Senilni akademik

Post Reply
pemanapemani

#401 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

Evo ja sam odrastao u katoličkoj porodici. Većina familije su Hrvati, ali se ja isključivo identificiram sa BiH. Nemam hrvatsko državljanstvo, iako ga stara i brat imaju. Meni ne pada na pamet da se izjašnjavam kao Hrvat, iako bih od toga mogao profitirati. Rađe ću raditi fizičke poslove čitav život, nego pristati da budem ono što nisam.
Onda dođe neko kao Komrad i praktički ti kaže da si niko i ništa. Lako je za Komrade i BiH-x, ali kada ti dođu kao prijatelji, pa vagaju svaku tvoju rečenicu nebi li kako dokazali da si ipak ubačeni element.
Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.[/quote]
Citat, molim :)[/quote]

Nemam vremena da prčkam po raznoraznim temama, a i ovdje je fino rekao da ne postojimo, pa da smo ustvari Bošnjaci, ali i da nanosimo štetu Bošnjacima. Eto ti sam zaključi, ne isključujem da nisam u pravu. Ionako se svaka diskusija na temu Bosanaca završava time da jednostavno ne postojimo i da je to preseravajuće novo jugoslavenstvo. Na kraju krajeva, izgleda da i ti tako razmišljaš, pa dalja rasprava nema pretjeranog smisla.
pemanapemani

#402 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

i da, znam 11 katolika i 3 pravoslavca koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.
BiH-x

#403 Re: Senilni akademik

Post by BiH-x »

@perma; druze, niko ne kaze da ne postojite, nego kazemo da vas ima jako, jako malo. Svakako bi bilo dobro da vas ima vise, ali to jednostavno (nazalost) nije tako, i ne treba se lagati oko toga.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#404 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

BiH-x wrote:
JoseMujica wrote:
pemanapemani wrote: Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.
:thumbup: konceptualno 100% na isti način razmišljaju.... zato i mrze jedni druge jer im se teritorijalne projekcije preklapaju, a ideologije same po suprotstavljaju jer su istovjetno koncipirane a samo drugim idealima obojene i sve na isti način podjednako isključive
Nego Mujice, da nemas ti mozda odgovor na pitanje zasto se katolici i pravoslavci tako slabo izjasnjavaju kao Bosanci?

Iskreno me zanima
jedino mogu nagađati, ali najbliže što sam skontao jeste da niko nije još uvijek koncipirao političku platformu Bosanstva.

Pogotovo je sada problem što je možda prekasno za to. Da je platforma političkog Bosanstva (ili integralnog Bošnjaštva) napravljena početkom 19. stoljeća uspjela bi kao bilo koja druga nacionalna politika tog vremena. Problem je bio što :

1. U Bih nije bilo jedinstvene domaće političke elite (sve osmanlije pobile) a ono što nisu pobile izginulo je neđe u pm boreći se u ime sultana

2. Osmanski sistem mileta nije pogodovao nacionalnom jedinstvu (vjerskim zajednicama se upravljalo odvojeno putem vjerskih institucija). Muslimani, tada povlaštena vjerska grupacija, vezani su za Stambol a ne za Bosnu. Ako ste primjetili neki i dan danas turskim zastavama mašu :-) Do austrije nisu ni svoj maternji jezik učili!

3. Upravo vjerske institucije, i prosvjetne koje izrastaju uz vjerske, postaju žarište kasnije nacionalizacije pravoslavaca u Srpski (od 1840. godine u vrijeme garašanina kao ministra unutarnjih poslova Srbije), a katolika u Hrvatski nacionalni korpus ( ovaj proces počinje kasnije od srpskog ali ubrzava se dolaskom Štadlera za nadbiskupa vrhbosanskog, čini mi se negdje 1881.)

