Selidba u Brussels

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
sarayewo

#1 Selidba u Brussels

Post by sarayewo »

Pozdrav,

Dobio sam ponudu za posao u Briselu i pocinjem raditi pocetkom augusta... To sad znaci da se i supruga i ja selimo u Brisel, trebamo naci stan, snaci se generalno itd... Temu otvaram da sve upucene koji tamo zive ili su zivjeli pitam za savjet. Svaka vrsta savjeta je dobrodosla, od toga gdje i kako traziti stan, gdje kupovati, gdje vrijedi otici, itd...

'fala! :)
nexo

#2 Re: Selidba u Brussels

Post by nexo »

Iz licnog iskustva, stan tamo nije lako naci, ipak sve zavisi od djela grada u kojem zelite zivjeti. Najcesce ljudi zele zivjeti u blizini mjesta gdje rade, a budzet je prva stvar koja se uzima u obzir. Nisam dugo tamo bio, ali mislim da je jos uvijek, dio grada, tj opcina St Gilles, sada mozda i Forest posebno privlacna za mladje ljude, pa tako i cijenom pristupacnija od recimom Uclle ili Ixelles. Sto se tice samog trazenja, klasika, kao i svuda, oglasi iz lokalnih novina, poziv i dogovor za pregled. Svi zainteresovani se skupe, pregledaju i odlucuju se na licu mjesta. 3 kirije unaprijed, ugovor, ne zaboravite u detalje opisati stanje stana koji uzimate, stanje na mjerilima za struju, vodu i gas i da vam sve to potpise stanodavac prije potpisivanja ugovora. I da, kada naidjete na nesto sto vam se dopadne i uklapa u budzet, ne razmisljajte suvise... Sve ostalo ce te lako saznati kada se smjestite. Ne vidim svrhu o tome pricati kada neznam kakve ukuse imate.

Zelim vam srecu i kada se smjestite otidjite do omiljenog "Chez Moeder Lamic" na pojedan "Delirium Tremens"!!!
bushido

#3 Re: Selidba u Brussels

Post by bushido »

Malo sam okasnio,ali ako je jos aktuelno javi,ja zivim u BXL.
sarayewo

#4 Re: Selidba u Brussels

Post by sarayewo »

Jeste aktuelno, evo u petak sam stigao... Provedoh vikend pokusavajuci da se snadjem, na kraju sam kupio navigaciju... Sad mi je glavno naci stan... Inace, posao mi je u Diegemu, a trenutno sam smjesten u Evere-u...
Nisich

#5 Re: Selidba u Brussels

Post by Nisich »

ja se izvinjavam unaprijed..ovo je ne vezano za temu al sam se zainteresovala..
mozda ce malo smijesno biti, al dosad gdje sam se raspitivala nisam bila upucena!! je li vasa supruga moze poci s vama odmah il mora cekati odredjeni period da bi dosla vama?!?
jos jednom se izvinjavam jer sam sisla s teme..
sarayewo

#6 Re: Selidba u Brussels

Post by sarayewo »

U pravilu mora doci naknadno, po osnovu spajanja porodice... tj. nakon sto ja dodjem i dobijem boravak ovdje, onda moze i ona doci. Meni je konzul izasao u susret i mojoj suprugi dao turisticku vizu tako da moze doci sa mnom i biti ovdje dok ja ne rijesim te papire oko boravka...
Post Reply