Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Treba da radim seminarski rad iz predmeta Tehnologija s poznavanjem robe (Ekonomski fakultet - Mostar) i problem je u tome sto ja nemam nikakvih ideja o cemu da pisem!!
Mislim ja znam sta je Tehnologija i sve to, jer sam imala taj predmet i u srednjoj skoli.. medjutim, prof. kada upitamo o cemu da pisemo, kakve teme mogu da budu.. njegov odgovor je "Vi napisite sta god zelite, koja vam padne na pamet tema!" i to me izludjuje!!!
il mi ti odredi temu, il mi nemoj kasnije pametovati ak fulim!!
Ne znam ni zasto sam uopste odabrala da radim seminarski.. mogla sam lijepo da naucim knjigu i na ispit izaci kao i svi ostali normalni.. al jok cura potekla da joj je lakse da se ne pegla sa ucenjem da radi seminarski, pa sad sebi stvorila jos gori problem!!
Et, zamolila bih vas lijepo ak ko ima pametnu temu da mi predlozi.. biti cu vam jako zahvalna!!
u zivotu nije dosta toga jednostavno, pa tako ne treba ni obrazovanje da bude.
sasvim je normalno da moras raditi seminarski i po nekad sama istrazivati o cemu da pises. sutra ces izaci sa fakulteta, profesora nece biti, a nekad ce se ocekivati da i ti sama nesto uradis - bez da ce sef stajati iza tvojih ledja.
no, trazila si pomoc, evo moj prijedlog:
sta mislis da napises o tehnologiji proizvodnje bidona sa posebnim osvrtom na freze
Last edited by cHupjahalic@ on 04/11/2008 00:04, edited 1 time in total.
naravno drvo ............ imas raznih glodalica za drvo..........ili pisi o blokiranju osovine za izmjenu goldala ili slicno.....a mozes i o slajfanju vala..............
zar ti mislis da je profa duzan da ti da temu za seminarski ili diplomski ne mogu da vjerujem ........... treba jos i da ti napise.................draga moja to bubanje koje ti potenciras (uzela sem. rad umjesto da si naucila knjigu napamet) se zove razvoj lijenog misljenja................ti studiras i tvoj zadatak je da izaberes temu za koju imas dovoljno adekvatne literature da uradis seminarski.............
vjesticanametli wrote:naravno drvo ............ imas raznih glodalica za drvo..........ili pisi o blokiranju osovine za izmjenu goldala ili slicno.....a mozes i o slajfanju vala..............
zar ti mislis da je profa duzan da ti da temu za seminarski ili diplomski ne mogu da vjerujem ........... treba jos i da ti napise.................draga moja to bubanje koje ti potenciras (uzela sem. rad umjesto da si naucila knjigu napamet) se zove razvoj lijenog misljenja................ti studiras i tvoj zadatak je da izaberes temu za koju imas dovoljno adekvatne literature da uradis seminarski.............
posto nemas nista pametno da napises.. nisi trebala nista ni pisati.. mogu ja i bez tvog odgovora!!
nije rijec o jednom il dva seminarska rada nego malo vise, znas.. i iz tog razloga sam sigurna da bi trebao da nam podijeli teme.. jer cisto sumnjam da nece biti istih tema!! sto naravno ja ne zelim!!
jel ti sad ima jasno!!
Bas me nesto interesuje kak ti radis il si radila seminarske radove!! s obzirom na ovo sto sam procitala.. sumnjam da uopste znas o cemu pricam!!
Last edited by Nisich on 04/11/2008 21:45, edited 2 times in total.
najlakse je kritikovati. a mislim da smo svi imali isti problem na pocetku studija
ja licno mislim da bi vam trebao ponuditi teme, pa da vi odaberete ono sto vam se svidja. mada kod nas nema ni to, vec kaze ti samo koja ti je tema i izvoli
Compact wrote:Imam ja neke svoje radove na temu uvođenja novih tehnologija u preduzeća. Ako ti to može šta pomoći pošalji na pp mail!!!