4. Integralno Bošnjaštvo koncipira tek Austro-Ugarska ali ono dolazi prekasno i iz pogrešnog izvora: okupatora i ne prima se u narodu iako je jak intelektualni sloj stvorio dosta dobru pisanu podlogu za razvoj ideologije (mislim na radove Preloga, Račkog, Klaića, zatim i prve gramatike Bosanskog jezika, pa list Bošnjak Safet-bega Bašagića) ali već je tada srpstvo i hrvatstvo bilo snažno prihvaćeno u pravoslavnim i katoličkim intelektualnim slojevima, dok su muslimani ostali utvrđeni u svojoj vjeri i nisu bendali ništa što dolazi od KuK.

Vidljivo je da su u BiH vjerske skupine, samo preimenovane u nacionalne, odnosno etničke ili kako je jedan bosanski pjesnik davno napisao;

"Jedan otac, jedna mati,
valja nama znati,
jer ćemo se paski klati"
Komrad

#405 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

pemanapemani wrote:
Nemam vremena da prčkam po raznoraznim temama, a i ovdje je fino rekao da ne postojimo, pa da smo ustvari Bošnjaci, ali i da nanosimo štetu Bošnjacima. Eto ti sam zaključi, ne isključujem da nisam u pravu. Ionako se svaka diskusija na temu Bosanaca završava time da jednostavno ne postojimo i da je to preseravajuće novo jugoslavenstvo. Na kraju krajeva, izgleda da i ti tako razmišljaš, pa dalja rasprava nema pretjeranog smisla.
Pa ko si i sta si ti znas najbolje ali ne mozes ti kao Bosanac negirati meni Bosnjaku da sam i ja Bosnac tj da je to nesto razlicito ... a nije razlicito nego je isto Bosnjak je stanovnik Bosne kao i Bosanac i to je sva mudrost...
Mislim da smo otisli predaleko jer ovo nije tema o tome ali et imao sam potrebu da razjasnimo te stvari
Guranje Bosanstva kao nacije u ovom trenutku moze stetiti najvise Bosnjacima ipak se nadam da cemo bar za nekoliko stotina godina shvatiti da smo mi sve jedan narod eh sad da li ga je pravilno zvati Bosnjackim ili Bosanskim to je druga stvar
Komrad

#406 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

palermo wrote: Ne vara te osjećaj. Bilo bi nekako suludo mislii da mentalni sklop koji je danas prevladavjući kod bosanskih Drba i hercegovačkih Hrvata nije prisutan i u dijelu Bošnjaka.

Al nemoj da te to obeshrabri. Suštinski postoje samo dvije strane, jedna je za Bosnu i Hercegovinu multietničku, funkcionalnu, evropsku, Bosnu i hercegovinu kao našu domovinu, i postoji ona druga strana. Ta druga strana ima razne varijacije, ali je opet jednostavno druga strana.
I nije nas malo sa ove naše strane.
Pa i kod ove strane koja je za multietnicku BiH imas opet dvije strane imas vidjenje multietnicnosti koju trenutno predstavlja SDP i multetnicnost koju predstavlja HDZ

Ja sam ipak na drugoj strani BiH kao Bosnjacka ili gradjanska drzava
Baudelaire

#407 Re: Senilni akademik

Post by Baudelaire »

Da, Bošnjačka je u tvom viđenju ekvivalent Bosanska, ali Bošnjaci danas nisu jednako Bosancima.
Komrad

#408 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Baudelaire wrote:Da, Bošnjačka je u tvom viđenju ekvivalent Bosanska, ali Bošnjaci danas nisu jednako Bosancima.

