Ne, ima samo glas protiv oblika organizovanja koji ukazuju na taj problem.Doktor29 wrote:Ima li u njegovim izjavama necega od ovoga???It_is_a_Leclerc wrote:Netačno. Manja plata je protivzakonita u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.madner wrote: Brkas kruske i jabuke.
Odpustanje zbog trudnoce je protivzakonito.
Manja plata je zbog losijeg znanja da se proda i do zena. Stranke nominiju osobe za koje vjeruju da ce imati uspjeha, kvalifikacije su samo dio procjene.
Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frustrira
-
Risto Kuglarić
#176 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
-
Doktor29
#177 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Ona je bila na temu zenskog udruzivanja, tacnije na FB status njegove stranacke kolegice Amile Karacic, kasnije je izjavio da ima isti odnos i prema muskom udruzivanju na slican nacinRisto Kuglarić wrote:'Ajd prvo da se pokušamo opismeniti (ne mislim na tebe nego na načelnika), to nije udruživanje na osnovu spola (biološka kategorija), nego roda (društvena kategorija). Udruživanje na osnovu bioloških karakteristika stvarno ne bi imalo smisla.Doktor29 wrote:Nije tacno, govorio je protiv politickog udruzivanju na osnovu pola, bilo muskog ili zenskogRisto Kuglarić wrote:
Da, ali on nije govorio protiv pojedinačnih udruženja, nego protiv ženskog udruživanja u principu.
Druga stvar, njegova izjava odnosila se isključivo na ženska udruženja. Da se odnosila i na muška, ne bi bila samo diskriminatorna, nego i glupa, jer, valjda znamo, potrebu za udruživanjem u cilju ostvarivanja jednakopravnosti imaju skupine koje su u nekom aspektu obespravljene. Jedina organizacija koja se bori za prava muškaraca, za koju ja znam, je "Otac" koja se bori za prava očeva u razvedenim brakovima. Živo me zanima da li načelnik misli da u ovoj organizaciji na polnoj osnovi muškarcima ispiru mozak do mjere u kojoj je njihova resocijalizacija u društvo nemoguća.
- Jara
#178 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Poslije one izjave-znate-koje M. Serbezovskog, ništa me ne čudi.
A nije nemoguće da bi neke žene koje su Efendiću dale glasove ( ja nisam, nije mi se nikad sviđao
) opet glasale za njega.
Sudeći po ponašanju, u našim ljudima ( i ženama
) ima nečeg mazohističkog.
A nije nemoguće da bi neke žene koje su Efendiću dale glasove ( ja nisam, nije mi se nikad sviđao
Sudeći po ponašanju, u našim ljudima ( i ženama
-
Doktor29
#179 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Code: Select all
Ne, ima samo glas protiv oblika organizovanja koji ukazuju na taj problem.[/qMislis da zena koja mjesecno ima cc 6.000 BAM kao i njen kolega parlamentarac dici glas protiv tih slucajeva u nekoj pekari i da joj za to treba neko udruzenje????
- jedan_dobar_dan
#180 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
ejs wrote:Mogle ste nam 20 pita napravit do sada i svi sretni
dobro je da su ti prohtjevi mali.
zvrk pite i sretan
-
Risto Kuglarić
#181 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Prvo, valjda nam je svima, kao odraslim osobama jasno da je to bila vadiona.Doktor29 wrote:Ona je bila na temu zenskog udruzivanja, tacnije na FB status njegove stranacke kolegice Amile Karacic, kasnije je izjavio da ima isti odnos i prema muskom udruzivanju na slican nacinRisto Kuglarić wrote:
'Ajd prvo da se pokušamo opismeniti (ne mislim na tebe nego na načelnika), to nije udruživanje na osnovu spola (biološka kategorija), nego roda (društvena kategorija). Udruživanje na osnovu bioloških karakteristika stvarno ne bi imalo smisla.
Druga stvar, njegova izjava odnosila se isključivo na ženska udruženja. Da se odnosila i na muška, ne bi bila samo diskriminatorna, nego i glupa, jer, valjda znamo, potrebu za udruživanjem u cilju ostvarivanja jednakopravnosti imaju skupine koje su u nekom aspektu obespravljene. Jedina organizacija koja se bori za prava muškaraca, za koju ja znam, je "Otac" koja se bori za prava očeva u razvedenim brakovima. Živo me zanima da li načelnik misli da u ovoj organizaciji na polnoj osnovi muškarcima ispiru mozak do mjere u kojoj je njihova resocijalizacija u društvo nemoguća.
Drugo, preleti drugi pasus ovoga što sam iznad napisao. Muško i žensko udruživanje ne možeš gledati na isti način. Mislim, ono možeš...
-
Doktor29
#182 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Opet nebuloza, ne kaze da se ne smije ili ne treba udruzivati nego da to MOZE BITI STETNOIt_is_a_Leclerc wrote:zrla_frla wrote:Ma krajnje nebitno na kraju krajeva je li protiv spolnog udruživanja ili samo ženskog, neka on izrazi mišljenje a mi ćemo mu skrenuti pažnju na to da mu je mišljenje debilno i da ne zaslužuje tu svoju poziciju (kakva je da je).
