Self-Repair ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Merengues

#1 Self-Repair ?

Post by Merengues »

Pozdrav forumaši.

Imam jedan, nazovimo ga problem. Da krenem od početka. Vozim Golfa 4 81kw TDI, prije jednu godinu mi se počeo javljati standardni problem s turbinom. Vuče normalno do 3 , 3,5k obrtaja i onda "ugasi" turbinu pa poslije toga radi kao SDI motor dok se ne ugasi pa ponovo upali. I krenem od servisa do servisa i slabo šta napravim. Dok nisam posjetio jednog majstora koji mi je očistio turbinu i naštimao tako da nisam zadugo imao problema. I onda prije jedan mjesec ponovno ista priča, ugasi se turbina, bolje reći ode na stand by i onda bez ikakve vuče do "reseta". I tako ja se tjerao da idem majstoru i kontam rek' poslije Bajrama ću i ja sinoć vozam auto vidim nešto mi "teglji" kao nikad dosad. Krenem ga forsirat na 5k obrtaja uzima pravo. Nikad mi nije ovako vukao, ni kada sam ga tek kupio.

I sad ja razmišljam šta trebam uradit :D Pošto čisto sumnjam da je došlo do nekog self-repaira. Moje mišljenje je da će mi za koji dan "riknuti" turbina al skroz :)

Je li imao ko ovakvih iskustava ?
condy

#2 Re: Self-Repair ?

Post by condy »

Najbolje ti je skinuti turbinu i poslati u servis u Užice ( Srbija ), jer je tamo najbolji servis za turbine. Na internetu mozes naći kontakt brojeve, a i ovdje na forumu dosta ljudi je slalo autobusom turbine u Uzice na reparaciju. Taj servis smatraju najboljim.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3 Re: Self-Repair ?

Post by mali_milojica »

Ne bih da te plasim,ali znas kako kazu.
Ide ko pred smrt :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4 Re: Self-Repair ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ma to se samo popravilo ,samo ti po gasu.trebao si malo na autoput da ga procepis :P
NediM17

#5 Re: Self-Repair ?

Post by NediM17 »

Sta hoces, PD je svakako mrtav preko 3.500 obrtaja.
esso_sa

#6 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Ja samo ne kontam kakav je to TDI da "uzima pravo" na 5000 rpm, pa cak i sa potpuno ispravnom turbinom/motorom :? :lol:

Ja mislim da bi ti to trebao rascipovati :D
Merengues

#7 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

esso_sa wrote:Ja samo ne kontam kakav je to TDI da "uzima pravo" na 5000 rpm, pa cak i sa potpuno ispravnom turbinom/motorom :? :lol:

Pogrešno si razumio šta sam napisao. Mislio sam da ide lagano na 5k obrtaja znači ne gasi turbinu na 3.5k kao kad je bilo problema s njom. U situacijama kada je ugasi na 3.5k odnosno ode u "stand by" gotovo je pa nemoguce trecom nabiti 5k rpm.
Merengues

#8 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

condy wrote:Najbolje ti je skinuti turbinu i poslati u servis u Užice ( Srbija ), jer je tamo najbolji servis za turbine. Na internetu mozes naći kontakt brojeve, a i ovdje na forumu dosta ljudi je slalo autobusom turbine u Uzice na reparaciju. Taj servis smatraju najboljim.
Ako crke il ako ustanovim da je stvarno pri kraju razmotrit cu savjet. Hvala ;)
Frizby

#9 Re: Self-Repair ?

