Semir Halilović-feljton magazin DANI-ISTINA O JUKI PRAZINI
- profko
ne znam koji ono nick me iskritikova.
ali nije ni bitno
vako direktore!
posto si ti majsotre stari da ti kazem ovako
knjiga je kolekcija dokumenata i svjedocanstvo ono sta je momak vidio.
tada djecak ili kako god.
vidi jarane,kako god da e prisluskivani razgovori su objavljeni i vidi se iz njih sve.
nije to ni moj ni tvoj posao
to su slusale sluzbe,momak dosao do toga i kraj price.
sta mene boli birga sta ce zaklina????
jel se ona brinula sta ce gradjani sarajeva ili mostara koji je juka spalio do temelja ?????!!!
nemoj da jedes govna tiu bez ikakve potrebe jarane.
ti se kao pitas sta ce zaklina
otidji u mostar pa pitaj za juku prazinu!
uostalom ako ti je tako drago napravi fondaciju jusuf juka prazina pa cemo vidjeti kakko ces proci
a opet sto se semira halilovica tice,ma uoste me ne zanima kako je dosao do papira,ko mu ih je dao i ostale glupsoti koje neki SDA-ovci pokusavaju proturiti kao pricu ovdje..
nije bitno odakle nego da je izaslo na vidjelo.
jeste eto ja ssam kod pecanina u danima vidio i nije to pecaninova pamet.
nego autenticni razgovori.
a onaj citat sto si stavio iz feljtona kao gdje semir citira sefera sta je rekao sa juke i ostale kriminalce.
pa zar nisu bili relanost rasta??
esu nazalost
i borili se ali im je kriminal bio drazi ociglreddno
i tako su i zavrsili
kakav lik to je strasno
imas dokuennte i papire i gledaj
uostalom ako si vec tako pmaetan izvadi onaj dio iz feljtona u kome se citira dokumnet Vojne bezbejdnsoti koja potvrdjuje cijelu pricu u juki cetnicima,svercu i ostalom..
uzmi malo to al uzmi dobro
ali nije ni bitno
vako direktore!
posto si ti majsotre stari da ti kazem ovako
knjiga je kolekcija dokumenata i svjedocanstvo ono sta je momak vidio.
tada djecak ili kako god.
vidi jarane,kako god da e prisluskivani razgovori su objavljeni i vidi se iz njih sve.
nije to ni moj ni tvoj posao
to su slusale sluzbe,momak dosao do toga i kraj price.
sta mene boli birga sta ce zaklina????
jel se ona brinula sta ce gradjani sarajeva ili mostara koji je juka spalio do temelja ?????!!!
nemoj da jedes govna tiu bez ikakve potrebe jarane.
ti se kao pitas sta ce zaklina
otidji u mostar pa pitaj za juku prazinu!
uostalom ako ti je tako drago napravi fondaciju jusuf juka prazina pa cemo vidjeti kakko ces proci
a opet sto se semira halilovica tice,ma uoste me ne zanima kako je dosao do papira,ko mu ih je dao i ostale glupsoti koje neki SDA-ovci pokusavaju proturiti kao pricu ovdje..
nije bitno odakle nego da je izaslo na vidjelo.
jeste eto ja ssam kod pecanina u danima vidio i nije to pecaninova pamet.
nego autenticni razgovori.
a onaj citat sto si stavio iz feljtona kao gdje semir citira sefera sta je rekao sa juke i ostale kriminalce.
pa zar nisu bili relanost rasta??
esu nazalost
i borili se ali im je kriminal bio drazi ociglreddno
i tako su i zavrsili
kakav lik to je strasno
imas dokuennte i papire i gledaj
uostalom ako si vec tako pmaetan izvadi onaj dio iz feljtona u kome se citira dokumnet Vojne bezbejdnsoti koja potvrdjuje cijelu pricu u juki cetnicima,svercu i ostalom..
uzmi malo to al uzmi dobro
- profko
evo z aonog jukinog FANA malo za uspomenu
01.12.2005.
Juka + Ćelo - 28. 2. 1993
Juka: Hoćemo li šta poslovati?
Ćelo: Samo reci...
Juka: Prvo, poslao sam ti uniforme i čaja za onu bolest..
Ćelo: Primio! Reci kad je slatko.
Juka: Poslao sam ti onoga k'o što si tražio!
Ćelo: Ko prvi krene dole, ja ću napisati šta mi treba, da odradimo posao što prije.
Juka: Ja sam ti posl'o so, za to bi mi trebao poslati pare! A za ostalo bi se dogovorili.
Ćelo: Dobro, čim ja dobijem to ovdje, kako i šta ide, odmah ti šaljem za sljedeću turu.
Juka: Kažu da ide po 600-700 gram. Ja sam to računao po 500 i onda bi to bilo 50.000 DM. To nisam platio, ostao sam dužan!
Ćelo: Šefica će biti obaviještena, biće upućena u to, ja ću joj sve reći šta i kako. Sljedeću turu ti šaljem za koji dan.
Juka: Uz'o sam na obraz s Nisvetom. Ako bude sve regularno, onda ćeš dobiti puno više. Litar skoro!!!
Ćelo: Nema problema. Jesi dobio ono?
Juka: Jesam, a ono ako bi ti litar slao ili pola litra, to je bruka razumiješ? Ti znaš koliko je to, a sve je čisto. Dok ti to možeš sa malterom izmiješati pa da to bude bruka.
Ćelo: Vidjeću ja koliko se može od litre glicerina napraviti punjenja pa ću ti objasniti sve.
Juka: To čisto vrijedi više nego kad miješaš. Čisto vrijedi duplo. Gledaj da se ne obrukaš, prvo vidi boju para, pa onda.
Ćelo: Dobićeš sve samo dok ja to dobijem. Ostalo ti šaljem odmah.
Juka: Dobro samo ti vidi za gotovinu da imaš što više.
Ćelo: Nema problema. Što se tiče gotovine, imam jedno 10, može li proći?!
Juka: Kako može proći? Znaš li ti koliko ti treba? Treba ti milion!!!
Ćelo: Rekao sam deset, nisam precizirao čega...
Juka: Dobro i to što kažeš. Ali ako ćeš to da radiš, onda ti trebaju milioni! Ali ja mislim da bez 500. 000 ne možeš ništa ni pomisliti.
Ćelo: Pa ja mislim da sad imam 500 hiljada keša. Dogovorit ćemo se.
Juka: Gledaj kako ćeš i šta ćeš...
....
Ćelo: Ja ću pokriti što se tiče finansija, samo da ja dobijem prvi dio da vidim kako može proći, a onda ću ti ja ostali dio finansija poslati.
Juka: Ja ti odmah završavam maksimalno!
Ćelo: Znam ja sve cijene, znam ja to dole, al' nisam htio raditi.
Juka: Evo ja ću ti reći. Jedan sto pedeset razumiješ. Ako odmah, daje, a ako čekaš, onda dvjesto, znaš. Jedan!
Ćelo: Puno je to.
Juka: Gdje je puno, to je bilo i u miru.
Ćelo: Slušaj, ja sam tebe učio ovom zanatu. Ja te učio, to si prvi put vidio od mene.
Juka: Pa ja to nikad nisam ni radio. Nego ste vi to uvijek sa malterom imali.
Ćelo: Nemoj onda mene učiti mom zanatu. Pusti ti mene da ja radim.
Juka: Pusti, pusti, ali ja sad znam koliko je sad to 600-700.