Ja se zahvaljujem na ponudjenoj pomoci.. al stvar je u tome da nije u pitanju nove tehnologije!!
nego predmet Tehnologija s poznavanjem robe.. je nesto skroz drugo!! rijec je o bilo kojoj vrsti robe, proizvoda,.. i sl..
recimo el energija, gdje trebam da uradim seminarski o tome.. na koji nacin dobivamo struju, koje su prednosti koje mane.. dal mozemo smanjit utrosak struje il ne i sl.. to je primjer jednoh seminraskog rada!! eh sad meni se svidja, medjutim stvar je u tome sto se profa iskljucivo tu temu dao studentu koji je zavrsio elektrotehnicku skolu.. jer kao on bi to najbolje uradio.. a mi ostali.. smisljajte!!
al uglavnom Hvala!!
vjesticanametli wrote:naravno drvo ............ imas raznih glodalica za drvo..........ili pisi o blokiranju osovine za izmjenu goldala ili slicno.....a mozes i o slajfanju vala..............
posto nemas nista pametno da napises.. nisi trebala nista ni pisati.. mogu ja i bez tvog odgovora!!
nije rijec o jednom il dva seminarska rada nego malo vise, znas.. i iz tog razloga sam sigurna da bi trebao da nam podijeli teme.. jer cisto sumnjam da nece biti istih tema!! sto naravno ja ne zelim!!
jel ti sad ima jasno!!
Bas me nesto interesuje kak ti radis il si radila seminarske radove!! s obzirom na ovo sto sam procitala.. sumnjam da uopste znas o cemu pricam!!
sljedeca tema uradite mi diplomski zamoli da ti napise profa da se ne mucis...............guzovace je najbolje
Nisich wrote:Ja se zahvaljujem na ponudjenoj pomoci.. al stvar je u tome da nije u pitanju nove tehnologije!!
nego predmet Tehnologija s poznavanjem robe.. je nesto skroz drugo!! rijec je o bilo kojoj vrsti robe, proizvoda,.. i sl..
recimo el energija, gdje trebam da uradim seminarski o tome.. na koji nacin dobivamo struju, koje su prednosti koje mane.. dal mozemo smanjit utrosak struje il ne i sl.. to je primjer jednoh seminraskog rada!! eh sad meni se svidja, medjutim stvar je u tome sto se profa iskljucivo tu temu dao studentu koji je zavrsio elektrotehnicku skolu.. jer kao on bi to najbolje uradio.. a mi ostali.. smisljajte!!
al uglavnom Hvala!!
Ja uopce ne razumijem tvoju zbunjenost i nemogucnost izbora teme. Sve sto te okruzuje moze ti biti tema. Ja sam imala slican koncept pisanja seminarskih na jednom predmetu i moram reci da je izbor teme tezak samo u tom smislu sto tema ima mnogo, pa ne znas sta bi radije obradio!
Uvijek sam volio takve seminarske ... jer sam uvijek imao neke oblasti koje su me zanimale ... a ponekad sam se vise fokusirao na teme za koje ima dovoljno literature ... ti studiras ... mislim sta ti sama ta rijec govori ? I umjesto sto kukas na profesora bolje je zapocni diskusiju o nekim oblastima iz kojih mozda izvuces neku dobru temu;)
I pravo da ti kazem ... uvijem sam mrzio profesore koji su nametali neke svoje lijeve teme ... pises seminarski i jedno poglavlje njegovog doktorata
sta napadate curu bezze...pitala vas je mozete li joj predloziti nesto...sta se svi kacite ko cicak odamh sa nekim savjetima lijevim i desnim...ili mozete pomoci ili ne mozete...rodi vas majka sve pametne, cim dobijete temu...vama nije potrebna ni literatura ni konsultacije nego sama ruka sve pise...
ps. samo ne kontam ovo...oslobodjena si testa ako uradis seminarski?
lolita_xx wrote:najlakse je kritikovati. a mislim da smo svi imali isti problem na pocetku studija
ja licno mislim da bi vam trebao ponuditi teme, pa da vi odaberete ono sto vam se svidja. mada kod nas nema ni to, vec kaze ti samo koja ti je tema i izvoli
kritike su nekad za necije dobro.
tacno je da svaki student prolazi kroz tu problematiku, ali i to je jedan dio razvoja.
kroz sve godine na fax-u jos NI JEDNOM nam ni jedan profesor nije dao temu za radove. posveti se "nastavnom/ fakultetskom" planu, orijentisi se putem plana i pronalazi teme vezane za taj predmet.
