http://www.cin.ba/Reports/1/?cid=263,2,1Prenj wrote:Daj njene clanke na sunce, pa da vidimo.Nabildana_Baba wrote:
Lidija Pisker
![]()
Senad Avdic - nagradjeni profesionalac
Moderator: anex
-
Nabildana_Baba
-
edinbug
Pozdrav svim forumasima. Novi sam clan ovog foruma.
Mislim da je S.A. najbolji novinar barem u printanim medijima. Tip ima petlju. E sada sto neki nemaju petlju da pogledaju istinu u oci, tj. da pometu ispred vlastitog dvorista to je vec neka druga tema. Ja redovno citam S.Bosnu i mogu navesti desetine primjera gdje je taj list i S.A. nekada i pola godine ranije objavljivao neke bitne informacije u BiH, pocev od hapsenja haskih bjegunaca do razotkrivanja kriminala.
U ratnim vremenima je mozda jedini koji je sa borcima isao iza "neprojateljskih" linija i izvjestavao. Slazem se da nekada pretjera sa "rijecnikom" ali zar lopovi zasluzuju ljepsi govor.
Mislim da je S.A. najbolji novinar barem u printanim medijima. Tip ima petlju. E sada sto neki nemaju petlju da pogledaju istinu u oci, tj. da pometu ispred vlastitog dvorista to je vec neka druga tema. Ja redovno citam S.Bosnu i mogu navesti desetine primjera gdje je taj list i S.A. nekada i pola godine ranije objavljivao neke bitne informacije u BiH, pocev od hapsenja haskih bjegunaca do razotkrivanja kriminala.
U ratnim vremenima je mozda jedini koji je sa borcima isao iza "neprojateljskih" linija i izvjestavao. Slazem se da nekada pretjera sa "rijecnikom" ali zar lopovi zasluzuju ljepsi govor.
-
Prenj
Hvala, clanak je odlican, a cijeli site prijatno iznenadjenje.Nabildana_Baba wrote:http://www.cin.ba/Reports/1/?cid=263,2,1Prenj wrote:Daj njene clanke na sunce, pa da vidimo.Nabildana_Baba wrote:
Lidija Pisker
![]()
-
digger
Ahh... Senad...
Citam Internet SB redovno jer mi dolazi besplatno. Sto se tice Senada i generalnog pisanja magazina, to je kombinacija loseg i nesto boljeg (tabloidnog) zurnalizma. Ujedno, mnogi se napisi baziraju na nedostatku provjerenih podataka koji bi trebali da budu dobijeni istrazivanjem i provjerama sa drugih izvora.
To receno, SB ipak igra vaznu ulogu u nasem lopovskom i prevrtljivom drustvu, gdje je vjerovatno nemoguce provjeriti dobijenu informaciju. Oni koji ne zele da vise kazu ili da se time otkriju, mogu mirno ili da lazu ili nista ne kazu... i to bez ikakvih sankcija. Gledajuci pravo u oci.
Ocekivati od Senada i Co. da ovo izmjene ne bi bilo fer.
Znaci, SB valja redovno citati. Radi odrzavanja vase licne savijesti, sugerisem da istovremeno zatvorite jedno oko, sto je ipak bolje nego sto mnogi praktikuju: zatvore oba.
Citam Internet SB redovno jer mi dolazi besplatno. Sto se tice Senada i generalnog pisanja magazina, to je kombinacija loseg i nesto boljeg (tabloidnog) zurnalizma. Ujedno, mnogi se napisi baziraju na nedostatku provjerenih podataka koji bi trebali da budu dobijeni istrazivanjem i provjerama sa drugih izvora.
To receno, SB ipak igra vaznu ulogu u nasem lopovskom i prevrtljivom drustvu, gdje je vjerovatno nemoguce provjeriti dobijenu informaciju. Oni koji ne zele da vise kazu ili da se time otkriju, mogu mirno ili da lazu ili nista ne kazu... i to bez ikakvih sankcija. Gledajuci pravo u oci.
Ocekivati od Senada i Co. da ovo izmjene ne bi bilo fer.