Ćelo: Jeste, al' čiji je rizik???
Juka: Dobro, ima i toga. Dobro, ja sam dao instrukcije, biće to sporazum neki.
Ćelo: Dobro, ja čekam franko.
Juka: Franko dolazi ujutro.
01.12.2005.
Juka + Ćelo - 28. 2. 1993
Juka: Hoćemo li šta poslovati?
Ćelo: Samo reci...
Juka: Prvo, poslao sam ti uniforme i čaja za onu bolest..
Ćelo: Primio! Reci kad je slatko.
Juka: Poslao sam ti onoga k'o što si tražio!
Ćelo: Ko prvi krene dole, ja ću napisati šta mi treba, da odradimo posao što prije.
Juka: Ja sam ti posl'o so, za to bi mi trebao poslati pare! A za ostalo bi se dogovorili.
Ćelo: Dobro, čim ja dobijem to ovdje, kako i šta ide, odmah ti šaljem za sljedeću turu.
Juka: Kažu da ide po 600-700 gram. Ja sam to računao po 500 i onda bi to bilo 50.000 DM. To nisam platio, ostao sam dužan!
Ćelo: Šefica će biti obaviještena, biće upućena u to, ja ću joj sve reći šta i kako. Sljedeću turu ti šaljem za koji dan.
Juka: Uz'o sam na obraz s Nisvetom. Ako bude sve regularno, onda ćeš dobiti puno više. Litar skoro!!!
Ćelo: Nema problema. Jesi dobio ono?
Juka: Jesam, a ono ako bi ti litar slao ili pola litra, to je bruka razumiješ? Ti znaš koliko je to, a sve je čisto. Dok ti to možeš sa malterom izmiješati pa da to bude bruka.
Ćelo: Vidjeću ja koliko se može od litre glicerina napraviti punjenja pa ću ti objasniti sve.
Juka: To čisto vrijedi više nego kad miješaš. Čisto vrijedi duplo. Gledaj da se ne obrukaš, prvo vidi boju para, pa onda.
Ćelo: Dobićeš sve samo dok ja to dobijem. Ostalo ti šaljem odmah.
Juka: Dobro samo ti vidi za gotovinu da imaš što više.
Ćelo: Nema problema. Što se tiče gotovine, imam jedno 10, može li proći?!
Juka: Kako može proći? Znaš li ti koliko ti treba? Treba ti milion!!!
Ćelo: Rekao sam deset, nisam precizirao čega...
Juka: Dobro i to što kažeš. Ali ako ćeš to da radiš, onda ti trebaju milioni! Ali ja mislim da bez 500. 000 ne možeš ništa ni pomisliti.
Ćelo: Pa ja mislim da sad imam 500 hiljada keša. Dogovorit ćemo se.
Juka: Gledaj kako ćeš i šta ćeš...
....
Ćelo: Ja ću pokriti što se tiče finansija, samo da ja dobijem prvi dio da vidim kako može proći, a onda ću ti ja ostali dio finansija poslati.
Juka: Ja ti odmah završavam maksimalno!
Ćelo: Znam ja sve cijene, znam ja to dole, al' nisam htio raditi.
Juka: Evo ja ću ti reći. Jedan sto pedeset razumiješ. Ako odmah, daje, a ako čekaš, onda dvjesto, znaš. Jedan!
Ćelo: Puno je to.
Juka: Gdje je puno, to je bilo i u miru.
Ćelo: Slušaj, ja sam tebe učio ovom zanatu. Ja te učio, to si prvi put vidio od mene.
Juka: Pa ja to nikad nisam ni radio. Nego ste vi to uvijek sa malterom imali.
Ćelo: Nemoj onda mene učiti mom zanatu. Pusti ti mene da ja radim.
Juka: Pusti, pusti, ali ja sad znam koliko je sad to 600-700.
Ćelo: Jeste, al' čiji je rizik???
Juka: Dobro, ima i toga. Dobro, ja sam dao instrukcije, biće to sporazum neki.
Ćelo: Dobro, ja čekam franko.
Juka: Franko dolazi ujutro.
-
latif
evo malo za bosniaforever stsrog borca
eto posto kritikujes malo i citj stsa god
nemoj onako na usplju pamet
nije u redu
Portret: Semir Halilović, autor Državne tajne, za Dane govori o knjizi
Volio bih da do dokumentacije nikad nisam došao
Emir Suljagić
Semir Halilović ne izgleda kao čovjek koji zna sve državne tajne. Na koncu, veoma je neuobičajeno da dvadesetčetvorogodišnji student prava - bilo gdje na svijetu i bilo kada - ima pristup informacijama od kojih bi se većini žitelja ove zemlje zaledila krv u žilama. Oni drugi, upućeniji, već se smrzavaju od straha, samo nekoliko sedmica pred izlazak Državne tajne, knjige koju je Halilović pisao posljednje dvije godine; knjige, koja će, po njegovim riječima razbiti u paramparčad mitove nastale u posljednjem ratu. "Do dokumentacije sam došao 2003. godine i pošto je riječ o nekoliko miliona stranica, jako puno vremena mi je trebalo da razvrstam arhivu. Pritom mislim na najvažnije događaje, one koji su još uvijek ostali nerazjašnjeni i prekriveni velom tajne i deset godina nakon rata."
Dokumentacija u ovom slučaju podrazumijeva kompletnu arhivu bosanskih tajnih, vojnih i civilnih službi, HRHB i, djelomično, vojnog i civilnog establišmenta Republike Srpske. "Mogao sam sve to sačuvati, ali jednostavno to nisam mogao uraditi. Dok sam je čitao, shvatio sam koliku količinu zla i prevare smo preživjeli svi mi 'zaluđeni građani'." Na koncu, knjiga koju je počeo pisati kao zbirku osobnih sjećanja na rat, završila je kao do sada najkompletnija kolekcija dokumenata bilo koje od "zaraćenih strana" u bosanskom ratu.
Državna tajna je, pored toga, i virtualni Ko je ko u ratnom režimu Alije Izetbegovića. "Knjiga barata sa oko osam stotina do hiljadu imena raznog ranga, od kojih nekih stotinu može biti svrstano među ključne, one koji danas imaju status heroja", kaže Halilović. "Dokumentacija otkriva još neke stvari o tim ljudima i pokazuje da smo mi do sada bili žrtve fabrikovane, njihove istine, da tako kažem. U knjizi se ne radi niti o mojoj niti o njihovoj istini. Mi smo o svim tim ljudima - Ćeli jednom ili drugom, Juki Prazini, ako hoćeš i Naseru Oriću - znali ono što su tajne službe koristile da bi ti ljudi radili poslove za njih, držale ih na uzdi. Kada je riječ o političarima, i o njima smo znali samo ono što su do sada govorili jedni o drugima. Ova knjiga to mijenja, iz nje će se vidjeti kakvi su bili njihovi međusobni odnosi, odnos prema narodu, prema ratu, prema žrtvama..."