Post by Frizby »

Nemoj se zezat sa turbinom. Proguglaj na netu rijec "ibertura", pa onda vidi sta ti je ciniti. Vjeruj mi..
Pozz
Merengues

#10 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

mali_milojica wrote:Ne bih da te plasim,ali znas kako kazu.
Ide ko pred smrt :D
Hahahahahaahahah xD

Ima ti ta mjesta :D
esso_sa

#11 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Merengues wrote:
esso_sa wrote:Ja samo ne kontam kakav je to TDI da "uzima pravo" na 5000 rpm, pa cak i sa potpuno ispravnom turbinom/motorom :? :lol:

Pogrešno si razumio šta sam napisao. Mislio sam da ide lagano na 5k obrtaja znači ne gasi turbinu na 3.5k kao kad je bilo problema s njom. U situacijama kada je ugasi na 3.5k odnosno ode u "stand by" gotovo je pa nemoguce trecom nabiti 5k rpm.
Prvo, nije "stand by" nego safe mod
Drugo, otidji negdje na dijagnostiku da vidis sta je uopste dovodilo do ulaska u safe mod. Moze biti vise razloga, neki ukljucuju turbinu a neki ne. Uglavnom, takvi problemi se ne rjesavajuna forumu :thumbup:
Frizby wrote:Nemoj se zezat sa turbinom. Proguglaj na netu rijec "ibertura", pa onda vidi sta ti je ciniti. Vjeruj mi..
Pozz
Ne moze TDI otic u iberturu, ima klapnu na usisu (u sklopu EGR ventila) koja sluzi kao zastita od iberture a dodatno sluzi i da ublazava "stresanje" motora prilikom gasenja :thumbup:
Last edited by esso_sa on 24/07/2014 15:49, edited 1 time in total.
Merengues

#12 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

Frizby wrote:Nemoj se zezat sa turbinom. Proguglaj na netu rijec "ibertura", pa onda vidi sta ti je ciniti. Vjeruj mi..
Pozz

Hvala na savjetu ali upoznat sam s terminom iberture. Nije to ta pojava. Ne kuca on sam obrtaje onako od sebe. Sasvim normalno ide, ali vec sam rekao šta je problem.. Self repaiR? jel' moguće ? mislim da ne :D

Ide on meni na dijagnostiku za koji dan pa cu vidjeti. Samo da ne bude ko i uvijek ostavim ga 2 dana i kaže da mu ne pokazuje nikakve greške jer trenutno radi motor odlicno
Merengues

#13 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

@esso

I ne pokušavam riještit problem. Samo sam postavio pitanje da vidim jel' se to i kome dešavalo, kako je riješio, preporuka dobrog servisa, dijagnostike i tako te stvari :)
esso_sa

#14 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Merengues wrote:
Pozz

Hvala na savjetu ali upoznat sam s terminom iberture. Nije to ta pojava. Ne kuca on sam obrtaje onako od sebe. Sasvim normalno ide, ali vec sam rekao šta je problem.. Self repaiR? jel' moguće ? mislim da ne :D

Ide on meni na dijagnostiku za koji dan pa cu vidjeti. Samo da ne bude ko i uvijek ostavim ga 2 dana i kaže da mu ne pokazuje nikakve greške jer trenutno radi motor odlicno
Nece. VW svaku gresku (pa cak i ako je problem otklonjen) pohranjuje u dugorocnu memoriju tako da ce sigurno pisati sta je bilo.
Prije nekih godinu dana sam sarafao jednog TDI-ja koji je isto tako ulazio u safe mod a problem nije bio u turbini nego u zacepljenom usisu, sto je dovodilo do overboost-a tj "prepuhivanja". Dodatno, na TDI motorima jako cesto crkne senzor pritiska na usisu, to im je mana
Zato ti kazem, prvo dijagnostika pa onda ostali koraci. :thumbup:
Merengues wrote:@esso

I ne pokušavam riještit problem. Samo sam postavio pitanje da vidim jel' se to i kome dešavalo, kako je riješio, preporuka dobrog servisa, dijagnostike i tako te stvari :)
Savjet je bio iskljucivo dobronamjeran, bez zelje za pod*ebavanjem. Moze biti 100 stvari, zato sam ti rekao da forum ne moze pomoci. Ima masa ljudi koji su imali iste simptome a uzroci potpuno razliciti :thumbup:
Merengues

#15 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

Isao je on na dijagnostiku. Zamijenjen mu je taj senzor, i drugi put je pokazivao neku gresku ( stvarno ne znam baš tačno šta je bilo) uglavnom majstor je skidao u tom slucaju turbinu, cistio je, i stelovao i onda je auto islo onako kako treba do prije nekih mjesec dana kada se isto pocelo ponavljati . I et sinoc se desi to sto se desi. Ma svakako ce on opet ici na dijagnostiku vjerovatno naredne sedmice ali eto cisto me zanimalo ima li neko s tim iskustva.
Merengues

#16 Re: Self-Repair ?