Znaci, SB valja redovno citati. Radi odrzavanja vase licne savijesti, sugerisem da istovremeno zatvorite jedno oko, sto je ipak bolje nego sto mnogi praktikuju: zatvore oba.
-
mamica papucarka
Ni jedan drugi novinar, osim Senada Avdica ,ne bi mogao dobiti nagradu za istrazivacko novinarstvo
Covjek ima svoje izvore informacija i na tome mu ne treba zamjerit.
Na tome se zasniva cijela profesija.
Novinar ne treba sve da zna, ali treba da poznaje ljude koji znaju.
-
mamica papucarka
Clanak je dobar, ali nista revolucionarnoPrenj wrote:Hvala, clanak je odlican, a cijeli site prijatno iznenadjenje.Nabildana_Baba wrote:http://www.cin.ba/Reports/1/?cid=263,2,1Prenj wrote: Daj njene clanke na sunce, pa da vidimo.
-
Nabildana_Baba
mama29 wrote:Clanak je dobar, ali nista revolucionarnoPrenj wrote:Hvala, clanak je odlican, a cijeli site prijatno iznenadjenje.Nabildana_Baba wrote: http://www.cin.ba/Reports/1/?cid=263,2,1
Revolucionarno nije.
Zato sto novinar samo treba ispricati pricu.
Vrijedjati, lagati i izmisljati - pretpostavljam da je to "revolucionarno"?
-
mamica papucarka
Ne bih rekla vrijedjanje nego ismijavanje.
Sanad Avdic ismijava.
zar ne treba ismijavati ljude koji preko mrtvih idu ka vlasti. Samo da je se docepajui. pa vidite li vi ko su ljudi koji stoje na samom politickom vrhu BiH? Koliko korupcije, nepotizma, i sl...
ja bih ih prva ismijavala, ali nemam dovoljno hrabrosti.
Tekst sa linka je dobar, ali ovakavim tekstom se ne moze nista postici. Barem ne u ovakvoj drzavi kakva je BiH.
Sanad Avdic ismijava.
zar ne treba ismijavati ljude koji preko mrtvih idu ka vlasti. Samo da je se docepajui. pa vidite li vi ko su ljudi koji stoje na samom politickom vrhu BiH? Koliko korupcije, nepotizma, i sl...
ja bih ih prva ismijavala, ali nemam dovoljno hrabrosti.
Tekst sa linka je dobar, ali ovakavim tekstom se ne moze nista postici. Barem ne u ovakvoj drzavi kakva je BiH.
-
digger
Draga mama:mama29 wrote:Ni jedan drugi novinar, osim Senada Avdica ,ne bi mogao dobiti nagradu za istrazivacko novinarstvo![]()
Ne napadam ja Senada. Neka on i dalje radi pa makar i na ovaj (neuobicajen) nacin.
Da novinar "ne treba sve da zna," to ostavi za privatne diskusije uz kafu.
Ako neko vec pise o necemu a drugi kupuju novine ili magazin ocekujuci da citaju korektnu informaciju, onda taj novinar mora da se dobro potkuje, da zna obje strane argumenta ili istine, i da iznese citaocu sve potrebno da ovaj napravi ispravan zakljucak.
Ali "nas" nacin nije novinarski posto radi po sistemu "cula-kazala." Koliko puta smo nasli nesto sto vise zvuci kao uvreda, a u napisu za isto nema dokaza da se tako i tako dogodilo. Mozda je uvrijedjena osoba i reagovala SB-u, ali na zalost, SB radi kao i ostatak drzave: zali se ti bogu ako mi mislimo da smo u pravu.
Jer nasa stampa cesto praktikuje da posten odgovor onoga koji je bezrazlozno kritikovan ne mora biti objavljen u "Pisma redakciji" niti stampano kao retrakcija. Pojela maca.
-
mamica papucarka
Nabildana_Baba wrote:mama29 wrote:Clanak je dobar, ali nista revolucionarnoPrenj wrote: Hvala, clanak je odlican, a cijeli site prijatno iznenadjenje.