Zaključak koji Halilović - sa desetogodišnje distance i uz pristup hiljadama stranica izvještaja i dosjea, kojima je bilo namijenjeno da istruhnu u dubokim i mračnim podrumima - izvlači o ljudima koji su vodili Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima nije nimalo laskav. "Najkraće rečeno: radi se o diletantima. U tako ozbiljnoj situaciji, sa stotinama hiljada mrtvih, desetinama hiljada silovanih žena, unesrećenih familija - mali je broj onih koji u ovom ratu nisu izgubili nikoga - susretneš se sa ljudima koji tri dana poslije pada Srebrenice raspravljaju o tome ko kontrolira više novaca, Silajdžić ili Izetbegović; ili ko je trebao letjeti kakvim helikopterom, transportnim ili diplomatskim; ili ko kontrolira općinske načelnike, ko je uzeo više novaca, ko je više potrošio... i onda vidiš da u trenutku kada se dešava planetarna tragedija državu vodi skup totalnih političkih diletanata. Državu su vodili vrlo neodgovorni ljudi koji nisu bili dorasli trenutku."
Semir Halilović ne krije da je motivaciju za pisanje ove knjige nalazio u sudbini koju je doživjela njegova familija. "Moj otac Sefer Halilović je žrtva tog sistema već 12 godina i kada se u Sarajevu šaputalo o tome, on je glasno rekao da se radi o podjeli BiH, da ne želi učestvovati u tome i sve napustio. Smatram da je moja porodica žrtva sistema. Šta ću ja kao trinaestogodišnjak u izvještaju koji Služba državne bezbjednosti šalje ministru unutrašnjih poslova Bakiru Alispahiću ili predsjedniku Izetbegoviću. Ja sam, među snimljenim razgovorima do kojih sam došao, našao i stotine svojih razgovora sa prijateljima iz škole. Kada smo jednom prilikom Sefer i ja razgovarali o tome, rekao mi je: 'Nije mi uopće jasno zašto su potrošili ovoliki novac da me prisluškuju kada sam ja sve to govorio javno'." Usto, veli on, knjiga ne govori ništa o ljudima iz političkog i vojnog vrha R BiH: oni govore sami o sebi.
Halilovićeva knjiga otkriva, međutim, da njegov otac nije jedini bosanski oficir koji je imao staus "unutrašnjeg neprijatelja" režima. "Isti tretman imao je ogroman broj drugih oficira ili ljudi iz politike. Svi oni za koje su službe sigurnosti procijenile da se protive Izetbegovićevoj politici bili su predmet brutalnog obračuna. Tako sam naišao na brojne izvještaje i o Kerimu Lučareviću, Rusmiru Mahmutćehajiću, mnogim oficirima Armije RBiH, Hasanu Hakaloviću, Enesu Kovačeviću, Midhatu Hujduru... Sve te ljude oni su 'obrađivali' i etiketirali kao Seferove ljude. Našao sam sve te lažne izvještaje, skice njihovih kancelarija sa označenim mjestima za prisluškivače..."
Pritisak, s kojim Halilović kaže da živi od svoje trinaeste godine, trajao je i tokom pisanja knjige. Tačnije, od onog trenutka kada je knjiga najavljena. "Brojni su me ljudi zvali tokom pisanja i pripreme za štampanje ove knjige, uglavnom se raspitujući 'ima li tu njih'. Svakakvih je poziva bilo, od ljudi iz politike, iz obavještajnih službi, ljudi koji kontroliraju dobar dio medija u BiH, pripadnika službi sigurnosti. Svako od njih zna jedan dio slike, ali ovo što knjiga pokazuje je kompletna slika i oni se naravno zanimaju. Međutim, kako ne štedim sebe, ne vidim razlog da štedim ni njih."
Znajući, možda bolje nego iko u zemlji, protiv čega se bori, Halilović pokazuje iznimno malo uzbuđenosti ili straha. "Oni meni nemaju više ništa oduzeti. Život u okruženju, u kojem oni određuju pravila i odnose među ljudima, nije ni vrijedan života. Zašto bi se stotinjak njih šepurilo kako su bili heroji, vrhunski političari i diplomate, kada zapravo nisu, kada su nitkovi i prevaranti, kada su zapravo u svemu ovome samo gledali kako da zarade. Bio bih kukavica kada bih to prešutio. Nimalo me nije strah, ne razmišljam o tome, mislim da je to puno bitnija stvar, nego to hoće li mene neko sačekati iza ćoška." Dvije godine nakon što je započeo raditi na Državnoj tajni, Semir Halilović je također drugačiji čovjek. Ono što je vidio, i što će ovdašnja javnosti tek vidjeti, promijenilo je njegova osjećanja, mišljenja i stavove o ratu u koji je ušao kao dječak u osnovnoj školi, a izašao kao sin "državnog neprijatelja". "Volio bih da do ove dokumentacije nikad nisam došao. Ili, da naprosto nisam ni bio ovdje."
Osjećaj koji dijele mnogi u ovoj zemlji.
[/img]http://img513.imageshack.us/img513/6286/halil4td.jpg
eto posto kritikujes malo i citj stsa god
nemoj onako na usplju pamet
nije u redu
Portret: Semir Halilović, autor Državne tajne, za Dane govori o knjizi
Volio bih da do dokumentacije nikad nisam došao
Emir Suljagić
Semir Halilović ne izgleda kao čovjek koji zna sve državne tajne. Na koncu, veoma je neuobičajeno da dvadesetčetvorogodišnji student prava - bilo gdje na svijetu i bilo kada - ima pristup informacijama od kojih bi se većini žitelja ove zemlje zaledila krv u žilama. Oni drugi, upućeniji, već se smrzavaju od straha, samo nekoliko sedmica pred izlazak Državne tajne, knjige koju je Halilović pisao posljednje dvije godine; knjige, koja će, po njegovim riječima razbiti u paramparčad mitove nastale u posljednjem ratu. "Do dokumentacije sam došao 2003. godine i pošto je riječ o nekoliko miliona stranica, jako puno vremena mi je trebalo da razvrstam arhivu. Pritom mislim na najvažnije događaje, one koji su još uvijek ostali nerazjašnjeni i prekriveni velom tajne i deset godina nakon rata."
Dokumentacija u ovom slučaju podrazumijeva kompletnu arhivu bosanskih tajnih, vojnih i civilnih službi, HRHB i, djelomično, vojnog i civilnog establišmenta Republike Srpske. "Mogao sam sve to sačuvati, ali jednostavno to nisam mogao uraditi. Dok sam je čitao, shvatio sam koliku količinu zla i prevare smo preživjeli svi mi 'zaluđeni građani'." Na koncu, knjiga koju je počeo pisati kao zbirku osobnih sjećanja na rat, završila je kao do sada najkompletnija kolekcija dokumenata bilo koje od "zaraćenih strana" u bosanskom ratu.
Državna tajna je, pored toga, i virtualni Ko je ko u ratnom režimu Alije Izetbegovića. "Knjiga barata sa oko osam stotina do hiljadu imena raznog ranga, od kojih nekih stotinu može biti svrstano među ključne, one koji danas imaju status heroja", kaže Halilović. "Dokumentacija otkriva još neke stvari o tim ljudima i pokazuje da smo mi do sada bili žrtve fabrikovane, njihove istine, da tako kažem. U knjizi se ne radi niti o mojoj niti o njihovoj istini. Mi smo o svim tim ljudima - Ćeli jednom ili drugom, Juki Prazini, ako hoćeš i Naseru Oriću - znali ono što su tajne službe koristile da bi ti ljudi radili poslove za njih, držale ih na uzdi. Kada je riječ o političarima, i o njima smo znali samo ono što su do sada govorili jedni o drugima. Ova knjiga to mijenja, iz nje će se vidjeti kakvi su bili njihovi međusobni odnosi, odnos prema narodu, prema ratu, prema žrtvama..."
