Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Lutalica_sa

#76 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

U zadnje dvije godine sam bio 5 puta na teritoriju EU. I trenutno se nalazim u evropi ali ne u DE. Sudeci po ovome rekao bih da sam prilicno informisan kada je u pitanju zivot u Njemackoj. Kazes da su porezi veliki. Naravno da jesu. Socijalni sistemi AMerike i Njemacke se ralikuju, i to je jedan od razloga zasto se vise placa.
Imam prijatelja u Americi koji je vise od deset godina konstantno placao zdravstveno kroz firmu za koju je radio. Obolio je od raka, dobrocudni na srecu. Nije ga uspjela pokriti ta polica osiguranja pa je morao prodati kucu da bi izvukao nesto kesa da otplati dug za tretmane. Rijec je negdje oko 30 hiljada. Da li bi se to desilo u zemljama EU-a? Sumnajm, jer ti placas vise, ali i dobijes puno vise. Kazem samo, na dao Bog da se razbolis u Americi.
Kao drugo, sto se plata tice, moj rodjak radi kao shift supervisor u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom nekakvog specijalnog papira. Tu je oko 3 godine i zaradjuje oko 2200 netto. Kupio je kucu blizu Minhena, ima novo auto i zivi super. Kupio je i stan u Sarajevu.
Drugi prijatelj radi kao security officer za jednu kompaniju i zaradjuje oko 2000 netto. Zivi dobro, zadovoljan je.
Ono sto hocu da kazem je da se moze skromno zivjeti sa obicnom platom. Ne govorimo sada o cistacima, ili radnicima u McDonaldsu.
Spominjes i cijenu benzina, u Americi je nekada benzin bio jeftiniji a sada su samo minorne razlike u odnosu na evropu. Koliko znam galon benzina najjeftinijeg je oko 4 dolara, dok je litar u EU oko 1 euro...zakljucak...skoro pa isto:)
xyz101

#77 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

security officer u njemackoj zaradjuje 2000 eur neto ?
galon goriva u americi je 4 dolara ??
tvoj prijatelj zaradjuje 2200 eura neto ?

to su sve izvrnjene informacije.
provjeri ti to malo bolje prije nego se upustas u diskusiju s mnom.
osjetljiv sam na lazi.
Static-X

#78 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Static-X »

Lutalica_sa, sto se tice zdravstva to si upravu, jeste skupo i preskupo zapravo, takodje bi izdvoio penzioni sistem, to je takodje slabo. Od penzije koji ti oni daju slabo da se moze zivjeti, zato svi ulazu u 401K i ostale penzione sisteme citav zivot da bi imali sta za stare dane.
xyz101

#79 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

ne treba meni drzava da uzima novac iz moje plati i da mi odredjuje penziju.
sa tim ekstra novcem koji mi ostane u dzepu, ja mogu sam investirati u puno bolje projekte nego drzava.
i ako dozivim 60tu, i drzava se mora brinuti o meni,, onda bih radije odmah pistolj u celo.

ps.
ne znam jesam li previse upio taj americki sistem, ali ja mrzim drzavni aparat bilo koje drzave.
mrzim birokratiju.
mrzim dzabalebarose u drzavnim institucijama.
najgora pomisao za mene , da mi takvi nesposbni sluzbenici uzimaju novac i odredjuju moju penziju kada ostarim.
detroit-mercy

#80 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by detroit-mercy »

