Serijatsko vjencanje
-
Majjah
#1 Serijatsko vjencanje
Sutra cu prisustvovati kao svjedok na jednom serijatskom vjencanju. Buduci da nisam nikada prisustvovao na takvom necemu, interesuje me ta procedura, kako se to odvija?? Ne zelim da svojim neznanjem sebe dovedem u neugodnu situaciju, pa ako neko zna sta se tu radi, bio bih jako zahvalan...
-
_cheb_
ma fina je to ceremonija...
neki dan sam i ja bio kum tj svjedok...
znaci nista posebno, mladenci sjede pred hodzom, svjedoci nemoraju biti sa strane kao kod opstinskog vjencanja. znaci negdje nek sjednu blizu
,,,
ovdje svjedok ima vaznu ulogu, jer ono kao svjedoci pred Bogom.
znaci postavice ti se 2 pitanja: prvo dali ima neka bratska veza ili veza po mlijeku (tako nekako) izmedju mladenaca... ti odgovoris (postoji ili nepostoji)
drugo pitanje: da si svjedok na iznos koji je mladic dao mladi prije braka i u slucaju razvoda (muhr)..
potpises se i na kraju Fatiha i dova i to je to....
haj javi sta bude....
neki dan sam i ja bio kum tj svjedok...
znaci nista posebno, mladenci sjede pred hodzom, svjedoci nemoraju biti sa strane kao kod opstinskog vjencanja. znaci negdje nek sjednu blizu
ovdje svjedok ima vaznu ulogu, jer ono kao svjedoci pred Bogom.
znaci postavice ti se 2 pitanja: prvo dali ima neka bratska veza ili veza po mlijeku (tako nekako) izmedju mladenaca... ti odgovoris (postoji ili nepostoji)
drugo pitanje: da si svjedok na iznos koji je mladic dao mladi prije braka i u slucaju razvoda (muhr)..
potpises se i na kraju Fatiha i dova i to je to....
haj javi sta bude....
-
Hattab72
Esselamu alejkum,
Sto se tice seri`atskog vjencanja, sve zavisi pred kime se obavlja i da li doticni imam upraznjava novotarije ili ne...Ali u sustini sve je to slicno...
Svjedoci se samo pitaju da li postoji seri'atska zapreka da se sklopi brak izmedju njih i onda moraju posvjedociti njihove izjave o prihvatanju braka i ponudjenom i prihvacenom mehru (vjencani dar)...
Nista posebno i sigurno se ne mozes obrukati, jer nema nekakvih posebnih radnji...
Sto se tice seri`atskog vjencanja, sve zavisi pred kime se obavlja i da li doticni imam upraznjava novotarije ili ne...Ali u sustini sve je to slicno...
Svjedoci se samo pitaju da li postoji seri'atska zapreka da se sklopi brak izmedju njih i onda moraju posvjedociti njihove izjave o prihvatanju braka i ponudjenom i prihvacenom mehru (vjencani dar)...
Nista posebno i sigurno se ne mozes obrukati, jer nema nekakvih posebnih radnji...
-
sekretar
alejkumuselamHattab72 wrote:Esselamu alejkum,
Nisi mogao da to ne spomeneš? Kako je kod vas u ameriki? Imal tam novotarije, il je dovoljno samo tax platit' kad billovi dodjuHattab72 wrote:... da li doticni imam upraznjava novotarije ili ne...Ali u sustini sve je to slicno...
-
pinkzelena
Moglo bi se reći da je šerijatsko vjenčavanje postalo "moderno" zadnjih godina.Nisu ni žene naivne
.