Zaključak koji Halilović - sa desetogodišnje distance i uz pristup hiljadama stranica izvještaja i dosjea, kojima je bilo namijenjeno da istruhnu u dubokim i mračnim podrumima - izvlači o ljudima koji su vodili Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima nije nimalo laskav. "Najkraće rečeno: radi se o diletantima. U tako ozbiljnoj situaciji, sa stotinama hiljada mrtvih, desetinama hiljada silovanih žena, unesrećenih familija - mali je broj onih koji u ovom ratu nisu izgubili nikoga - susretneš se sa ljudima koji tri dana poslije pada Srebrenice raspravljaju o tome ko kontrolira više novaca, Silajdžić ili Izetbegović; ili ko je trebao letjeti kakvim helikopterom, transportnim ili diplomatskim; ili ko kontrolira općinske načelnike, ko je uzeo više novaca, ko je više potrošio... i onda vidiš da u trenutku kada se dešava planetarna tragedija državu vodi skup totalnih političkih diletanata. Državu su vodili vrlo neodgovorni ljudi koji nisu bili dorasli trenutku."
Semir Halilović ne krije da je motivaciju za pisanje ove knjige nalazio u sudbini koju je doživjela njegova familija. "Moj otac Sefer Halilović je žrtva tog sistema već 12 godina i kada se u Sarajevu šaputalo o tome, on je glasno rekao da se radi o podjeli BiH, da ne želi učestvovati u tome i sve napustio. Smatram da je moja porodica žrtva sistema. Šta ću ja kao trinaestogodišnjak u izvještaju koji Služba državne bezbjednosti šalje ministru unutrašnjih poslova Bakiru Alispahiću ili predsjedniku Izetbegoviću. Ja sam, među snimljenim razgovorima do kojih sam došao, našao i stotine svojih razgovora sa prijateljima iz škole. Kada smo jednom prilikom Sefer i ja razgovarali o tome, rekao mi je: 'Nije mi uopće jasno zašto su potrošili ovoliki novac da me prisluškuju kada sam ja sve to govorio javno'." Usto, veli on, knjiga ne govori ništa o ljudima iz političkog i vojnog vrha R BiH: oni govore sami o sebi.
Halilovićeva knjiga otkriva, međutim, da njegov otac nije jedini bosanski oficir koji je imao staus "unutrašnjeg neprijatelja" režima. "Isti tretman imao je ogroman broj drugih oficira ili ljudi iz politike. Svi oni za koje su službe sigurnosti procijenile da se protive Izetbegovićevoj politici bili su predmet brutalnog obračuna. Tako sam naišao na brojne izvještaje i o Kerimu Lučareviću, Rusmiru Mahmutćehajiću, mnogim oficirima Armije RBiH, Hasanu Hakaloviću, Enesu Kovačeviću, Midhatu Hujduru... Sve te ljude oni su 'obrađivali' i etiketirali kao Seferove ljude. Našao sam sve te lažne izvještaje, skice njihovih kancelarija sa označenim mjestima za prisluškivače..."
Pritisak, s kojim Halilović kaže da živi od svoje trinaeste godine, trajao je i tokom pisanja knjige. Tačnije, od onog trenutka kada je knjiga najavljena. "Brojni su me ljudi zvali tokom pisanja i pripreme za štampanje ove knjige, uglavnom se raspitujući 'ima li tu njih'. Svakakvih je poziva bilo, od ljudi iz politike, iz obavještajnih službi, ljudi koji kontroliraju dobar dio medija u BiH, pripadnika službi sigurnosti. Svako od njih zna jedan dio slike, ali ovo što knjiga pokazuje je kompletna slika i oni se naravno zanimaju. Međutim, kako ne štedim sebe, ne vidim razlog da štedim ni njih."
Znajući, možda bolje nego iko u zemlji, protiv čega se bori, Halilović pokazuje iznimno malo uzbuđenosti ili straha. "Oni meni nemaju više ništa oduzeti. Život u okruženju, u kojem oni određuju pravila i odnose među ljudima, nije ni vrijedan života. Zašto bi se stotinjak njih šepurilo kako su bili heroji, vrhunski političari i diplomate, kada zapravo nisu, kada su nitkovi i prevaranti, kada su zapravo u svemu ovome samo gledali kako da zarade. Bio bih kukavica kada bih to prešutio. Nimalo me nije strah, ne razmišljam o tome, mislim da je to puno bitnija stvar, nego to hoće li mene neko sačekati iza ćoška." Dvije godine nakon što je započeo raditi na Državnoj tajni, Semir Halilović je također drugačiji čovjek. Ono što je vidio, i što će ovdašnja javnosti tek vidjeti, promijenilo je njegova osjećanja, mišljenja i stavove o ratu u koji je ušao kao dječak u osnovnoj školi, a izašao kao sin "državnog neprijatelja". "Volio bih da do ove dokumentacije nikad nisam došao. Ili, da naprosto nisam ni bio ovdje."
Osjećaj koji dijele mnogi u ovoj zemlji.
[/img]http://img513.imageshack.us/img513/6286/halil4td.jpg
- DiplomataSaSela
#30 Re: Semir Halilović-feljton magazin DANI-ISTINA O JUKI PRAZI
Eki Juka je raskrinkan...odavno nista gluplje nisam procito.Isto ko da smo mislili da je Juka bio profesor pa ga sad ko raskrinkali...Moj dobri latifaga nastavi i dalje citat "drzavne tajne"koje su 92' i 93' sve nane po Sarajevu znale...latif wrote:
pa ovo e ludnica o clanska.sve se vidi sada jasno..juka je raskrinkan.
[/img]
- DiplomataSaSela
Fair uz duzno postovanje ne pisi sto ne znas tacno...Fair Life wrote:Ovu primjedbu uputi logisticarima za taj period... Cengicu i "njegovom uposleniku" u to vrijeme Rasimu Delicu, ali i mnogima drugima.Edin H. wrote:... a i ogroman broj momaka je bio zalozen u njegovo vrijeme udarajuci slabo naoruzani na prenaoruzane i utvrdjene srpske polozaje.
Kad se samo sjetim masakra na poljinama i par akcija na trebevic...
-
latif
poljine je komandovao talijan
mujo zulic je vodio raju u akcije na trebevicu i to oni koji pisu dobro znaju ko i ja.
nemojte pricati i lagati sami sebe i druge.
zulic nije htio niti je imao ni jednog oficira u stabu i posljedica toga mahalskog konaovanja su promasene akcije zbog kojih je zulic smjenjen i zbog kojih je pobjegao van bih
sjecate li se sada malo bolje...
a sto se tice juke i ovih komentara
pa nama ne treba drzavna tajna
mi sve znamo
mi smo znali pa cak i nase nane su znale ko je juka i sta je pricao sa srbima i celom i ostalima
znaju i nase nane kako je konticu jebo mamu preko telfona radi intervjua
ma mi smo sve to nznali al eto nekako se nismo sjetili da popricamo o tome.
cak sta vise znamo mi i puno vise al eto nemamo vremena i imamo pametnija posla
mi znamo ko je juka i imamo i prisluskivane razgovore i papire al eto nismo htjeli da dirmao mrtvogcovjeka
neka bude hroj ma ja
sta hoce sada taj semir haliloivc da nam ovuda objavljuje dokumente kako je juka radio i sa kim i kada i koliko
ma dje ce on to
on je mlad za to
nije on za tih stvari
relano jel tako raja??