Lutalica_sa wrote:U zadnje dvije godine sam bio 5 puta na teritoriju EU. I trenutno se nalazim u evropi ali ne u DE. Sudeci po ovome rekao bih da sam prilicno informisan kada je u pitanju zivot u Njemackoj. Kazes da su porezi veliki. Naravno da jesu. Socijalni sistemi AMerike i Njemacke se ralikuju, i to je jedan od razloga zasto se vise placa.
Imam prijatelja u Americi koji je vise od deset godina konstantno placao zdravstveno kroz firmu za koju je radio. Obolio je od raka, dobrocudni na srecu. Nije ga uspjela pokriti ta polica osiguranja pa je morao prodati kucu da bi izvukao nesto kesa da otplati dug za tretmane. Rijec je negdje oko 30 hiljada. Da li bi se to desilo u zemljama EU-a? Sumnajm, jer ti placas vise, ali i dobijes puno vise. Kazem samo, na dao Bog da se razbolis u Americi.
Kao drugo, sto se plata tice, moj rodjak radi kao shift supervisor u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom nekakvog specijalnog papira. Tu je oko 3 godine i zaradjuje oko 2200 netto. Kupio je kucu blizu Minhena, ima novo auto i zivi super. Kupio je i stan u Sarajevu.
Drugi prijatelj radi kao security officer za jednu kompaniju i zaradjuje oko 2000 netto. Zivi dobro, zadovoljan je.
Ono sto hocu da kazem je da se moze skromno zivjeti sa obicnom platom. Ne govorimo sada o cistacima, ili radnicima u McDonaldsu.
Spominjes i cijenu benzina, u Americi je nekada benzin bio jeftiniji a sada su samo minorne razlike u odnosu na evropu. Koliko znam galon benzina najjeftinijeg je oko 4 dolara, dok je litar u EU oko 1 euro...zakljucak...skoro pa isto:)
Ja sipao jutros, $2.65 galon pa se preracunaj.
Ne mislim da argumentiram sa tobom ali nasa dijaspora u Americi je puno uspjesnija nego u Svabiji (obzirom na koliko su dugo vec u jednoj i drugoj zemlji), i to ti mogu reci jer sam zivio/zivim u obje zemlje. Razlog tome je jako jednostavna procedura za otvaranje firme u Americi. Treba ti 15 minuta i jedno $15.00 za registraciju, tako da imas puno vise nasih ljudi koji imaju svoje firme u Americi nego u Njemackoj.
Sada, posto si se dotakao mog prethodnog posta i zasto se ljudi vracaju iz Amerike u Njemacku je uglavnom ta daljina. U Svabiji sjedes u auto i eto te za par sati kuci, iz Amerike je vec malo druga prica.
Sada, ne dotici se molim te one teme o kreditima jer to je licna stvar svakog covjeka. Procedura kupovine kuce u Americi je mnogo jednostavnija nego u Svabiji zato dosta raje i kupuje kuce u Americi, reci mi koliko raje u Svabiji ima otplacene kuce ili stanove u "svom vlasnistvu", jedino ukoliko ih dzabe daju.
Raja se jednostavno preracunala, bolje je npr 30 godina davati $800 za kucu pa je imati na kraju isplacenu nego 30 godina davati za stan $800 pa na kraju noga u dupe.
Za te zarade od 2200 Eura, security gard ti ne vjerujem (to ti je znaci nekih 4400 maraka neto, znaci jaro zaradjuje oko 9000 maraka bruto, ili 56 maraka na sat). To ti je ipak plata jednog inzinjera.
Ja licno volim Njemacki lifestile vise nego Americki ali sam realan i kazem ti da je u Americi lakse zivjeti nego u Svabiji.
Static-X

#81 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Static-X »

xyz101 wrote:ne treba meni drzava da uzima novac iz moje plati i da mi odredjuje penziju.
sa tim ekstra novcem koji mi ostane u dzepu, ja mogu sam investirati u puno bolje projekte nego drzava.
i ako dozivim 60tu, i drzava se mora brinuti o meni,, onda bih radije odmah pistolj u celo.

ps.
ne znam jesam li previse upio taj americki sistem, ali ja mrzim drzavni aparat bilo koje drzave.
mrzim birokratiju.
mrzim dzabalebarose u drzavnim institucijama.
najgora pomisao za mene , da mi takvi nesposbni sluzbenici uzimaju novac i odredjuju moju penziju kada ostarim.
Valja i to, samo jedan problem je sto ti oni uzimaju novac vratili ti ga ili nevratili.
kv99

#82 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by kv99 »

xyz101 wrote:
Static-X wrote:@xyz101
Jao bre sto si se ti navalio na tu europu,.. nekom valja nekom ne,
Nek je nama nasa cemerika dobra pusti ljude nek zive gdje hoce :D
ko nije uspio u americi, nece nigdje drugo.
to je dokazani fakt.