Post by Merengues »

Znam da ima puno faktora koji mogu na to uticati, upoznao sam se s tim kad mi se prvi put pojavio taj problem. Ali da se nije desio taj kako ga ja zovem "self-repair" ne bi me previse doticalo nit bi otvarao temu na tome ...
esso_sa

#17 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Merengues wrote:Znam da ima puno faktora koji mogu na to uticati, upoznao sam se s tim kad mi se prvi put pojavio taj problem. Ali da se nije desio taj kako ga ja zovem "self-repair" ne bi me previse doticalo nit bi otvarao temu na tome ...
Kad uradis dijagnostiku, vjerovatno ce pisati da je bio overboost (previse pritiska)
Ako to bude, provjeri stanje usisa (ciscenje usisne grane, EGR ventila, intercoolera) i dodatno, nisi rekao ima li auto katalizator ? Safe mod moze opaliti i ako je zacepljen katalizator a tu se nekad moze desiti i taj "self repair" kako ga ti nazivas - propali malo garez iz katalizatora pa "procepi" mada, i to je pita od govana. Katalizator jednom kad zacepis, dohakao si mu za sva vremena :thumbup:
NediM17

#18 Re: Self-Repair ?

Post by NediM17 »

@esso_sa

Ne znam kakve klapne ima i nema, ali znam za jednog Golfa 5-icu 1.9 TDI koji je otisao u iberturu, a sigurno znam da nije nista prckano po autu i da je imao i EGR.
esso_sa

#19 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

NediM17 wrote:@esso_sa

Ne znam kakve klapne ima i nema, ali znam za jednog Golfa 5-icu 1.9 TDI koji je otisao u iberturu, a sigurno znam da nije nista prckano po autu i da je imao i EGR.
Pa vrlo moguce da mu je ta klapna ostala zaglavljena i nije mogla zatvoriti. Posto je smjestena u kucistu EGR ventila, zna se dobro uprljati, toliko da se ne moze vise slobodno pomjerati. Kod novijih auta, upravljana je elektro motorom (na starijim autima vakumom) i tu zbog garezi crkavaju motorici klapne. U tom slucaju, pali se "check engine" lampica.
Kod ovih starijih sa vakumom, nema nikakve lampice i nemas pojma ako se klapna zaglavi. Ali, kod obje varijante, ocit simptom zaglavljene klapne je ako se motor prilikom gasenja strese vise nego uobicajeno. Pod uslovom da je ispravan zamajac i nosaci motora :thumbup:
NediM17

#20 Re: Self-Repair ?

Post by NediM17 »

esso_sa wrote:
NediM17 wrote:@esso_sa

Pa vrlo moguce da mu je ta klapna ostala zaglavljena i nije mogla zatvoriti. Posto je smjestena u kucistu EGR ventila, zna se dobro uprljati, toliko da se ne moze vise slobodno pomjerati. Kod novijih auta, upravljana je elektro motorom (na starijim autima vakumom) i tu zbog garezi crkavaju motorici klapne. U tom slucaju, pali se "check engine" lampica.
Kod ovih starijih sa vakumom, nema nikakve lampice i nemas pojma ako se klapna zaglavi. Ali, kod obje varijante, ocit simptom zaglavljene klapne je ako se motor prilikom gasenja strese vise nego uobicajeno. Pod uslovom da je ispravan zamajac i nosaci motora :thumbup:
Zaista ne bih zelio da ovo preraste u prepucavanje, znam da znas znanje i da si jak, ali moram ti postaviti par pitanja.