Revolucionarno nije.
Zato sto novinar samo treba ispricati pricu.
zavisi sta pises; vijest, informaciju, kolumnu, komentar, reportazu, osvrt...
tekst sa linka je informacija tj, produzena vijest
U ovakvim tekstovima novinar ne komentarise, samo iznosi cinjenice.
Istrazivacko novinarstvo je sasvim nesto drugo.
-
mamica papucarka
Digger, to bi trebalo tako biti, ali opet u nekoj drugoj zemlji.digger wrote:Draga mama:mama29 wrote:Ni jedan drugi novinar, osim Senada Avdica ,ne bi mogao dobiti nagradu za istrazivacko novinarstvo![]()
Ne napadam ja Senada. Neka on i dalje radi pa makar i na ovaj (neuobicajen) nacin.
Da novinar "ne treba sve da zna," to ostavi za privatne diskusije uz kafu.
Ako neko vec pise o necemu a drugi kupuju novine ili magazin ocekujuci da citaju korektnu informaciju, onda taj novinar mora da se dobro potkuje, da zna obje strane argumenta ili istine, i da iznese citaocu sve potrebno da ovaj napravi ispravan zakljucak.
Ali "nas" nacin nije novinarski posto radi po sistemu "cula-kazala." Koliko puta smo nasli nesto sto vise zvuci kao uvreda, a u napisu za isto nema dokaza da se tako i tako dogodilo. Mozda je uvrijedjena osoba i reagovala SB-u, ali na zalost, SB radi kao i ostatak drzave: zali se ti bogu ako mi mislimo da smo u pravu.
Jer nasa stampa cesto praktikuje da posten odgovor onoga koji je bezrazlozno kritikovan ne mora biti objavljen u "Pisma redakciji" niti stampano kao retrakcija. Pojela maca.
Politicki vrh mora polagati racune narodu, a to se vrsi preko medija.
Koliku placu ima predsjednik drzave, javnosti u pravom demokratskom drustvu jeste poznato. Kod nas novinar mora glumit spijuna da bi to doznao.
U bh. novinarsvu situacija je sljedeca;
da bi druga strana pristala na razgovor sa novinarem, moguce je samo ako objavis pricu jedne strane (jer druga nije htjela da primi novinara na razgovor)
Vjeruj mi, druga strana, isprovocirana tekstom ,reaguje u narednom broju.
- Meshtar
Postovani,
Iskreno govoreci Senad Avdic zna nekada pretjerati, ali je relevantan novinar i sto je najvaznije 'udara' jednako po svima. Bez obzira na nacionalni, vjerski, stranacki itd identitet.
Drugi vazan pokazatelj njegove relevancije su cesta gostovanja na televizijama iz regiona, (primjer emisija Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovica na HRT-u). Zato sto ljudi jednostavno znaju da on nece prikazati situaciju boljom samo zato sto je odavde, nego ide ravno u kost.
Trece i za mene najvaznije, taj je covjek jedini rekao da ce biti rat u BIH, dok smo mi ostali govorili da smo Valter, i mislili kako to nece nas stici.
I na kraju, kad citam SB vidim da nisam sam, da je jos nekim ljudima oko mene bitno da nam fasisti i kriminalci ne dohakaju. To je stvar mog unutrasnjeg otpora.
Puna podrska Slobodnoj bosni i njenim novinarima.
Iskreno govoreci Senad Avdic zna nekada pretjerati, ali je relevantan novinar i sto je najvaznije 'udara' jednako po svima. Bez obzira na nacionalni, vjerski, stranacki itd identitet.
Drugi vazan pokazatelj njegove relevancije su cesta gostovanja na televizijama iz regiona, (primjer emisija Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovica na HRT-u). Zato sto ljudi jednostavno znaju da on nece prikazati situaciju boljom samo zato sto je odavde, nego ide ravno u kost.
Trece i za mene najvaznije, taj je covjek jedini rekao da ce biti rat u BIH, dok smo mi ostali govorili da smo Valter, i mislili kako to nece nas stici.