Udružiti se može svako ko ima bilo kakav zajednički ili javni interes. Tačka. Zdra'o!
-
Risto Kuglarić
#183 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Opet kažem, ne bi bio problem da se njegovo negodovanje odnosilo na tačno određenu organizaciju iz tih i tih razloga. Njegovo se negodovanje odnosilo na žensko udruživanja u principu. I nemogućnost resocijalizacije.Doktor29 wrote:uote]Code: Select all
Ne, ima samo glas protiv oblika organizovanja koji ukazuju na taj problem.[/q
Mislis da zena koja mjesecno ima cc 6.000 BAM kao i njen kolega parlamentarac dici glas protiv tih slucajeva u nekoj pekari i da joj za to treba neko udruzenje????
A, da ne bude zabune, što se ove konkretne organizacije, ne, mislim da ovo konkretno udruženje neće. Ali opet, načelnik nije s tim imao problem.
-
Doktor29
#184 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Code: Select all
Prvo, valjda nam je svima, kao odraslim osobama jasno da je to bila vadiona.
Drugo, preleti drugi pasus ovoga što sam iznad napisao. Muško i žensko udruživanje ne možeš gledati na isti način. Mislim, ono možeš...- zrla_frla
#185 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Pa kad već misli da je štetno, to znači da se tome protivi, jel' tako?
-
Doktor29
#186 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Ja mislim da je pusenje stetno ali mu se ne protivim, problem??zrla_frla wrote:Pa kad već misli da je štetno, to znači da se tome protivi, jel' tako?
- MedenoSrce
#187 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Doktor29 wrote:Ja mislim da je pusenje stetno ali mu se ne protivim, problem??zrla_frla wrote:Pa kad već misli da je štetno, to znači da se tome protivi, jel' tako?
- jedan_dobar_dan
#188 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Doktor29 wrote:Opet nebuloza, ne kaze da se ne smije ili ne treba udruzivati nego da to MOZE BITI STETNOIt_is_a_Leclerc wrote:zrla_frla wrote:Ma krajnje nebitno na kraju krajeva je li protiv spolnog udruživanja ili samo ženskog, neka on izrazi mišljenje a mi ćemo mu skrenuti pažnju na to da mu je mišljenje debilno i da ne zaslužuje tu svoju poziciju (kakva je da je).
Udružiti se može svako ko ima bilo kakav zajednički ili javni interes. Tačka. Zdra'o!
ne kaze i ne brani jer ne može zabraniti
jer bi bilo suprotno zakonu, ali mozes li nam ti objasniti zbog cega je stetno da zene razgovaraju
na sastanku nekog udruzenja. muskarci to rade stalno.
objasni jednostavno tu štetnost, kome to šteti i na koji način?
on nije uspio objasniti, sem onog ispiranja mozgova. ali uzmimo da ne zna dobro izraziti svoje misljenje.
ti braništ isti stav, možeš li ti razumno obasniti opasnosti takvog organiziranja?
- Jara
#189 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Gdje to žene imaju manje plate od muškaraca za isti posao i pod istim uvjetima ( obrazovanje, staž itd.)?
Konkretno, ne rekla-kazala!
Je l' to ima u nekom pravilniku da će žene za isti posao biti manje plaćene?
Konkretno, ne rekla-kazala!
Je l' to ima u nekom pravilniku da će žene za isti posao biti manje plaćene?
- Paranoid
#190 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
U ovom slučaju cilj nije on, nego njegova stranka... Uvodnu riječ prijateljici je dao lično on, a demant je pisan u centrali.Doktor29 wrote:Ne mislim da je vadiona, nije ni slutio da ce nesto sto napise prijateljici na fb dobiti toliki znacaj da ce imati potrebu naknadno to objasnjavatiCode: Select all
Prvo, valjda nam je svima, kao odraslim osobama jasno da je to bila vadiona. Drugo, preleti drugi pasus ovoga što sam iznad napisao. Muško i žensko udruživanje ne možeš gledati na isti način. Mislim, ono možeš...