Zavisi sa kojeg stanovista gledas ... Sa Alijinog i Reisovog ili Historijskog
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#409 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Komrad wrote:
Baudelaire wrote:Da, Bošnjačka je u tvom viđenju ekvivalent Bosanska, ali Bošnjaci danas nisu jednako Bosancima.

sa stanovišta političke realnosti komrad čovjek je 100% u pravu

Bošnjak je danas etnički partikularno potrošen pojam da bi mogao obuhvatiti Bosance i Hercegovce iako je nekada baš to i označavao.
Baudelaire

#410 Re: Senilni akademik

Post by Baudelaire »

Sa historijskog si ti potpuno upravu, i tu se slažem. Međutim, danas je taj izraz Bošnjak toliko ispolitiziran i ograničen na muslimane, da ja bježim od njeg samo iz tog razloga.
Komrad

#411 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

JoseMujica wrote:
Komrad wrote:

sa stanovišta političke realnosti komrad čovjek je 100% u pravu

Bošnjak je danas etnički partikularno potrošen pojam da bi mogao obuhvatiti Bosance i Hercegovce iako je nekada baš to i označavao.
Nisam ja ni rekao da nije...ja sam iznio svoje misljenje i uvjerenje povodom toga..
jer ako cemo po njegovom onda ja kao bosnjak nisam bosanac... sto mi je nekako nelogicno
xDenisx

#412 Re: Senilni akademik

Post by xDenisx »

Baudelaire wrote:danas je taj izraz Bošnjak toliko ispolitiziran i ograničen na muslimane, da ja bježim od njeg samo iz tog razloga.
E vidis, velika vecina pravoslavaca i katolika u BiH misli da je izraz Bosanac toliko ispolitiziran i ogranicen na muslimane da bjeze od njeg iz tog razloga.
Baudelaire

#413 Re: Senilni akademik

Post by Baudelaire »

Ja govorim o ljudima iz svog okruženja, Sarajlijama i Sarajkama koji se svrstavaju u ostale, zato što muslimani nisu, samim tim ni Bošnjaci, a nisu ni Srbi ni Hrvati već katolici i pravoslavci.
Penicilin

#414 Re: Senilni akademik

Post by Penicilin »

JoseMujica wrote:
jedino mogu nagađati, ali najbliže što sam skontao jeste da niko nije još uvijek koncipirao političku platformu Bosanstva.

Pogotovo je sada problem što je možda prekasno za to. Da je platforma političkog Bosanstva (ili integralnog Bošnjaštva) napravljena početkom 19. stoljeća uspjela bi kao bilo koja druga nacionalna politika tog vremena.
Ja sam ubjeđen da za Bosanstvo nije kasno, odnosno da vrijeme Bosanstva upravo dolazi. Koncept bosanskog nacionalnog identiteta već sada je main stream iako do prije samo par godina takva ideja uopšte nije bila poznata. Iako niko do sada nije napisao knjigu niti imamo ni neki NVO ili političku stranku koja definiše i zalaže se za ovaj koncept činjenica je da se ideja bosanstva spontano samodefiniše i nekim čudnim putevima pronalazi svoje mjesto.

Prije nekog vremena je na sax bila jedna tema na kojoj su forumaši upitani kako će se nacionalno izjasniti na slijedećem popisu i većina je izabrala Bosanac i Bosanac i Hercegovac. Najžučnija rasprava bila je upravo oko toga šta je pravilnije od ovo dvoje. OK. Možda forumaši saxa nisu reprezentativan uzorak populacije BiH ali ovakv rezultat jako puno govori o tome kako se mladi ljudi koje zanima politika osjećaju.

Bosanstvo je ideja koja proizilazi iz patriotizma i ideje građanske države Bosne i Hercegovine. Bosanstvo je revot protiv podjela i vjersko etničkog primitivizma i kao takvo nosi s sobom jednu svježinu i ne opterečenost hipotekama koje nose druge ideologije. Iako se Bosancima identificiraju u najvećem broju oni koje bi po imenu nazvali Bošnjacima razlika između Bošnjaštva i Bosanstva je suštinska. Bošnjaštvo se bazira na muslimanskom narodu a Bosanstvo na državi Bosni i Hercegovini. Samim tim Bosanstvo je otvoreno za sve one Ostale kao i za sve one koji osjećaju BiH kao svoju domovinu.