I na kraju, kad citam SB vidim da nisam sam, da je jos nekim ljudima oko mene bitno da nam fasisti i kriminalci ne dohakaju. To je stvar mog unutrasnjeg otpora.
-
edinbug
Apsolutno dobra kostatacija.Samo kod nas je problem sto nas vise cijene vani nego ovdje.Meshtar wrote:Postovani,
- DiplomataSaSela
Je li ti se svidjaju i oni njegovi komentari o Seferu I Semiru...Vodenjak wrote:Mislim da u potpunosti razumijem sadasnje raspolozenje S. Avdica a onda kao produkat istog i sadasnje pisanje...
Avdic je covjek ciji su tekstovi jos prije rata bili svrstavani u domen naucne fantastike samo zato sto je pricao o nekom, tada mnogima, imaginarnom ratu. Avdic je covjek koji tekstovima iz dana u dan, mjeseca u mjesec, godine u godinu nagovjestava, upozorava, ukazuje na svu truHlost zivota koji smo dobili sa ovim degenerisanim kvazipoliticarima i prirodno nadarenim kriminalcima.
Avdic je novinar koji je hrabriji od mnogih koji se qrce ovim ili onim cinovima stecenim u rovovima ili sefovima banki jer se nije libio da kaze ono sto misli ni onda kad je to bilo zaista po glavu opasno!
E takav covjek, Senad Avdic, ne da nije bio shvatan u toku svih ovih godina iza nas vec se danas na njega gleda kao na nekog idiota koji pise tamo neke bljuvotine o kojima, je li, svi vec sve znaju, ali on se eto nasao da to kao objelodani!
Nikakve reakcije na njegovo pisanje nema osim sto ima pljuvanja po njemu!
Ali je zato dosla reakcija na karikature objavljene u tamo nekoj Danskoj...
- Vodenjak
Ma bjaaaazi ba diplomato...DiplomataSaSela wrote:Je li ti se svidjaju i oni njegovi komentari o Seferu I Semiru...Vodenjak wrote:Mislim da u potpunosti razumijem sadasnje raspolozenje S. Avdica a onda kao produkat istog i sadasnje pisanje...
Avdic je covjek ciji su tekstovi jos prije rata bili svrstavani u domen naucne fantastike samo zato sto je pricao o nekom, tada mnogima, imaginarnom ratu. Avdic je covjek koji tekstovima iz dana u dan, mjeseca u mjesec, godine u godinu nagovjestava, upozorava, ukazuje na svu truHlost zivota koji smo dobili sa ovim degenerisanim kvazipoliticarima i prirodno nadarenim kriminalcima.
Avdic je novinar koji je hrabriji od mnogih koji se qrce ovim ili onim cinovima stecenim u rovovima ili sefovima banki jer se nije libio da kaze ono sto misli ni onda kad je to bilo zaista po glavu opasno!
E takav covjek, Senad Avdic, ne da nije bio shvatan u toku svih ovih godina iza nas vec se danas na njega gleda kao na nekog idiota koji pise tamo neke bljuvotine o kojima, je li, svi vec sve znaju, ali on se eto nasao da to kao objelodani!
Nikakve reakcije na njegovo pisanje nema osim sto ima pljuvanja po njemu!
Ali je zato dosla reakcija na karikature objavljene u tamo nekoj Danskoj...
Stalno mi trazis dlaku u jajetu!
Tako ti je tesko priznati kad sam u pravu, a znam da mislis ko i ja!
-
zloglas
[quote]Iskreno govoreci Senad Avdic zna nekada pretjerati, ali je relevantan novinar i sto je najvaznije 'udara' jednako po svima. Bez obzira na nacionalni, vjerski, stranacki itd identitet.
naravno da udara jednako. dominik ilijasevic como je, naprimjer, osvjedočeni zločinac koji je objavio knjigu. a senad avdic bio promotor...

naravno da udara jednako. dominik ilijasevic como je, naprimjer, osvjedočeni zločinac koji je objavio knjigu. a senad avdic bio promotor...