BiH-x wrote:JoseMujica wrote:pemanapemani wrote:
Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.

konceptualno 100% na isti način razmišljaju.... zato i mrze jedni druge jer im se teritorijalne projekcije preklapaju, a ideologije same po suprotstavljaju jer su istovjetno koncipirane a samo drugim idealima obojene i sve na isti način podjednako isključive
Nego Mujice, da nemas ti mozda odgovor na pitanje zasto se katolici i pravoslavci tako slabo izjasnjavaju kao Bosanci?
Iskreno me zanima
jedino mogu nagađati, ali najbliže što sam skontao jeste da niko nije još uvijek koncipirao političku platformu Bosanstva.
Pogotovo je sada problem što je možda prekasno za to. Da je platforma političkog Bosanstva (ili integralnog Bošnjaštva) napravljena početkom 19. stoljeća uspjela bi kao bilo koja druga nacionalna politika tog vremena. Problem je bio što :
1. U Bih nije bilo jedinstvene domaće političke elite (sve osmanlije pobile) a ono što nisu pobile izginulo je neđe u pm boreći se u ime sultana
2. Osmanski sistem mileta nije pogodovao nacionalnom jedinstvu (vjerskim zajednicama se upravljalo odvojeno putem vjerskih institucija). Muslimani, tada povlaštena vjerska grupacija, vezani su za Stambol a ne za Bosnu. Ako ste primjetili neki i dan danas turskim zastavama mašu

Do austrije nisu ni svoj maternji jezik učili!
3. Upravo vjerske institucije, i prosvjetne koje izrastaju uz vjerske, postaju žarište kasnije nacionalizacije pravoslavaca u Srpski (od 1840. godine u vrijeme garašanina kao ministra unutarnjih poslova Srbije), a katolika u Hrvatski nacionalni korpus ( ovaj proces počinje kasnije od srpskog ali ubrzava se dolaskom Štadlera za nadbiskupa vrhbosanskog, čini mi se negdje 1881.)
4. Integralno Bošnjaštvo koncipira tek Austro-Ugarska ali ono dolazi prekasno i iz pogrešnog izvora: okupatora i ne prima se u narodu iako je jak intelektualni sloj stvorio dosta dobru pisanu podlogu za razvoj ideologije (mislim na radove Preloga, Račkog, Klaića, zatim i prve gramatike Bosanskog jezika, pa list Bošnjak Safet-bega Bašagića) ali već je tada srpstvo i hrvatstvo bilo snažno prihvaćeno u pravoslavnim i katoličkim intelektualnim slojevima, dok su muslimani ostali utvrđeni u svojoj vjeri i nisu bendali ništa što dolazi od KuK.
Vidljivo je da su u BiH vjerske skupine, samo preimenovane u nacionalne, odnosno etničke ili kako je jedan bosanski pjesnik davno napisao;
"Jedan otac, jedna mati,
valja nama znati,
jer ćemo se paski klati"