SELENIA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
traktor
#1 SELENIA
Zna li neko gdje u Sarajevu ima kupiti ulje Selenia i koje su cijene? Konkretno me zanima 10w-40 20k za jtd motor
- rida1976
#2 Re: SELENIA
Fiatov servis i prodajni salon na pofalicima..kosta 17 KM litar
- johntra
#3 Re: SELENIA
imaš i kod Dine na Koševskom.....
-
nx
#4 Re: SELENIA
Istina odmah kod energopetrolove pumpe, sigurno ga imaju, jer moras sipati tu marku ulja dok si kod njih pod garancijom.rida1976 wrote:Fiatov servis i prodajni salon na pofalicima..kosta 17 KM litar
-
traktor
#5 Re: SELENIA
nema kod dine... znam zato jer mi je danas uradio veliki servis i zamalo mi nije nasuo shell
nasao sam ulje, malo prije tunela na ciglanama... hvala
-
dr.iver
#6 Re: SELENIA
i shell je sasvim odgovarajuci za fiat grupaciju
naime ferrari konzumira shell-ova ulja tako da ne vjerujem da su losa
naravno, orginal shell i odogovarajuceg standarda za dato auto, tj. motor!
naime ferrari konzumira shell-ova ulja tako da ne vjerujem da su losa
naravno, orginal shell i odogovarajuceg standarda za dato auto, tj. motor!
- karanana
#7 Re: SELENIA
valja li valvoline? ja ga sipam jer mi je nekako poznata marka a inace ne znam valja li.
-
dr.iver
#8 Re: SELENIA
ako je orginal onda je ok 
nazalost mnogi svjetski zvucni brendovi tipa castrol, valvoline, shell bivaju kopirani -samo bog zna sta je u tim kopijama
toga se treba cuvati
nazalost mnogi svjetski zvucni brendovi tipa castrol, valvoline, shell bivaju kopirani -samo bog zna sta je u tim kopijama
toga se treba cuvati
-
ado-šampion
#9 Re: SELENIA
Valvoline je vrhunsko ulje, koliko znam najstariji proizvođač na svijetu. Ali kod nas postoji velika opasnost od kopije. Znam da su ljudi koji su ga kupovali direktno kod zastupnika imali problema s njim. Ja lično nisam imao nikakvih problema s tim uljem (naprotiv), a sipao sam ga u prethodno auto stalno. Sad se držim Castrola, zastupnik je izlistan na BP-ovoj stranici a kupujem na mjestima na kojim su mi oni (zastupnik) rekli daje sigurno, to mi se čini najsigurnije. Nije toliko ni važno da li je to Castrol, Valvoline, Shell, Total/Elf/Fina ili Mobil 1, koliko je važno da je original.
Kad sam već pisao na ovoj temi, može li mi neko reći koliko košta litar Sellenia Gold 10W-40 i na kojoj lokaciji? Hvala.
Kad sam već pisao na ovoj temi, može li mi neko reći koliko košta litar Sellenia Gold 10W-40 i na kojoj lokaciji? Hvala.
- karanana
#10 Re: SELENIA
gdje ima sigurnih orginala kupiti u sarajevu? ja kupujem valvoline u el tariku jer mi je receno da su tamo original. ko zna.
-
ado-šampion
#11 Re: SELENIA
Nema nigdje sigurnih. Sigurno je kad platiš 30 KM za sintetičko ulje, za koje se ne isplati pravit kopije. Recimo, Neven Vukasović (vlasnik Šandora; veliki automobilski as) u svoju trkaću Hondu sipa Castrol koji uzima od uvoznika. On takođe prodaje taj Castrol. Samo je problem što Castrol koji on sipa u Hondu dođe 30 KM po litru. Niko (pa ni on) ti ne može sa sigurnošću reći da je Castrol Magnatec koji kupiš kod njega (15 KM/litar) original. Sve je do zastupnika. Ali, ovaj Castrolov je jedini kojeg sam našao na nekoj oficijelnoj stranici (http://www.bp.com; BP drži Castrol), tako da mi se Castrol čini najsigurniji, ali sve razmišljam da probam Selleniju. Samo da mi neko odogovri na pitanje o cijeni.karanana wrote:gdje ima sigurnih orginala kupiti u sarajevu? ja kupujem valvoline u el tariku jer mi je receno da su tamo original. ko zna.