mi znamo bolje.
nama je stari bio konandant,nama je stari bio u haagu mi znamo bolje jel tako
sefer je nula jel tako?
ma ja
sta ce on,bio komandant i osnivac armije i patriotske lige
prvi rekao da se ide ka podjeli pa ga hapsili
pa ja sta ce on
mi znamo bolje jel tako??
sta ce on sjedi u sarajevu dok su nama sa foruma stimali 20 godina murije u haagu a on se zajebavao ovuda po sarajevu
ma ja
na nasu djecu su pucali a ne nan nejgovog sina
kako ga nije stid samo
jel tako raja??
ha,ja..
zar ono mi u haagu koji ima svu dokuentaciju sa prostora bivse jugoslavije,nismo uzeli sve sto nam treba pa objavili..
ma jesmo naravno
niej to semir dje ce on mlad je on za to a i nema muda
nisu na njega pucali i nisu njemu ubili staru i hapsili starog nego nama
znate sta
komentarisite argumente
razgovor
Vojnu bezbjendost
papire
kao svi mangupi odakle mu papiri dali mu mi jel tako?????
mi smo informisani on nije ha ja!!!
mi znamo bolje majmuni jel tako
mujo zulic je vodio raju u akcije na trebevicu i to oni koji pisu dobro znaju ko i ja.
nemojte pricati i lagati sami sebe i druge.
zulic nije htio niti je imao ni jednog oficira u stabu i posljedica toga mahalskog konaovanja su promasene akcije zbog kojih je zulic smjenjen i zbog kojih je pobjegao van bih
sjecate li se sada malo bolje...
a sto se tice juke i ovih komentara
pa nama ne treba drzavna tajna
mi sve znamo
mi smo znali pa cak i nase nane su znale ko je juka i sta je pricao sa srbima i celom i ostalima
ma mi smo sve to nznali al eto nekako se nismo sjetili da popricamo o tome.
cak sta vise znamo mi i puno vise al eto nemamo vremena i imamo pametnija posla
mi znamo ko je juka i imamo i prisluskivane razgovore i papire al eto nismo htjeli da dirmao mrtvogcovjeka
neka bude hroj ma ja
sta hoce sada taj semir haliloivc da nam ovuda objavljuje dokumente kako je juka radio i sa kim i kada i koliko
ma dje ce on to
on je mlad za to
nije on za tih stvari
relano jel tako raja??
mi znamo bolje.
nama je stari bio konandant,nama je stari bio u haagu mi znamo bolje jel tako
sefer je nula jel tako?
ma ja
sta ce on,bio komandant i osnivac armije i patriotske lige
prvi rekao da se ide ka podjeli pa ga hapsili
pa ja sta ce on
mi znamo bolje jel tako??
sta ce on sjedi u sarajevu dok su nama sa foruma stimali 20 godina murije u haagu a on se zajebavao ovuda po sarajevu
ma ja
na nasu djecu su pucali a ne nan nejgovog sina
kako ga nije stid samo
jel tako raja??
ha,ja..
zar ono mi u haagu koji ima svu dokuentaciju sa prostora bivse jugoslavije,nismo uzeli sve sto nam treba pa objavili..
ma jesmo naravno
niej to semir dje ce on mlad je on za to a i nema muda
nisu na njega pucali i nisu njemu ubili staru i hapsili starog nego nama
znate sta
komentarisite argumente
razgovor
Vojnu bezbjendost
papire
kao svi mangupi odakle mu papiri dali mu mi jel tako?????
mi smo informisani on nije ha ja!!!
mi znamo bolje majmuni jel tako
-
rulja_20
naši ljudi su glupi ili tvrdoglavi stvarno nekad ne bih znao povući liniju između toga, jer nekad znaju prevaliti preko usta da su u krivu.
ovako je bilo oduvijek. prvoborci, heroji bi uvijek bivali popljuvani, da bi na kraju junaci bili oni kojih u kritičnim momentima nije bilo ni na mapi. ISTIČEM: ne branim ni Juku ni Sefera, imao sam samo šest godina kada se sve to dešavalo. ne mogu imati svoj sud o tome, iako sam bio tada u kako eto zovu "Jukinoj bazi" (Alipašino polje B-faza). je li iko gledao onu hrvatsku seriju "Duga mračna noć"; jeste li vidjeli šta se dešava sa pravim herojima. opet napominjem. ne branim ni jednog ni drugog. samo ono što hoću reći, jeste to da i pravi ljudi bivaju popljuvani za nešto što nisu skrivili. sjetite se rahmetli Mehmeda Alagića. ubila ga je fukara koja je krila guzove po podrumima. zato opet kažem: ne donosite sudove, jer je još rano. pustite historiju nek postane upravo to: historija. nek naši unuci kažu ko je bio heroj. mada problem je Balkana je što se uvijek gledalo nazad.
GDJE BI BILA NJEMAČKA DA JE 1945. PA NADALJE GLEDALA UNAZAD?
ovako je bilo oduvijek. prvoborci, heroji bi uvijek bivali popljuvani, da bi na kraju junaci bili oni kojih u kritičnim momentima nije bilo ni na mapi. ISTIČEM: ne branim ni Juku ni Sefera, imao sam samo šest godina kada se sve to dešavalo. ne mogu imati svoj sud o tome, iako sam bio tada u kako eto zovu "Jukinoj bazi" (Alipašino polje B-faza). je li iko gledao onu hrvatsku seriju "Duga mračna noć"; jeste li vidjeli šta se dešava sa pravim herojima. opet napominjem. ne branim ni jednog ni drugog. samo ono što hoću reći, jeste to da i pravi ljudi bivaju popljuvani za nešto što nisu skrivili. sjetite se rahmetli Mehmeda Alagića. ubila ga je fukara koja je krila guzove po podrumima. zato opet kažem: ne donosite sudove, jer je još rano. pustite historiju nek postane upravo to: historija. nek naši unuci kažu ko je bio heroj. mada problem je Balkana je što se uvijek gledalo nazad.
GDJE BI BILA NJEMAČKA DA JE 1945. PA NADALJE GLEDALA UNAZAD?
-
latif
ma ljudi nece niko ovdje da donosi historijske sudove.
ovdje neki ljudi nece da gledaju u cinenice koje nam se prezentuju neko pricaju glupe price.
kao odakle mu kako mumzasto mu..
a ne kazu eeeeee covjece evo nam dokaza da svi mi mozemo donijeti svoj sud sada.
imamo nesto makar.
jebote budale su nevjerovatne
vazda naka pamet koja nema veze ni sa cim.
dajte malo analiticki a ne ko stoka kad ih pustis na livadu.
ovjde svi hocemo bih kao multicetnicku drzavu i pravdu hocemo i istinu koju nam kriju i fabrikuju godinama.
nemojte ljudi
hajmo zajedno da kazemo pa ovo je djelci isitne neki dokazi pa hvlaa momku pa hvala kome god sto nam j to pruzio
pa ljudi to su djelici iz knjige
sta je unutra to sami Bog zna.
vidjet cemo....
al bez zatupljenih SDA komentara
namjerno okrecu temu i skrecu sa cinejnica
dosta vas je bilo
sada kada su krenuli fakti napolje onda kao odakle mu
sta vas briga
na stolu je odakle god
ko bakir izetbegovic kada je kod duske jurisic rekao ja neznam odakle onima one cedulje sa parama a radi se o 60 min.