Bosanstvo može a i ne mora isključivati manju ili veću dozu etničkog identiteta i samim tim nudi jednu širinu i fleksibilnost. Zato mislim da će ova ideja sve više rasti i jačati i dobivati svoju jasniju formu a vremenom i institucionaizaciju. Već na prvom slijedećem popisu procenat Bosanaca će već biti toliki da ovu populaciju više niko neće moći zanemariti.
Last edited by Penicilin on 29/05/2011 19:42, edited 1 time in total.
xDenisx

#415 Re: Senilni akademik

Post by xDenisx »

Baudelaire wrote:Ja govorim o ljudima iz svog okruženja.
A ja govorim o ostalim 90-95% katolika i pravoslavaca u BiH :wink:
Penicilin

#416 Re: Senilni akademik

Post by Penicilin »

xDenisx wrote:
Baudelaire wrote:Ja govorim o ljudima iz svog okruženja.
A ja govorim o ostalim 90-95% katolika i pravoslavaca u BiH :wink:
To što se 90 ili 95% katolika ili pravoslavaca ne osjećaju Bosancima uopšte nije bitno. Svako ima pravo da se osjeća kako hoće i niko nema namjeru nametati bosanski identitet Srbima i Hrvatima. Bosanstvo je nešto što se postepeno oblikuje među onih 5 ili 10% koji se ne identifikuju sa Republikom Srpskom ili Herceg Bosom koji se ne slažu sa politikom etničkog ekskluzivieta i težnji podjeli BiH. Naravno da je Bošnjačka politika doprinjela monopolizaciji Bosne kao bošnjačke (Tunjo je tu lavovski odradio) ali to nemože biti izgovor za bilo čije napuštanje ideje BiH. Oni među Srbima i Hrvatima koji i dalje vole BiH ne traže u bošnjačkom ekstremizmu izgovor da ne vole svoju zemlju.
Nele9

#417 Re: Senilni akademik

Post by Nele9 »

Svima koji kažu da u politici nema mjesta za emocije uriniram na izjavu. Zato nam i jeste ovako danas što niko ne čini ništa za ideju, ciljeve, ...
Veliki ljudi učine korak koji ih često košta života ali ih i uvrsti u udžbenike.

Da sam razmišljao pragmatično možda bih i otišao 1991 u Zadar i pucao raznim kalibrima protiv ˝hrvatskih secesionista˝.
Možda sam nepopravljivi zanesenjak i patriota, ali sam prevashodno čovjek. JNA i Srbo-četnici su napali Hrvatsku. Da je došao ne znam ko i rekao da trebam da idem da ubijam Hrvate i ljude koji brane kućni prag ne bih to učinio.
Koliko je bilo dobro ostati sa Srbijom vidimo na primjeru Albanaca. Neko je rekao kako oni imaju nešto.
Da, ali nakon Rankovića, policijskih časova u mirnodopsko vrijeme, hiljade mrtvih, stotine bivših vojnika poginulih ˝nesretnim slučajem˝ u JNA u metalnim kovčezima, i konstantno šprdanje Srba sa Šiptarima (bio u Mavrovu 1987, bio sa Albancima i Srbima, svojim očima vidio), pucanje na goloruke demonstrante, itd, itd.

Bilo je policajaca iz Bosne koji su išli i ubijali ljude na Kosovu. Bilo je vojnika ali i rezervista koji su išli i pucali po Hrvatima. Ja nisam bio spreman i ne bih ponovo bio spreman da to učinim. A za odbranu onog što sam smatrao da je pravedno sam bio spreman i dan danas sam spreman dati svoj život (ovo zaista, bez promocije).

