Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
swanfilter

#151 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by swanfilter »

Bodkin wrote:
swanfilter wrote:Znaci, istina je. Hvala bogu, germanski svijet me ne privlaci niti za promil ...
Ima dosta prednosti ali mentalitet ljudi nije jedna od njih sigurno mada su tu njemci bolji od austrijanaca puno

Prije koji mjesec sam bio u Nurnbergu, sajam. Ostao razocaran znanjem eng jezika po prodavnicama, restoranima, ...Imao utisak da skoro pa nivo Italijana. Nije to bilo ni natucanje, nego nerazumjevanje. Najbolje ga pricali Pakistanci u Burger Kingu ...Kontam ja, nije Nurnberg turisticka destinacija, ali pitam se koliko im u skolama pridaju vaznost stranom jeziku ....
Rizvan

#152 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Rizvan »

swanfilter wrote:
Bodkin wrote:
swanfilter wrote:Znaci, istina je. Hvala bogu, germanski svijet me ne privlaci niti za promil ...
Ima dosta prednosti ali mentalitet ljudi nije jedna od njih sigurno mada su tu njemci bolji od austrijanaca puno

Prije koji mjesec sam bio u Nurnbergu, sajam. Ostao razocaran znanjem eng jezika po prodavnicama, restoranima, ...Imao utisak da skoro pa nivo Italijana. Nije to bilo ni natucanje, nego nerazumjevanje. Najbolje ga pricali Pakistanci u Burger Kingu ...Kontam ja, nije Nurnberg turisticka destinacija, ali pitam se koliko im u skolama pridaju vaznost stranom jeziku ....
Anglofoni filmovi i serije su im sinhronizovani na njemački. Kod nas je pola raje naučilo engleski gledajući TV i torrente. :D
SaraFina

#153 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by SaraFina »

swanfilter wrote:

Engleski jezik u školama s maturom je jedan od tri glavna predmeta, uz njemački i matematiku. Naravno uz stručne predmete, ako je škola HTL, HAK, TGM i sl.
Na zanatima svakako ne. Zato ćeš slabo vidjeti prodavačicu ili kelnera koji ratura. Izuzev ako nisu recimo studenti na ispomoći i da im prodaja i konobarenje nije primarno zanimanje.
Skandinavci su recimo (SVI) neuporedivo bolji od nas sa njemačkog govornog područja u engleskom.
Nije znači da se ne pridaje važnost, već nemaš prilike za komunikaciju i jednostavno oslabiš, čak i ako si bio relativno dobar tokom školovanja.
Par puta u toku godine desi mi se da komuniciram na engleskom.
Bodkin

#154 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Bodkin »

Danas je engleski kao osnovno obrazovanje. To kad ne znas nepismen si. Minimum dva jezika strana je standard
Post Reply