EDIT: Čuo sam i da svi ovlašteni servisi koji sipaju Castrol, isti uzimaju od uvoznika. Nije provjerena informacija.
- testdriver
#12 Re: SELENIA
ja seleniu imam u svom hoveru,također i ostali hoveri koji su bili kod nas na servisu smo stavili to ulje i auto radi odlično, redovito stavljamo ulje 5w40 i litra kod nas košta otrpilike 10 eura, također seleniu sam dugo vremena koristio u mom fiat puntu i u lancia Y i uvijek je sve bilo u redu, castrol sam koristio samo jedanput i to neku sport verziju 10-50 mislim da je bila, valvoline sam također stavljao u fiat 10-40w, ali ne znam zašto to ulje mi je trošio previše, mobil stavljam u pick up jer je dizel motor i radi odlično, mjenjam ga svakih 15000 km i auto uopće ne troši ulje
-
traktor
#13 Re: SELENIA
nevjerovatno koja razlika u radu motora sa selenijom i sa nekim drugim uljem koje je bilo unutra... motor radi barem pet puta tise i ravnomjernije, a da ne govorim o crnom dimu kad pritisnes gas do daske, to vise ne postoji
ado, ima kupiti u nekom ko fol ovlastenom fiatovom servisu, kad krenes od el-tarik oila prema ciglanama, odmah prije tunela sa lijeve strane i pet litara kosta 70 maraka
fakat nije normalno kako auto dobro fura (ubrzanje boli glava) i drzi cestu (kao da je zalijepljen) nikad vise necu kupiti nista drugo osim fiata
dino sa kosevskog je extra majstor
ado, ima kupiti u nekom ko fol ovlastenom fiatovom servisu, kad krenes od el-tarik oila prema ciglanama, odmah prije tunela sa lijeve strane i pet litara kosta 70 maraka
fakat nije normalno kako auto dobro fura (ubrzanje boli glava) i drzi cestu (kao da je zalijepljen) nikad vise necu kupiti nista drugo osim fiata
- johntra
#14 Re: SELENIA
Selenia je najbolja za program FIAT grupe i to je činjenica...kad se koristi nema nikakvih problema sa famoznim varijatorom faze kod AR i još famoznijih problema sa bregastom kod 1,4 16v motora za Bravo....
-
fastmf
#15 Re: SELENIA
Hota Tuning d.o.o.
aleja bosne srebrene 60
tutela selenia i sve što jedan cuore sportivo moze pozeliti
aleja bosne srebrene 60
tutela selenia i sve što jedan cuore sportivo moze pozeliti
-
fastmf
#16 Re: SELENIA
castrol sam koristio samo jedanput i to neku sport verziju 10-50 mislim da je bila,
10w-60 castrol RS formula
valv stavis kad hoćeš da ti rikne motorvalvoline sam također stavljao u fiat 10-40w, ali ne znam zašto to ulje mi je trošio previše, mobil stavljam u pick up jer je dizel motor i radi odlično, mjenjam ga svakih 15000 km i auto uopće ne troši ulje
-
fastmf
#17 Re: SELENIA
za bravo 1,4 12Vjohntra wrote:Selenia je najbolja za program FIAT grupe i to je činjenica...kad se koristi nema nikakvih problema sa famoznim varijatorom faze kod AR i još famoznijih problema sa bregastom kod 1,4 16v motora za Bravo....
nema spasa ni sa seleniom to je jedan markantni bofl zbog sistema uljnih štrcaljki na bregastu
- johntra
#18 Re: SELENIA
uopšte nije tačno i zbog toga najviše i odlaze štrcaljke...znači sipajte Seleniju i rahat ste...
a Selenie ima još i kod Omera u FIAT dijelovima kod Plavog oka iznad Željinog stadiona...
a Selenie ima još i kod Omera u FIAT dijelovima kod Plavog oka iznad Željinog stadiona...