Ah, da....akademik Filipović. Ne čudi mene što se neko ne slaže s reisom Cerićem , akademikom Filipovićem, uvaženim profesorom Latićem, već se iščudjavam golji i nesorti što ništa pametno u životu nit´ učini nit´ ostvari a vrijedja! Vrijedja i laje kao pseto, da ga vas dunjaluk čuje.
Komrad

#418 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Penicilin wrote:
JoseMujica wrote:

Pogotovo je sada problem što je možda prekasno za to. Da je platforma političkog Bosanstva (ili integralnog Bošnjaštva) napravljena početkom 19. stoljeća uspjela bi kao bilo koja druga nacionalna politika tog vremena.
Ja sam ubjeđen da za Bosanstvo nije kasno, odnosno da vrijeme Bosanstva upravo dolazi. Koncept bosanskog nacionalnog identiteta već sada je main stream iako do prije samo par godina takva ideja uopšte nije bila poznata. Iako niko do sada nije napisao knjigu niti imamo ni neki NVO ili političku stranku koja definiše i zalaže se za ovaj koncept činjenica je da se ideja bosanstva spontano samodefiniše i nekim čudnim putevima pronalazi svoje mjesto.

Prije nekog vremena je na sax bila jedna tema na kojoj su forumaši upitani kako će se nacionalno izjasniti na slijedećem popisu i većina je izabrala Bosanac i Bosanac i Hercegovac. Najžučnija rasprava bila je upravo oko toga šta je pravilnije od ovo dvoje. OK. Možda forumaši saxa nisu reprezentativan uzorak populacije BiH ali ovakv rezultat jako puno govori o tome kako se mladi ljudi koje zanima politika osjećaju.

Bosanstvo je ideja koja proizilazi iz patriotizma i ideje građanske države Bosne i Hercegovine. Bosanstvo je revot protiv podjela i vjersko etničkog primitivizma i kao takvo nosi s sobom jednu svježinu i ne opterečenost hipotekama koje nose druge ideologije. Iako se Bosancima identificiraju u najvećem broju oni koje bi po imenu nazvali Bošnjacima razlika između Bošnjaštva i Bosanstva je suštinska. Bošnjaštvo se bazira na muslimanskom narodu a Bosanstvo na državi Bosni i Hercegovini. Samim tim Bosanstvo je otvoreno za sve one Ostale kao i za sve one koji osjećaju BiH kao svoju domovinu.

Bosanstvo može a i ne mora isključivati manju ili veću dozu etničkog identiteta i samim tim nudi jednu širinu i fleksibilnost. Zato mislim da će ova ideja sve više rasti i jačati i dobivati svoju jasniju formu a vremenom i institucionaizaciju. Već na prvom slijedećem popisu procenat Bosanaca će već biti toliki da ovu populaciju više niko neće moći zanemariti.
Odakle ti to da se Bosnjastvo bazira na muslimanskom narodu kada je bosnjastvo starije od tog naroda na ovim prostorima? Opet odakle ti to da se Bosnjastvo ne bazira na drzavi Bosni odnosno danas Bosni i Hercegovini odakle onda naziv Bosnjak? Ako sam dobro razumio ja se izjasnjavam kao Bosnjak a po vjeroispovijesti sam musliman i kao takav nisam Bosanac iako je Bosanac kao i Bosnjak odrednica za nekoga ko je drzavljanin ili vodi projeklo iz Bosne
Penicilin

#419 Re: Senilni akademik

Post by Penicilin »