cu odakle im
on se ne pita kako su potrosene pare,ko je pokro itd nego odakle bakiru i damiru sa 60 min papiri
tako i ovi pojedinci a hvala Bogu da su to samo pojedinci se kao pitaju odakle semiru halilovicu papiri
ha ja..
pa recite koji su smradovi ovi iz vlade i bezbejdnosti jer ih nisu uhapsili i osudili pa to recite to prevalitepreko usta jer je to rpava adresa po Bogu ljudi
ovdje neki ljudi nece da gledaju u cinenice koje nam se prezentuju neko pricaju glupe price.
kao odakle mu kako mumzasto mu..
a ne kazu eeeeee covjece evo nam dokaza da svi mi mozemo donijeti svoj sud sada.
imamo nesto makar.
jebote budale su nevjerovatne
vazda naka pamet koja nema veze ni sa cim.
dajte malo analiticki a ne ko stoka kad ih pustis na livadu.
ovjde svi hocemo bih kao multicetnicku drzavu i pravdu hocemo i istinu koju nam kriju i fabrikuju godinama.
nemojte ljudi
hajmo zajedno da kazemo pa ovo je djelci isitne neki dokazi pa hvlaa momku pa hvala kome god sto nam j to pruzio
pa ljudi to su djelici iz knjige
sta je unutra to sami Bog zna.
vidjet cemo....
al bez zatupljenih SDA komentara
namjerno okrecu temu i skrecu sa cinejnica
dosta vas je bilo
sada kada su krenuli fakti napolje onda kao odakle mu
sta vas briga
na stolu je odakle god
ko bakir izetbegovic kada je kod duske jurisic rekao ja neznam odakle onima one cedulje sa parama a radi se o 60 min.
cu odakle im
on se ne pita kako su potrosene pare,ko je pokro itd nego odakle bakiru i damiru sa 60 min papiri
tako i ovi pojedinci a hvala Bogu da su to samo pojedinci se kao pitaju odakle semiru halilovicu papiri
ha ja..
pa recite koji su smradovi ovi iz vlade i bezbejdnosti jer ih nisu uhapsili i osudili pa to recite to prevalitepreko usta jer je to rpava adresa po Bogu ljudi
- DiplomataSaSela
jeste al nije njegova ideja bila da ide tamo i ne mozes njega kriviti,i bio je jedini u stvari koga su svi volili i koji je ucestvovo u svakoj akcijilatif wrote:poljine je komandovao talijan
vecina se je akcija planirala u korpusu ,akcije za koje su prije saznavali na palama nego sto smo ih znali mi
o rahmetli muji ne vrijedi govoriti
BTW imali jos koja tajna
-
latif
diplomato sa sela
sta ti znas cija je bila ideja i kako je i ko je komandovao???
jesi bio tamo?jesi bio u akciji?
nisi i neznas kao sto i ja neznam
ali je javna stvar sta je mujo zulic uradio i gdje je komanfovao i kako
i ne supljiraj majke ti
ti si spreman reci da je jedan od najboljih oficira u bivsoj jugi-sefer
poveo ljude u akciju na trebevic iako znas da to veze nema sa vezom.
sto li ih ti nisi poveo da mi j e znati???
samo presipas iz supljeg u prazno
atentat ti ima falinki,juka ti je kao vec znan ma jaaaaaaaa
pa zaboravio sam da je seoska logika puno jaca od bilo kakve argumentacije
jel tako??
ma ja ti znas najbolje jebiga ipak si ti bio na izvoru informacije jel tako?
ha ja majstore
frustracie lijeci na neki drugi nacin
ako neces realno pogledati i objektivno nemoj ni dolaziti na ovu temu
tvoje upadice koje skrecu sa teme su potpuno beskorisne.
ovdje nije rijec ni o poljinama iako smo i o tome prozborili ni o trebevicu i o tome smo pricali nego ovjd eje rijec o JUKI
prema tome imamo razgovore prisluskivane,imamo sverc,imamo saradnju sa cetnicima,imamo izdaju kasicnu i imamo dokaze kao i izvjestaje Vojne bezbjendosti.
pitanje je zasto ga nisu hapsili,i ko ga je trpio a znali su kao sto vidimo ko je i sta radi!!!!!
eto to je tema a ti sebi otvori forum pa tamo pokreni tema akciju na trebevicu pa cemo da vidimo
posto ti znas mnoge stvari jel tako dipl sa sela.
ti si ipak informisan jel tako haveru????
ma ja ba
¨¨ta ce odredjeni pojedinci ko i ovaj sto je
sta ti znas cija je bila ideja i kako je i ko je komandovao???
jesi bio tamo?jesi bio u akciji?
nisi i neznas kao sto i ja neznam
ali je javna stvar sta je mujo zulic uradio i gdje je komanfovao i kako
i ne supljiraj majke ti
ti si spreman reci da je jedan od najboljih oficira u bivsoj jugi-sefer
poveo ljude u akciju na trebevic iako znas da to veze nema sa vezom.
sto li ih ti nisi poveo da mi j e znati???
samo presipas iz supljeg u prazno
atentat ti ima falinki,juka ti je kao vec znan ma jaaaaaaaa
pa zaboravio sam da je seoska logika puno jaca od bilo kakve argumentacije
jel tako??
ma ja ti znas najbolje jebiga ipak si ti bio na izvoru informacije jel tako?
ha ja majstore
frustracie lijeci na neki drugi nacin
ako neces realno pogledati i objektivno nemoj ni dolaziti na ovu temu
tvoje upadice koje skrecu sa teme su potpuno beskorisne.
ovdje nije rijec ni o poljinama iako smo i o tome prozborili ni o trebevicu i o tome smo pricali nego ovjd eje rijec o JUKI
prema tome imamo razgovore prisluskivane,imamo sverc,imamo saradnju sa cetnicima,imamo izdaju kasicnu i imamo dokaze kao i izvjestaje Vojne bezbjendosti.
pitanje je zasto ga nisu hapsili,i ko ga je trpio a znali su kao sto vidimo ko je i sta radi!!!!!
eto to je tema a ti sebi otvori forum pa tamo pokreni tema akciju na trebevicu pa cemo da vidimo
posto ti znas mnoge stvari jel tako dipl sa sela.
ti si ipak informisan jel tako haveru????
ma ja ba
¨¨ta ce odredjeni pojedinci ko i ovaj sto je
-
latif

on je upravu diplomato
nemoj da mi organizujemo strasne sudove dok ne vidimo cjelinu jel se slazes???
ovo je ja mislim odlican korak ka istini jer je vjerodostojno
i mali halilovic je kao istrazivac odraio posao dobro.
hajmo cekati dalje,pa i knjigu pa da vidimo
meni je ovo za sada dobra najava autenticnog svjedocenja koje je dokumnetovano i to je ono sto je najbolje
- Edin H.
Po cemu se to mjeri ko je bio najbolji oficir u bivsoj Jugoslaviji?
Po kolicini pocinjenih zlocina, po odanosti ideji Velike Srbije ili mozda po cinu?
Ne vjerujem da Sefer zadovoljava niti jednu od gore navedenih kategorija.
Niko od nas nije komandovao tim akcijama jer nismo bili skolovoni za to, ali neki od nas jesu ucestvovali ili su im prijatelji nastradali.