- zrla_frla
#191 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Pobogu čovječe, riječ je o univerzalnim ljudskim vrijednostima...robovlasništvo je štetno ali ja se ne protivim tome.
ne možeš porediti bilo šta i da se praviš kako je to mjerodavno
-
Doktor29
#192 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Tebi ja lanac predug, svako malo izlazis iz kuhinjeMedenoSrce wrote:Doktor29 wrote:Ja mislim da je pusenje stetno ali mu se ne protivim, problem??zrla_frla wrote:Pa kad već misli da je štetno, to znači da se tome protivi, jel' tako?
fakat imas problema sa rasudjivanjem
- MedenoSrce
#193 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
odakle tebi ideja da sam ja zensko uopste 
- odr0n
#194 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Na osnovu čega se temelji tvrdnja o mogućoj štetnosti? Možda štetno po muškarce koji se prepadoše za svoju političku nadmoć, da i oni ne bi došli u ugroženu situaciju što se toga tiče kao što su žene trenutno.Doktor29 wrote:Opet nebuloza, ne kaze da se ne smije ili ne treba udruzivati nego da to MOZE BITI STETNOIt_is_a_Leclerc wrote:zrla_frla wrote:Ma krajnje nebitno na kraju krajeva je li protiv spolnog udruživanja ili samo ženskog, neka on izrazi mišljenje a mi ćemo mu skrenuti pažnju na to da mu je mišljenje debilno i da ne zaslužuje tu svoju poziciju (kakva je da je).
- zrla_frla
#195 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Ne mora biti u pravilniku da bi bilo nezakonito, a pogotovo pogrešno.
Konkretan primjer - UNIQA osiguranje. Više detalja nećete dobiti jer je riječ o prijateljici.
Konkretan primjer - UNIQA osiguranje. Više detalja nećete dobiti jer je riječ o prijateljici.
-
Doktor29
#196 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Mislio sam da pricas o principu ali ok, ne moze se porediti ali nicim on nije "udario" na te vrijednosti, osim na licne frustracije i interese raznih NVOzrla_frla wrote:Pobogu čovječe, riječ je o univerzalnim ljudskim vrijednostima...robovlasništvo je štetno ali ja se ne protivim tome.
-
Doktor29
#197 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Nisam ni rekao da si zensko, samo sam rekao da ti je lanac predugMedenoSrce wrote:odakle tebi ideja da sam ja zensko uopste
- Banksy
#198 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
S ovim se slažem:
Dalje, moglo bi se razgovarati i o tome da li su te žene o kojima govori ''sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva'' ili nisu, ali to ne može govoriti općinski načelnik, i to u ime SDA, kad je osnovna karakteristika SDA kadrova upravo neosjetljivost na socijalne okolnosti oko njih, gdje je apsolutno nemoguće postići bilo kakvu njihovu ''normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva'', baš oni su za to apsolutno nesposobni.
Mislim da je ovo stav koji je otprilike najispravniji ... Malo više mozga i puno više takta ...
ali ovo:
Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje
je problematičan stav, sve i da u njemu ima mrva istine - svako organiziranje podrazumijeva u određenoj mjeri i skoro neprimjetno ispiranje mozga, jer sopstvene stavove utapaš u jedan zajednički, odričeš se nekih nepriličnih razmišljanja koja ne bi pogodovala toj grupi, a pripadnost kolektivu, bilo koje vrste, podrazumijeva i nekad nesvjesno zatomljivanje sopstvenih različitosti, sve da bi u toj grupi bio bolje prihvaćen i zauzeo bolju poziciju.
može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva".
Dalje, moglo bi se razgovarati i o tome da li su te žene o kojima govori ''sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva'' ili nisu, ali to ne može govoriti općinski načelnik, i to u ime SDA, kad je osnovna karakteristika SDA kadrova upravo neosjetljivost na socijalne okolnosti oko njih, gdje je apsolutno nemoguće postići bilo kakvu njihovu ''normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva'', baš oni su za to apsolutno nesposobni.
Mislim da je ovo stav koji je otprilike najispravniji ... Malo više mozga i puno više takta ...
Oligarh wrote:
G. Efendiću, javna ste ličnost, tako da je Vaš stepen socijalne odgovornosti ogroman. Pazite na Vaše izvjave i pomirite se sa tim da funkcija koju obnašate je, ne privilegija, već odgovornost! Samim tim, i vaše mišljenje je pod većom lupom javnosti! Ne igrajte se temama koje su na Balkanu još neka vrsta tabua. Totalno je nebitno Vaše mišljenje ukoliko se ono, pa bar i milimetar, može izvući iz konteksta u ovako "škakljivim" temama kao što je rodna ravnopravnost! Džaba Vam onda i svi trotoari opštine i sve dobro što (ako) činite!
-
nicaze_072
#199 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
Frustracija nastaje izmedju ostalog ako su necija prava ugrozena. Ali ocigledno ti i tvoj zastupnik slabo kopcate...Doktor29 wrote:Mislio sam da pricas o principu ali ok, ne moze se porediti ali nicim on nije "udario" na te vrijednosti, osim na licne frustracije i interese raznih NVOzrla_frla wrote:Pobogu čovječe, riječ je o univerzalnim ljudskim vrijednostima...robovlasništvo je štetno ali ja se ne protivim tome.
- MedenoSrce
#200 Re: Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frust
ma kontam kuhinja folovi ... lanac drzim u spavacoj sobi kada sta privedem i nije predug no tamamDoktor29 wrote:Nisam ni rekao da si zensko, samo sam rekao da ti je lanac predugMedenoSrce wrote:odakle tebi ideja da sam ja zensko uopste