,kako brak ozakonjen u opcini moze biti haram :?:
Bosanac sa dna kace

#118 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Bosanac sa dna kace »

Better Man wrote:Travar, mani se šerijatskog vjenčanja. BiH nije islamska niti šerijatska zemlja i šerijatski zakoni i pravo ovdje ne važe, pa tako ni šerijatsko vjenčanje nije legalno ako se nije sklopilo općinsko. I mani se šuplje da općinsko nije prihvaćeno i da ne ispunjava uslove za brak i da je jedino legalan brak sklopljen pred Allahom. Općinsko je itekako prihvaćeno i ispunjava uslove za brak, a šerijatsko nije i ne ispunjava uslove za brak po svim važećim propisima i zakonima u BiH. Ja lično nisam za šerijatsko vjenčanje i nikad ne bi to uradio i to mi je jedan vid staromodnog sklapanja braka ili bolje rečeno zaostalog načina sklapanja braka. Ipak živimo u 21 vijeku, a ne u 8 vijeku i po meni šerijatsko vjenčanje je prevaziđeno i kao takvo ga treba izbaciti iz upotrebe, barem ovdje na našim prostorima (i onako u BiH ljudi šerijatsko vjenčanje sklapaju više iz nekog fazona i pomodarstva i glumatanja nakvih vjernika, a ni v od vjernika nisu). Što se tiće islamskih zemalja zaboli me briga što ga one primjenjuju i daleko islamskim zemljama i njihovoj lažnoj demokratiji i ljudskim pravima kuća od moje.
izvini a na osnovu čega tć tvrdiš da:
1-šerijatsko vjenčanje ne ispunjava uslove za brak?
2-staromodno odnosno zaostalo sklapanje braka? :shock: (ispade po tome da su i muslimani zaostali samo zato što su muslimani)
3-je to šerijatsko vjenčanje prevaziđeno?
:?
IBM

#119 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

Jedno jednostavno pitanje: Da li krse zakon ako se vjencaju opstinski pa onda serijatski? I molim vas, bez seseljeve "islamska drzava" price! Svi ste vi (nadam se) odrasli poslovno sposobni ljudi.
ljubav_aha

#120 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Evo jedan primjer, brak između sestre i brata po mlijeku, koji je sasvim validan kod opštinskog a zabranjeno u šerijatskom!
evo detalj :

"srodstvo po mlijeku (po dojenju), a ono nastupa ukoliko dijete u periodu do njegove druge godine podoji mlijeko od određene žene, koja mu tim činom postaje majka po mlijeku, i tom djetetu su svi njeni rođaci rodbina, a njeni potomci braća i sestre"

http://74.125.113.104/search?q=cache:uv ... d=16&gl=us

srodstvo po mlijeku se poredi ravnopravno kao srodstvo po krvi
travar

#121 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

ljubav_aha wrote:

Harram=Allah dž.š strogo zabranio
Vanbračni odnosi bilo koje vrste=Haram
Brak sklopljen u opštini, a koji u nekim slučajevima ne podliježe pravilima šerijatskog vjenčanja, se smatra nevažećim kod Allaha dž.š, i time svi odnosi u takvom braku su haram!
Dakle haram odnosi=>haram brak!

@Better Man
Svako ima svoje mišljenje, pa tako i ti i ja!
Svakom njegovo!
ljubav_aha

#122 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:
ljubav_aha wrote:

Harram=Allah dž.š strogo zabranio
Vanbračni odnosi bilo koje vrste=Haram
Brak sklopljen u opštini, a koji u nekim slučajevima ne podliježe pravilima šerijatskog vjenčanja, se smatra nevažećim kod Allaha dž.š, i time svi odnosi u takvom braku su haram!
Dakle haram odnosi=>haram brak!
osim,srodstva po mlijeku,u serijtaskom zakonu,koje pravila nisu spomenuta u zakonu BiH :?:
travar

#123 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

E to ćeš morati pitati nekoga ko odlično poznaje šerijatski zakon i državni bračni zakon pa da uporedi ta dva i da vidi!
IBM

#124 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

@travar: to su gluposti koje pricas, zna se da svaki musliman treba da postuje zakone u drzavi u kojoj zivi pa cak i ako je vladar ne pravedan jer eksplicitno u Kur'anu pise: "Bolja je vlast nepravdenog vladara nego anarhija". Jedan savjet: Ikre!
jedna

#125 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

IBM wrote:Jedno jednostavno pitanje: Da li krse zakon ako se vjencaju opstinski pa onda serijatski? I molim vas, bez seseljeve "islamska drzava" price! Svi ste vi (nadam se) odrasli poslovno sposobni ljudi.

Pa tako i mora da bude. Malo koga ce vjencati u dzamiji, a da nisu prije toga nisu obavili opstinsko vjencnje.
Meni NE SMETA serijetsko vjencanje (neko konjstatova da mi je mrsko - pa nisam psihopata) ali sam vec ranije naapisala da me nerviraju uslovi i nacini na koje se ono danas obavlja (dakle pijancenja i krkacine nakon obavljenog cina, pretjerivanje sa mehrom, pucanje iz pistolja, glasna muzika pred dzamijom). Nije li islam propisao smjernost. Zasto onda to vase "ista nego nista" ne moze podrazumijevati opstinsko vjencanje bez puno galame, pompe, pistolja, alkoholisanja i pretjerivanja bilo koje vrste? Kako se mozete deklarisati kao veliki vjernici, a da vam je pozitivna krkacina nakon dzamije (jer, makar su u dzamiji bili), a negativno mirno vjencanje bez dzamije?
Locked