Ukoliko su se akcije odvijale bez Seferovog odobrenja u sta ne vjerujem, u cemu se onda odlikuje njegova velika strateska virtuoznost?
Dobro cinjenica je da ga je sud oslobodio i ja im vjerujem da nije zlocinac, cinjenica da ono sto je napravljeno njegovoj familiji je uzasno, ali hajmo ipak biti malo realni.
I o kojih 60% teritorije pod kontrolom Armije BiH pod njegovom komandom on govori u otvorenom pismu Aliji
Po kolicini pocinjenih zlocina, po odanosti ideji Velike Srbije ili mozda po cinu?
Ne vjerujem da Sefer zadovoljava niti jednu od gore navedenih kategorija.
Niko od nas nije komandovao tim akcijama jer nismo bili skolovoni za to, ali neki od nas jesu ucestvovali ili su im prijatelji nastradali.
Ukoliko su se akcije odvijale bez Seferovog odobrenja u sta ne vjerujem, u cemu se onda odlikuje njegova velika strateska virtuoznost?
Dobro cinjenica je da ga je sud oslobodio i ja im vjerujem da nije zlocinac, cinjenica da ono sto je napravljeno njegovoj familiji je uzasno, ali hajmo ipak biti malo realni.
I o kojih 60% teritorije pod kontrolom Armije BiH pod njegovom komandom on govori u otvorenom pismu Aliji
- Fair Life
Znam jako dobro za koliko je novaca Cenga nabavljao automatsku pusku sa dva puna okvira a za koliko je ista prodavana... Dok je narod ginuo, dok su kuce gorile, dok su ljudi prikupljani kao stoka za protjerivanje Cenga i ekipa nabijali cijenu.DiplomataSaSela wrote:Fair uz duzno postovanje ne pisi sto ne znas tacno...Fair Life wrote:Ovu primjedbu uputi logisticarima za taj period... Cengicu i "njegovom uposleniku" u to vrijeme Rasimu Delicu, ali i mnogima drugima.Edin H. wrote:... a i ogroman broj momaka je bio zalozen u njegovo vrijeme udarajuci slabo naoruzani na prenaoruzane i utvrdjene srpske polozaje.
Kad se samo sjetim masakra na poljinama i par akcija na trebevic...
Zato... tisu k'o bari.
- Fair Life
Do sada nerazjasnjena pogibija Irfana Ljubijankica, Safeta Zajke, atentat na Cuperka... ubistvo Joze Leutara... i mali milion drugih "tajni" kao... otmice, pljacke, sverc drogom, narucena ubistva, tajni spiskovi, uhodjenja, prislusni uredaji na telefonima, dokumenta skrivena u svicarskim bankama...DiplomataSaSela wrote:... BTW imali jos koja tajna
Last edited by Fair Life on 03/12/2005 04:53, edited 1 time in total.
-
whow
Latife jesi li ti iz Sandzk?
Daj popusti nas malo , sta ti ovdje pokusavas dokazati ?
Taj Seferov sin moze napisati jos deset knjiga i to nece nista promjeniti.
Nama koji smo proveli tri i po' godine u opkoljenom Sarajevu te iskusil i glad i granate i zimu i rovove i komandire i komandante i Sefera i Juku i Ramize i Cele i Cace i cetnike i ustase i balije ne trebaju mudraci poput tebe da shvatimo kakav je bio rat i Sarajevu i Bosni. Onog momenta kada mali Semir napise knjigu u kojoj ce kriticki analizirati i ulogu svoga oca tada ce njegovo pisanje postati nesto vise od lijecenja djecackih truma iz rata tkz. zurnal sistemom.
Daj popusti nas malo , sta ti ovdje pokusavas dokazati ?
Taj Seferov sin moze napisati jos deset knjiga i to nece nista promjeniti.
Nama koji smo proveli tri i po' godine u opkoljenom Sarajevu te iskusil i glad i granate i zimu i rovove i komandire i komandante i Sefera i Juku i Ramize i Cele i Cace i cetnike i ustase i balije ne trebaju mudraci poput tebe da shvatimo kakav je bio rat i Sarajevu i Bosni. Onog momenta kada mali Semir napise knjigu u kojoj ce kriticki analizirati i ulogu svoga oca tada ce njegovo pisanje postati nesto vise od lijecenja djecackih truma iz rata tkz. zurnal sistemom.
-
bosna forever
Tifla, u redu je. Tvoj zemljak Sefer je OK, i niko nije rekao nista protiv njega. Sefer je dosta toga sto je imao reci vec napisao u svojoj davno objavljenoj knjizi. Semirova knjiga pod nazivom "Sta je moj babo htio da kaze u svojoj knjizi a nije" u glavnom govori o vec dobro poznatim stvarima, posto je njegov babo bio poprilicno detaljan u svojoj knjizi.
I pored toga ja sam siguran da ce njegova knjiga naci svoje mjesto u tvojoj kolekciji zajedno uz djelo "Karamba Baramba", inace ti omiljeno stivo.
A vala i tvog cinizma je malo previse:
"mi sve znamo
ma mi smo sve to nznali al eto nekako se nismo sjetili da popricamo o tome."
Da, znali smo i o svemu tome se prica jos od '92. (gdje si ti bio, ili si jos, svo to vrijeme, ja ne znam).
"nama je stari bio konandant,nama je stari bio u haagu mi znamo bolje jel tako "
Koja cinicna glupost. Jedva cekam da Danis dobije sina, pa da ovaj napise knjigu "Tajna Dodjele Oskara".
I pored toga ja sam siguran da ce njegova knjiga naci svoje mjesto u tvojoj kolekciji zajedno uz djelo "Karamba Baramba", inace ti omiljeno stivo.
A vala i tvog cinizma je malo previse:
"mi sve znamo
ma mi smo sve to nznali al eto nekako se nismo sjetili da popricamo o tome."
Da, znali smo i o svemu tome se prica jos od '92. (gdje si ti bio, ili si jos, svo to vrijeme, ja ne znam).
"nama je stari bio konandant,nama je stari bio u haagu mi znamo bolje jel tako "
Koja cinicna glupost. Jedva cekam da Danis dobije sina, pa da ovaj napise knjigu "Tajna Dodjele Oskara".
-
latif
ha ha ha
kakvi ste vi papci pa to je strasno!!!!!
cuj ja sandzaklija i moja kolekcija knjiga sefera i njegovog sina semira.
ha ha ha jaki su vam ovi komentari pravo
jedni od jacih!!!! ha ja
divi vako,
boli mene briga sta ce pisati tanovicev sin,eno vidim u danima danis tanovic je izjavio da bi dizao revoluciju,pa neka onda dodje u bosnu pa neka je dize.
stipu mi se pameti iz pariza majke ti.
a sto se tice mene i rata ja zivio cijeli rat kao i danas na dolac malti u sarajevu.
tako da vi svi znalci mozete malo da ohladite.
vidjo sam i ja i sefera i joviu i juku i celu pa nikom nista.
svako ima svoju ulogu i mjesto ma kakvo ono bilo
a neko rece kako je sefer najboljoi oficir
opet cu ti kazati kako
61% teritorije pod kontorlom armije i hvo u njegovo vrijeme
danas armija sama 22,5% a sa hvo 51% il ti ga danasnja federacija
prema tome majspotre ohanite svi redom
a sa druge strane covjek je dosao davno prije rata sa talijanom i kerimom lucarevicem je organizovao patriotsku ligu.
onda kada su 95% danasnjih generala bili na suprotnoj strani kao delic rasim npr.
trebamo reci i sjetiti se prave raje i boraca a njih je upravo onakve u tenama i sa po pet metaka u pusci predovdio sefer koji je bio simbiol odrbane uz zajku safeta,envera sehvocia,zaima imamovica,midhada hujku iz mostara catica cuperka sa igmana i mnoge druge.
to trebamo svi da cijenimo.
a sto se tice semirove knjige ,koliko god doprijenila istini super je.
koliko god!!!
ako si bosniaforever ili ko je vec sve pricao tolio pametan sjedni pa napisi ti ili nadji doikeumante??!!!
jel tak lafe?
eto vi ste mangupi pa sjednite i pisite!