sad, naravno ima razlicitih osoba na svijetu.
oni koji hoce samo da nesto lagano rade, dobivaju redovnu platu i zive na granici bijede ali udobno.
da, za njih je evropa.
ostali, koji hoce da iz nicega nesto ostvare, onda je amerika prijestolnica tih mogucnosti.

ps. naravno.. radi se i o osobnom ukusu.
ja evropu (zapadnu) ne mogu smisliti.
od ogavnih i mrkosnih ljudi do bullshitne birokratije.
Kakva bolan Amerika :? Amerika je zemlja snova za Afrikance i Meksikance koji nemaju kruha za jesti pa tamo mogu nesto da zarade ili one bogatase koji imaju love na bacanje a ona vecina u sredini ? Dok se radi ima se ali moras da radis non-stop ali kad se nama onda je: crkni na ulici. U Evropi neces biti gladan i zedan , imaces uvijek barem neku sigurnosnu mrezu , neces dobiti otkaz jer si otisao na godisnji ( rodica iz USA je to dozivila da nam se hvalila kako je super preko bare pa kad se vratila sa planiranog i najavljenog godisnjeg otkrila da je dobila otkaz), neces trebati da uplacujes za medicinsko osiguranje pa da shvatis da je beskorisno jer nisi uplatio bas za tu vrstu bolesti itd. I na kraju ne trebas da skupljas pare 3 godine da bi otisao na godisnji i hvalio se familiji u BiH kako si " successful " iz Njemacke to mozes haman svaki mjesec i jos da skoknes na cevape kod Zelje ako hoces :thumbup:
xyz101

#83 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

Static-X wrote:]

Valja i to, samo jedan problem je sto ti oni uzimaju novac vratili ti ga ili nevratili.
ne uzimaju toliko koliko u drugim drzavama.
naime, usa ima najnizi porez na zaradu od svih industrijskih zemalja zajedno (tj, japan, eu, kanada,, itd )
1in1000

#84 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by 1in1000 »

halo,..ko veli da security officer zaradi oko 2000 netto?? satnica jednog je circa 7,8 eura plus sto primaju neki bonus za nocne smjene i to je to,..oni mozda jedva zarade 2000 brutto!!
za ovog havera dole sto veli da je amerika za afrikance i meksikance,..haveru necu da se falim al ja sam doso prije 4 godine za te cetri godine sam sebi kupio kucu od 250.000 dollara i auto od 35.000 dollara za samo 4 godine,..meni je sad 27 godina pa ti vidi ko se za to moze u austriji il njemackoj pohvalit,..a zivio sam prije preseljenja od 93 u becu.
amerika i kanada su zemlje za oni koji hoce a onaj ko hoce ovdje moze imat boga oca,..ne kazem da se to ne moze u njemackoj - naprotiv ali dosta teze.
a da ja ti mozda cesce sjedim kod zelje na cevapima nego ti sam i niko nikad nije reko vidi ovog dijasporasa doso se pokazat,..ti to mozda tako iz ljubomore,..ali ima raje koji ne furaju taj fazon,..
a to za otkaz,..haveru to ti je garant do nje a ne do firme,...ja non stop letim malo do bosne,..malo do austrije,..itd uzimam vise puta neplacen odmor niko nista,...dobar rad se cjeni kako u americi tako u evropi, aziji i africi.
haj u zdravlje
Last edited by 1in1000 on 10/03/2010 18:12, edited 1 time in total.
xyz101

#85 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

kv99 wrote:
xyz101 wrote:
Static-X wrote:@xyz101
Jao bre sto si se ti navalio na tu europu,.. nekom valja nekom ne,
Nek je nama nasa cemerika dobra pusti ljude nek zive gdje hoce :D
ko nije uspio u americi, nece nigdje drugo.
to je dokazani fakt.

sad, naravno ima razlicitih osoba na svijetu.
oni koji hoce samo da nesto lagano rade, dobivaju redovnu platu i zive na granici bijede ali udobno.
da, za njih je evropa.
ostali, koji hoce da iz nicega nesto ostvare, onda je amerika prijestolnica tih mogucnosti.