prije 3-4 mjeseca sam imala ispit radjen na takav nacin, trajao je 8 dana... zadatak izbacen, jedan citat iz ministarstva za zdravstvo nam izbacili i na osnovu toga sam morala pronaci, fokusirati na jedan ili vise problema koje sam mogla povezati sa najmanje 10-11 predmeta unutar odabranog smjera studiranja.
lolita_xx wrote:najlakse je kritikovati. a mislim da smo svi imali isti problem na pocetku studija
kritike su nekad za necije dobro.
tacno je da svaki student prolazi kroz tu problematiku, ali i to je jedan dio razvoja.
kroz sve godine na fax-u jos NI JEDNOM nam ni jedan profesor nije dao temu za radove. posveti se "nastavnom/ fakultetskom" planu, orijentisi se putem plana i pronalazi teme vezane za taj predmet.
prije 3-4 mjeseca sam imala ispit radjen na takav nacin, trajao je 8 dana... zadatak izbacen, jedan citat iz ministarstva za zdravstvo nam izbacili i na osnovu toga sam morala pronaci, fokusirati na jedan ili vise problema koje sam mogla povezati sa najmanje 10-11 predmeta unutar odabranog smjera studiranja.
u svemu tome zanemarujes to da ti studiras vani a ona ovde i razlika je ogromna u profesorima i svemu drugom
black wrote:u svemu tome zanemarujes to da ti studiras vani a ona ovde i razlika je ogromna u profesorima i svemu drugom
ne zanemarujem, svjesna sam ja toga, ali citajuci odredjene teme i kroz razgovore sa mnogo studenata iz BiH imam utisak da ima profesora/ fakulteta koji to praktikuju (u ovom slucaju se moze koristiti i profesor od autora teme kao primjer).
Last edited by cHupjahalic@ on 05/11/2008 14:37, edited 1 time in total.
E pa moram da prokomentarisem samo ime predmeta: "Tehnologija s poznavanjem robe"? Nikako da dokucim sustinu. Haj' da prevedem na engleski da vidim da nije kakav 'obrnuti' prevod: "Technology with product understanding"? "Technology with commodity understanding"? Ne kontam. Sta se tu uci?
Amazonka27 wrote:sta napadate curu bezze...pitala vas je mozete li joj predloziti nesto...sta se svi kacite ko cicak odamh sa nekim savjetima lijevim i desnim...ili mozete pomoci ili ne mozete...rodi vas majka sve pametne, cim dobijete temu...vama nije potrebna ni literatura ni konsultacije nego sama ruka sve pise...
ps. samo ne kontam ovo...oslobodjena si testa ako uradis seminarski?
mah stvar je u tome sto se profa ne zeli da pegla s nama.. dao je opciju ak zelimo il seminarski il test!!
ja sam odlucila za seminarski jer koliko toliko mi je mnogo lakse neg ucit citavu knjigu.. a na testu zna bit malo zeznut!! eh iz tog razloga!! usput, on ionako kao ima previse obaveza jer je on ujedno i rektor univerziteta pa da sebi malo olaksa posao tim seminarski.. (koje uopce ne pogleda)!! eh to je to!!
piupiu wrote:E pa moram da prokomentarisem samo ime predmeta: "Tehnologija s poznavanjem robe"? Nikako da dokucim sustinu. Haj' da prevedem na engleski da vidim da nije kakav 'obrnuti' prevod: "Technology with product understanding"? "Technology with commodity understanding"? Ne kontam. Sta se tu uci?
To je malo povezano s Hemijom.. ne mnogo al ima dodirnih tacaka!!
ustvari ucis o procesu dobivanja odedjenih proizvoda (roba).. bilo kojih.. to je ustavri nacin prerade sirovina u gotove prodizvode..gdje ucis sastav sirovina (hemija)..
eh meni nije problem u tome.. radila sam Maturski rad u 4.razredu (knjigovodstvo) gdje takodjer ukoliko ne poznajes Robu nemozes ni uradit!! medjutim problem je u tome sto bi to trebalo da bude tehnoloski proces u BiH.. a jednostavno meni nije nista zanimljivo!!