-
ado-šampion
#19 Re: SELENIA
E to mi je blizu, hvala. Nego koliko sam upućen Selenia ulja pakuje u pakovanje od minimalno 2 litre, jel? Limeni "kanisteri"? Pitam pošto kod mene ide tri litre ulja, pa mi je 5 litara što mi neko reče (70 KM) svakako previše, onda bih uzeo 2x2. Jel sigurno kupit kod tog Omera?johntra wrote:uopšte nije tačno i zbog toga najviše i odlaze štrcaljke...znači sipajte Seleniju i rahat ste...
- johntra
#20 Re: SELENIA
Selenie nema fuš i većinom je drže ljudi koji prodaju dijelove za Italijane....
-
Rza
#21 Re: SELENIA
Ima kod ovog Omera /blizina Plavog oka, Selenia u pakovanju 2 i 1 l, kada sam ja bio upravo je imao većinom pakovanja od 1 l jer je raja pokupavala ove od 2l.ado-šampion wrote:E to mi je blizu, hvala. Nego koliko sam upućen Selenia ulja pakuje u pakovanje od minimalno 2 litre, jel? Limeni "kanisteri"? Pitam pošto kod mene ide tri litre ulja, pa mi je 5 litara što mi neko reče (70 KM) svakako previše, onda bih uzeo 2x2. Jel sigurno kupit kod tog Omera?johntra wrote:uopšte nije tačno i zbog toga najviše i odlaze štrcaljke...znači sipajte Seleniju i rahat ste...
Nego. ima li neko iskustva sa - naletim nedavno u novinama - servisom koji radi Fiata (Škodu i WV takođe, pisalo je u novinama), nije mi sada ime te firme pri ruci, a nalaze se u blizini ovog servisa italijanskih vozila prije tunela Koševo. Ustvari kada pogledate od ulaza u tunel preko Penny Plus vidi se jedna stambena zgrada u izgradnji, a taj servis je odmah prekoputa.
Također sam čuo da je servis kod koševskog tunela bolje izbjegavati. Kakva su vaša iskustva?
- johntra
#22 Re: SELENIA
servis se zove Unis automobili i dijelovi i ovlašteni je servis za vozila FIAT grupe....
- pochita_la
#23 Re: SELENIA
Pa kud mi ovo prija ne rece ...ja isto vozim fijata i danas odem da kupim ulje i filtere kad tamo 100 nakih vrsta i sad kao koje ces...ja pojma nemamtraktor wrote:nevjerovatno koja razlika u radu motora sa selenijom i sa nekim drugim uljem koje je bilo unutra... motor radi barem pet puta tise i ravnomjernije, a da ne govorim o crnom dimu kad pritisnes gas do daske, to vise ne postoji
fakat nije normalno kako auto dobro fura (ubrzanje boli glava) i drzi cestu (kao da je zalijepljen) nikad vise necu kupiti nista drugo osim fiata![]()
-
ado-šampion
#24 Re: SELENIA
Nema Sellenije više nigdje da se isplati. Ja sam sve pretražio (Omer, Ciglane, Unis) i niko više ne drži Gold, najjeftinije je 20k ulje (polusintetičko) od 17 KM / litar. To se nikome ne isplati. Ko još danas sipa polusintetičko ulje i mijenja ga svakih 20 hiljada?! Ili bolje, ko još u Bosni mijenja ulje na 20k, makar koristio Castrol Edge?!
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#25 Re: SELENIA
Ja sam se smirio sa Liqui-Moly proizvodima...