ps. naravno.. radi se i o osobnom ukusu.
ja evropu (zapadnu) ne mogu smisliti.
od ogavnih i mrkosnih ljudi do bullshitne birokratije.
Kakva bolan Amerika :? Amerika je zemlja snova za Afrikance i Meksikance koji nemaju kruha za jesti pa tamo mogu nesto da zarade ili one bogatase koji imaju love na bacanje a ona vecina u sredini ? Dok se radi ima se ali moras da radis non-stop ali kad se nama onda je: crkni na ulici. U Evropi neces biti gladan i zedan , imaces uvijek barem neku sigurnosnu mrezu , neces dobiti otkaz jer si otisao na godisnji ( rodica iz USA je to dozivila da nam se hvalila kako je super preko bare pa kad se vratila sa planiranog i najavljenog godisnjeg otkrila da je dobila otkaz), neces trebati da uplacujes za medicinsko osiguranje pa da shvatis da je beskorisno jer nisi uplatio bas za tu vrstu bolesti itd. I na kraju ne trebas da skupljas pare 3 godine da bi otisao na godisnji i hvalio se familiji u BiH kako si " successful " iz Njemacke to mozes haman svaki mjesec i jos da skoknes na cevape kod Zelje ako hoces :thumbup:
ja sam dosao u ameriku da radim i da nesto ostvarim.
da sam htio sjediti i razmisljati o "sigurnosnim mrezama" ne bih otvorio firmu i radio za sebe.
to o odmorima i otkazima mene ne interesuje.
ja iskreno mislim da samo budale u americi (i inace u svijetu) rade za druge.
xyz101

#86 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

1in1000

:mrgreen:

zivot je borba. iz dana u dan.
ko hoce da sjedi i bali o nekim odmorima i sigurnosnim mrezama, ne bi trebao nikada izaci iz mamine kuce.
neka sjedi tu gdje je i pije kafice u domacim lokalima.
Incub

#87 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Incub »

Evo kako ja nekako vidim ta dva sistema Amerika-Njemacka.
Amer kad dodje u penziju ne moze da zivi od nje dok je Njemacki pezioner jos uvijek gospodin.
KOd Amera je los zdravstveni sistem-ako nisi pokriven dobrim osiguranjem propadas preko noci. Njima je san da zube popravljaju u Evropi a kamoli nesto grugo.
Jeste Njemacka se promijenila, prije se isto tako radilo ali su nasi navikli da se dobro zivi a da se ima veliki stek ispod jastuka-medjutim sad nema vise steka,druga je to ekonomija.
Sa njemackim zdravstvenim sistemom nisam bas upoznat.
Amer je rodjen da umre radeci a Nijemac ipak zna makar u penziji da uziva.
Kod amera nema cekanja samo kupuj,zaduzuj se na sve strane a kasnije nije nigdje dospio.
Velika je prednost blizina Njemacke i Bosne.
Lutalica_sa

#88 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Hehe, ovaj tip sto kaze da je kupio kucu i auto je fakat smijesan. Ja da hocu mogu sada kupiti kucu i najboljeg mercedesa. Ali pitanje je, na sta se svodi tvoj zivot? Ti radis za racune covjece! Tipicni Bosnjo tako radi. Dodje u Ameriku i hop...odmah kredit! Slika se po novoj kuci gdje nakacio neku vjersku sliku i na kauc "metnuo" jamboliju, pa posalje to u BiH da dusmani vide tu raskosh americkog zivota:P Kazes bolje je u Americi, jeste ali malo morgen. Da ste mogli svi biste vi ostali u Njemackoj ili Austriji ali nije moglo. Sada, siguran sam, iz nekog gnijeva govorite kako EU ne valja. Ako ne valja, ne znam uopste zasto se toliko javljate. Da vam valja uzivali bi ste u "blagodatima" Amerike, a ne biste dolazili ovdje na forum da kazete da EU ne valja.
Vecina vas u Americi kada bi morala nazad u Bosnu (ne daj Boze) ne bi imala niti hiljadu dolara kesha da ponese. Sve je to kredit:)
Incub

#89 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Incub »