Komrad wrote:
Odakle ti to da se Bosnjastvo bazira na muslimanskom narodu kada je bosnjastvo starije od tog naroda na ovim prostorima? Opet odakle ti to da se Bosnjastvo ne bazira na drzavi Bosni odnosno danas Bosni i Hercegovini odakle onda naziv Bosnjak? Ako sam dobro razumio ja se izjasnjavam kao Bosnjak a po vjeroispovijesti sam musliman i kao takav nisam Bosanac iako je Bosanac kao i Bosnjak odrednica za nekoga ko je drzavljanin ili vodi projeklo iz Bosne
Večina danas živih Bošnjaka u BiH nisu ni odkud došli i njihovi predaci su se zvali Bošnjanima. Isto se može reći i za bosanske Hrvate i jedan dio Srba međutim porijeklo nije isto što i ideologija. Riječ Bošnjak pojavljuje se za vrijeme Osmanlija i to je turski naziv za stanovnke Bosne. Međutim taj naziv koristio se i za katolike i za pravoslavce i on nije predstavljao nacionalni koncept u smislu u kojem se bošnjaštvo pojavljuje u dvadesetom vijeku. Srpska i hrvatska ideologija formulišu se u BiH u 19. vijeku i bivaju u potpunosti prihvaćene od katolika i pravoslavaca iako su ove ideologije oduvjek bile strane u Bosni. U isto vrijeme muslimani ostaju pri svom religijskom i kulturnom identitetu kao osnovi što je nalagala i islamska vjera a podržavala vjerska hijararhja.

Muslimani nisu doživjeli nacionalizaciju ni tokom AU perioda iako je bilo nekih pokušaja. Najjača politička partija zvala se Muslimanska Jugoslovenska organizacija. U vrijeme stare Jugoslavije večina muslimanske elite zapravo prihvata srpsku ili hrvatsku nacionalnost. Tek nakon drugog svijetskog rata raste svijest o vlastitom nacionalnom konceptu i muslimani dobijaju status nacije sa velikim M. U isto vrijeme Adil Zulfikarpašić formuliše koncept bošnjačke ideologije teorijski je naslanjajući na istoriju uključujući vertikalu sa osmanskim Bošnjacima te srednjevijekovnim Bošnjanima i Bogumilima. Činjenica da se naziv Bošnjaci koristila u vrijeme osmanlija za sve tri vjerske skupine služila je kao osnova prema kojoj bi ovaj nacionalni koncept mogao biti prihvaćen i od bosanskih Srba i Hrvata međutim na bošnjačkom saboru 93. je ovaj naziv prihvaćen kao naziv za bosanske Muslimane i kao takav je ušao u Ustav BiH. Nakon toga ovaj naziv postao je ekskluzivno prihvaćen isključivo od strane bosanskih muslimana.

Razvoj nacionalnih ideologija u BiH dešavao se izvan vlastitog državnog okvira. Od vremena kada su se u Evropi formulisli nacionalni koncepti i države odnosno 18. i 19. vijeka BiH se nalazila u okvirima velikih carstava a nakon toga u okviru zajedničke države. Dakle zakašnjelo nacionalno sazrijevanje rezultat je navedenih okolnosti i zato je ovaj proces još uvijek u toku. Bosanstvo kao ideja samo je krajnji rezultat postojanja moderne države Bosne i Hercegovine.
madner

#420 Re: Senilni akademik

Post by madner »

Komrad ponovo jase. Sta imamo pricati sa covjekom koji bi pristao na fildzan, ako bi eto bio bogdu veci.
mO k3

#421 Re: Senilni akademik

Post by mO k3 »

madner wrote:Komrad ponovo jase. Sta imamo pricati sa covjekom koji bi pristao na fildzan, ako bi eto bio bogdu veci.
komrad je kamuflirani "bosnjo"
zonbirile

#422 Re: Senilni akademik

Post by zonbirile »

Komrad wrote:
Penicilin wrote:
JoseMujica wrote:

-------------------------------------------
he,he ti kontaš mudar,ko lija od 3 mjeseca.Da je bilo pameti to je trebalo misliti na kongresu bošnjačkih intelektualava septembra 93g, ali onda su druge stvari bile na pameti.Nisu prošle i sada avaj,definitivno naziv Bošnjak izgubljen,za ono što ti provlačiš.
madner

#423 Re: Senilni akademik

Post by madner »