Jedan poznanik ima neki biznis pa voza Hyundai H1 kombi za vlastite potrebe, zapravo nebitno za pricu. U autu je 2.5 TD motor koji ima EGR ventil regulisan vakuumom i covjeku jedan dan samo auto krene cukat, trzat, i upali mu se CHECK ENGINE. Ocisti EGR i pogodi sta se desilo, auto ide normalno, a CHECK ENGINE se gasi. Kako onda ovo objasnjavas?

Na koji nacin EGR moze sprijeciti da u motor ulazi zrak? EGR koliko ja znam ima ulogu da vraca izgorene gasove ponovo u usis, tj. u motor, i ne vidim na koji nacin moze sprijeciti da zrak ulazi u motor.
esso_sa

#21 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Moje upute su se odnosile na VW TDI motor, obzirom da se i ova tema bavi problemom na istom.
Hyundai ne poznajem niti se bavim sa njim tako da ti ne mogu dati odgovor na postavljeno pitanje ali generslno, po svemu sto si opisao, tvom jaranu se zacepio EGR a ne zaglavila klapna. U ovom slucaju ce i VW upaliti check engine (registruje manjak protoka gasova kroz EGR) Isto se odnosi i na situaciju ako EGR ostane zaglavljen u poziciji "otvoren".
A ako se samo klapna zaglavi a egr i dalje radi i ima protok, lampica se nece upaliti :thumbup:

Sto se tice tvog drugog pitanja, ako se vratis malo na moje ranije postove, vidjet ces da sam napisao "u sklopu egr ventila"
Znaci, kod VW TDI motora, u istom kucistu u kojem je smjesten i EGR ventil, smjestena je i ta cuvena klapna, a njena funkcija je da zatvori zrak kad se gasi motor (da ne trese) i da zatvara zrak u slucaju iberture . Opet cu se dotaci tvog prvog pitanja i naglasiti da je dodatni problem taj sto je klapna smjestena "nizvodno" od EGR ventila tako da sva garez iz egra ide drito na klapnu. Zato imas situaciju da prvo ona zaglavi pa tek onda EGR :thumbup:
Varijanta klapne kontrolisane vakumom se i nije pokazala pouzdanom (opet je bilo moguce da motor ode u iberturu) pa je zamjenjena sa elektronskom koja se zatvara odmah po prekidu struje (gasenje kljucem)
Nadam se da je sad malo jasnije

I hvala na komplimentu ali nisam ja jak, niti sam automehanicar. Ja se autima bavim onako iz hobija a pokretacu teme sam prenio samo par situacija iz svog malog, licnog iskustva. :thumbup:
NediM17

#22 Re: Self-Repair ?

Post by NediM17 »

Hvala za odgovor Esso. Je li ti problem naci neku shemu VW EGR-a da vidim dje dodje ta klapna? Hvala.
esso_sa

#23 Re: Self-Repair ?

Post by esso_sa »

Nemam nekih shema, kod mene je to sve onako u glavi :)
A razlicito je od motora do motora. Kod nekih je klapna poslije egra a kod nekih prije... Uglavnom je smjestena u isto aluminijsko/plasticno kuciste zajedno sa egr ventilom. Bukvalno su par cm jedno od drugog.... Proguglaj malo, ima dosta slika :thumbup:
_mufljuz_

#24 Re: Self-Repair ?

Post by _mufljuz_ »

ja sam passat 6 kad je tek izasao u 170 KS 2.0 TDI vozio i pritisnem gas do daske - auto se vuce ko mejit do 2-3k obrtaja.. "dok ne proradi turbina" :lol: .

samo debela budala je mogla da kupi onu ublehu od auta....

pitam lika sto radi u salonu "je l to normalno, da nije sta autu" kaze auto je novo jebi ga :lol:

daleko od toga da je Alfa Romeo 1.9 JTD krik tehnologije ali je 5 puta zivcanije auto i sa tim mejitom od motora 15g starim...
Post Reply