Americko drustvo je zasnovano na kreditu.
Cim se rodis odma duzan.Imas priliku da sve imas ali dok si ziv nesto otplacuju i na kraju umres duzan.
Je li to nevalja sistem ili se nasi ne mogu prilagoditi?
Znam samo da i ameri kukaju,zdravlje kad strada gotov,ne daj boze bolesti. Ako ostane bez posla na mjesec on je vec skoro na ulici jer je sve na kredit.
Moze se i u Bosni,barem do nedavno,uzeti i stan koliki hoces na kredit samo sto ces najbolje godine zivota provesti da ga otplatis.
xyz101

#90 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

Incub wrote:Evo kako ja nekako vidim ta dva sistema Amerika-Njemacka.
Amer kad dodje u penziju ne moze da zivi od nje dok je Njemacki pezioner jos uvijek gospodin.
KOd Amera je los zdravstveni sistem-ako nisi pokriven dobrim osiguranjem propadas preko noci. Njima je san da zube popravljaju u Evropi a kamoli nesto grugo.
Jeste Njemacka se promijenila, prije se isto tako radilo ali su nasi navikli da se dobro zivi a da se ima veliki stek ispod jastuka-medjutim sad nema vise steka,druga je to ekonomija.
Sa njemackim zdravstvenim sistemom nisam bas upoznat.
Amer je rodjen da umre radeci a Nijemac ipak zna makar u penziji da uziva.
Kod amera nema cekanja samo kupuj,zaduzuj se na sve strane a kasnije nije nigdje dospio.
Velika je prednost blizina Njemacke i Bosne.
prosjecan (bijeli) amerikanac kad dodje u penziju ima vise imovine i vise novaca na banci nego prosjecan nijemac.
to su molim lijepo fakti.
i ako pravilno ulozis tu ustedjenu imovinu onda mozes da uzivas u penziji bolje nego nijemac i svicarac zajedno.
sad,,
sto se neki imigranti nadaju da ne rade a primaju solidnu socijalu i penziju.. to se nece nikad u americi dogoditi.
zdrastveno osiguranje kazu u americi je bezveze.
pa jeste bezveze ako hoces da zaradis $1000.00 sedmicno i od toga ti ostane $800.00 u ruci.
ako hoces osiguranje kao u zap evropi,, onda molim lijepo plati. pa ce ti kao u evropi umjesto $800.00 ostati $550.00 u ruci.
sve je tvoj izbor, i zato ja volim ameriku.
daje ti izbor da zivis (imas penziju imas osiguranje ) kao u evropi ako to zelis,
ako pak to ne zelis , ne moras.

ali u zap evropi ti niko ne daje taj izbor.

ps.
ja placam (kao privatno lice) zdrastveno osiguranje za mene, moju suprugu i dvoje djece oko $447.00 mjesecno.
od toga je $1000.00 deductable; a pokriveno smo pojedinacno do 7 miliona.
znaci u slucaju neke bolesti moje osiguranje placa posebno za svakog od nas do 7 miliona troskova.
i ja se osjecam sasvim dovoljno osiguran sto se tice zdrastva.
xyz101

#91 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

sto se tice diskusije gdje je bolje u njemackoj ili americi, jednostavno upitajte prosjecne stanovnike tih drzava bili se htjeli mjenjati.
90% svih nijemaca sutra bi spakovale stvari i krenuli za ameriku kad bi mogli.
a 90% amerikanaca ne mogu pokazati gdje je njemacka ,
niti ih interesuje da tamo zive :mrgreen:
Incub

#92 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Incub »

Ameri ne zele u Njemacku zato sto njih vjerovatno 80% i ne zna gdje je Njemacka.
Ako poznajes njihov obrazovni sistem i prosjecne stnovnike onda znas o cemu govorim.
Pricas da je to idelna drzava a oni sa Meksikom,Turskom i zaboravio sam jos jednom drzavom predstavljaju 4 zemlje sa najvise sirotinje na kugli zemaljskoj.
Neki se nasi ljudi snadju ali je vecini san skupiti za plain-ticket da posjete Bosnu u nekoliko godina.
Tu ti kod mene sve ove ostale price o "dobrom" zivotu tamo padaju u vodu.
Static-X