špametniji ste i od semir ai od sefera i od kerima lucarevica i od svih redom i naravno neupitno je da vise znate.
to nikad i niko nece moci pobiti
pa bujrum sjednite majspotri posto i imate sve sto treba od gradje za takvo jedno djelo i pisite.
jebo semira
ta ce on jel tako??
bosniaforever kad ga napise kako ga je drko u podrumu to ce bitti ludilo zivo ima da se mediji dignu oko knjige barem koliko i oko semirove knjige jel tako macak???
kakvi ste vi papci pa to je strasno!!!!!
cuj ja sandzaklija i moja kolekcija knjiga sefera i njegovog sina semira.
ha ha ha jaki su vam ovi komentari pravo
jedni od jacih!!!! ha ja
divi vako,
boli mene briga sta ce pisati tanovicev sin,eno vidim u danima danis tanovic je izjavio da bi dizao revoluciju,pa neka onda dodje u bosnu pa neka je dize.
stipu mi se pameti iz pariza majke ti.
a sto se tice mene i rata ja zivio cijeli rat kao i danas na dolac malti u sarajevu.
tako da vi svi znalci mozete malo da ohladite.
vidjo sam i ja i sefera i joviu i juku i celu pa nikom nista.
svako ima svoju ulogu i mjesto ma kakvo ono bilo
a neko rece kako je sefer najboljoi oficir
opet cu ti kazati kako
61% teritorije pod kontorlom armije i hvo u njegovo vrijeme
danas armija sama 22,5% a sa hvo 51% il ti ga danasnja federacija
prema tome majspotre ohanite svi redom
a sa druge strane covjek je dosao davno prije rata sa talijanom i kerimom lucarevicem je organizovao patriotsku ligu.
onda kada su 95% danasnjih generala bili na suprotnoj strani kao delic rasim npr.
trebamo reci i sjetiti se prave raje i boraca a njih je upravo onakve u tenama i sa po pet metaka u pusci predovdio sefer koji je bio simbiol odrbane uz zajku safeta,envera sehvocia,zaima imamovica,midhada hujku iz mostara catica cuperka sa igmana i mnoge druge.
to trebamo svi da cijenimo.
a sto se tice semirove knjige ,koliko god doprijenila istini super je.
koliko god!!!
ako si bosniaforever ili ko je vec sve pricao tolio pametan sjedni pa napisi ti ili nadji doikeumante??!!!
jel tak lafe?
eto vi ste mangupi pa sjednite i pisite!
špametniji ste i od semir ai od sefera i od kerima lucarevica i od svih redom i naravno neupitno je da vise znate.
to nikad i niko nece moci pobiti
pa bujrum sjednite majspotri posto i imate sve sto treba od gradje za takvo jedno djelo i pisite.
jebo semira
ta ce on jel tako??
bosniaforever kad ga napise kako ga je drko u podrumu to ce bitti ludilo zivo ima da se mediji dignu oko knjige barem koliko i oko semirove knjige jel tako macak???
-
doktor30
znate sta sam ja skontao??
90% raje koji koemntarisu pricu o juki iz haliloviceve knjige uospte nisu ni procitali ni pricu o njemu ni onu prethiodnu iako im je pod nosom as pogotrovo nisu procitali text koji je napisao Emir Suljagic a o Semiru Halilovicu je.
citajte malo ljudi pa donosite sudove.
sta i suljagic je glupan pa je pisao o semiru kako je pisao
dajte malo objektivnosti malo vise odgovornosti prema onome sto kazete
nemoj da lupamo okolo
posteno recite nisam citao i cao
ja sma procitao i mislim da je sve u dure tu.
korektno postno.
nemoze glup momak a pogotovo neinformisan dati ovakav koemntar u DANIMA:
hajte malo realnosti
pustite se huskanja
nemorete da podnessete da neko sa 20 i kusur godina uradio ovako bitnu stvar pa pljujete.smirite zivce i vlastite frustracije
90% raje koji koemntarisu pricu o juki iz haliloviceve knjige uospte nisu ni procitali ni pricu o njemu ni onu prethiodnu iako im je pod nosom as pogotrovo nisu procitali text koji je napisao Emir Suljagic a o Semiru Halilovicu je.
citajte malo ljudi pa donosite sudove.
sta i suljagic je glupan pa je pisao o semiru kako je pisao
dajte malo objektivnosti malo vise odgovornosti prema onome sto kazete
nemoj da lupamo okolo
posteno recite nisam citao i cao
ja sma procitao i mislim da je sve u dure tu.
korektno postno.
nemoze glup momak a pogotovo neinformisan dati ovakav koemntar u DANIMA:
hajte malo realnosti
pustite se huskanja
nemorete da podnessete da neko sa 20 i kusur godina uradio ovako bitnu stvar pa pljujete.smirite zivce i vlastite frustracije
-
para na paru a us...
Ma, ja sam siguran da je dobar dio onog sto tu pise prava istina... E sad, Juku je neko ubio, vjerovatno sto je bio smrad a jos vjerovatnije zato sto je bio smrad koji je mnogo znao... Druga je stvar ko je njemu i Celama omogucio da u toku tako jednog sramnog 3,5-godisnjeg granatiranja gradjana Sarajeva rade ono sto su radili. Uostalom kako to da bas takve zapadne da ucestvuju u necasnim radnjama i budu upuceni u jos necasnije politicke igre drugih. Nazalost, gradjani SA a i cijele BiH su vrlo cesto bili pored zrtvama agresora takodje i zrtvama domacih bandita. E sad, domaci bandit je drazi jer je "nas"... E, PA JE LI BAS TAKO???
U svakom slucaju, istinu treba otkrivati. Ubijedjen sam da cemo za 10 godina na mnoge stvari iz rata gledati drugacije, na mnoge "heroje"pogotovu. Ali, tada ce iza nas biti vec 10 godina protracenih uludo a grudi ce da bole od busanja pesnicama...
Nasa jedina sansa za boljitak nas svih i nase djece je da ne licimo na nase, preko Drine i preko Save, susjede. Njihova bolest ne mora biti nuzno i nasa. Njihova svijest isto tako. Njihov moral takodje!
U svakom slucaju, istinu treba otkrivati. Ubijedjen sam da cemo za 10 godina na mnoge stvari iz rata gledati drugacije, na mnoge "heroje"pogotovu. Ali, tada ce iza nas biti vec 10 godina protracenih uludo a grudi ce da bole od busanja pesnicama...
Nasa jedina sansa za boljitak nas svih i nase djece je da ne licimo na nase, preko Drine i preko Save, susjede. Njihova bolest ne mora biti nuzno i nasa. Njihova svijest isto tako. Njihov moral takodje!