Ženski Dr.Med wrote:
madner wrote:Komrad ponovo jase. Sta imamo pricati sa covjekom koji bi pristao na fildzan, ako bi eto bio bogdu veci.
komrad je kamuflirani "bosnjo"
Nije, to je pravi Bosnjak kako ga je zamislio Tunjo i Alija.
Ovi drugi su izrodi, ufatili se nacionalnog identita i nikako da popuste.
Komrad

#424 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Penicilin wrote:
Komrad wrote:
Večina danas živih Bošnjaka u BiH nisu ni odkud došli i njihovi predaci su se zvali Bošnjanima. Isto se može reći i za bosanske Hrvate i jedan dio Srba međutim porijeklo nije isto što i ideologija. Riječ Bošnjak pojavljuje se za vrijeme Osmanlija i to je turski naziv za stanovnke Bosne. Međutim taj naziv koristio se i za katolike i za pravoslavce i on nije predstavljao nacionalni koncept u smislu u kojem se bošnjaštvo pojavljuje u dvadesetom vijeku. Srpska i hrvatska ideologija formulišu se u BiH u 19. vijeku i bivaju u potpunosti prihvaćene od katolika i pravoslavaca iako su ove ideologije oduvjek bile strane u Bosni. U isto vrijeme muslimani ostaju pri svom religijskom i kulturnom identitetu kao osnovi što je nalagala i islamska vjera a podržavala vjerska hijararhja.

Muslimani nisu doživjeli nacionalizaciju ni tokom AU perioda iako je bilo nekih pokušaja. Najjača politička partija zvala se Muslimanska Jugoslovenska organizacija. U vrijeme stare Jugoslavije večina muslimanske elite zapravo prihvata srpsku ili hrvatsku nacionalnost. Tek nakon drugog svijetskog rata raste svijest o vlastitom nacionalnom konceptu i muslimani dobijaju status nacije sa velikim M. U isto vrijeme Adil Zulfikarpašić formuliše koncept bošnjačke ideologije teorijski je naslanjajući na istoriju uključujući vertikalu sa osmanskim Bošnjacima te srednjevijekovnim Bošnjanima i Bogumilima. Činjenica da se naziv Bošnjaci koristila u vrijeme osmanlija za sve tri vjerske skupine služila je kao osnova prema kojoj bi ovaj nacionalni koncept mogao biti prihvaćen i od bosanskih Srba i Hrvata međutim na bošnjačkom saboru 93. je ovaj naziv prihvaćen kao naziv za bosanske Muslimane i kao takav je ušao u Ustav BiH. Nakon toga ovaj naziv postao je ekskluzivno prihvaćen isključivo od strane bosanskih muslimana.

Razvoj nacionalnih ideologija u BiH dešavao se izvan vlastitog državnog okvira. Od vremena kada su se u Evropi formulisli nacionalni koncepti i države odnosno 18. i 19. vijeka BiH se nalazila u okvirima velikih carstava a nakon toga u okviru zajedničke države. Dakle zakašnjelo nacionalno sazrijevanje rezultat je navedenih okolnosti i zato je ovaj proces još uvijek u toku. Bosanstvo kao ideja samo je krajnji rezultat postojanja moderne države Bosne i Hercegovine.
Ali opet smo doslo do toga da je Bosnjastvo=Bosanstvo samo je Bosnjastvo nego nestrucno a vjerujem i namjerno prisvojio za bosanske muslimane
Ista stvar bi se dogodilo i sa Bosanstvom da ga se predlozilo na tom saboru... pa bi vjerovatno ovi koji zagoravju Bosanstvo zagovarali Bosnjastvo ...
Komrad

#425 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Kada i ako dozivim da je neka opstina u RS ponovo vecinski Bosnjacka vjerovat cu da nismo pristali na fildzan
a Boga mi kada vidim podrinjce oko tuzle, rogaticane i focake oko sarajeva mislim da se sami zatvaramo u fildzan
kako Bosnjaci tako i drugi narodi
Nadam se da ce ova vlast barem pokusati promijeniti smijer dosadasnje politike prema povratnicima
Post Reply