#93 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Static-X »

xyz101 wrote:sto se tice diskusije gdje je bolje u njemackoj ili americi, jednostavno upitajte prosjecne stanovnike tih drzava bili se htjeli mjenjati.
90% svih nijemaca sutra bi spakovale stvari i krenuli za ameriku kad bi mogli.
a 90% amerikanaca ne mogu pokazati gdje je njemacka ,
niti ih interesuje da tamo zive :mrgreen:
Uh ovo nisi trebo reci :D sramotis nase amere koliko su glupi, da neznaju gdje je njemacka :lol:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#94 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

Vecina vas u Americi kada bi morala nazad u Bosnu (ne daj Boze) ne bi imala niti hiljadu dolara kesha da ponese. Sve je to kredit:)
:shock: e stvrno ako ovako mislis ko sto piskaras ovdje na SA-X, zivis u zabludi i nista ne znas o Americi;
xyz101

#95 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

pihh,, pa ne znaju ni nijemci iz glave gdje je montana ili south dakota. ;-)

incub,,
vecina ovih nasih sto su dosli iz svabije zale samo za jednim.
sto nisu ranije dosli u ameriku.

svabe mi se gade kao nacija. kroz svoju politiku i jasnu prolifikaciju rasizma.
rasizam u njemackoj je ukovan u njihovim institucijama.
pojedinacno kao ljudi, nijemci su veoma ljubazni.
imam srecu da se bavim poslom u kojem susrecem sve rase i nacije.
sa svabama je veoma lako sklopiti prijateljstva.
veoma su ljubazni i srdacni kad ih upoznas.
ali politika.
politika njemackog naciona je rasisticka.
jos uvijek u okvirima fashizma gdje se kvalitet radnika zanglira po krvnim zrncima.
jedan njemacki pas ima vise prava u njemackoj nego balkanski imigrant.
ipak je njemacki pas njemacke krvi :D

posjetim njemacku i to je to.
da zivim tu,., nikada.
nikad ne bih zivio u sredini gdje mi djete ostane zigovanim pripadnikom nize klase jer nema istu krv kao vecinski narod.

dovoljno sam jasan.

poz
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#96 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

Lutalica_sa wrote:U zadnje dvije godine sam bio 5 puta na teritoriju EU. I trenutno se nalazim u evropi ali ne u DE. Sudeci po ovome rekao bih da sam prilicno informisan kada je u pitanju zivot u Njemackoj. Kazes da su porezi veliki. Naravno da jesu. Socijalni sistemi AMerike i Njemacke se ralikuju, i to je jedan od razloga zasto se vise placa.
i ovo prosto sumnjam da je istina, ti nista ama bas nista ne moras prodavati da bi izmirio taj eventualni dug. Svi dugovi medicinskog tipa gotovo se mogu razgoditi na mjesecno i zavisno od tvog primanja, nekad $20 a nekad $120. I u Americi imas mogucnost za bankrupciju tako da neki dug koji je iznocio $100.000 na kraju si duzan par hiljada, doduse opet sve ispocetka.

Jos nesto, nedavno je nas covjek imao rak na plucima i bio je ono smrtni slucaj i nije imo insurancea i njemu licno sve kemo terapije su bile otpisane/nenaplacene, jer vecina bolnica imaju opet taj program da u slucaju ako imas ono nesto najgore i ne mozes da platis, opet da te pokriju. I znas sta, eno ga prezivio i poceo da radi!
Incub

#97 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Incub »

Shvatam ja da je i do toga sta ima da ponudis (skola,struka,iskustvo...),samim tim naci ces i bolji posao ali stvarno je puno nasih koji kukaju na taj sistem. Tako da se stvara slika da ne cvjetaju ruze.
Isto tako ima kod obje ove drzave diskriminacije,osjetite vi to barem nekad na radnom mjestu.
Ko se nasao u dijaspori zelim vam puno srece ,zdravlja i sto manje nostalgije.
Poz.
corolla02

#98 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

Incub wrote:Shvatam ja da je i do toga sta ima da ponudis (skola,struka,iskustvo...),samim tim naci ces i bolji posao ali stvarno je puno nasih koji kukaju na taj sistem. Tako da se stvara slika da ne cvjetaju ruze.
Isto tako ima kod obje ove drzave diskriminacije,osjetite vi to barem nekad na radnom mjestu.
Ko se nasao u dijaspori zelim vam puno srece ,zdravlja i sto manje nostalgije.
Poz.
Naravno imas svega na Zapadu! U SAD takodjer imas dosta nasih ljudi tuzilo firme nesto opravdano a nesto opet bezze; i onda dobiji dobru odstetu te idu u BiH pa se dizu dole. Takodjer, imas puno ljudi koji se jadaju na ovaj system ali puno vise je opet onih koji su zadovoljni. Sve se svodi: odakle dolazis, sta si radio u BiH i koji ti je cilj u zivotu!

Samo SAD ili Kanada su momentalno najjeftinije zemlje za zivjeti i sa najboljim predispozicijama za uspijeh, zasigurno!

Hajd' Zivjeli :sax: :D
detroit-mercy

#99 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by detroit-mercy »

Lutalica_sa wrote:Hehe, ovaj tip sto kaze da je kupio kucu i auto je fakat smijesan. Ja da hocu mogu sada kupiti kucu i najboljeg mercedesa. Ali pitanje je, na sta se svodi tvoj zivot? Ti radis za racune covjece! Tipicni Bosnjo tako radi. Dodje u Ameriku i hop...odmah kredit! Slika se po novoj kuci gdje nakacio neku vjersku sliku i na kauc "metnuo" jamboliju, pa posalje to u BiH da dusmani vide tu raskosh americkog zivota:P Kazes bolje je u Americi, jeste ali malo morgen. Da ste mogli svi biste vi ostali u Njemackoj ili Austriji ali nije moglo. Sada, siguran sam, iz nekog gnijeva govorite kako EU ne valja. Ako ne valja, ne znam uopste zasto se toliko javljate. Da vam valja uzivali bi ste u "blagodatima" Amerike, a ne biste dolazili ovdje na forum da kazete da EU ne valja.
Prijatelju palis se na neke maliciozne stvari, licne poput sta ko od Bosanaca ima. Ovdje se porede dva sistema, o oba ti mogu reci jer sam zivio i u jednom i u drugom.
Ja volim Svapsku i njihovu uredjenost, tacnost, postenje, organizovanost, praznike i ostalo. Veoma lijepe uspomene iza mene vezane za tu zemlju.
U Americi me zivcira taj neki drugi nacin zivota, suburbs, sve sa autom i tako to ali realno gledajuci puno lakse je uspjeti u Americi nego u Njemackoj. I to ti mogu pokazati na milion primjera. Zivot je jeftiniji i manje ti love odlazi na troskove zivota (pocev od hrane, grijanja, odjece, auta, svega).
Ovdje se u principu sve svede na obicno prepucavanje ko sta ima. Raja izvodi kojekave statisticke podatke koji njima odgovaraju i onda pokazuju sta je. Tamo lik prica Amerika je cetvrta po broju siromasnih u svijetu, razlicita je definicija siromastava u Americi i Mozabiku, to raja ne moze da shvati.
I vjeruj me zacudio bi se kada bi vidio sta nasi ljudi imaju ovdje, poznajem toliko ljudi koji imaju svoje biznise i okrecu pare da ti se vrti. Americki sistem je veoma jednostavan, ako hoces da imas moras se potruditi i onda nema granica za tebe, ako neces onda je to tvoj problem.
xyz101

#100 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

incub,

u americi je diskriminacija kaznjiva zakonom.
ako bi neko na poslu tebe diskriminirao zbog boje koze, rase, ili nacije odmah ga mozes da tuzis.
na poslu moras imati sva prava isto kao rodjeni amerikanac.
cak i ako imas tezak akcenat niko te ne poslu ne smije zaebavati zbog toga.
veoma cesto te ameri ne pitaju odakle si, jer to smatraju privatnom stvari.
cak i ako si jucer dosao u ameriku, niko te nece prozvati strancom
pogotovo ako si dosao iz evrope onda si dobrodosao kao dio njihovog drustva dok god se pridrzavas zakona.
vecina americkih oceva i praoceva su dosli iz evrope, i kad cuju da si evropski imigrant veoma si srdacno prihvacen.
cak te i ne zovu imigrantom , azilantom , i sl rijecima koje mozes cuti diljem zap evrope kad balkoshi dodju.
Post Reply